Έρχεται η Ελένη του Ευριπίδη στο Θέατρο Αμαλία

Ο Ευριπίδης, τραγικά επίκαιρος, στην πιο σκληρή στιγμή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, αναδεικνύει με τα παραπάνω λόγια τον παραλογισμό και τη ματαιότητα του πολέμου. Η Ελένη του Ευριπίδη μεταφέρεται από τα σχολικά βιβλία, παίρνει σάρκα και οστά και μας παίρνει μαζί στην περιπέτειά της, πότε με την ελαφρότητα του κωμικού και πότε με το βάρος του τραγικού.

"Αιρετική" και βαθιά "αντιπολεμική" η "Ελένη", ζωντανεύει θεατρικά, με τη σκηνοθετική ματιά του έμπειρου στο νεανικό-εφηβικό θέατρο, Τάσου Ράτζου, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η γλώσσα και το πνεύμα των μεγάλων τραγικών μπορούν να είναι οικεία και απόλυτα συνδεδεμένα με τις αναζητήσεις των νέων ανθρώπων. Αρκεί να γίνει στη δική τους "γλώσσα".

Τέσσερις νέοι ηθοποιοί με ελάχιστα σκηνικά μέσα και μια ευέλικτη, σύγχρονη σκηνοθετική οπτική στήνουν μέσα στις τάξεις των σχολείων μια παράσταση, που απευθύνεται στους μαθητές και "διδάσκει" από σκηνής τη "σχολική" τους ύλη. Γιατί δεν είναι και λίγο πράγμα να… "βγαίνει" από το βιβλίο η πιο ωραία γυναίκα της αρχαιότητας, να παίρνει σάρκα και οστά εκεί μπροστά σου και να σε κάνει παρτενέρ στην περιπέτειά της! Γιατί πέρα από τη θέαση υπάρχει και η ενεργή συμμετοχή. Οι πιο θαρραλέοι μαθητές και μαθήτριες στο τέλος της παράστασης θα ανέβουν με τη σειρά τους στο σανίδι. Εκεί καλούνται να "μεταφράσουν" τη "βωβή" επανάληψη μιας σκηνής του έργου.

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Διασκευή– Σκηνοθεσία– Σκηνικό– Εμψύχωση μάσκας: Τάσος Ράτζος
Επιμέλεια κίνησης: Μίκα Στεφανάκη
Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Ενδυματολογία: Ιωάννα Παγιατάκη
Δραματουργία: Δήμητρα Μήττα
Φωτογραφία: Άρης Ράμμος
Βίντεο: Γιάννης Τόμτσης

Παίζουν: Ιωάννης Καμπούρης, Αργιέττα Οκαλίδου, Χρήστος Τσάβος, Αφροδίτη Νικολιουδάκη.

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 17:00.

Γενική είσοδος: 10€.

Προπώληση: ticketservices.gr.

Θέατρο "Αμαλία"
Αμαλίας 71
Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310 888 894

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

info box

Τρόποι επικοινωνίας: 

τηλ. 2310 888 894

Διεύθυνση: 

Θέατρο "Αμαλία"
Αμαλίας 71

Πόλη: 

Κόστος: 

Γενική είσοδος: 10€ Προπώληση: ticketservices.gr

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

18/02/2023 - 17:00