Φύση, μίλα δυνατά!: Μια παράσταση με ζωντανή μουσική, από την ομάδα Παραμυθοκαμώματα στον Πύργο Δάσους Συγγρού

Η ομάδα Παραμυθοκαμώματα έρχεται να μας αφηγηθεί ιστορίες όπου οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα και αναζητούν μαζί μας τις λύσεις.

Ένα αποδημητικό πουλί ξεκινάει το μακρινό του ταξίδι προς τις χώρες του νότου. Μα σαν φτάσει στην Αφρική και νερό αναζητήσει, θα ανακαλύψει ότι το αγαθό αυτό είναι λιγοστό εκεί. Ένας βάτραχος, του λένε, έχει πιει όλο το νερό της γης. Πώς όμως; Και πώς θα τον πείσει να το δώσει πίσω; Ίσως με τις ιστορίες. Το πουλάκι θα ταξιδέψει σε όλη τη γη και θα αναζητήσει ιστορίες που μιλάνε για τη φύση και το πόσο δοκιμάζεται. Για το μικρό κολιμπρί που προσπάθησε μόνο του να σβήσει μια μεγάλη φωτιά. Για τον Μικού που σεβάστηκε τα δέντρα. Για εκείνον το βασιλιά που θέλησε να σκοτώσει όλα τα βατράχια. Η αλυσίδα της ζωής, ο σεβασμός στη φύση, η ατομική και η συλλογική ευθύνη ξεδιπλώνονται μέσα από συμβολικές ιστορίες, ξυπνάνε τη σκέψη και προβληματίζουν. Και ίσως στο τέλος να πείσουν και τον βάτραχο να δώσει πίσω το νερό.

Τη διαδρομή μας αυτή έρχονται να ντύσουν τραγούδια και μελωδίες που ερμηνεύονται ζωντανά ενώ η παράσταση έχει έντονο διαδραστικό χαρακτήρα, καθώς τα παιδιά συμμετέχουν στις ιστορίες ομαδικά ή ατομικά, αναλαμβάνοντας ρόλους και προτείνοντας λύσεις στα προβλήματα των ηρώων. Γίνονται δέντρα, γίνονται υπήκοοι ενός βασιλιά, ψάχνουν να βρουν πως θα κάνουν τον βάτραχο να δώσει πίσω το νερό.

Στο τέλος της παράστασης παίζουμε ένα ομαδικό παιχνίδι, εμπνευσμένο από τα περιβαλλοντικά θέματα που έχουμε θίξει μέσα στις ιστορίες μας, έτσι ώστε τα παιδιά να εντρυφήσουν ακόμη πιο ενεργά σε όσα έχουν ακούσει.

Συντελεστές:

Διοργάνωση: Φίλοι Δάσους Συγγρού
Αφήγηση: Βιργινία Κοκκίνου, Ειρήνη Νικολακοπούλου
Μουσική: Ειρήνη Νικολακοπούλου

Διάρκεια 75 λεπτά.

Ποια είναι τα Παραμυθοκαμώματα:

Βιργινία Κοκκίνου

Αν και γεννήθηκε σε μια μεγάλη πόλη, πάντα πίστευε ότι δραπέτευσε από τον κόσμο των παραμυθιών. Άλλωστε από μικρή της άρεσε να φτιάχνει ιστορίες για να κάνει τα αδέρφια της να γελάνε. Έμαθε πολλές γλώσσες για να μπορεί να μιλάει με όλου του κόσμου τα μαγικά πλάσματα μαθητεύοντας στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και αφού έλιωσε σαράντα ζευγάρια παπούτσια έμαθε την τέχνη της αφήγησης στο Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Από τότε ταξιδεύει με μια βαλίτσα γεμάτη παραμύθια παντού όπου οι άνθρωποι θέλουν να ακούν ιστορίες. Έχει εκδώσει δύο βιβλία με παραμύθια & CD, το Αχ, κυρ Λύκε (μουσική Γιάννης Ψαριώτης) και το Ψείρα στα Γένια του Βασιλιά (μουσική Γιάννης Ανθόπουλος) Τελευταία έχει αποκτήσει έναν καινούριο φίλο, ένα Κόκκινο Μπαλόνι, με το οποίο λένε ιστορίες και συζητάνε με τα μικρά παιδιά, το οποίο ήτα υποψήφιο για βράβευση στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το podcast Κόκκινο Μπαλόνι αλλά και περισσότερα για τα παραμυθοτάξιδά της μπορείς να γνωρίσεις στον ιστότοπό της.

