Διαδικτυακά εκπαιδευτικά προγράμματα Φεβρουαρίου του Ιδρύματος Θεοχαράκη

Ένα μουσικό όργανο με ταξιδεύει - Για παιδιά 5-8 ετών.

Η μουσική και οι εικαστικές τέχνες συναντιούνται, σε ένα ιδιαίτερο, διαδικτυακό εργαστήριο κατασκευής μουσικών οργάνων.

Τρία μουσικά όργανα, σε αντίστοιχα τρεις διαδικτυακές συναντήσεις: το αρχαιοελληνικό σείστρο, το ινδιάνικο κρόταλο και το αφρικανικό μουσικό τόξο, μας μεταφέρουν πίσω στο χρόνο και στον τόπο καταγωγής τους, μας αποκαλύπτουν στοιχεία των πολιτισμών στους οποίους γεννήθηκαν και μας συστήνουν τους κοντινούς συγγενείς τους.

Με απλό, διασκεδαστικό τρόπο και φυσικά υλικά, κάθε παιδί κατασκευάζει τα δικά του μουσικά όργανα και τα διακοσμεί με τα δικά του μοτίβα, αντλώντας τη θεματολογία, την τεχνοτροπία και τα χρώματα από την παραδοσιακή τέχνη κάθε τόπου.

Ένα μοναδικό ταξίδι ξεκινά...

Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά 5-8 ετών με παρουσία ενήλικα και περιλαμβάνει 3 ωριαίες συναντήσεις. Με τον μουσικό, μουσικοπαιδαγωγό Γιάννη Ψαριώτη και την εικαστικό, αρχ. εσωτερικών χώρων και σχεδιάστρια αντικειμένων Ιωάννα Μπουλούγαρη.

Όλα τα απαραίτητα υλικά για την κατασκευή και τη διακόσμηση του οργάνου, αποστέλλονται στους συμμετέχοντες ταχυδρομικά.

7, 21 Φεβρουαρίου & 14 Μαρτίου 2021
Κυριακή, 11:00-12:00
Πραγματοποιείται μέσω zoom

Συνολικό κόστος συμμετοχής ανά σύνδεση: 55€

Τελική ημερομηνία εγγραφών: 25/01/21 στις 15:00

Αποστολή κωδικών zoom: Κάθε τελευταία Παρασκευή πριν την ημέρα διεξαγωγής του προγράμματος στις 16:00

Παίζω με τις τέχνες με αφορμή μια έκθεση - Για παιδιά 8-12 ετών & γονείς

Μετά από δέκα χρόνια συνεχόμενης παρουσίας, το επιτυχημένο πρόγραμμα του Ιδρύματος Θεοχαράκη, προσαρμόζεται στη νέα εποχή, και πραγματοποιείται πλέον και μέσω διαδικτύου. Οι συμμετέχοντες είναι και πάλι παιδιά με τους γονείς τους ή νέοι ή ενήλικες, οι οποίοι συναντώνται διαδικτυακά και διασκεδάζουν παίζοντας σε ομάδες. Μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες μετακινούνται από τη μία τέχνη στην άλλη, προκειμένου αφενός να ανακαλύψουν με έναν ψυχαγωγικό τρόπο την τρέχουσα έκθεση και αφετέρου να καλλιεργήσουν τη σχέση τους με τις τέχνες και τη δημιουργία. Με τον μουσικοπαιδαγωγό, συγγραφέα Παναγιώτη Τσιρίδη και την ιστορικό, παιδαγωγό πολιτισμού, μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Ρογκάκου.

7, 14, 21, 28 Φεβρουαρίου 2021 «Picasso-Cocteau: Τέχνη και φιλία, κοινωνία και ανατροπή».

