Κάθετι το λυπηρό είναι ένα ψέμα

«Είναι μεγάλη δυστυχία για έναν πρόσφυγα να έχει μνήμη κουρελού» γράφει ο Ναγέρι στις πρώτες σελίδες του βιβλίου. Σε ένα γυμνάσιο της Οκλαχόμα, ο Κχόσρου (που όλοι τον φωνάζουν Ντάνιελ) στέκεται μπροστά στο δύσπιστο κοινό των συμμαθητών του και αφηγείται την ιστορία της οικογένειάς του ταξιδεύοντας χρόνια, δεκαετίες και αιώνες πίσω. Στον πυρήνα της αφήγησης βρίσκεται η ιστορία του ίδιου του Ντάνιελ για το πώς έγινε πρόσφυγας – ξεκινώντας από την παράτολμη απόφαση της μητέρας του να ασπαστεί τον χριστιανισμό, παρότι στη χώρα της κάτι τέτοιο αποτελούσε μέγιστο κακούργημα, και συνεχίζοντας με την απόδρασή τους μέσα από τα χέρια της μυστικής αστυνομίας και την επιβίβασή τους, χάρη σε μια δωροδοκία και αλλεπάλληλες συμπτώσεις, στο πρώτο αεροπλάνο που αναχωρούσε από τη χώρα. Κάπως έτσι βρέθηκαν να ζουν σε έναν θλιβερό τσιμεντένιο προσφυγικό καταυλισμό στην Ιταλία και τελικά να βρουν άσυλο στις ΗΠΑ.

Χρησιμοποιώντας ένα πολύ ιδιαίτερο λογοτεχνικό ύφος που αμφισβητεί τον δυτικό τρόπο αφήγησης, ο Ναγέρι υφαίνει με επιδεξιότητα τις ιστορίες του και ξετυλίγει το πανέμορφο μακρύ παρελθόν της οικογένειάς του, εμπλουτίζοντάς το με πανάρχαιους μύθους βγαλμένους από την περσική λαϊκή παράδοση. Όπως η Σεχραζάντ στις Χίλιες και μία νύχτες, ο Ντάνιελ υφαίνει μέσα στο αφιλόξενο περιβάλλον μιας σχολικής τάξης μία ιστορία για να σώσει τη ζωή του. Ή αλλιώς για να διεκδικήσει ένα μερίδιο στην αλήθεια. Το Καθετί το θλιβερό είναι ένα ψέμα (μια αληθινή ιστορία) είναι ένα σπαρακτικό βιβλίο αντίστασης, που ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράσουν τη δική τους αλήθεια και να απαιτήσουν να ακουστεί.

Ένα δαιδαλώδες, υποβλητικό και ρηξικέλευθο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, γραμμένο με κέφι από έναν αξιαγάπητο νεαρό Ιρανό πρόσφυγα. Το πολυεπίπεδο αυτό βιβλίο θέτει μεταξύ άλλων ερωτήματα όπως: Ποιος κατέχει την αλήθεια; Ποιος τολμά να την πει; Ποιος την πιστεύει;
Θα σας κάνει να κλάψετε, να γελάσετε και έπειτα να κλάψετε ξανά μέσα στην ίδια πρόταση. Η αφήγηση πλέκεται αριστοτεχνικά, δημιουργώντας έναν εντυπωσιακό λογοτεχνικό καμβά. Καθώς
γυρνάς τις σελίδες, νιώθεις περίπου όπως οι πρόγονοί μας όταν μαζεύονταν γύρω από μια φωτιά και άκουγαν ιστορίες.

Όπως σημειώνει ο Arthur Levine, πρόκειται για έναν «μαγευτικό και σαγηνευτικό συνδυασμό τρυφερότητας, χιούμορ και αφηγηματικής δύναμης».

Απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, καθώς, παρότι είναι ευκολοδιάβαστο και γεμάτο χιούμορ, περιγράφει με σπάνια λογοτεχνικότητα την ιστορία μιας οικογένειας.

Ένα πολύ όμορφο βιβλίο, που ανοίγει ένα παράθυρο σε έναν κόσμο που σπάνια έχουμε την ευκαιρία να δούμε με τόση ειλικρίνεια, λυρισμό και ευαισθησία.

Βραβεία που έχει αποσπάσει:
Printz Award
A National Indie Bestseller
An NPR Best Book of the Year
A New York Times Best Book of the Year
An Amazon Best Book of the Year
A Booklist Editors’ Choice
A BookPage Best Book of the Year
A NECBA Windows & Mirrors Selection
A Publishers Weekly Best Book of the Year
A Wall Street Journal Best Book of the Year
A Today.com Best of the Year

Σειρά: Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και νέους

Σελίδες: 416

Σχήμα: 14 x 21

Πρώτη έκδοση : Μάϊος 2022

ISBN: 978-960-16-9736-9

Λ.Τ. 17,70 ευρώ

info box

Εκδοτικός οίκος: 

ΕΚδόσεις Πατάκη

Συγγραφέας: 

ΝΤΑΝΙΕΛ ΝΑΓΕΡΙ