Μυστήριο 82: REBETIKO, από την ομάδα Anima Theatre στο X – Bowling Art Center

Στο πλαίσιο του Αφιερώματος για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Μυστήριο_82 REBETIKO στο X – Bowling Art Center, στην Ελευσίνα.

Mια ατμοσφαιρική παράσταση – ωδή στην ιστορία της Μικρασίας μέσα από την τέχνη του κουκλοθέατρου και τη χρήση πολυμέσων, όπως μαριονετών, εικόνων και μουσικής, από τη γαλλική ομάδα Anima Theatre, σε σκηνοθεσία Γιώργου Καρακάντζα. Τα έσοδα του συμβολικού αντιτίμου της παράστασης θα διατεθούν στον Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας.

Το Μυστήριο_82 REBETIKO είναι μια παράσταση μυθοπλασίας, όπου διασταυρώνονται το παρελθόν και το παρόν. Ένα ταξίδι γεμάτο εικόνες, μαριονέτες και ρεμπέτικη μουσική, που συντρόφευσε τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, απ’ όποιο σημείο της κι αν κατάγονταν. Με κεντρικό πρόσωπο επιζήσασα της μικρασιατικής καταστροφής, το REBETIKO «αφηγείται» την ιστορία του αναγκαστικού ξεριζωμού και της άκαρπης επιβίωσης, που συλλαμβάνεται με τη μορφή Οδύσσειας. Μια περιπλανώμενη μετατόπιση στον χώρο και τον χρόνο, που αντλεί το υλικό της από προγενέστερες και σύγχρονες αφηγήσεις προσφύγων, αλλά και από τους ιδιαίτερους μουσικούς δρόμους της παράδοσής τους.

Λίγα λόγια για την ομάδα Anima Theatre:

Ο Γιώργος Καρακάντζας και η Claire Latarget συστήνουν στη Μασσαλία το 2004 τo Anima Theatre για να στεγάσουν τις καλλιτεχνικές τους διαδρομές. Έκτοτε, το Θέατρο της Ψυχής έχει φιλοξενήσει περισσότερες από 15 παραστάσεις χρησιμοποιώντας την τέχνη της μαριονέτας. Τα γνωστότερα έργα τους είναι: Ikare, Le Rêve de la Joconde, Mijaurées, Gojira, Entrelacs, Mécanique. Το Anima Theatre είναι δομή resident του La Friche La Belle de Mai στη Μασσαλία. Μέλος πολλών επαγγελματικών ομάδων και καλλιτεχνικών κινημάτων (THEMAA, Scènes d’ Enfance et d’ Ailleurs, PoleM), η ομάδα στοχεύει στην ανάπτυξη του δικτύου των κουκλοπαιχτών, των καλλιτεχνών και του κοινού, που ενδιαφέρονται για αυτή την τέχνη του θεάτρου. Το Anima Theatre τείνει, επίσης, να εξοικειώσει τον κόσμο με την τέχνη της μαριονέτας, πραγματοποιεί εργαστήρια, παραστάσεις, εκδηλώσεις και συναντήσεις. Το 2013, το θέατρο Anima διοργανώνει το Le Marché noir des Petites Utopies προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να ανακαλύψει μια τέχνη που δεν σταματά να καινοτομεί και ταυτόχρονα να διατηρεί ζωντανή αυτή την παράδοση.

Ταυτότητα παράστασης:

Σκηνοθεσία: Γιώργος Καρακάντζας
Συγγραφέας: Παναγιώτης Ευαγγελίδης
Συνθέτης & Μουσικός: Nicolo Terrasi
Μαριονετίστες: Irene Lentini & Magali Jacquot
Σχεδιασμός Φωτισμού: Jean-Louis Floro
Κατασκευή Λατέρνας: Πάνος Ιωαννίδης
Ηχογραφημένη Μουσική: Κατερίνα Δούκα (Φωνή), Χρήστος Καρυπίδης (Ούτι), Τάσος Τσιτσιβάκος (Μπουζούκι)
Κοστούμια: Stephanie Mestre
Σχεδιασμός Video: Shemie Reut
Βοηθός: Μάρα Κυριακίδου
Φωτογραφίες: Hugues Cristianini, Μάρα Κυριακίδου
Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: TooFarEast

Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Διάρκεια: 60 λεπτά.

Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά ηλικίας από 9 ετών.

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022, στις 19.00 & 22.00.

Eισιτήρια:3€.

X - Bowling Art Center,
Χαριλάου 12, Ελευσίνα,
Αθήνα,
για πληροφορίες και κρατήσεις:2023eleusis.eu

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

info box

Τρόποι επικοινωνίας: 

για πληροφορίες και κρατήσεις:2023eleusis.eu

Διεύθυνση: 

X - Bowling Art Center,
Χαριλάου 12, Ελευσίνα,

Πόλη: 

Κόστος: 

Eισιτήρια: 3€

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

22/10/2022 - 19:00