Ελάτε στο Περίπτερο 8 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και στον Πολυχώρο Αθλητισμού και Πολιτισμού WE από την Πέμπτη 14 έως την Κυριακή 17 Μαΐου 2015, και ανακαλύψτε τον συναρπαστικό κόσμο της επιστήμης, στο 1οThessalonikiScienceFestival.
Tέσσερις ημέρες, γεμάτες εκδηλώσεις και δράσεις για όλες τις ηλικίες, που θα ξεδιπλώσουν τις άγνωστες πτυχές της επιστήμης με τον πιο πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο. Εντυπωσιακά πειράματα και δρώμενα, εργαστήρια, διαδραστικές εκθέσεις και διαγωνισμοί, ενδιαφέρουσες ομιλίες, συζητήσεις, παραστάσεις και προβολές θα συνθέσουν, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.
Οι ενότητες που καλύπτει το Φεστιβάλ περιλαμβάνουν: Φυσική / Χημεία / Βιολογία - Βιοεπιστήμες /Γεωλογία / Μαθηματικά / Επιστήμες Περιβάλλοντος / Αειφόρος Ανάπτυξη / Επιστήμες Υγείας / Διατροφή /Αστρονομία και Διάστημα / Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα / Επιστήμη Υλικών / Ρομποτική / Ψηφιακή Τεχνολογία και Πληροφορική / Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης / Επιστήμη και Τέχνη.
Το ThessalonikiScienceFestival διοργανώνεται από το British Council και τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία -‐ SciCo» μαζί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την HELEXPO-ΔΕΘ, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και τον Πολυχώρο Αθλητ ισμού και Πολιτισμού WE, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Συμμετέχουν επίσης, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί, Ερευνητικά και Τεχνολογικά Ινστιτούτα καθώς και οι μεγαλύτεροι Δημόσιοι και Ιδιωτικοί φορείς της Θεσσαλονίκης.
Σας περιμένουμε να διερευνήσουμε μαζί τον κόσμο που μας περιβάλλει!
Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων θα βρείτε εδώ
Για περισσότερες πληροφορίες στο http://www.thessalonikisciencefestival.gr
10 Δράσεις που αξίζει να επισκεφθείτε στο Thessaloniki Science Festival
1. Προγραμματισμός ρομπότ για παιδιά
Διαδραστική Έκθεση - 11.00 – 14.00 17/05 Παρασκευή (Περίπτερο 8, 1ος)
Δρ. Θεοδόσιος Σαπουνίδης Μεταδιδάκτορας Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ.
Εάν ο προγραμματισμός σας φαίνεται κάτι δύσκολο, εάν δεν ξέρετε πώς να προγραμματίσετε ρομπότ ελάτε να δείτε πως το κάνουν τα μικρά παιδιά! Η πολυβραβευμένη ιδέα Cubes Coding σας περιμένει να την γνωρίσετε.
2. Ταξίδι στο Σύμπαν
Διαδραστική Έκθεση, 9.00 – 14.00 14/05 Πέμπτη και 15/05 Παρασκευή, 11.00 – 16.00 16/05 Σάββατο και 17/05 Κυριακή (Περίπτερο 8, 1ος)
Προβολές με θέματα Αστρονομίας μέσα στο κινητό πλανητάριο STARLAB!
3. Λέμε "όχι" στην βία
Εργαστήριο για παιδιά - 11.00 – 14.00 17/05 Κυριακή (Περίπτερο 8, 1ος, Αιθ. 3)
Ε. Καλύβα
Μέσα από καθοδηγούμενες ομαδικές δραστηριότητες και χειροτεχνίες τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να αναγνωρίσουν πρακτικές και εκφράσεις που προκαλούν χαρά ή λύπη και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε τους συνανθρώπους μας ευτυχισμένους. Το θεατρικό παιχνίδι θα μας βοηθήσει να συζητήσουμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πρακτικά θέματα θυματοποίησης με ενεργητικό και θετικό τρόπο.
4. Συνεργάζομαι, αισθάνομαι, μετρώ ... ακονίζω το μυαλό
Εργαστήριο για παιδιά - 9.00 – 14.00 15/05 Παρασκευή, 11.00 – 12.00 16/05 Σάββατο και 17/05 Κυριακή (Περίπτερο 8, 2ος, Αιθ. D)
Παπαθανασίου Θ.
Μέσα από αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα οι μικροί μας φίλοι προσεγγίζουν μαθηματικές έννοιες μέσα από ομαδικές δραστηριότητες και με τη χρήση χειραπτικών μέσων.