Κυριακή, 11:00-12:00

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Τελική ημερομηνία εγγραφών: Κάθε τελευταία Παρασκευή πριν τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος ως τις 15:00

Αποστολή κωδικών: Κάθε τελευταία Παρασκευή πριν τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος στις 16:00

Κόστος συμμετοχής: 10€ η κάθε σύνδεση

Γράφω, παίζω και δημιουργώ - Για παιδιά 8-12 ετών
Εργαστήρι δημιουργικής γραφής

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στη φαντασία, την έμπνευση, τη δημιουργικότητα, τη γραφή, το παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό. Το σεμινάριο είναι βασισμένο στις αρχές της δημιουργικής γραφής, μέσα από θεατρικές πρακτικές και παιχνίδι με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους. Στη συνέχεια, οι ιστορίες εικονογραφούνται από τα ίδια τα παιδιά και παίρνουν τη μορφή μίνι βιβλίου! Έτσι, τα παιδιά μεταμορφώνονται σε μικρούς συγγραφείς! Κι αυτό είναι μόνο η αρχή για μια μελλοντική υποψηφιότητα στο χώρο της Τέχνης και της Λογοτεχνίας.
Ιδανικό για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (ΔΕΠΥ, Δυσλεξία). Με την δημιουργική ομάδα Σπίθες.

Στο εργαστήριο τα παιδιά θα μάθουν:
● Αρχές δημιουργικής γραφής μέσα από θεωρία και ασκήσεις
● Θεατρικό αυτοσχεδιασμό μέσα από παιχνίδι και κίνηση
● Σύνθεση και συγγραφή ενός παραμυθιού με έμπνευση και καθοδηγούμενη φαντασία
● Συγγραφή μίνι βιβλίου από τα ίδια τα παιδιά

7, 14, 21, 28 Φεβρουαρίου 2021
Κυριακή, 16:00-17:30

Κόστος συμμετοχής: 50€

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Τελική ημερομηνία εγγραφών: Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου στις 15:00

Αποστολή κωδικών zoom: Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου στις 16:00

Σεμινάριο καλλιτεχνικής φωτογραφίας - Για ενήλικες

Το σεμινάριο αυτό αποτελείται από δέκα θεματικές ενότητες. Η κάθε ενότητα αφορά ένα σημαντικό μέρος της φωτογραφικής έρευνας, που απασχολεί την πλειοψηφία των φωτογράφων. Ο συμμετέχων εξοικειώνεται με την αισθητική της σύγχρονης φωτογραφίας, διερευνά τις δυνατότητες του φωτογραφικού μέσου, μαθαίνει να πλαισιώνει την εικόνα μέσα από την καλλιτεχνική διαδικασία ως ένα έργο τέχνης, και ανακαλύπτει την ματιά σημαντικών φωτογράφων που επηρέασαν την δυναμική εξέλιξη της φωτογραφίας.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους αυτούς που αναζητούν έναν ουσιαστικό τρόπο για να
έρθουν σε επαφή με την καλλιτεχνική φωτογραφία, ανεξαρτήτως ηλικίας και ειδικών γνώσεων.
Στόχος του σεμιναρίου είναι η διεύρυνση της οπτικής και η καλλιέργεια του βλέμματος, με προοπτική την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου Με τον Βασίλη Γεροντάκο.

2 Φεβρουαρίου 2021 Το γυμνό στη φωτογραφία

Τρίτη, 19:00-21:00

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Τελική ημερομηνία εγγραφών: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος ως τις 15:00

Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 10€

«Λόγω τέχνης». Η τέχνη ως ψυχική και πνευματική τόνωση – Για ενήλικες

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη αναβιώνει δέκα από τις σπουδαιότερες εκθέσεις τέχνης που διοργανώθηκαν στους εκθεσιακούς του χώρους τα τελευταία χρόνια, μέσα από τη νέα εκπαιδευτική δράση ««Λόγω τέχνης». Η τέχνη ως ψυχική και πνευματική τόνωση».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση εμβληματικών έργων τέχνης από παλαιότερες εκθέσεις του Ιδρύματος, και την αλληλεπίδραση αυτών με άλλες τέχνες, όπως τα εικαστικά, η λογοτεχνία και η μουσική, με σκοπό την ψυχαγωγία και την ανθρώπινη επαφή σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσεως, όπου η τέχνη μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο.

Κάθε συνάντηση αποτελεί και έναν διαφορετικό εικαστικό σταθμό, όπου οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ξαναδούν αγαπημένα τους έργα ή να τα δουν για πρώτη φορά και να τα προσεγγίσουν με έναν πρωτότυπο τρόπο, αναπτύσσοντας τελικά μια δημιουργική και βαθιά επαφή με την τέχνη.

