Aνοιχτά όλα τα Μουσεία της Ελλάδας σήμερα 18 Μαίου 2013 με δωρεάν είσοδο για όλους

Την Διεθνή Ημέρα και Νύχτα Μουσείων γιορτάζουν τα Μουσεία αυτό το Σαββατοκύριακο, 18 και 19 Μαΐου, διοργανώνοντας πλήθος εκδηλώσεων.


Η 18η Μαΐου ορίστηκε το 1977 ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Ο φετινός εορτασμός που φέρει τον τίτλο "Μνήμη και Δημιουργικότητα" έχει σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς. Φέτος η Μέρα Μουσείων συμπίπτει με τη Διεθνή Νύχτα Μουσείων, οπότε δράσεις, εκδηλώσεις και ξενύχτι, είναι προγραμματισμένα για το διήμερο που ακολουθεί σε όλη την Ελλάδα. Δωρεάν η είσοδος σε όλα τα μουσεία.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις:

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου ( ΒΜΦ) στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, (Πειραιώς 100, Γκάζι τηλ. 210 3475535), θα είναι ανοιχτό  μέχρι το ανώτερό του επίπεδο προκειμένου να απολαύσουν οι επισκέπτες τη μοναδική θέα του εργοστασίου και της πόλης μέχρι την ώρα της δύσης του ήλιου, στις 10 π.μ. και στις 7 μ.μ. Επίσης ξεναγήσεις θα γίνονται ανά μιάμιση ώρα, από τις 10 π.μ.

Μουσείο Ακρόπολης
Φέτος για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στις 18 Μαΐου 2013, το Μουσείο Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, τηλ. 210 9000.900) έκοψε αναμνηστικά μετάλλια σε συνεργασία με το Εθνικό Νομισματοκοπείο, με θέμα τον πετεινό, που ήταν αγωνιστικό πρότυπο  για τους αθλητές των Παναθηναίων. Από τις 8 π.μ  ως τις 12μ.μ  θα πραγματοποιούνται δράσεις για ενήλικες και παιδιά. Στις 21:00, στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, η Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, θα ερμηνεύει τραγούδια μεγάλων συνθετών από το ρεπερτόριο της ελληνικής παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Η Ημέρα και Νύχτα των Μουσείων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Βας. Σοφίας και Ηροδότου 1, τηλ. 210 7228321) θα είναι ανοιχτό από τις 10 π.μ ως τις 12 μ.μ. Θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις, προβολές ταινιών και δράσεις για παιδιά με ελεύθερη είσοδο. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις μόνιμες συλλογές του ΜΚΤ με σύντομες διαδραστικές ξεναγήσεις. Ακόμη θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση και στην περιοδική έκθεση του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2013.

Μουσείο Μπενάκη
Το Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1 και Βας. Σοφίας, τηλ. 210 3671000) με τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από το πωλητήριο του, οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου, με τίτλο  "Το Μουσείο αλλιώς – 35 χρόνια Πωλητήριο", καλώντας τους επισκέπτες να ταξιδέψουν  από την αρχαιότητα στο σύγχρονο design.

Θα πραγματοποιηθούν 10 ζωντανά εργαστήρια, όπου τεχνίτες – καλλιτέχνες και δημιουργοί, εμπνέονται από τα ιστορικά εκθέματα και αποκαλύπτουν βήμα – βήμα τα μυστικά της τέχνης τους, δουλεύοντας σε αυτοσχέδια εργαστήρια σε όλους τους ορόφους του κτηρίου. Όλο το Μουσείο συμμετέχει σε μία γιορτή δημιουργίας.

ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ: Σάββατο 18 Μαΐου 2013, ώρες 11:00 – 20:00, Κυριακή 19 Μαΐου 2013, ώρες 11:00 – 15:00 3 εργαστήρια για παιδιά από 5 ετών. Πρωταγωνιστές σε αυτή τη γιορτή είναι και τα παιδιά! Σε τρεις θέσεις μέσα στον εκθεσιακό χώρο τα παιδιά παίζοντας με ποικίλα υλικά μαθαίνουν για τις τεχνικές της αγγειογραφίας και τις χρήσεις των αγγείων, κατασκευάζουν κοσμήματα και μέσα από τους ήρωες μιας άλλης εποχής δημιουργούν τους δικούς τους ήρωες.

ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ: Σάββατο 18 Μαΐου 2013, ώρες 11:00 – 20:00, Κυριακή 19 Μαΐου 2013, ώρες 11:00 – 15:00 Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας Με αφορμή το θέμα του φετινού εορτασμού της Νύχτας Μουσείων το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας συνεργάζεται με πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς (Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ΚΕΘΕΑ Στροφή) και καλλιτέχνες προγραμματίζοντας εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους για μία νύχτα (Σάββατο 18 Μαΐου, από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα), που περιλαμβάνουν εικαστικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, προβολές βίντεο, ξεναγήσεις, έκθεση αρχειακού υλικού αντλημένου από το Ιστορικό Αρχείο και σχετικού με το φετινό θέμα, καλλιτεχνικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους. Μέγαρο Διομήδη, 3ης Σεπτεμβρίου 146, Αθήνα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Βυζαντινό Μουσείο
Οι αρχαιολόγοι του Βυζαντινού Μουσείου της Αθήνας (Βασ. Σοφίας22, τηλ. 213-2139500) θα πραγματοποιούν ξεναγήσεις στις 18/5 (ώρες 6-7 μ.μ και 7.30-8.30 μ.μ) μόνιμες συλλογές προτείνοντας στο κοινό να ακολουθήσει τις εξής πέντε θεματικές διαδρομές: "Από το μνημείο στο μουσείο – Τρία μνημεία αφηγούνται την ιστορία τους», «Μικρά Ασία – Η καρδιά του Βυζαντίου", "Γυναικεία διαδρομή", "Ψηφιδωτά: Από την ανασκαφή στο μουσείο», «Η πρόσληψη του Βυζαντίου στη νεότερη εποχή". Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις και στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν.

Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
Νυχτερινές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στην τρέχουσα έκθεση "Μακρουλάκης". Η Αρμονία των Εικόνων 1956-2013», στην οποία έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, φανερώνουν την αμετακίνητη θέση του δημιουργού απέναντι στη ζωγραφική απόδοση της γαλήνιας ενατένισης της ζωής και του έρωτα.

Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας
Δίνοντας χώρο τόσο στην καλλιτεχνική έμπνευση όσο και στον κοινωνικό προβληματισμό, το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας (Μέγαρο Διομήδη, 3ης Σεπτεμβρίου, τηλ. 210 8807799), το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ Στροφή, σε συνεργασία με 10 καλλιτέχνες, θα παρουσιάσουν από τις 6 μ.μ. μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου εικαστικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, προβολές βίντεο, ξεναγήσεις, έκθεση αρχειακού υλικού αντλημένου από το Ιστορικό Αρχείο, καλλιτεχνικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
Με αφορμή και τη συμπλήρωση 130 χρόνων από την ίδρυσή του, το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών (τηλ. 22650-82313) θα πραγματοποιήσει εκδήλωσεις από 17 έως 19 Μαΐου,  όπου θα συμμετάσχουν χορωδίες και χορευτικές ομάδες της Βοιωτίας και της Φωκίδας.
 
Θεσσαλονίκη

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη (Κολοκοτρώνη 21) θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή και το Σάββατο ξεναγήσεις στην έκθεση "Ο συλλέκτης Γιώργος Κωστάκης και η Ρωσική Πρωτοπορία".

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης
Έκθεση σύγχρονων καλλιτεχνών, ξεναγήσεις, δημιουργικά εργαστήρια και ένα μουσικό δρώμενο περιλαμβάνονται στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Λεωφ. Στρατού 2, Θεσσαλονίκη).

