Τα κορίτσια αλλάζουν τον κόσμο: Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στο Μουσείο Μπενάκη

Ολοήμερο φεστιβάλ KinderDocs για όλη την οικογένεια, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022, κατά τις ώρες 10.00 – 18.30, στο Μουσείο Μπενάκη.

Το KinderDocs παρουσιάζει ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στα κορίτσια, στις 20 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138. Μια γιορτή για όλη την οικογένεια με ταινίες, συζητήσεις, δραστηριότητες και εργαστήρια για παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς

9 ταινίες ντοκιμαντέρ

Ninnoc, Fantasy Fantasy, KinderDocs Animated, A Field Guide to Being a 12-Year-Old Girl, Girlhood, Foreplay, Little Girl, Raise the Bar.

10 καλεσμένες για συζητήσεις και δράσεις

Μαριαλένα Σπυροπούλου (ψυχολόγος, ψυχαναλύτρια, συγγραφέας), Vania Turner – Μαρία Σιδηροπούλου (σκηνοθέτριες), Έλενα Σκαρπίδου (εκπαιδευτικός, sex educator, Πολύχρωμο Σχολείο), Νιόβη Μιχαλοπούλου (κλινική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια), Στέλλα Κάσδαγλη (συγγραφέας, συνιδρύτρια Women on Top), Λουκία Λυκίδη (δημοσιογράφος, Generation Woman), Εβίνα Μάλτση (πρώην μπασκετμπολίστρια, head coach στην AntetokounBros Αcademy και τεχνική σύμβουλος για το μπάσκετ γυναικών στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης).

3 βιωματικά εργαστήρια

12.30 – 14.30: Συναι/no

Για παιδιά 9 – 12 ετών με το Genderhood, με θέμα τη συναίνεση.

13.00 – 15.00: 12 ερωτήσεις για τον κόσμο των 12χρονων κοριτσιών.

Για εκπαιδευτικούς με την Ειρήνη Βοκοτοπούλου, κοινωνιολόγο, βασισμένο στην ταινία A Field Guide to Being a 12-Year-Old Girl

Θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής.

14.45 – 16.30 The ABC of Girlhood

Για παιδιά από 10 ετών με τη Δάφνη Καλαφάτη, φωτογράφο – εικαστική θεραπεύτρια

Σε αυτό το αφιέρωμα, οι προβολείς στρέφονται στα κορίτσια, είτε πρόκειται για τις πρωταγωνίστριες των ταινιών είτε για γυναίκες σκηνοθέτες/δημιουργούς. Στόχος του φεστιβάλ είναι -μέσα από ταινίες, τα θέματα που αναδεικνύουν και τις συζητήσεις, δράσεις και εργαστήρια που πλαισιώνουν το πρόγραμμα- να δούμε τον κόσμο διαφορετικά, να ακούσουμε νέες φωνές και να ανακαλύψουμε ιστορίες για τα κορίτσια που μας αφορούν όλους. Αληθινά κορίτσια που ζουν γύρω μας, μαζί μας, ανάμεσά μας θα μας δώσουν ευκαιρία έμπνευσης, ανεξαρτήτως φύλου, ώστε να αφήσουμε πίσω μας προκαταλήψεις και στερεότυπα με τη στήριξη της οικογένειας, των φίλων, του σχολείου, να καλλιεργήσουμε ελεύθερα τις ικανότητές μας, να αξιοποιήσουμε τα ταλέντα μας, να εκφράσουμε τις ευαισθησίες μας και να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας, σε έναν κόσμο που θα μας χωράει ισότιμα όλους.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει τέσσερις ζώνες με εννέα ταινίες που μας βάζουν στον κόσμο των κοριτσιών σήμερα. Και θέτουν το ερώτημα: πώς μεγαλώνουμε τα κορίτσια; Πώς ζουν τα κορίτσια; Ποια στερεότυπα και πώς αναπαράγουμε, ακόμα και άθελά μας; Δώδεκα δωδεκάχρονες ορίζουν τι εστί κορίτσι και μας συστήνουν τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια, στο A Field Guide to Being a 12-Year-Old-Girl. Η Ninnoc δείχνει ότι το bullying μπορεί να στοχοποιήσει ακόμη και τα ταλαντούχα παιδιά, οι δίδυμες Μόλυ και Σμίλα στο Fantasy Fantasy μοιράζονται μαζί μας τρία χρόνια από τη ζωή τους, από τότε που ανακάλυψαν ότι είναι διαφορετικές, και στο Girlhood τρία κορίτσια στην εφηβεία βρίσκουν καταφύγιο στην φιλία, ενώ δυσκολεύονται με το κόλλημα στα social media και τα στενά πλαίσια που ορίζουν για τις γυναίκες τα πρότυπα ομορφιάς. Στο Foreplay, παιδιά από 12 ετών μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις τους για την πρώτη φορά, το sexting, τα πρότυπα ομορφιάς και τις σχέσεις την εποχή των social media. Στο Little Girl, παρακολουθούμε την προσπάθεια μιας οικογένειας να υποστηρίξει το θέμα της ταυτότητας και του φύλου του οκτάχρονου παιδιού τους, ενώ στο Raise the Bar βλέπουμε μια άλλη προσέγγιση τρόπων με τους οποίους θα μπορούσαμε να μεγαλώνουμε τα κορίτσια.

Ακόμη την Κυριακή 20/3 κάνουν πρεμιέρα οι δύο ταινίες doc animation που δημιούργησαν τα ίδια τα παιδιά στο εργαστήριο KinderDocs Animated στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ:

https://tickets.benaki.org/index.php?option=com_eventbooking&view=calend...

Για τη συμμετοχή κάποιου στα εργαστήρια είναι απαραίτητο να έχει προηγουμένως παρακολουθήσει μια τουλάχιστον ταινία.

Μουσείο Μπενάκη
Πειραιώς 138,
Αθήνα

Αγοράστε το εισιτήριό σας ΕΔΩ:

https://tickets.benaki.org/index.php?option=com_eventbooking&view=calend...

Eπιμέλεια: Ελένη Βλάχου

info box

Τρόποι επικοινωνίας: 

τηλ.210-36 71 000

Διεύθυνση: 

Μουσείο Μπενάκη
Πειραιώς 138

Πόλη: 

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

20/03/2022 - 10:00