"Βαλκανική πλατεία 2021" για όλη την οικογένεια

Συνεχίζοντας σταθερά στην τροχιά των σημαντικών πολιτιστικών δρώμενων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, μετά το κλείσιμο της αυλαίας της μεγάλης γιορτής του Θεάτρου, των «Μερκουρείων 2021» (29/8), τη σκυτάλη παίρνει αμέσως η πολυπολιτισμική «Βαλκανική Πλατεία 2021», από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021.

Με θεματικά μουσικά αφιερώματα στα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, στα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη και στον Θάνο Μικρούτσικο, με καλλιτέχνες όπως ο Χρήστος Θηβαίος, ο Κώστας Θωμαΐδης, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Μαρίζα Ρίζου και η Ρίτα Αντωνοπούλου, αλλά και με μία διαδραστική παιδική θεατρική παράσταση, η «Βαλκανική Πλατεία» έρχεται και φέτος στο δήμο Νεάπολης-Συκεών για να προσφέρει στους δημότες, αλλά και το κοινό ολόκληρη της πόλης, ουσιαστικές στιγμές Τέχνης και ψυχαγωγίας, πνευματικής και ψυχικής ανάτασης, στηρίζοντας, παράλληλα, τους ανθρώπους του Πολιτισμού.

«Στην Ελλάδα της οικονομικής ύφεσης και της σκιάς της πανδημίας, η επιμονή στην πραγματοποίηση μικρών ‘‘πολιτιστικών επαναστάσεων’’ είναι για εμάς ζήτημα κοινωνικής ευθύνης» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. «Γιατί θα παραμείνουμε στο καράβι του Πολιτισμού, όσες τρικυμίες και αν αντιμετωπίσουμε, με πλοηγό τα οράματα της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη. Και θα συνεχίσουμε απαρέγκλιτα να επενδύουμε στην Παιδεία και τον Πολιτισμό που αποτελούν τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Γιατί θεωρούμε ότι ο Πολιτισμός είναι η ψυχή, η κληρονομιά, η περιουσία της κοινωνίας μας, αναγκαίο συστατικό στοιχείο της ύπαρξής μας, το θεμελιακό μέσο ουσιαστικής επαφής πολιτών διαφορετικής κουλτούρας, χρώματος ή θρησκείας που αποτρέπει φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και ρατσισμού» τονίζει ο δήμαρχος.

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης «Δυστυχώς, οι συνθήκες που επιφέρει η πανδημία, οι αναγκαίοι περιορισμοί και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και τους εαυτούς μας, μάς ανάγκασαν φέτος να κινηθούμε πιο αφαιρετικά, να λειτουργήσουμε σε πιο συρρικνωμένη μορφή και να περιορίσουμε μεν, αλλά να διασώσουμε, με μεγάλη προσπάθεια, την «Βαλκανική Πλατεία», τον κορυφαίο αυτό θεσμό του δήμου μας με πρωταγωνιστική θέση στα πολιτιστικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης αλλά και συνολικά των Βαλκανίων. Της 22ης «Βαλκανικής Πλατείας» που μπορεί να στερείται φέτος του ολοκληρωμένου βαλκανικού της χρώματος, το μήνυμά της όμως παραμένει το ίδιο ισχυρό, αντανακλώντας την ανάγκη για αναζήτηση ενωτικών κρίκων, ακουσμάτων, γεύσεων, αρωμάτων και χρωμάτων, εμπνεύσεων και δημιουργιών, από αυτές που χαρίζουν στα Βαλκάνια τη μοναδικότητά τους».

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021
«Μάνα μου Ελλάς»
200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

H Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών παρουσιάζει μια εορταστική συναυλία-αφιέρωμα στην Ελλάδα, με πασίγνωστα τραγούδια-σταθμούς στην πορεία των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις πλέον γνωστές και αγαπημένες μελωδίες των Μ. Θεοδωράκη, Σ. Ξαρχάκου, Γ. Μαρκόπουλου, Μ. Λοΐζου, Δ. Σαββόπουλου, Θ. Μικρούτσικου και άλλων σπουδαίων Ελλήνων συνθετών.
Διευθύνει ο αρχιμουσικός Βασίλης Μπουλούσης.
Τις ενορχηστρώσεις επιμελείται ο Πάνος Κοσμίδης.
Τραγουδούν ο Ανδρέας Καρακότας και η Μαρία Κουβακλή.

«1996-2021: Γιορτάζουμε τα 25 χρόνια λειτουργίας του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών»

Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης.
Είσοδος ελεύθερη.

ΤΡΙΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021
«Θα ζω μες στο τραγούδι»
Συναυλία με τη Ρίτα Αντωνοπούλου
Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη

Μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στη Μελίνα όλων των Ελλήνων με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή της. Η Ρίτα Αντωνοπούλου επιλέγει τραγούδια μεγάλων συνθετών, που με τη μοναδική της ερμηνεία έχει σφραγίσει η μεγάλη μας ντίβα και έχουν συνδεθεί με όλους τους σημαντικούς σταθμούς της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας.

Μια μουσικοερμηνευτική εμπειρία που η Ρίτα Αντωνοπούλου με τη φυσική της θεατρικότητα και τις σπάνιες ερμηνευτικές της αρετές σκιαγραφεί επί σκηνής, με το δικό της μοναδικό τρόπο την ορμητική αλλά και ταυτόχρονα ευάλωτη φύση της Μελίνας Μερκούρη, εμφυσώντας νέα ζωή στα τραγούδια που διατηρούν ζωντανή τη μνήμη της.
Η μουσική παράσταση «Θα ζω μες στο τραγούδι» είναι μια γιορτή αφιερωμένη στη ζωή μιας υπερήφανης γυναίκας που εξάντλησε χωρίς συμβιβασμούς τα όρια της ύπαρξής της.

