Δημιουργικές κατασκευές από χαρτοπολτό στο σπίτι

Αντλώντας έμπνευση από τα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης που διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), μπορούμε να απασχολήσουμε τα παιδιά που εξακολουθούν να μένουν αρκετές ώρες στο σπίτι, κάνοντας μοναδικές κατασκευές από χαρτοπολτό. Πρόκειται για μια εύκολη και διασκεδαστική απασχόληση για μικρούς και μεγάλους.

Με βασικό υλικό το χαρτί, μια εύπλαστη πρώτη ύλη, και με εργαλεία που όλοι έχουμε, αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και δημιουργούμε τα δικά μας μικρά έργα τέχνης.

Υλικά

  • Ένα ρολό χαρτί υγείας
  • Μία λεκάνη Ζεστό νερό
  • Ένα σουρωτήρι
  • Κόλλα λευκή
  • PVA Μεμβράνη
  • πλαστική ή μάλλινο ύφασμα
  • Τέμπερες,
  • Glitter

Οδηγίες

  1. Ξετυλίγουμε το ρολό χαρτιού μέσα στη λεκάνη. Το καλύπτουμε με ζεστό νερό και το μουλιάζουμε κατά προτίμηση για μία νύχτα.
  2. Την επόμενη μέρα διαλύουμε με το χέρι μας το χαρτί. Σουρώνουμε τον πολτό και πιέζουμε με το χέρι μας ώστε να μην στάζουν νερά. Προσθέτουμε την κόλλα και ανακατεύουμε με το χέρι μας καλά. Η ποσότητα κόλλας που χρησιμοποιούμε είναι αυτή που θα μας δώσει χαρτοπολτό με ενιαία υφή, ώστε να μη τρίβεται καθώς θα δημιουργούμε το έργο μας. Μπορούμε να χρωματίσουμε τον χαρτοπολτό ή/και να προσθέσουμε glitter. Τοποθετούμε ένα κομμάτι χαρτοπολτού πάνω στη μεμβράνη ή το ύφασμα.
  3. Αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και δημιουργούμε τα γλυπτά μας. Δεν υπάρχει περιορισμός στα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Κάθε εργαλείο που μπορεί να λειάνει την επιφάνειά μας είναι κατάλληλο! Ψάχνουμε να βρούμε οτιδήποτε μπορεί να είναι χρήσιμο για το καλούπι μας ή για στήριγμα, όπως ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, ένα μολύβι, ένα κομμάτι σύρμα κ.λπ. 
  4. Χρωματίζουμε το γλυπτό πριν ή/και αφού στεγνώσει και φυσικά δεν ξεχνάμε να το διακοσμήσουμε!
  5. Το στέγνωμα ολοκληρώνεται σε 24 με 72 ώρες, ανάλογα με το πάχος του γλυπτού ή την υγρασία του περιβάλλοντος. Δεν το τοποθετούμε κοντά σε πηγή θερμότητας ή στον ήλιο, γιατί θα κρακελάρει. Καλή επιτυχία!!

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

ΣυνημμένοΜέγεθος
PDF icon Αναλυτικές οδηγίες530.23 KB

info box

Για ηλικίες από: 

5-9
9-12
12+