63ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς

Κοίταξε, Μύρισε, Άγγιξε στην 63η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς. Στην ανοιξιάτικη γιορτή των λουλουδιών το Άλσος Κηφισιάς θα γεμίσει για ακόμα μια φορά από πανέμορφα χρώματα και μεθυστικές μυρωδιές που θα αφυπνίσουν όλες τις αισθήσεις και όπως πάντα με πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Θεραπευτικοί Κήποι το φετινό κεντρικό θέμα της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς, με την ευρύτερη έννοια της ευεργετικής επίδρασης που μπορούν να έχουν οι κήποι στη σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία του ατόμου.

Στην φετινή έκθεση θα δούμε τον «Κήπο των αισθήσεων», το «Μονοπάτι των αισθήσεων», τον «Κήπο του Ιπποκράτη», θα περπατήσουμε σε ένα κλασσικό Λαβύρινθο κατασκευασμένο από κόκκινους παλαιωμένους κυβόλιθους και στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για Κηπουρική θα μπορέσουμε να δούμε ένα φυτεμένο λαχανόκηπο με τα κύρια φυτά και τα φυτά συγκαλλιέργειας και θα μάθουμε πώς και γιατί φυτεύονται κατ΄αυτόν τον τρόπο.

Ενημερωθείτε ΕΔΩ  για το φετινό πρόγραμμα και επισκευτείτε ξανά την ιστοσελίδα μας, για να δείτε τις μελλοντικές εκδηλώσεις στο Άλσος Κηφισιάς.

Για τα παιδιά θα υπάρχει 

Στην εγκατάσταση της έκθεσης βρείτε ένα φυσικό παιδότοπο που θα ξαναφέρει τα παιδιά σε επαφή με τα φυσικά υλικά.

Ο Φυσικός Παιδότοπος είναι μια επαναφορά στη φύση με πλήρη ασφάλεια και σχεδιασμό που καλύπτει όλες τις ανάγκες του παιδιού για άσκηση, κοινωνικότητα και ψυχαγωγία.

Ξαναφέρνει τα παιδιά σε επαφή με την άμμο, το ξύλο και τα φυτά. Προσομοιάζει τα μικρά θαύματα της φύσης που όλα τα παιδιά θέλουν να ανακαλύψουν με λαχτάρα.

Εχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά που παίζουν σε φυσικούς παιδότοπους αναπτύσσουν καλύτερα τη συγκέντρωση τους, έχουν περισσότερες συναισθηματικές αντοχές, διαχειρίζονται καλύτερα την πίεση, έχουν καλύτερη αίσθηση του σώματος τους και δεν γίνονται παρορμητικά.

Στην 62η Ανθοκομική Εκθεση θέλουμε να δείξουμε πώς πρέπει να είναι οι παιδότοποι του μέλλοντος είτε είναι σε δημόσιους είτε σε ιδιωτικούς χώρους.

Άλλες εκδηλώσεις για παιδιά 

  • Αποκαλύψεις των μυστικών του κήπου.
  • Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού.
  • Διαδραστικές πρωτοποριακές εκδηλώσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
  • Συντήρηση χειμωνιάτικου και καλοκαιρινού μπαξέ για τα μαθήματα κηπουρικής μας.

Επίσης, στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος διοργανώνονται εκδηλώσεις ειδικά για τα παιδιά, όπως το θέατρο σκιών και οι παιδικές χορωδίες.

Λίγα λόγια για την έκθεση 

Το θέμα του Εκθεσιακού χώρου της 63ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς είναι οι «Θεραπευτικοί κήποι» με την ευρύτερη έννοια της ευεργετικής επίδρασης που μπορούν να έχουν οι κήποι στη σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία του ατόμου.

