Έχεις σκεφτεί πόσα αντικείμενα από αυτά που χρησιμοποιείς κάθε μέρα βρίσκονται στις προθήκες ενός Μουσείου; Με ποια υλικά όμως είναι φτιαγμένα και τι ανάγκες εξυπηρετούσαν σε παλαιότερη εποχή;
Στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (ΜΜΑ) τα παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν δεκάδες τέτοια αντικείμενα αλλά και ρούχα, βιβλία, φωτογραφίες και ενθύμια που έχεις στο σπίτι σου ή στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού. Πράγματα που μας συνδέουν με την ιστορία της οικογένειάς μας, των παλιών επαγγελμάτων, την ιστορία του Μουσείου, του νεοκλασικού κτηρίου, και της Θεσσαλονίκης.
Καθημερινά, με αφορμή ένα έκθεμα ή μία φωτογραφία από τη Συλλογή του Μουσείου, θα πραγματοποιείται εργαστήριο τέχνης και εθνογραφικής καταγραφής, σε συνδυασμό με φωτογραφικές, ψηφιακές και εικαστικές απεικονίσεις των αντίστοιχων αντικείμενων που θα φέρνουν τα παιδιά από το σπίτι τους. Μέσα από αυτή τη βιωματική δράση με την τέχνη, τη μουσειολογία και την ιστορία, επιδιώκεται η συνειδητοποίηση πως ο χώρος του Μουσείου αποτελεί ένα ευέλικτο, ανοιχτό και δημιουργικό περιβάλλον μελέτης, έρευνας, συζήτησης, παιχνιδιού και ψυχαγωγίας, όπου συνδέονται η ανθρώπινη καλλιτεχνική και επαγγελματική δραστηριότητα με την ιστορική γραμμή του χρόνου.
Παράλληλα, τα παιδιά θα αναγνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες της τοπικής ιστορίας και τον ιστορικό πλούτο της Μακεδονίας, με έμφαση στην πολυπολιτισμική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, μέσα από περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς περιπάτους σε γνωστά κτήρια και τοπόσημα της πόλης (Λευκός Πύργος, Βασιλικό Θέατρο, νεοκλασικό κτήριο Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, κ.ά.), αλλά και τις νέες ψηφιακές εφαρμογές με 3D απεικονίσεις των αντικειμένων και παιχνίδι θησαυρού στις αίθουσες, με οδηγό τον νέο ηχητικό, ψηφιακό ξεναγό του Μουσείου!
Τα παιδιά θα εξερευνήσουν τα μυστικά των εκθεμάτων του ΜΜΑ στα βιωματικά, καλοκαιρινά εργαστήρια, με παιχνίδια και δράσεις μέσα και γύρω από το Μουσείο, ζωγραφική, θέατρο, φυσική δραστηριότητα, ταινίες και μουσική, γράφοντας ιστορίες και σκιτσάροντας κόμικς.
Αυτή τη φορά, η αποστολή που θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας οι μικροί μουσειόφιλοι είναι να δημιουργήσουν "το δικό τους μουσείο", μέσα στο ΜΟΥΣΕΙΟ!
Επιστημονική επιμέλεια: Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια Ιστορίας Τέχνης στον Βαλκανικό χώρο, ΠΑΜΑΚ – Διευθύντρια του ΚΕΜΙΤ, ΙΜΜΑ
Συντονισμός δράσεων: Αθηνά Παυλίδου, Φιλόλογος – Μουσειολόγος, Διευθύντρια του ΙΜΜΑ
Σχεδιασμός – Υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων: Κατερίνα Τζαβάρα, Εκπαιδευτικός MSc – Συγγραφέας, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΙΜΜΑ
Διοικητική Υποστήριξη: Καλυψώ Τρυφωνάκη, ΙΜΜΑ
Υλικοτεχνική υποστήριξη και οργάνωση μουσειακού υλικού: Ελένη Μαυρίδου, Ιστορικός ΙΜΜΑ
Εμψύχωση ιστορικών δράσεων: Βαγγέλης Κανσίζογλου, Ιστορικός – Βοηθός Έρευνας, ΙΜΜΑ
Διάρκεια εργαστηρίων:
17 Ιουνίου 2024 – 28 Ιουνίου 2024
Τόπος διεξαγωγής: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και 43ο Δημοτικό Σχολείο (αύλειος χώρος πλησίον του Μουσείου)
Ώρες: 9:00 – 14:00 καθημερινά (πλην Σαββατοκύριακου & Αγίου Πνεύματος)
Εισιτήρια:
Κόστος συμμετοχής: 130€ /παιδί (οι 2 εβδομάδες).
Κόστος συμμετοχής για αδέρφια: 100€ /παιδί (οι 2 εβδομάδες).
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 2310 229 778 / kemit.education@imma.edu.gr
Λόγω των περιορισμένων θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Όπως και στα προηγούμενα εργαστήρια, το Μουσείο προσφέρει το πρωινό των παιδιών και όλα τα υλικά κατασκευών.
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
Προξένου Κορομηλά 23
Θεσσαλονίκη
τηλ.2310 229 778
Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου
info box
Τρόποι επικοινωνίας:
τηλ.2310 229 778
Διεύθυνση:
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
Προξένου Κορομηλά 23