Παραστατικά τοπία καλλιτεχνών που συναντούν μουσικούς τόπους, ποίηση που συνδυαλέγεται με τη φωτογραφία και τη ζωγραφική και πολυπράγμονες καλλιτέχνες, κύριοι εκπρόσωποι μεγάλων καλλιτεχνικών ρευμάτων, όλα, λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία και μας δείχνουν το δρόμο για την αναζήτηση νέων συνδέσεων με την τέχνη.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες και πραγματοποιείται με μικρό αριθμό συμμετεχόντων, μέσω zoom, προκειμένου να διασφαλίζεται η καλύτερη διάδραση και επικοινωνία.

Σχεδιαστές των δράσεων είναι ο συγγραφέας, μουσικοπαιδαγωγός και εμψυχωτής στην εκπαίδευση Παναγιώτης Τσιρίδης και η ιστορικός και παιδαγωγός της τέχνης Κατερίνα Ρογκάκου.

Σημαντική σημείωση: Οι συναντήσεις είναι αυτοτελείς και η συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν προϋποθέτει καμία προηγούμενη γνώση ή εμπειρία των συμμετεχόντων με τις τέχνες.

3 Φεβρουαρίου «Νικόλαος Γύζης – L. V. Beethoven: Μία ευρωπαϊκή συνάντηση»
10 Φεβρουαρίου «Still Life, Αριστουργήματα από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης: Παράδοση και Καινοτομία»
17 Φεβρουαρίου «Οδυσσέας Ελύτης: Ποίηση και ζωγραφική»
24 Φεβρουαρίου «Παναγιώτης Τέτσης: Η αποθέωση του τοπίου. Ζωγραφική 2010-2014»

Τετάρτη, 20:00-21:30
Πραγματοποιείται μέσω zoom

Τελική ημερομηνία εγγραφών: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος στις 15:00

Αποστολή κωδικών zoom: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος στις 16:00

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 10€

Συναισθηματική Νοημοσύνη, E.Q.
Πώς οι γονείς να εμπνεύσουν τα παιδιά τους στην παιδική ηλικία, προεφηβεία και εφηβεία – Για ενήλικες

Η Τζίνα Γ. Θανοπούλου, Ed.M., M.A., Harvard University, αναλύει πώς μεγαλώνουμε ισορροπημένα και επιτυχημένα παιδιά στηνπαιδική ηλικία, στην προεφηβεία και την εφηβεία, με κλειδιά Συναισθηματικής Νοημοσύνης, E.Q., στη θεωρία και στην πράξη, μέσω συμβουλευτικής γονέων, μέσω της τέχνης, του θεατρικού παιχνιδιού, της δημιουργίας και της έκφρασης.

4 Φεβρουαρίου 2021
(α’ μέρος)

Απαραίτητη προϋπόθεση για την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης στα παιδιά και στους εφήβους είναι η ανάπτυξη της αγάπης με όρια, καθώς και η καλλιέργεια πρακτικών και θεωρητικών δεξιοτήτων. Θα πραγματοποιηθεί ανάλυση και επεξήγηση πρακτικών παραδειγμάτωνκαιτεχνικών επικοινωνίας και διαλόγου.

11 Φεβρουαρίου 2021
(β’ μέρος)
Ανάλυση τεχνικών συναισθηματικής νοημοσύνης: Ενεργητική ακρόαση, «Εγώ» - μηνύματος.

18 Φεβρουαρίου 2021
Πώς οι γονείς μπορούν να γίνουν ζωντανά παραδείγματα, καθρέφτες πράξης και ζωής των παιδιών τους με βάση το ότι τα παιδία κάνουν ό,τι κάνουμε και όχι μόνο ό,τι λέμε!".
Τα δώδεκα κλειδιά για επιτυχημένη διαπαιδαγώγηση στην εφηβική και παιδική/εφηβική ηλικία.

