Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Με θεματική ξενάγηση με τίτλο «χρυσό στεφάνι ο ήλιος» συμμετέχει τη Δευτέρα 18 Μαΐου στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία για μια βιώσιμη κοινωνία» για το έτος 2015, επιθυμώντας να επισημάνει τη δυνατότητα που έχουν τα μουσεία να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκίδας συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων οργανώνοντας μια θεματική ξενάγηση με τίτλο «χρυσό στεφάνι ο ήλιος». Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 στο χώρο του Μουσείου, ενώ η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Ο τίτλος της ξενάγησης προέρχεται από το ποίημα του Διονυσίου Σολωμού «Εις Φραγκίσκα Φράιζερ», όπου το ιδεώδες γίνεται αντικείμενο θαυμασμού και ύμνου και ο έπαινος προέρχεται από την ίδια τη φύση.

Με βασικό θέμα – έκθεμα την αγωνιστική επιγραφή της Χαλκίδας, όπου τιμώνται 35 αθλητές (Χαλκιδείς, Αντιοχείς και Ρωμαίοι), η ξενάγηση έχει στόχο να προβάλει την έννοια του αθλητισμού στην αρχαιότητα και τον ρόλο του αθλητή ως προτύπου του ιδεώδους και ταυτόχρονα του ήθους και της καλλιέργειας. Οι συγκρίσεις με το σήμερα και τα αντίστοιχα πρότυπα εμπορευματοποίησης και καταναλωτισμού είναι – και πρέπει να είναι – αναπόφευκτες.

Ταυτόχρονα, καθώς η Διεθνής Ημέρα Μουσείων συμπίπτει με την «Ημέρα της Μαγείας των Φυτών», θα σχολιαστούν τα είδη των φυτών που χρησιμοποιήθηκαν ως έπαθλα των νικητών κατά τους αρχαίους αγώνες. Σημειώνεται ότι στην αγωνιστική επιγραφή της Χαλκίδας εικονίζονται στεφάνια δάφνης, βελανιδιάς και ελιάς. Και μπορεί ο Απόστολος Παύλος να τα αποκαλούσε «φθαρτά στεφάνια», ωστόσο αυτά αντιπροσώπευαν την ίδια τη δύναμη της φύσης, η οποία μεταδιδόταν στον νικητή. Και η νίκη θεωρούνταν θεϊκή εύνοια.

Διαβάστε περισσότερα για το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας.

Πληροφορίες για τη ξενάγηση στα τηλέφωνα: 22210-22402, 22210-25131

Πηγή: http://www.eviaportal.gr

info box

Πόλη: 

Κόστος: 

Είσοδος ελεύθερη

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

18/05/2015 - 12:00