Εξερευνώντας τον Βιότοπο της Καφέ Αρκούδας - Καλλιστώ

Η Καλλιστώ στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE Pindos-Grevena «Εφαρμογή δράσεων διαχείρισης για την προστασία της καφέ αρκούδας και του οικοτόπου προτεραιότητας μαύρης πεύκης», σχεδίασε και έχει ξεκινήσει την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Γρεβενών

Τα προγράμματα αυτά, τα οποία μπορεί να είναι πολυήμερα ή μονοήμερα, έχουν ως βασικό στόχο την εξοικείωση των μαθητών με το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου καθώς και με το είδος σύμβολο της περιοχής τους, την αρκούδα.

Ιδιαίτερα τα πολυήμερα προγράμματα, που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να συνδυάσουν την
τυπική με την εμπειρική μάθηση, έχουν ως βασικό στόχο την ενεργό εμπλοκή των μαθητών και σε ζητήματα διαχείρισης των περιοχών αυτών.

Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, οι μαθητές καλούνται μεταξύ άλλων να αποτυπώσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής τους και να προτείνουν συγκεκριμένες διαχειριστικές δράσεις.
Για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των παραπάνω προγραμμάτων, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, σε συνεργασία με το ΚΠΕ Γρεβενών δημιούργησε μία πρωτότυπη ψηφιακή εκπαιδευτική εφαρμογή, που απευθύνεται τόσο στους μαθητές και τους δασκάλους τους που θα παρακολουθήσουν τα προγράμματα, όσο και σε οποιονδήποτε επιθυμεί να γνωρίσει το Νομό Γρεβενών.

Με τη βοήθεια μιας μικρής αρκούδας, η οποία αποτελεί και τον οδηγό των μαθητών στην περιήγησή τους στο νομό Γρεβενών, θα μπορέσουν τα παιδιά μέσα στην τάξη να μάθουν πολλές πληροφορίες αφενός για την ίδια την αρκούδα, η οποία αποτελεί εμβληματικό είδος του νομού, και αφετέρου για τις φυσικές και πολιτιστικές ομορφιές της περιοχής, τα δάση, τα ποτάμια, τους οικισμούς, τα γεφύρια, αλλά και το καθεστώς προστασίας τους.

Η περιήγηση γίνεται μέσω ενός χάρτη, ο οποίος έχει δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσελκύει τον ενδιαφέρον των μαθητών. Η αρκούδα-οδηγός, διασχίζοντας το νομό θα μας ταξιδέψει μέσα από τις τέσσερις εποχές, στα Μαστοροχώρια, τον Ποταμό Βενέτικο, τη Βάλια Κάλντα, τον Όρλιακα, το Σμόλικα και τη Βασιλίτσα. Σε κάθε στάση της αρκούδας τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πολλές πληροφορίες μέσα από κείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Το συγκεκριμένο υλικό θα παραχωρηθεί σε κάθε σχολείο που θα λάβει μέρος στα παραπάνω προγράμματα, ενώ μπορεί κάποιος να κατεβάσει την εφαρμογή και από την ιστοσελίδα του προγράμματος στην παρακάτω διεύθυνση: http://www.pindoslife.gr/.

Αν θέλετε και η δική σας τάξη να συμμετέχει στα προγράμματα αυτά, επικοινωνήστε με την Καλλιστώ στο 2310252530. Τα προγράμματα αφορούν σχολεία μόνο του νομού Γρεβενών.

Η περιβαλλοντική οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» σχεδιάζει και εφαρμόζει δράσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη συνύπαρξη του ανθρώπου με την άγρια ζωή.
Αναπτύσσει δραστηριότητες και συνεργασίες στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και όλη τη ΝΑ Ευρώπη, εστιάζοντας στην διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων και γενικότερα της βιοποικιλότητας σε ορεινά, δασικά, παραποτάμια και άλλα χερσαία οικοσυστήματα.

Που : Μητροπόλεως 123, 54621 Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 25 25 30
Φαξ: 2310 27 21 90
www.callisto.gr

Περισσότερες πληροφορίες:
Φανή Αραμπατζίδου: Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Καλλιστώ»/ 6946033231
Ηλιάνα Μπουσιάκη: Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας «Καλλιστώ»/ 2310252530 και

info box

Είδος: 

Για ηλικίες από: 

5-9
9-12
12+

Τρόποι επικοινωνίας: 

Τηλέφωνο: 2310 252530

Διεύθυνση: 

ΚΑΛΛΙΣΤΩ -Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση
Μητροπόλεως 123, 54621 Θεσσαλονίκη

Πόλη: