Μέδουσες που λάμπουν στο σκοτάδι!

Όταν τις βλέπουμε στη θάλασσα … δεν ενθουσιαζόμαστε και τόσο. Όμως δεν παύουμε να τις θαυμάζουμε έτσι διάφανες που λάμπουν μέσα στη θάλασσα. Έτσι μας άρεσε που βρήκαμε αυτή την εύκολη κατασκευή για να λάμπουν πολύχρωμες και ακίνδυνες στη βεράντα μας ή στο ταβάνι!!

Ελάτε να δείτε πως φτιάχνονται!

Υλικά

 • Βαθειά χάρτινα πιάτα

 • Χοντρό άσπρο νήμα ή σπάγκο

 • Ακριλική μπογιά που φωσφορίζει (στα καταστήματα χειροτεχνίας)

 • Πινέλα και υλικά για βάψιμο (προστατευτικό χαρτί ή εφημερίδα για το βάψιμο, γάντια μιας χρήσης, κλπ)

 • Ψαλίδι

 • Πλαστικά σακκουλάκια που κλείνουν (σάντουιτς)

 • Καλαμάκι για σουβλάκι ή ένα καλά ξυσμένο μολύβι

Οδηγίες

 1. Βάψτε το πιάτο μέσα και έξω. Χρησιμοποιήστε δύο ή τρία χρώματα και βάψτε δύο «χέρια» με την φωσφοριζέ μπογιά για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
 2. Για τα πλοκάμια κόψτε 10 – 12 κομμάτια νήμα περίπου 1 μέτρο μήκος. Βάλτε τα κομμάτια σε μία σακούλα για σάντουιτς, ρίξτε αρκετή ποσότητα μπογιάς και σφραγίστε τη σακούλα.
 3. Πιέστε την κλειστή σακούλα ώστε η μπογιά να καλύψει καλά όλα τα κομμάτια του νήματος. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγη μπογιά ακόμη. Αν η μπογιά είναι πηχτή προσθέστε στη σακούλα λίγο νερό.
 4. Φορώντας πλαστικά γάντια μιας χρήσης απλώστε τα νήματα να στεγνώσουν.
 5. Όταν όλα είναι στεγνά, κάντε δύο τρύπες στο κέντρο του πιάτου με απόσταση περίπου 1 εκατοστό, χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι για σουβλάκι ή ένα μυτερό μολύβι.
 6. Κόψτε άλλο ένα κομμάτι νήμα ή σπάγκο μήκους 1 μέτρου και περάστε το από τις τρύπες ώστε να βγαίνουν στο πίσω μέρος του πιάτου.
 7. Χαλαρώστε λίγο το νήμα στο μέσα μέρος του πιάτου να σχηματιστή μια θηλιά. Βεβαιωθείτε ότι οι άκρες έξω από το πιάτο είναι ίδιες (γιατί από εκεί θα κρεμάσετε την μέδουσα).
 8. Περάστε από μέσα από τη θηλιά όλα τα κομμάτια το βαμμένο νήμα και ευθυγραμμίστε τα ώστε να έχουν όλα το ίδιο μήκος.
 9. Τραβήξτε τη θηλιά από το επάνω μέρος του πιάτου και κάνετε ένα σφιχτό κόμπο ώστε τα πλοκάμια να στερεωθούν. Δέστε και ένα απλό κόμπο τα πλοκάμια για να μην φεύγουν.
 10. Για να κάνετε πιο πλούσια τα πλοκάμια και να μιμούνται καλύτερα τις αληθινές μέδουσες που έχουν κάποια κατσαρά τριχοειδή πλοκάμια, ξελύστε μερικά από τα κομμάτια νήματος που να βρίσκονται προς το κέντρο.
 11. Βάλτε τις μέδουσες μπροστά σε δυνατό φως τουλάχιστον για μισή ώρα ώστε να «φορτίσουν». Σβήστε τα φώτα και θαυμάστε τις να λάμπουν στο σκοτάδι!!

info box

Για ηλικίες από: 

3-5
5-9
9-12