Οι Πέντε Θρύλοι

Πέντε θρύλοι βγαλμένοι κατευθείαν από τον κόσμο των παιδικών παραμυθιών καταφθάνουν στη μεγάλη οθόνη και συνασπίζονται για να δημιουργήσουν μια ιστορία που εξυμνεί τη μαγεία, το όνειρο, την ελπίδα και την πίστη.

Ένα παιχνίδι ζωηρό αναπαρίσταται και μια μάχη μεταξύ του σκότους και του φωτός, γεμάτη συμβολικές αναφορές, μέσα σε μια ατμόσφαιρα καλλι-γραφική, με λεπτοδουλεμένες εικόνες εντασσόμενες απόλυτα στο πνεύμα των επικείμενων Χριστουγέννων.

Ο Άη-Βασίλης, ο Τζακ Πάγος, το Πασχαλινό Λαγουδάκι, η Νεράιδα των Δοντιών και ο φωτεινός Άμμος ενώνουν τις δυνάμεις τους και μπαίνουν σε περιπέτειες πολεμώντας κατά του απειλητικού Μπαμπούλα. Σκοπός τους είναι να προστατεύσουν τη φαντασία και την πίστη των παιδιών όλου του κόσμου από την καταστροφική δύναμη του Μπαμπούλα.

 Οι Πέντε Θρύλοι Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του Γουίλιαμ Τζόις «The Guardians of Childhood» το οποίο αποτελεί τμήμα μιας σειράς μυθιστορημάτων για παιδιά. Η ιδέα να συνδυαστούν σε μια ιστορία ο Άη-Βασίλης και το Πασχαλινό Λαγουδάκι είναι της κόρης του συγγραφέα η οποία αναρωτήθηκε μια μέρα για το αν αυτοί οι δύο ‘’μύθοι’’ θα μπορούσαν ποτέ να είναι φίλοι.

Όπως και στο βιβλίο, στο κέντρο της δράσης είναι ο Τζακ-Πάγος με το μαγικό ραβδί του˙ ένας περιπλανώμενος και ρέμπελος ήρωας που μας ταξιδεύει πετώντας –σαν σε όνειρο- από τόπο σε τόπο. Ο Τζακ-Πάγος έχει έντονη την αίσθηση της μοναξιάς επειδή οι άλλοι, τα παιδιά δηλ., δεν τον βλέπουν και δεν τον πιστεύουν. Αποτελεί το αντίστροφο του κακού και μαύρου Μπαμπούλα που φέρει το όνομα “Πίσσας’’ διόλου τυχαία. Η πίστη και η αναγνώριση τίθενται ως αξίες απαραίτητες για την ύπαρξη θρύλων, ιδεών και ελπίδων. Έτσι, ο Μπαμπούλας θα καταδικαστεί τελικά στα βάθη του σκότους όταν τα παιδιά θα πάψουν να πιστεύουν σε αυτόν. Μια παραβολή του Φόβου μπαίνει έξυπνα σε εικόνες, περνώντας μηνύματα σε παιδιά και μεγάλους χωρίς διδακτισμό.

Το σενάριο του Ντέιβιντ Λίντσει-Άμπερ (βραβείο Πούλιτζερ για τη θεατρική παράσταση «Rabbit Hole») συγκεντρώνει στοιχεία από τη χριστουγεννιάτικη μυθολογία και τα αναμειγνύει με φιγούρες υπερ-ηρώων που συναντούμε συχνά σε ταινίες για παιδιά Οι Πέντε Θρύλοι .

Έχοντας αυτή τη βάση και με τη συμβολή του διευθυντή φωτογραφίας Ρότζερ Ντίκινς, διάσημου για τις συνεργασίες του με τους αδελφούς Κοέν, ο σκηνοθέτης πλάθει ένα σύμπαν φανταστικό, μαγικό στο οποίο λαμβάνουν χώρα και ενσαρκώνονται οι θρύλοι των παιδικών παραμυθιών. Η μαγκούρα (που υπάρχει και σαν χριστουγεννιάτικο ζαχαρωτό), το έλκηθρο, τα διάφορα πετούμενα όντα, τα φωτάκια και τα τρομερά άλογα σε μορφή κέρβερων μπλέκονται μέσα σε μια ατμόσφαιρα βουτηγμένη στις καφέ και κόκκινες-μπορντώ αποχρώσεις των Χριστουγέννων.

Αξιοπρόσεχτη είναι, από την άλλη, η προσπάθεια αποφυγής ολοκληρωτικής απομάκρυνσης από την πραγματικότητα. Παρατηρείται μια τάση απόδοσης ρεαλισμού μέσα από τις συσπάσεις των προσώπων των χαρακτήρων, οι οποίες ερμηνεύουν τα συναισθήματα και βοηθούν στην ταύτιση του θεατή.

Ο Ρότζερ Ντίκινς από το «Πώς Να Εκπαιδεύσετε το Δράκο Σας» και το πρόσφατο «Skyfall» συναντιέται, λοιπόν, με το γνωστό καλλιτέχνη Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο και με τον Πίτερ Ράμσυ και δημιουργούν μια ιστορία που προτίθεται να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στον παραμυθένιο κόσμο της πίστης, της ελπίδας και του εκτυφλωτικού φωτός. Ολοφάνερες δε είναι οι συμβολικές αντανακλάσεις στην ατμόσφαιρα των σύγχρονων κοινωνιών όπου οι άνθρωποι χάνουν βαθμιαία την ελπίδα και την πίστη τους σε οτιδήποτε.

Ακούγονται οι φωνές των : Chris Pine, Isla Fisher, Alec Baldwin, Jude Law, Hugh Jackman, Dakota Goyo. Η ταινία προβάλλεται από την UIP.

 

 

info box

Για ηλικίες από: 

5-9
9-12
12+

Άλλα άρθρα