Το βασικό κομμάτι του Εκθεσιακού είναι ο «Κήπος των αισθήσεων», δηλαδή ένας κήπος που διεγείρει όλες τις αισθήσεις. Σε αντίθεση με πολλούς κήπους που υπερισχύει η αίσθηση της όρασης, στον κήπο των αισθήσεων ο επισκέπτης δέχεται πληθώρα ερεθισμάτων που σχετίζονται με όλες τις αισθήσεις.

Ο κήπος αυτός θα περιλαμβάνει τις εξής ενότητες: Φυτά με διαφορετική αίσθηση αφής τα οποία καλείται ο επισκέπτης να αγγίξει και να νιώσει τη διαφορετικότητα. Φυτά με έντονο άρωμα (όπως λεβάντες, γαρύφαλο, βασιλικός, δυόσμος, ρίγανη, θυμάρι κ.α.) τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να αναγνωρίσει μυρίζοντάς τα. Έναν εδώδιμο κήπο με δέντρα που παράγουν βρώσιμους καρπούς. Ακουστικά ερεθίσματα από κατασκευή με καλάμια αλλά και από τα φυτά που θα πλαισιώνουν τη λίμνη και τέλος ωραίες οπτικά φυτικές συνθέσεις που θυμίζουν ελληνική ύπαιθρο με ελιά και αγρωστώδη.

Τα ερεθίσματα αυτά διαδέχονται το ένα το άλλο καθώς ο επισκέπτης διανύει μια κυκλική πορεία, ενώ χρησιμοποιούνται και διαφορετικά υλικά όπως το ξύλο ως φυσικό υλικό (ξύλινες ζαρντινιέρες) και το μέταλλο (μεταλλικές ζαρντινιέρες) που έχει υποστεί όμως ειδική επεξεργασία ώστε να αποκτήσει φυσική σκουριά και να ενσωματώνεται στο τοπίο. Εκτός από τη διαφορετικότητα των υλικών, πληθώρα σχημάτων, στρογγυλά, ορθογώνια παραλληλόγραμμα και τετράγωνα συνθέτουν τον κήπο.

Τέλος μια ιδιαίτερη κατασκευή το «Μονοπάτι των αισθήσεων» θα πλαισιώνει τον κήπο. Η κατασκευή αυτή από ξύλα θα παρομοιάζει με γραμμές τραίνου και θα περιλαμβάνει πληθώρα διαφορετικών υλικών (όπως φλοιό πεύκου, βότσαλα με διαφορετικές αποχρώσεις, χλοοτάπητα κ.α.). Πέρα από τις χρωματικές αντιθέσεις ο επισκέπτης μπορεί, περπατώντας επάνω στο μονοπάτι, να αντιληφθεί τη διαφορετικότητα των υφών και των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί.

Στους θεραπευτικούς κήπους επίσης ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να περπατήσει πάνω σε ένα κλασσικό Λαβύρινθο κατασκευασμένο από κόκκινους παλαιωμένους κυβόλιθους. Ο λαβύρινθος (labyrinth) είναι εργαλείο στοχασμού που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα. Αποτελείται από ένα μοναδικό μονοπάτι που καταλήγει σε ένα κεντρικό σημείο και σε οδηγεί πάλι πίσω προς την έξοδο (μονόδρομος) και μπορεί να προκαλέσει πνευματική ή συναισθηματική ηρεμία και να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων. Βασισμένος στο αρχαίο πνεύμα των επαναλαμβανόμενων μοτίβων και του σπιράλ, η ελικοειδής φύση του λαβύρινθου μας τραβάει, όχι μόνο προς το κέντρο του ίδιου του λαβυρίνθου, αλλά και στο κέντρο του εαυτού μας. Ο λαβύρινθος επίσης παρέχει μια ήπιας μορφής άσκηση η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμα και από άτομα ηλικιωμένα ή άτομα με κινητικές δυσκολίες. Μια συνοπτική περιγραφή για την ιστορία και τη χρησιμότητα των λαβυρίνθων θα έχουν τη δυνατότητα οι επισκέπτες να διαβάσουν σε ειδική πινακίδα.

