Εύκολη xειροτεχνία για την γιορτή της μητέρας

Η Γιορτή της Μητέρας ή η Ημέρα της Μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας.

Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη.

Η Γιορτή της Μητέρας ιστορικά προέρχεται από ένα αμερικανικό κίνημα των γυναικών-μητέρων με το όνομα Mothers Friendships Day που ιδρύθηκε το 1965 από την Άνν Τζάρβις κατά τη διάρκεια του Αμερικάνικου εμφύλιου πολέμου (1861-1865).

Το κίνημα των γυναικών δραστηριοποιήθηκε υπέρ της ειρήνης, με διάφορες ακτιβιστικές δραστηριότητες και συνέχισε τις δράσεις ακόμα και μετά τη λήξη του πολέμου.

Η κόρη της, Άννα Τζάρβις θέλοντας να τιμήσει τη μητέρα της συνέχισε το έργο που ξεκίνησε για να αφήσει μια μέρα που θα τιμά όλες τις μητέρες.

Το σύνθημά της ήταν ότι «η μητέρα είναι το πρόσωπο που έχει κάνει τα περισσότερα για τον καθένα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο».

Η ημέρα της μητέρας άρχισε να εορτάζεται στη Δυτική Βιρτζίνια της Αμερικής (όπου και καταγόταν Άννα Τζάρβις) το 1910. 

Το 1914 στις Ηνωμένες Πολιτείες υπεγράφη εθνική διακήρυξη για την μέρα της μητέρας, και καθιερώθηκε η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως εθνική εορτή για να τιμήσει τις μητέρες.

Σήμερα η γιορτή της μητέρας εορτάζεται σε πάνω από 40 χώρες στον κόσμο.

Παρόλο που η Άννα Τζάρβις ήταν η ιδρύτρια της ημέρας της μητέρας, αντιτάχθηκε στην εμπορευματοποίηση και εκμετάλλευση που ακολούθησε καθώς στις αρχές της δεκαετίας του 1920 εταιρείες άρχισαν να πωλούν κάρτες και δώρα για την ημέρα της μητέρας.

Η Τζάρβις πίστευε ότι οι άνθρωποι πρέπει να εκτιμούν και να τιμούν τις μητέρες τους με χειρόγραφες επιστολές που εκφράζουν την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους, αντί να αγοράζουν δώρα και προκατασκευασμένες κάρτες.

Η κατασκευή που θα σας δείξω, όπως είπα και στην αρχή είναι μια πολύ εύκολη κατασκευή για την οποία δεν θα χρειαστείτε ιδιαίτερα υλικά και μπορούν να συμμετάσχουν και τα παιδιά.

Αν είστε μπαμπάδες, καθίστε με τα παιδάκια σας και φτιάξτε αυτή τη χειροτεχνία για τη μαμά.

Μαζί με ένα γλυκό φιλάκι και μια αγκαλιά, της έχετε ετοιμάσει το καλύτερο δώρο.

Υλικά που θα χρειαστούμε:

  • Πράσινο χαρτί ή χαρτόνι
  • Λουλούδια τα οποία μπορείτε να φτιάξετε εσείς ή να εκτυπώσετε, να χρωματίσετε και να κόψετε αυτά που σας δίνω εγώ παρακάτω
  • Κηρομπογιές ή ξυλομπογιές για να χρωματίσετε τα λουλούδια σας
  • Κόλλα
  • Ψαλίδι

Διαδικασία κατασκευής:

Αρχικά παίρνουμε το χαρτόνι μας, το διπλώνουμε χωρίς να το τσακίσουμε στη μέση, κολλάμε τις δύο άκρες μεταξύ τους και κόβουμε σε λωρίδες (όπως φαίνεται στη φωτογραφία) .

Στη συνέχεια πιάνουμε από τη μία άκρη και με κυκλική κίνηση διπλώνουμε το χαρτί, ώστε να σχηματίσει ένα μικρό μπουκέτο.

Έπειτα ανοίγουμε λιγάκι τα φύλλα που έχουν δημιουργηθεί, ώστε να γίνει πιο πυκνό το μπουκέτο μας.

Σειρά έχουν τα λουλούδια.

Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας, τα δικά σας λουλούδια (με διαφόρων χρωμάτων χαρτόνια) ή αλλιώς να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε αυτά που σας δίνω εγώ, για μεγαλύτερη ευκολία.

Αφού τα εκτυπώσετε, ζητήστε από τα παιδιά να τα χρωματίσουν, με τα χρώματα που θέλουν.

Επόμενο βήμα είναι, να κόψουμε τα λουλούδια και τέλος να τα κολλήσουμε πάνω στις πρασινάδες. Πόσα λουλούδια θα κολλήσετε, εξαρτάται από το πόσο πλούσιο θέλετε το μπουκέτο σας.

Το μπουκέτο σας είναι έτοιμο!

Συνδυάστε το αν θέλετε και με μια καρτούλα και ευχηθείτε στη μαμά ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Πηγή : https://www.paixnidikaidimiourgia.gr/

 

info box

Για ηλικίες από: 

3-5
5-9
9-12