Ο φωτεινός κόσμος του Θεάτρου Σκιών στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022 και ώρα 18:30, εκδήλωση για το Θέατρο Σκιών, με τίτλο «Ο φωτεινός κόσμος του Θεάτρου Σκιών», στο Ιστορικό Αρχείο του.

Το Θέατρο Σκιών, εγγεγραμμένο στοιχείο στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, συνιστά μια εξελισσόμενη μορφή τέχνης. Ένα διαχρονικό είδος θεάτρου που αν και οι καταβολές του ανάγονται στο παρελθόν, εντούτοις «συνομιλεί» αδιάλειπτα με το παρόν. Έτσι, το Θέατρο Σκιών, με τα απτά του μηνύματα και τον ζωντανό και σύγχρονο λόγο του, αλληλεπιδρά με την επικαιρότητα, διατηρώντας ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μικρών και μεγάλων, αλλά και εμπνέοντας νέους καλλιτέχνες σε πρωτότυπες συνθέσεις και δημιουργίες.

Στην εκδήλωση, ειδικοί ομιλητές θα αναδείξουν ακριβώς αυτές τις πλευρές. Ειδικότερα, η θεατρολόγος Ανθή Γ. Χοτζάκογλου, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ και ερευνήτρια του εν λόγω πεδίου, θα παρουσιάσει την ιστορική διαδρομή του Θεάτρου Σκιών, τη διαδικασία «εξελληνισμού» του, καθώς και τις σχέσεις του με το θέατρο. Στη συνέχεια, η θεατρολόγος Γωγώ Βαρζελιώτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, θα παρουσιάσει ανέκδοτο υλικό του καραγκιοζοπαίχτη Βασίλαρου, μεταφέροντάς μας στον ολοζώντανο κόσμο ενός σημαντικού δημιουργού και καλλιτέχνη του 20ού αιώνα. Τέλος, ο θεατρολόγος-καραγκιοζοπαίχτης Νικόλας Τζιβελέκης θα μας μιλήσει για το «σήμερα» του ελληνικού θεάτρου σκιών. Ο κύκλος των εισηγήσεων θα ολοκληρωθεί με ανοιχτή για το κοινό συζήτηση.

Θα ακολουθήσει παράσταση με τον μπερντέ του Νικόλα Τζιβελέκη και με το μονόπρακτο έργο «Η ευφυΐα του Καραγκιόζη».

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ουρανία Καραγιάννη, δρ. αρχαιολογίας, προϊσταμένη της Υπηρεσίας Εκδόσεων ΠΙΟΠ.

*Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Eίσοδος ελεύθερη.

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14,
Ταύρος, Αθήνα,
Πληροφορίες / Κρατήσεις:
τηλ.: 210- 32 56 930, 210- 34 18 051 (Απαραίτητη η κράτηση θέσης), piop.gr

Eπιμέλεια: Eλένη Βλάχου

info box

Τρόποι επικοινωνίας: 

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
τηλ.: 210- 32 56 930, 210- 34 18 051 (Απαραίτητη η κράτηση θέσης), piop.gr

Διεύθυνση: 

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14,
Ταύρος

Πόλη: 

Κόστος: 

Είσοδος ελεύθερη

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

30/03/2022 - 18:30