Πέμπτη, 18:00–20:00

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 10€

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Τελική ημερομηνία εγγραφών: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος ως τις 15:00

Ο Έρωτας στο χρόνια του zoom - Για ενήλικες
Ερωτευόμαστε με σώμα και ψυχή, με υλικά από τις πρωταρχικές μας εμπειρίες τροφής, αγκαλιάς και βλέμματος. Κατανοούμε εύκολα τους προφανείς λόγους που ερωτευτήκαμε έναν άνθρωπο: χαρακτήρας, πνεύμα, χιούμορ, το σεξουαλικό κομμάτι, οικονομικές και κοινωνικές συνιστώσες. Οι βαθύτεροι, όμως, λόγοι είναι καλά κρυμμένοι μέσα μας. Στην εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης και των social media, των επικοινωνιών οθόνης, προκρούστειων μεγεθών της σωματικής μας αλήθειας, τι γίνεται με τον έρωτα; Πώς δομούνται οι σχέσεις μας με τους σημαντικούς άλλους και τον εαυτό μας στη μεταμοντέρνα εποχή της κυριαρχίας της οθόνης; Πώς ερωτευόμαστε στα χρόνια του Zoom και του Skype; Με την Κατερίνα Μαγγανά, ψυχολόγος Msc ψυχαναλυτική θεραπεύτρια, συγγραφέας.

5 Φεβρουαρίου 2021
Το σώμα του έρωτα: αισθήσεις, άγγιγμα, βλέμμα

12 Φεβρουαρίου 2021
On≠Off: αγάπη, έρωτας, ζήλια, προδοσίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι εκφράσεις τους στην εικονική πραγματικότητα.

19 Φεβρουαρίου 2021
Ο λόγος του έρωτα: το συμβολικό της ερωτικής σχέσης, όπως μας κληροδοτήθηκε κι όπως διαμορφώνεται από τις ανατροπές του αιώνα μας.

Παρασκευή, 19:00-20:30
Πραγματοποιείται μέσω zoom
Τελική ημερομηνία εγγραφών: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος ως τις 15:00
Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 10€

ΣΕΛΦ ART - Για ενήλικες
Ταξιδεύοντας στον ΕΑΥΤΟ με στάσεις σε τέσσερα καλλιτεχνικά ρεύματα
Θεματικές συναντήσεις δραματοθεραπείας.

Ανακαλύπτοντας τον ΕΑΥΤΟ (χαρακτηριστικά, εργαλεία, εφόδια) και τους τρόπους που έχει να αντιμετωπίζει/διαχειρίζεται καταστάσεις. Διερευνούμε πώς ο ΕΑΥΤΟΣ αντιδρά, αλληλεπιδρά, δημιουργεί και διαμορφώνει την καθημερινή του πραγματικότητα.

Με την Λουκία Αποστολίδη, Ψυχολόγο, Msc Ψυχολόγο της Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια. Κέντρο Συστημικής Ψυχοθεραπείας και έρευνας. www.psychotherapycenter.gr

9 Φεβρουαρίου 2021 Ντανταϊσμός: Νιώθω ασφάλεια με το εφήμερο και τη ρευστότητα της κοινωνικής πραγματικότητας;

23 Φεβρουαρίου 2021 Φουτουρισμός: Πώς νιώθω με την πλήρη ανανέωση της ανθρώπινης ευαισθησίας; Θα τραγουδούσα την αγάπη για τον κίνδυνο, την απερισκεψία και τη θρασύτητα στη ζωή μου;

2 Μαρτίου 2021 Σουρεαλισμός-Υπερρεαλισμός: Ποια είναι η δική μου φανταστική πραγματικότητα;

16 Μαρτίου 2021 Μινιμαλισμός: Είμαι καλά με την εσωτερική μου εικόνα, χωρίς να χρειάζεται να την ντύσω και να τη στολίσω;

Σημείωση: Σε κάθε μάθημα αποστέλλεται ταχυδρομικώς ένα kit με τα απαραίτητα υλικά. Για την έγκαιρη παραλαβή των υλικών συνίσταται προεγγραφή τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν το κάθε μάθημα. Σε περίπτωση μη έγκαιρης εγγραφής, μέρος του υλικού θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα υλικά παρακαλούμε επικοινωνήστε μέσω email στο education@thf.gr (Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων).