Εισιτήρια στο www.ticketservices.gr - Τιμές εισιτηρίων: 8€ Κανονικό 5€ ανέργων, παιδικό, φοιτητικό, ΑμεΑ, άνω των 65.

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021
Συναυλία με τη Μαρίζα Ρίζου

Μετά από έναν μουντό χειμώνα, τόσο διαφορετικό από όλους τους προηγούμενους, η καλύτερη πρόταση για μια ξεσηκωτική βραδιά, που θα μας κάνει να ξεχαστούμε, είναι η καλοκαιρινή συναυλία της Μαρίζας Ρίζου! Ένα πρόγραμμα φτιαγμένο όπως πάντα με μεράκι, με τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία, παλιότερα, καινούρια, πικάντικες διασκευές, πρόζα, ενέργεια, κέφι, διάδραση!

Η συνταγή για μια αξέχαστη καλοκαιρινή βραδιά!
Μαζί της οι μουσικοί: Άγγελος Αϊβάζης, Παναγιώτης Κωστόπουλος, Γιώργος Μουχτάρης, Μάρκος Χαϊδεμένος

Εισιτήρια στο www.ticketservices.gr - Τιμές εισιτηρίων: 8€ Κανονικό, 5€ ανέργων, παιδικό, φοιτητικό, ΑμεΑ, άνω των 65.

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021
«Το πιο όμορφο απ’ όλα...»
Αφιέρωμα στο Θάνο Μικρούτσικο
Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Μίλτος Πασχαλίδης

Αυτό το καλοκαίρι θα τραγουδήσουμε παρέα μεγάλες επιτυχίες του Θάνου Μικρούτσικου. Τρεις στενοί του φίλοι, τρεις σπουδαίοι καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους στα τραγούδια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη που όλοι αγαπήσαμε.

Τραγούδια «κοινού αισθήματος», όπως έλεγε ο Θάνος, τραγούδια αγαπημένα που πολλές γενιές περπάτησαν μαζί τους, καθιστώντας τα μ’ αυτό τον τρόπο διαχρονικά.
Οι τρεις τραγουδιστές, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Κώστας Θωμαΐδης και ο Μίλτος Πασχαλίδης πλαισιώνονται από μια σπουδαία ορχήστρα με επικεφαλής το Θύμιο Παπαδόπουλο, τον πιο στενό συνεργάτη του Θάνου Μικρούτσικου.

Εισιτήρια στο www.ticketservices.gr - Τιμές εισιτηρίων: 10€ Κανονικό, 8€ ανέργων, παιδικό, φοιτητικό, ΑμεΑ, άνω των 65.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021
Παιδική θεατρική παράσταση
από την θεατρική ομάδα Hippo Theatre Group
(για παιδιά 4-64 ετών!)

«Το Δίλημμα του Αυτοκράτορα»
Η παράσταση βασίζεται στο κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Ο Αυτοκράτορας και το Αηδόνι», το οποίο εξετάζει τη σχέση ενός μηχανικού και ενός πραγματικού αηδονιού με έναν άνθρωπο. Το θέμα του παραμυθιού αποδεικνύεται προφητικό για την εποχή μας καθώς οι αναλογίες είναι ευδιάκριτες. Η αντίθεση ανάμεσα στον εικονικό και τον πραγματικό κόσμο είναι σήμερα αισθητή περισσότερο από ποτέ.

Η διασκευή του κειμένου έγινε με ευαισθησία, μαεστρία και ισχυρές δόσεις χιούμορ, προσφέροντας πολλές ξεκαρδιστικές, αλλά και συγκινητικές στιγμές. Παράλληλα με τη δράση και σε συγκεκριμένα σημεία της παράστασης τα παιδιά καλούνται να συμμετέχουν στην αφήγηση της ιστορίας μέσα στο ασφαλές περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η ομάδα. Εκεί ενθαρρύνεται η διάδραση, η συναισθηματική εμπλοκή των συμμετεχόντων, καθώς και η νοητική επεξεργασία των τεκταινομένων.

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος (Hippo Theatre Group)
Βοηθός Σκηνοθέτη: Εύα Σαμουηλίδου
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Κατερίνα Χατζοπούλου
Κίνηση: Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος, Μίκα Στεφανάκη
Χορογραφίες: Μίκα Στεφανάκη
Μουσική: Αλέξανδρος Ράπτης
Μελωδίες Φωνής: Αλέξανδρος Ράπτης, Ανδρομάχη Μακρίδου
Χιπ Χοπ Τραγούδι-Ενορχήστρωση: Γιώργος Δούσος
Σχεδιασμός Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων: Σίσσυ Ιγνατίδου, Φώτης Δούσος, Αλέξανδρος Ράπτης
Παίζουν: Σίσσυ Ιγνατίδου, Ανδρομαχη Μακρίδου, Χριστίνα Μπακαστάθη.

Πληροφορίες:
Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης.
Περιοχή Στρεμπενιώτη.
Έναρξη: 9 μ.μ.
Τηλ.: 2313.33.125, 2313.32.95.40
(Πληροφορίες κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες) .
Οι πόρτες του θεάτρου ανοίγουν στις 7:30 μ.μ.
Στον χώρο των συναυλιών θα λειτουργεί και εκδοτήριο για την έκδοση εισιτηρίων.

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

info box

Διεύθυνση: 

Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης

Πόλη: 

Κόστος: 

Είσοδος ελεύθερη

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

30/08/2021 - 21:00
31/08/2021 - 21:00
01/09/2021 - 21:00
02/09/2021 - 21:00
03/09/2021 - 21:00