Από το δωμάτιο στο σαλόνι, στο Βασιλικό Θέατρο

Μία παράσταση – έκπληξη που ακούει στον τίτλο «Από το δωμάτιο στο σαλόνι» αναμένεται να ζωντανέψει στο Κάτω φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου.

Η παράσταση «Από το δωμάτιο στο σαλόνι» απευθύνεται σε βρέφη από 12 μηνών έως παιδιά 3 ετών αλλά και σε θεατρόφιλους που θα ήθελαν να ζήσουν αυτή την μοναδική θεατρική εμπειρία.

Η Φωτεινή Βελκοπούλου και η Ελένη Γιαννούση, που είχαν την ιδέα και σκηνοθετούν την παράσταση, μας ξεναγούν στον μαγικό κόσμο του σπιτιού όταν σβήνουν τα φώτα, μέσα από τα μάτια ενός βρέφους, με μαγικές μελωδίες από τη δημιουργό Ιόλη Ρώσσιου που αναπαράγονται ζωντανά από την ηθοποιό Ηλέκτρα Γωνιάδου. Αλήθεια…

Τι συμβαίνει όταν σβήνει το φως και μένουμε στο ημίφως λίγο πριν τον ύπνο; Οι ήχοι του σπιτιού πόσο ενοχλητικοί μπορούν να γίνουν; Και όταν οι μεγάλοι κάνουν δουλειές με τί μοιάζουν οι μορφές τους;

Το μελωδικό τραγούδι της μαμάς, οι σκιές στον τοίχο που μαλακώνουν σε ένα παιχνίδισμα με τα δάχτυλα και το αγαπημένο κουνελάκι συμμαχούν στο ταξίδι ανακάλυψης του κόσμου του σπιτιού. Τα πράγματα περπατάνε-πηδάνε-πετάνε, τα έπιπλα παράγουν μουσική, η μπανιέρα γίνεται βυθός και το μικρό παιδί μέσα από τη φαντασία παραδίδεται σιγά σιγά στην ηρεμία του ύπνου.

Ένα ταξίδι όπου πρωταγωνιστής είναι το σώμα και η φωνή του ερμηνευτή μια παράσταση μέσα από τα μάτια ενός βρέφους.

Μετά την παράσταση ακολουθεί διαδραστικό παιχνίδι.

Συντελεστές:
Σύλληψη ιδέας- Σκηνοθεσία: Φωτεινή Βελκοπούλου – Ελένη Γιαννούση
Μουσική Σύνθεση: Ιόλη Ρώσσιου
Οργάνωση παραγωγής: Ειρήνη Χατζηκυριακίδου
Διανομή: Ελένη Γιαννούση, Ηλέκτρα Γωνιάδου
Διάρκεια: 30′ και 10′ παιχνίδι

Σκηνοθετικό σημείωμα:

Πάνε πια δέκα χρόνια από τότε που βρεθήκαμε για πρώτη φορά να παίζουμε παραστάσεις για παιδικό κοινό ανακαλύπτοντας παρέα τον υπέροχο κόσμο της τέχνης για παιδιά. Από τότε -διανύοντας η κάθε μία μας την δική της πορεία στο παιδικό θέατρο ως ηθοποιός, εμψυχώτρια, σκηνοθέτιδα και θεατής- συναντιόμασταν συχνά για να μοιραστούμε τις κοινές μας ανησυχίες: Κάθε φορά που η αυλαία ανοίγει πώς και σε ποια σημεία αντιδρούν οι πολύ μικροί θεατές; Τι έχει νόημα για αυτούς; Ποια στοιχεία είναι αυτά που τους αφορούν πραγματικά;

Στο δωμάτιο των παιδιών της Φωτεινής, όπου η Ελένη ως νονά ζωντάνευε ιστορίες, αναζητούσαμε τρόπους να κινητοποιήσουμε το ενδιαφέρον τους, όταν αυτά ήταν ακόμη βρέφη. Οι ήχοι, οι σκιές, τα φώτα, οι μιμήσεις, οι υφές, τα χρώματα, η εξερεύνηση του αντικειμένου είχαν τη δική τους σημασία, μια σημασία που εμείς την είχαμε αφήσει πίσω μας. Με τη βαθιά πεποίθηση ότι κάθε ηλικιακή ομάδα και κάθε αναπτυξιακό στάδιο έχει ανάγκη από τέχνη, την πολύτιμη αυτή μεταφορά, γεννήθηκε και η επιθυμία. Το «Από το δωμάτιο στο σαλόνι» δεν είναι μόνο η περιπλάνηση ενός βρέφους στον κόσμο του σπιτιού αλλά και η δική μας περιπλάνηση στον κόσμο του βρέφους. Μέσα από την παράσταση προσπαθούμε να συνομιλήσουμε μαζί του, να το κινητοποιήσουμε, να το ψυχαγωγήσουμε να το ενεργοποιήσουμε, ” βλέποντας” τον κόσμο, ίσως όπως αυτό. Το ερώτημα παραμένει ανοιχτό: ποιος τελικά θα καταφέρει να παρασύρει στην περιπλάνηση του ποιον, εμείς εκείνα ή εκείνα εμάς;

