3 ΦΟΡΕΣ κι έναν καιρό...τρία μουσικά παραμύθια για αφηγητή και την ορχήστρα Καμεράτα

Στις 23 Μαρτίου θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην Στέγη τρία νέα μουσικά παραμύθια για αφηγητή και ορχήστρα εγχόρδων. ”Το άλλο μου μισό” του συνθέτη Αχιλλέα Γουάστωρ με αφηγητή τον Αντώνη Καφετζόπουλο, “Το όνειρο της πέτρας” του συνθέτη Κώστα Κριτσωτάκη με αφηγήτρια τη Μυρτώ Αλικάκη και “Το νερολούλουδο’’ του συνθέτη Τάσου Ρωσόπουλου με αφηγητή τον Μανώλη Μαυροματάκη.

 

Το Ελληνικό Σχέδιο κάλεσε σε διαγωνισμό / αγώνες ευγενούς άμιλλας παιδιά και εφήβους, ηλικίας έως 14 ετών, για τη συγγραφή παραμυθιού. Επιλέχθηκαν οι συμμετοχές τριών νέων κοριτσιών στις ιδέες των οποίων βασίστηκαν τρεις συγγραφείς – επιμελητές κειμένων κρατώντας και τον τίτλο τους για να γράψουν τα παραμύθια για τα έργα των τριών συνθετών. Ο Γιώργος Κορδέλλας βασίστηκε στην ομότιτλη ιδέα της Μαρίας Λαπούρτα, ο Κώστας Φασουλάς βασίστηκε στην ομότιτλη ιδέα της Παναγιώτας Μαρίας-Μπουγάδη, ο Γιώργος Κοροπούλης βασίστηκε στην ομότιτλη ιδέα της Λυδίας-Ευθυμίας Ζωντανού.

Το Ελληνικό Σχέδιο κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2012-13, στο πλαίσιο του Κύκλου «Άγνωστος Ελληνισμός», ανέθεσε τη σύνθεση τριών νέων μουσικών παραμυθιών σε νέους συνθέτες, βασισμένα σε παραδοσιακά ελληνικά παραμύθια. Ο σκοπός ήταν διττός: η προώθηση νέας δημιουργίας, με αφετηρία τα ελληνικά λαϊκά παραμύθια, ο συνδυασμός του παλιού με το καινούργιο και η δημιουργία ρεπερτορίου αντίστοιχων έργων από Έλληνες συνθέτες.Στους στόχους της διαδικασίας με το κάλεσμα των παιδιών ζητούμενο ήταν η διαδραστικότητα να μην περιορίζεται στην πιο κοινή της μορφή στη διάρκεια μιας παράστασης, αλλά να υπάρξει συμμετοχή στη διαδικασία της γέννησης της παράστασης. Με αυτό τον τρόπο, η λαχτάρα της δημιουργίας ακολουθείται από την ικανοποίηση της υλοποίησης, προωθείται η συμμετοχικότητα και δίνεται έναυσμα δημιουργίας σε περισσότερους ανθρώπους από διαφορετικές ηλικίες και χώρους.Παράλληλα, όσον αφορά στο ίδιο το μουσικό έργο, η ίδια η ιδέα ως αφορμή και αφετηρία οδηγεί σε αναζήτηση των διαφορετικών μορφών σύνθεσης. Εξάλλου, η προηγούμενη εμπειρία απέδειξε ότι τρεις διαφορετικοί άνθρωποι, τρεις διαφορετικοί συνθέτες, αντιμετωπίζουν τελείως προσωπικά το είδος, το αντιλαμβάνονται με το δικό τους τρόπο αποτυπώνοντάς το τελικά σε διαφορετικές φόρμες.

*Την επιτροπή που επέλεξε τις τρεις ιστορίες ανάμεσα από τις υποψηφιότητες των παιδιών αποτέλεσαν οι: Σοφία Ζαραμπούκα, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος, Κώστας Φασουλάς.

Ταυτότητα παράστασης:

Όρχήστρα Καμεράτα

Διευθύνση ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης

Καλλιτεχνική επιμέλεια:ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Οργάνωση-εκτέλεση παραγωγής: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Ιδέα: Ραλλού Βογιατζή

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ:

Το άλλο του μισό

Συνθέτης: Αχιλλέας Γουάστωρ

Συγγραφή παραμυθιού: Γιώργος Κορδέλλας

βασίστηκε στην ομότιτλη ιστορία της Μαρίας Λαπούρτα

Το όνειρο της πέτρας

Συνθέτης: Κώστας Κριτσωτάκης

Συγγραφή παραμυθιού: Κώστας Φασουλάς

βασίστηκε στην ομότιτλη ιστορία της Παναγιώτας Μαρίας-Μπουγάδη

Το νερολούλουδο

Συνθέτης: Τάσος Ρωσόπουλος

Συγγραφή παραμυθιού: Γιώργος Κοροπούλης

βασίστηκε στην ομότιτλη ιστορία της Λυδίας-Ευθυμίας Ζωντανού

Καλλιτεχνική επιμέλεια – Εκτέλεση Παραγωγής: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Ημέρα και ώρες παραστάσεων: Κυριακή 23 Μαρτίου, ώρα έναρξης: 12:00 και 16:00

 

ΧΩΡΟΣ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα 11745
Εισιτήρια: 210 900 5 800,

 


 

info box

Για ηλικίες από: 

5-9
9-12
12+

Πόλη: 

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

23/03/2014 - 12:00