Ένα τρίτο κομμάτι των θεραπευτικών κήπων θα αποτελείται από τον «Κήπο του Ιπποκράτη». Στο θεματικό βοτανικό Ιπποκράτειο κήπο θα παρουσιαστεί μέρος των σημαντικότερων φυτών (βοτάνων και δέντρων) με τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες που άφησε στις μελλοντικές γενιές ως παρακαταθήκη ο Ιπποκράτης μέσα από την έρευνα και την επιστημονική του τεκμηρίωση. Γενικότερα η χρήση και η σήμανση των φαρμακευτικών φυτών χρησιμοποιείται ευρέως στους σύγχρονους θεραπευτικούς κήπους και βασίζεται στην ιδέα ότι τα φάρμακα απομυθοποιούνται και γίνονται πιο οικεία, όταν οι ασθενείς αναγνωρίσουν από πού προέρχονται. Ο κήπος αυτός θα συνοδεύεται από επεξηγηματικό κείμενο.

Τέλος θα υπάρχει ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος για Κηπουρική. Στο χώρο αυτό το κοινό θα μπορεί να δει ένα φυτεμένο λαχανόκηπο με τα κύρια φυτά και τα φυτά συγκαλλιέργειας και να μάθει πώς και γιατί φυτεύονται κατ΄αυτόν τον τρόπο. Επίσης σε ένα μεγαλύτερο παρακείμενο λαχανόκηπο θα υπάρχει δυνατότητα για πρακτική κηπουρική. Είναι γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες της κηπουρικής γι΄αυτό και εντάσσεται στους θεματικούς κήπους της Κηφισιάς. Μερικά από τα σπουδαία οφέλη της κηπουρικής είναι η σωματική και πνευματική άσκηση, η επαφή με τη φύση, η απόκτηση νέων εμπειριών και γνώσεων, ηθική και υλική ικανοποίηση από την παραγωγή προϊόντων. Τα ξύλινα παρτέρια που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι τοποθετημένα σε μεταλλικές βάσεις ούτως ώστε να είναι σε κατάλληλο ύψος για μικρούς, μεγάλους ακόμα και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στην προσπάθεια για την καλύτερη υλοποίηση των θεματικών μας κήπων έγινε μελέτη φωτισμού ούτως ώστε να αποτελούν ένα λειτουργικό κομμάτι και μετά τη δύση του ήλιου αλλά και να αναβαθμιστούν αισθητικά.

Ετικέτες: 

info box

Για ηλικίες από: 

1-3
3-5
5-9
9-12
12+

Τρόποι επικοινωνίας: 

Διεύθυνση: 

Άλσος Κηφισιάς

Πόλη: 

Κόστος: 

Είσοδος Ελεύθερη

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

27/04/2017 - από τις 10:00 έως τις 22:00
28/04/2017 - από τις 10:00 έως τις 22:00
29/04/2017 - από τις 10:00 έως τις 22:00
30/04/2017 - από τις 10:00 έως τις 22:00
01/05/2017 - από τις 10:00 έως τις 22:00
02/05/2017 - από τις 10:00 έως τις 22:00
03/05/2017 - από τις 10:00 έως τις 22:00
04/05/2017 - από τις 10:00 έως τις 22:00
05/05/2017 - από τις 10:00 έως τις 22:00
06/05/2017 - από τις 10:00 έως τις 22:00
07/05/2017 - από τις 10:00 έως τις 22:00
08/05/2017 - από τις 10:00 έως τις 22:00
09/05/2017 - από τις 10:00 έως τις 22:00
10/05/2017 - από τις 10:00 έως τις 22:00
11/05/2017 - από τις 10:00 έως τις 22:00
12/05/2017 - από τις 10:00 έως τις 22:00
13/05/2017 - από τις 10:00 έως τις 22:00
14/05/2017 - από τις 10:00 έως τις 22:00