Ελένη Γιαννούση, Ηλέκτρα Γωνιάδου

Το βρεφικό θέατρο:

Το βρεφικό θέατρο αποτελεί την πρώτη εξοικείωση του μικρού θεατή με τον κόσμο του θεάτρου. Σε αντίθεση με τις επικρατούσες απόψεις, από την ηλικία των 6 μηνών τα βρέφη είναι σε θέση να κατανοήσουν, να μιμηθούν και να αναπαραστήσουν μια πράξη. Τα βρέφη/νήπια μέσω της αφήγησης και των οπτικών, ηχητικών και αισθητηριακών ερεθισμάτων εξοικειώνονται με την παρακολούθηση και τη νοηματοδότηση των γεγονότων που ξεδιπλώνονται μπροστά τους, τα οποία εν τέλει συγκροτούν μια ολοκληρωμένη ιστορία όπου βρέφος και γονιός απολαμβάνει.

Γιατί βρεφικό θέατρο σήμερα:

Τα περιορισμένα ερεθίσματα που προσλαμβάνουν τα βρέφη, ως συνάρτηση των προκλήσεων του 21ου αιώνα (π.χ. εξέλιξη τεχνολογίας, περιορισμοί πανδημίας, μονογονεϊκότητα) αναδεικνύουν την αναγκαιότητα του βρεφικού θεάτρου, ώστε να αντισταθμίζονται τα σχετικά ελλείμματα. Το βρεφικό θέατρο είναι μία ενδεδειγμένη υποστηρικτική πρακτική για την ανάπτυξη των βρεφών καθώς η βιωματική παρακολούθηση των γεγονότων που συντελούνται μπροστά τους τα εξοικειώνει με τον «άλλον», καλλιεργώντας την ενσυναίσθησή τους συμβάλλοντας στη νοητική, την κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Το βρεφικό θέατρο ως μέρος της παιδικής σκηνής του ΚΘΒΕ:

Η ύπαρξη μιας βρεφικής παράστασης εμπλουτίζει την παιδική σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε. διευρύνοντας την ηλικιακή βεντάλια των θεατών της και προσφέροντας στην οικογένεια ως σύνολο πλέον μια ολοκληρωμένη ψυχαγωγική δραστηριότητα. Είναι γεγονός πως σημαντικές σκηνές του εξωτερικού και της Αθήνας εντάσσουν μόνιμα στο ρεπερτόριό τους μια σταθερή σκηνή η οποία καλύπτει τις ανάγκες θεατών πολύ μικρής ηλικίας. Το ΚΘΒΕ, για πρώτη φορά στην μετά την πανδημία εποχή, προσφέρει την ευκαιρία στην οικογένεια να αναζητήσει στο σημαντικότερο θέατρο της Θεσσαλονίκης ένα κατάλληλο θέαμα. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτει το κενό από την έλλειψη μιας τέτοιας δραστηριότητας στην πόλη, προετοιμάζοντας και διαπλάθοντας ταυτόχρονα τον «θεατή» του μέλλοντος. Τα βρέφη/ νήπια στην αγκαλιά του συνοδού τους μπορούν να συν-απολαύσουν την πρώτη τους ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία και εμείς ως ΚΘΒΕ να σταθούμε σημαντικός αρωγός στο πρώτο θεατρικό ταξίδι πολλών μικρών παιδιών!

Από 23/12/23, Σάββατο στις 12.00.

Eισιτήρια: Συνοδός με 1 παιδί: 15€, Δεύτερος συνοδός: 8€, Συνοδός με δύο παιδιά: 20€.

Βασιλικό Θέατρο - Κάτω Φουαγιέ (-1),
30ης Οκτωβρίου 2, Θεσσαλονίκη
Πληροφορίες / Κρατήσεις στο τηλ.: 2315 200 200, ntng.gr

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

info box

Τρόποι επικοινωνίας: 

Πληροφορίες / Κρατήσεις στο τηλ.: 2315 200 200, ntng.gr

Διεύθυνση: 

Βασιλικό Θέατρο - Κάτω Φουαγιέ (-1),
30ης Οκτωβρίου 2

Πόλη: 

Κόστος: 

Eισιτήρια: Συνοδός με 1 παιδί: 15€, Δεύτερος συνοδός: 8€, Συνοδός με δύο παιδιά: 20€

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

23/12/2023 - 12:00
30/12/2023 - 12:00
06/01/2024 - 12:00
13/01/2024 - 12:00
20/01/2024 - 12:00
27/01/2024 - 12:00