Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά της Ελένης Δικαίου, από το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης

Η Παιδική – Νεανική Σκηνή του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει σε θεατρική διασκευή το μυθιστόρημα της Ελένης Δικαίου «Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά».

Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στην Αρχαία Ζώνη το Σάββατο 27 Αυγούστου 2022, στο πλαίσιο του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», που για το 2022 είναι αφιερωμένος στα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Η παράσταση συνεχίζει το ταξίδι της την χειμερινή θεατρική περίοδο 2022 – 2023, στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο «Ολύμπιον».

«Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά» ξετυλίγουν το νήμα της αληθινής ιστορίας μιας αστικής οικογένειας της Σμύρνης. Είναι το δράμα και το μεγαλείο του μικρασιατικού ελληνισμού μέσα από τα μάτια δύο παιδιών που γεννήθηκαν εκεί όπου «ήταν όλα μαλακά και ζεστά σαν αγκαλιά, που ρούφαγαν οι άνθρωποι τα μπερεκέτια της Ανατολής και την αγάπη ο ένας τ’ αλλουνού κι ήταν ευτυχισμένοι». Καθώς τα γεγονότα ξετυλίγονται σπρωγμένα απ’ τους καιρούς, μπροστά στα μάτια των κεντρικών ηρωίδων –οι δίδυμες Κατινάκι και Μαρίτσα– περνούν όλα όσα σημάδεψαν το γελαστό κι ευγενικό λαό της Ιωνίας απ’ τις ευτυχισμένες μέρες, τον πολιτισμό και την ομορφιά της ζωής της Μικράς Ασίας ως το αναγκαστικό του ρίζωμα στους προσφυγικούς συνοικισμούς αλλά και την προσφορά των προσφύγων στη σύγχρονη Ελλάδα.

Μια παράσταση για την Ιστορία που πολεμά να σκεπάσει ο χρόνος με τις στάχτες του. Για την πολιτεία που επιμένει να δηλώνει την παρουσία της στο βλέμμα των ανθρώπων, γιατί τελικά ο τόπος είμαστε οι ίδιοι οι άνθρωποι και ό,τι κατοικεί μέσα στην ψυχή μας. Όπως εύχονται και τα κοριτσάκια με τα ναυτικά: Ας είναι το αύριο μια μέρα ευτυχίας…

Συντελεστές:

Διασκευή: Ιωάννα Μαρκέλλα Χαλκιά
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας & Ιωάννα Μαρκέλλα Χαλκιά
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Video Art: Όλγα Σφέτσα
Σκηνογράφος: Σοφία Τσιριγώτη
Χορογραφία: Κωνσταντίνος Γεράρδος
Φωτισμοί - Ηχοληψία: Δημήτρης Κοκολινάκης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κυριάκος Δανιηλίδης, Δημήτρης Μπουζούδης, Λίλα Παντελίδου, Φένια Σαλούκα, Κασσιανή Τζιάτζη και Αστερόπη Χαριτίδου.

Μια παράσταση για παιδιά ηλικίας από 3 έως 103 ετών.

Παραστάσεις τις Κυριακές στις 11.30 το πρωί και τις καθημερινές για σχολεία στο θέατρο «Ολύμπιον» (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Πλ. Αριστοτέλους 10).

Προπώληση εισιτηρίων: Ηλεκτρονικά από το viva.gr
και τα καταστήματα WIND | Public | Media Markt
Ισχύουν τα εισιτήρια του ΟΠΕΚΑ / ΟΓΑ

Πληροφορίες: 6977 445 161 και 2310 222 299, e-mail: info@neotheatro.gr

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

info box

Τρόποι επικοινωνίας: 

Πληροφορίες: 6977 445 161 και 2310 222 299, e-mail: info@neotheatro.gr

Διεύθυνση: 

Θέατρο «Ολύμπιον»
(Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Πλ. Αριστοτέλους 10)

Πόλη: 

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

23/10/2022 - 11:30