Τρίτη, 18:00-20:00
Πραγματοποιείται μέσω zoom
Αποστολή κωδικών zoom: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος στις 16:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 60€
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Τι μας έχει διδάξει η νευροεπιστήμη για τις επιπτώσεις της κακοποίησης στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο; - Για ενήλικες

Μελέτες σε ανθρώπους και ζώα μας έχουν διαφωτίσει σχετικά με τους μηχανισμούς άμυνας και νευροβιολογικούς μηχανισμούς, που ενεργοποιούνται σε περιπτώσεις κακοποίησης. Στην παρούσα διαδικτυακή συνάντηση αναλύουμε τις διαφορετικές μορφές κακοποίησης και πώς η καθεμιά αφήνει το δικό της αποτύπωμα στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Επίσης, μαθαίνουμε γιατί κάποια παιδιά δείχνουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από άλλα και εάν το φύλο έχει σημασία. Τέλος, συζητάμε για τις μεθόδους που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικότερες στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοποίησης. Σχεδιασμός-υλοποίηση: Μαρίνα Μαρτίνου, PhD Αναπτυξιακής Γνωστικής Νευροεπιστήμης.

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021
19:00-20:30

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Τελική ημερομηνία εγγραφών: 9 Φεβρουαρίου 2021 στις 15:00

Κόστος συμμετοχής: 10€

Φωτογραφία και άλλες τέχνες - Για ενήλικες

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία και τη σύνδεση της με τις άλλες τέχνες, χωρίς να απαιτούνται ειδικές γνώσεις για την παρακολούθησή του. Εξετάζονται τα καλλιτεχνικά ρεύματα του 20ου αιώνα και όχι μόνο, φιλοσοφικά και πνευματικά ζητήματα, καθώς και οι αλληλεπιδράσεις εκείνες που διαμόρφωσαν την εικόνα που γνωρίζουμε σήμερα. Ομοιότητες και διαφορές μεταξύ της φωτογραφίας και των άλλων τεχνών, τα χαρακτηριστικά, οι δυνατότητες και τα όρια του κάθε μέσου, μεγάλοι δημιουργοί και σημαντικά έργα που επηρέασαν τη σκέψη, τον πολιτισμό και την εξέλιξη της τέχνης, είναι μερικά από τα ζητούμενα.

Η διερεύνηση του φωτογραφικού μέσου, ο ρόλος της φωτογραφίας στη σύγχρονη τέχνη, τα κριτήρια και η επιλογή των φωτογραφιών, παραμένουν στο επίκεντρο αυτού του σεμιναρίου. Με αφορμή την περιπέτεια του ανθρώπινου πνεύματος, αυτό το σεμινάριο έχει στόχο την απόλαυση που παρέχει η τέχνη, καθώς και την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου. Με τον Βασίλη Γεροντάκο.

23 Φεβρουαρίου 2021 Jazz, φωτογραφία και φιλμ νουάρ. Μια σχέση λατρείας
2 Μαρτίου 2021 Η επίδραση της φωτογραφίας στο έργο του Francis Bacon
9 Μαρτίου 2021 H φωτογραφία ως εργαλείο της γενιάς των μπίτνικ
16 Μαρτίου 2021 Φωτογραφική κριτική-portfolios
23 Μαρτίου 2021 In the gap between art and life: Robert Rauschenberg, John Cage, Merce Cunningham
30 Μαρτίου 2021 Η φωτογραφία ως ποιητικός μετασχηματισμός στο έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου
6 Απριλίου 2021 Οι τέχνες ως συγκοινωνούντα δοχεία: Νίκος Χουλιαράς
13 Απριλίου 2021 Φωτογραφική κριτική-portfolios
20 Απριλίου 2021 Ένας μονόλογος πάνω στο έργο του Van Gogh
27 Απριλίου 2021 Φωτογραφία και ζωγραφική σήμερα. Μια σχέση γεμάτη από αντιπαλότητες και εναγκαλισμούς

Τρίτη, 19:00-21:00

Πραγματοποιείται μέσω zoom

Τελική ημερομηνία εγγραφών: Τις ημέρες διεξαγωγής του προγράμματος ως τις 15:00

Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 10€

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 90€

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

info box

Διεύθυνση: 

Διαδικτυακά μέσω zoom

Πόλη: 

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

07/02/2021 - 11:00
14/02/2021 - 11:00
21/02/2021 - 11:00
28/02/2021 - 11:00
07/03/2021 - 11:00
14/03/2021 - 11:00