Τα τελευταία εφτά χρόνια έχει συνεργαστεί με πάρα πολλούς και διαφορετικούς χώρους και φορείς. Ενδεικτικά: Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Φεστιβάλ Τήνου, Δήμος Σερίφου, Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου, Δήμος Σπετσών, Δήμος Ιλίου, Δήμος Ωρωπού, Δήμος Νεμέας, Δήμος Κεφαλονιάς, Φεστιβάλ Βωβούσας, ΟΠΑΝΔΑ, Γιορτή Παραμυθιών Κέας, Bobos Arts Festival, Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (Μουσεία Σπάρτης, Ιωαννίνων, Λέσβου), δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς. Παράλληλα έχει φιλοξενηθεί σε εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, όπως στις εκπομπές Της ψυχής μου το χώμα (ΕΡΤ Η φωνή της Ελλάδας- Ιούνιος 2018), Αναζητώντας τον απολεσθέντα ήχο (τρίτο πρόγραμμα, 1/5/2017), Η αυλή των χρωμάτων (ΕΡΤ2), Τα ξωτικά της παράδοσης (Η φωνή της Ελλάδας- Μάρτιος 2019), Στο αυτί του δράκου (iconradio.gr – Μάιος 2019), radiopitsiriki.gr, Αναζητώντας τον ρυθμό του swing (Πρώτο Πρόγραμμα) & Καινά Δαιμόνια (Δεύτερο Πρόγραμμα) και ηχογραφεί παραμύθια για το Podcast Πες μου μια ιστορία, το οποίο μπορείτε να ακούσετε από όλες τις γνωστές πλατφόρμες.

Ειρήνη Νικολακοπούλου

H Eιρήνη Νικολακοπούλου γεννήθηκε το 1988. Είναι μουσικός και αφηγήτρια και ζει στην Αθήνα. Σε μικρή ηλικία ξεκίνησε τις σπουδές τις στο κλασικό βιολί και στα θεωρητικά της μουσικής. Παράλληλα φοίτησε στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης όπου γνώρισε και άλλα μουσικά είδη και όργανα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλασικής αλλά και ελληνικής παραδοσιακής και οθωμανικής μουσικής. Μετά το πέρας των σπουδών της στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ, εκπαιδεύτηκε στην τέχνη της αφήγησης στη διετούς φοίτησης ”Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης” του ”Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών” στην Αθήνα όπου τώρα διδάσκει η ίδια ”Μουσική στην αφήγηση”. Κατά τη διαμονή της στην Ολλανδία ολοκλήρωσε το ”Professional course of storytelling 2019” στο Mezrab Storytelling school στο Άμστερνταμ. Παρακολούθησε επίσης το ετήσιο σεμινάριο ”Εκπαίδευση στο Μουσείο” από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο στο οποίο εργάστηκε μετά την εκπαίδευσή της. Έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια αφήγησης με εφαρμογές στην εκπαίδευση, παιδαγωγικής στη φύση, αφήγησης με άξονα την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς κ.α. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής συμμετέχοντας σε μουσικά σχήματα και φεστιβάλ. Συνεργάζεται επίσης με αφηγητές αναλαμβάνοντας τη σύνθεση και την εκτέλεση μουσικής για παιδικές παραστάσεις. Παράλληλα παρουσιάζει παραστάσεις αφήγησης με πρωτότυπη μουσική για παιδιά και εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία, μουσεία, βιβλιοθήκες, θέατρα και χώρους τέχνης σε Ελλάδα και Ολλανδία. Ακόμη, πραγματοποιεί εβδομαδιαία εργαστήρια για παιδιά με άξονες την αφήγηση και τη μουσική. Έχει ιδρύσει την ομάδα Sporos MusicTales που αποτελείται από αφηγητές, μουσικούς και εικαστικούς οι οποίοι συνδημιουργούν μουσικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Σε συνεργασία με την ‘’bond-us music’’ έχει ηχογραφήσει το παραμύθι ”O τόπος με τα χρυσά κλαδιά” σε δική της απόδοση και πρωτότυπη μουσική που κυκλοφορεί σε CD Album. Με τις παραστάσεις της έχει συμμετάσχει ως αφηγήτρια και μουσικός σε φεστιβάλ αφήγησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. (13η, 15η, 16η & 20η Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα, 4ο Φεστιβάλ Παραμυθιού στην Κύπρο, 8th Festival Internazionale di Storytelling στην Ιταλία, Oerol Festival 2019 στην Ολλανδία κ.α.)

Πότε;

2/6/24, στις 11.00.

Eισιτήρια: Είσοδος ελεύθερη

Πύργος Δάσους Συγγρού,
Λεωφ. Κηφισίας 182, Κηφισιά,
Αθήνα
Πληροφορίες / Κρατήσεις: paramithokamomata.gr

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

info box

Τρόποι επικοινωνίας: 

Πληροφορίες / Κρατήσεις: paramithokamomata.gr

Διεύθυνση: 

Πύργος Δάσους Συγγρού,
Λεωφ. Κηφισίας 182, Κηφισιά,

Πόλη: 

Κόστος: 

Είσοδος ελεύθερη

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

02/06/2024 - 11:00