13η Έκθεση Κόμικς & Eπιτραπέζιων Παιχνιδιών Θεσσαλονίκης

Η εκδοτική "Ένατη Διάσταση", μαζί με τον Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ. (Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Παιχνιδιών Στρατηγικής) και την ομάδα ανεξάρτητων δημιουργών κόμικς Inkorrekt, σε συνεργασία με την σχολή σχεδίου COMINK, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, την Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 και με την υποστήριξη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, διοργανώνουν φέτος, από Πέμπτη 20 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 23 Νοεμβρίου, την έκθεση κόμικς και επιτραπέζιων παιχνιδιών με τίτλο "ΜΙΣΟ ΛΕΠΤΟ".

Η φετινή διοργάνωση θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει τους εξής διακεκριμένους δημιουργούς:

Τετάρτη 19 στις 19.00: διάλεξη του καθηγητή κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου της Λωραίνης, Jean-Marc Leveratto, με τίτλο «Το πάθος για τα κόμικς. Μια κοινωνιολογική μελέτη για την κουλτούρα των κόμικς και τις διακυβεύσεις της», στο Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης). Στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

“ΠΑΙΖΩ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΙΚΣ”

ΤO “ΠΑΙΖΩ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΙΚΣ” είναι ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι, που επινόησε ο Τ. Αποστολίδης, με συνεργασία εκπαιδευτικών και ομάδας εικονογράφων που απευθύνεται  σε παιδιά Δημοτικού, παίζεται ατομικά αλλά και ομαδικά, ενώ υποστηρίζεται από τέσσερα ομώνυμα τεύχη (εκδ. ΚώΜΟΣ).

Το όλο εγχείρημα χαρακτηρίστηκε ως ψυχαγωγικό γύμνασμα φαντασίας, παρατηρητικότητας, γραφής και ζωγραφικής, καθώς τα παιδιά καλούνται να εκμαιεύσουν το μύθο, να γράψουν τους διαλόγους, να χρωματίσουν ασπρόμαυρες εικόνες ή και να δημιουργήσουν καρέ-καρέ μια μικρή δική τους ιστορία!

Οι εικόνες των τευχών είναι επιμελώς ατελείς (!) ώστε να μην αποθαρρύνεται το παιδί να ζωγραφίσει δίπλα τους.

Ακόμη υπάρχουν υποδείξεις χρήσης υλικών χρωμάτων και τεχνοτροπιών.

Έτσι - εκτός της άμιλλας- με την παρέμβαση των παιδιών στη μυθοπλασία και την αισθητική των βιβλίων, αναπτύσσεται η αυτοπεποίθησή τους, η πρωτοβουλία και τους δίνεται η δυνατότητα να ανακαλύψουν ταλέντα τους άξια να καλλιεργηθούν στο μέλλον.

ΤΟ  “ΠΑΙΖΩ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΙΚΣ”  είναι το διαδραστικό παιχνίδι που θα παίξει με τα παιδιά ο ίδιος ο κ. Τ. Αποστολίδης, με τη βοήθεια δύο εμψυχωτριών, στα πλαίσια της 13ης έκθεσης comics/επιτραπέζιων παιχνιδιών με τίτλο "ΜΙΣΟ ΛΕΠΤΟ".

Διοργάνωση:  “PHOTO STORIES-COMICS STORE”, ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ.

Παρουσίαση: Τ. Αποστολίδης και συνεργάτες

Χώρος: Αίθουσα 19, Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Ώρες: Από 24/11 εώς 28/11, από 09.30 μ.μ. εώς 13.00 μ.μ., ειδικά για σχολικά τμήματα

Για παιδιά δημοτικού.

Μετά το πέρας του μαθήματος, οι συμμετέχοντες μαθητές θα μπορούν να προμηθευτούν αντίτυπα των τεσσάρων συνολικά τευχών της σειράς "Παίζω με τα κομικς" προς 4 ευρώ έκαστο, από το stand του καταστήματος "Photo Stories-Comic Store", που θα λειτουργεί εντός της εκθέσεως.

Τετάρτη 19 στις 21.00: εγκαίνια έκθεσης Βασίλη Γκογκτζιλά με τίτλο Endless Possibilities στην γκαλερί Les Yper Yper (πεζόδρομος Γ. Σταύρου 4), από Τετάρτη 19 έως Παρασκευή 28 Νοεμβρίου.

Παρασκευή 21 στις 18.00: Will Simpson: O Iρλανδός δημιουργός κόμικς, του οποίου η πένα έπλασε τις εικόνες για τα κείμενα του συγγραφέα G. R. Martin, για την τηλεοπτική σειρά Game of Thrones, με ομιλία του στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης), και με εργαστήριο του, την Κυριακή 23 Νοεμβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο (αίθουσα Nehama) (19.00 μ.μ.). Προλογίζει ο Αβραάμ Κάουα.

Σάββατο 22 στις 19.00: Soloup - πανελλήνια πρώτη βιβλιοπαρουσίαση του graphic novel του με τίτλο «Αϊβαλί» (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ), στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης).

Σάββατο 22 στις 21.00: Τ. Αποστολίδης - Ομιλία με θέμα: «Τεχνική γραφής των σεναρίων μου», στο Γαλλικό Ινστιτούτο (αίθουσα Nehama).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ:

www.comic-n-play.gr
www.ift.gr

Ώρες λειτουργίας: 10.00 π.μ. με 22.00 

Εγκαίνια: Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014, ώρα 20.00

info box

Για ηλικίες από: 

9-12
12+

Πόλη: 

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

20/11/2014 - από τις 10:00 έως τις 22:00
21/11/2014 - από τις 10:00 έως τις 22:00
22/11/2014 - από τις 10:00 έως τις 22:00
23/11/2014 - από τις 10:00 έως τις 22:00