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (τηλ. 2310-830538) θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή και το Σάββατο ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση "Αρχαιοκαπηλία τέλος".

Υπόλοιπη Ελλάδα
Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 4-8 ετών με τίτλο «Ο Προίτος, η πανοπλία και οι δεκατέσσερις χρυσοί ρόδακες» (22 Μαΐου).

Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών. Εκπαιδευτική δράση σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών με τίτλο "Παλιές Ιστορίες – Αρχαίες ψηφίδες" (14 και 15 Μαΐου, ώρα 11.30). Ομιλία του καθηγητή Αρχαιολογίας Ιωάννη Α. Παπαποστόλου με θέμα "Τα ψηφιδωτά των Πατρών" (18 Μαΐου, ώρα 20.00). Επίσης στις 18 Μαΐου το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου θα έχουν διαιρημένο ωράριο: 8.30 - 15.00 και 18.30 - 22.30.

Αρχαία Ολυμπία. Εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο ΣΠΑΠ με τίτλο "Ολυμπία. Η Ιστορία των Μουσείων της" (18 Μαΐου, ώρα19.00).

Μουσείο Παλαιόπολης _ Μον Ρεπό, Κέρκυρα. Ξεναγήσεις με τίτλο "Η ιστορία ενός μουσείου, ιστορία μιας πόλης". (18 Μαΐου)

Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας. Ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση (18 Μαΐου, ώρα 10.00).

Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου. Θεματική ξενάγηση με τίτλο "Μνήμες…χαμένες. Τα ταφικά έθιμα και οι πρακτικές στην αρχαιότητα: ομοιότητες και διαφορές με τη σημερινή εποχή". (18 Μαΐου, ώρες 10.00 και 12.00)

Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού. Ξεναγήσεις για μαθητές και το ευρύ κοινό και εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου και για τον ιδρυτή του Νικόλαο Γιαννόπουλο (18 Μαΐου). Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας με θέμα το Νεολιθικό Πολιτισμό στη Θεσσαλία (19 Μαΐου).

Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Έκθεση έργων ζωγραφικής σε συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό του Δήμου Βόλου (20 Μαΐου)

Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας. Ξεναγήσεις με θέμα "Μουσεία και μνήμη". (18 Μαΐου, ώρα 10)

Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης. Ξεναγήσεις με θέμα "Μουσεία και μνήμη". (18 Μαΐου, ώρα 10.00)

Αρχαιολογικό Συλλογή Ελάτειας. (18 Μαΐου, ώρα 10.00)

Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας. Ομιλίες και φωτογραφική έκθεση με θέμα τις συλλογές του Μουσείου (19 Μαΐου, ώρα 18.00).

Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών. Ανοιχτή ημέρα για το κοινό στο Ανάκτορο των Αρχαίων Αιγών. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη διαδικασία εργασιών συντήρησης και αναστήλωσης του μνημείου. (18 Μαΐου)

Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας. Διάλεξη με τίτλο "Η διάδοση του οικουμενικού πολιτισμού ως πολιτική διαφύλαξης της μνήμης" και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (18 Μαΐου).

Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής. Εκδήλωση για τις ομάδες δημιουργικής απασχόλησης και ψυχοκινητικών δραστηριοτήτων με θέμα "Ξεχασμένες μνήμες: παίζοντας, κατασκευάζοντας και μαθαίνοντας" (18 Μαΐου).

Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου. "Νέα ποίηση ανάμεσα σε αρχαίες μνήμες" : Ξενάγηση και απαγγελία ποίησης (18 Μαΐου, ώρα 20.30)

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Εγκαίνια – επίσημη παρουσίαση της μεγάλης συλλογής αρχαίων κρητικών νομισμάτων, τα οποία αγοράστηκαν για το Μουσείο το 2008 με χορηγία της "Club Hotel Casino Λουτράκι, με τίτλο "Αρχαία κρητικά νομίσματα: επαναπατρισμός μέσω μιας χορηγίας" (18 Μαΐου).

Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου. Ξεναγήσεις και συναυλία από μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Κατερίνης (18 Μαΐου)

Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής. Εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστορία ίδρυσης του μουσείου και στην ιστορία εντοπισμού, ανασκαφής και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων της Αιανής με τίτλο "Ένα μουσείο, χίλιες μνήμες". (18 Μαΐου, ώρα 10.00)

Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού με τίτλο "Τα αντικείμενα αφηγούνται την ιστορία σου". (18 Μαΐου, ώρα 9.00). Φωτογραφική έκθεση με θέμα την ιστορία του Μουσείου "Το μουσείο θυμάται…."

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Έκθεση φωτογραφιών με θέμα τη Θεσπρωτία του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα από το αρχείο του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας και ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση. (14 Μαΐου)

Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης. Εγκαίνια της μόνιμης εικονικής έκθεσης με τίτλο "Τα αντικείμενα της Νικόπολης αφηγούνται μια ιστορία…". (18 Μαΐου). Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές των πρώτων τάξεων του Δημοτικού με τίτλο "Πες μου ένα παραμύθι" (16 _ 20 Μαΐου). Περιοδική έκθεση με θέμα τα "Κλωστήρια Πρεβέζης" (18 _28 Μαΐου)

Αρχαιολογικό Μουσείο Αρτας. Έκθεση πόστερ με τίτλο «Από το χθες... στο σήμερα, η αρχαιολογική έρευνα και η δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας». Ξεναγήσεις για το κοινό. (18 _ 31 Μαΐου). Την Τετάρτη, 18/5 το μουσείο θα είναι ανοικτό από τις 8.00 έως τις 24.00 με αφορμή και τον εορτασμό της "Νύχτας Μουσείων".

Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας. Έκθεση έργων ζωγραφικής με θέμα την αρπαγή της Κόρης - Περσεφόνης (18 _ 28 Μαΐου)

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας. Εκδήλωση - συζήτηση με το κοινό με θέμα την ανάδειξη του μουσείου ως χώρου ατομικής και συλλογικής μνήμης και τίτλο "Μουσείο και Μνήμη, Δημοτική Αγορά _ Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας" (18 Μαΐου).

Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές του Δημοτικού με αφορμή την κτιριακή αναβάθμιση του Μουσείου και τίτλο "Ελάτε να στήσουμε το Μουσείο Τεγέας"». (18 και 19 Μαΐου).

Μουσείο Μυστρά. Αφήγηση παραμυθιού για μαθητές Δημοτικού (18 Μαΐου). Εκδήλωση με θέμα την παρουσίαση του έργου της συντήρησης της 5ης ΕΒΑ στο ευρύ κοινό και τίτλο "Συντηρώ και μαθαίνω" (18 Μαΐου)

Βυζαντινό Μουσείο - Κάστρο Ιωαννίνων. Διάλεξη της μουσειολόγου Εσθήρ Σολομών με θέμα "Μουσεία: o αντιφατικός κόσμος της συλλογικής μνήμης" (18 Μαΐου)

Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Εκπαιδευτική ξενάγηση και εργαστήριο με τίτλο "Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Μνήμες του παλιού μύλου του Μάρκου και της βυζαντινής οχύρωσης της πόλης" (18 Μαΐου).

Κάστρο Αρτας. Άνοιγμα του μνημείου στο κοινό και πολιτιστική εκδήλωση (18 Μαΐου).

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου (Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς). "Ταμπάκης στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας;" Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές. (13 Μαΐου)

Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, Υπάτη. Εκδήλωση με τίτλο "Οι μνήμες του κτιρίου" (18 Μαΐου).

Φρούριο Πύλου (Νιόκαστρο). Ξεναγήσεις στη συλλογή χαλκογραφιών του φιλέλληνα Ρενέ Πυό (18 Μαΐου).

info box

Για ηλικίες από: 

1-3
3-5
5-9
9-12
12+

Κόστος: 

Είσοδος Ελεύθερη

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

18/05/2013 - 12:03
19/05/2013 - 12:03