5. Χαρισματικά παιδιά και εκπαιδευτικές στρατηγικές σε μια τάξη πολλαπλών ταχυτήτων
Workshop - 17.00 – 21.00 Πέπμτη 14/05
Α. Παπανδρέου
Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά. Ένας κηπουρός μπορεί να φροντίζει όλα τα λουλούδια με τον ίδιο τρόπο; Υπάρχουν συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορούν να ευδοκιμήσουν όλα τα φυτά; Μπορεί να ευδοκιμήσει ένα τροπικό φυτό σε μεσογειακό κλίμα άμα δεν το βάλεις σε θερμοκήπιο;Είναι απαραίτητη η προσαρμοσμένη εκπαίδευση στην ιδιαιτερότητα του κάθε παιδιού. Υπάρχει τρόπος να παρέχουμε εξατομικευμένη ποιότητα εκπαίδευσης μαζί με τα πλεονεκτήματα της συλλογικής διαπαιδαγώγησης στα πλαίσια ανομοιογενών τάξεων πολλαπλών ταχυτήτων, σαν αυτές που εκ των πραγμάτων συναντάμε στην ελληνική πραγματικότητα. Με αυτό τον τρόπο όλα τα παιδιά θα μπορέσουν να αναπτύξουν πλήρως το δυναμικό τους.
6. Καινοτομία Lean Start up
Workshop, 17.00 – 18.50 Κυριακή 17/05 (Περίπτερο 8, 2ος όροφος, αιθ. D)
Ν.Τζιμπώνης
Πως ένα άτομο με μια ιδέα μπορεί να χρησιμοποιήσει επιστημονικές μεθόδους ώστε να επαληθεύσει ότι η ιδέα του μπορεί να μετατραπεί σε μια επιχειρηματική ευκαιρία; Θα παρουσιαστούν εργαλεία και έννοιες γύρω από την μεθοδολογία 'Lean Startup', όπως Validated Learning, Business Model Canvas, Minimum Viable Product. Στόχος του εργαστηρίου είναι να εισάγει την επιστημονική κοινότητα της Θεσσαλονίκης σε βασικές έννοιες και πρακτικά ζητήματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
7. Νευροεπιστήμη & cinema
Καφές της Επιστήμης - 18.00 – 18.50. 15/05 Παρασκευή (Αίθουσα WE)
A . Ανέστης
Ποια στοιχεία μιας ταινίας δεσμεύουν την προσοχή μας; Αντιλαμβανόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο αυτό που παρακολουθούμε; Τι σχέση έχει η διαδικασία της παρακολούθησης μιας ταινίας με τα όνειρα; Θα προβληθούν αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες που θα χρησιμοποιηθούν ως παραδείγματα.
8. Blind Science
Βραδινή Εμφάνιση - 21.00 – 22.50 14/05 Πέμπτη (Αίθουσα WE)
Ομάδα Science ReActors
Το Blind Science είναι ένα δρώμενο που βασίζεται στην διάδραση του κοινού με τους επιστήμονες που θα είναι on stage. Το κοινό μπορεί να τους απευθύνει ό,τι ερώτηση θέλει, σχετική πάντα με επιστήμη, σημειώνοντας την σε ένα χαρτί και βάζοντας την στο κουτί του Blind Science οποιαδήποτε μέρα του φεστιβάλ πριν την εκδήλωση, ή και κατά την διάρκεια της εκδήλωσης. Από εκεί θα επιλεχθούν τυχαία κάποιες και θα απαντηθούν επί τόπου... με απρόβλεπτα, επιστημονικά και χιουμοριστικά αποτελέσματα!
9. Η Επιστήμη του Φλερτ
Βραδινή Εμφάνιση, 21.00 – 21.50, 15/05 Παρασκευή (WE stage)
Κωνσταντίνος Περιστέρης, ειδικευόμενος ιατρός (Γυναικολόγος)
Έξι τρόποι για να τον κάνεις δικό σου. 536 τεχνικές για να την κάνεις να ξετρελαθεί μαζί σου. Όλος ο αλγόριθμος της έλξης και το πώς δουλεύει το φλερτ σε μια διαφορετική ομιλία. Συμμετέχει ομάδα χορευτών
10. Η ελληνική startup σκηνή: Φούσκα ή παράθυρο στο μέλλον;
Round Table - Παρασκευή 15/05/15, 17.00-19.00 Αίθουσα C, περ 8.
Συμμετέχουν: Α. Τζήκας/ ΣΕΠΕ, Δ. Κονταρίνης/ ACT-Anatolia, Π. Νίκογλου/ i4G, Π.Κετικίδης/ City College, Ν. Τσονιώτης/Contest4causes, Λ.Ντουάνογλου/ SCHOOX, Β.Βασιλειάδης/Agrostis.
Το ThessalonikiScienceFestival διοργανώνεται από το British Council και τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία ‐ SciCo» μαζί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την HELEXPO-ΔΕΘ, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και τον Πολυχώρο Αθλητισμού και Πολιτισμού WE, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Συμμετέχουν επίσης, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί, Ερευνητικά και Τεχνολογικά Ινστιτούτα καθώς και οι μεγαλύτεροι Δημόσιοι και Ιδιωτικοί φορείς της Θεσσαλονίκης.
*14-17/5, Πολυχώρος Αθλητισμού και Πολιτισμού WE και Περίπτερο 8, ΔΕΘ-Helexpo
- See more at: http://www.parallaximag.gr/thessaloniki/10-logoi-gia-na-pate-sto-1o-thes...