Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο ταξιδεύει στο Ηράκλειο

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο ταξιδεύει στο Ηράκλειο με το εκπαιδευτικό έργο «Το Κινητό Μουσείο» που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Aπό τις 26 Σεπτεμβρίου έως την 1 Οκτωβρίου, το ΕΠΜ θα βρίσκεται στο Ηράκλειο και προσκαλεί τα παιδιά, τις οικογένειες και τους εκπαιδευτικούς στο χώρο του «Θεατρικού Σταθμού» για να γνωριστούν και να ανακαλύψουν μαζί τις συλλογές του ΕΠΜ μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα ταξίδι, δρόμοι πολλοί».

Τις καθημερινές, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά νηπιαγωγείου, για μαθητές Α΄- Στ΄ Δημοτικού όπως επίσης και συνάντηση με εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το Σαββατοκύριακο, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα, παιχνίδια και δραστηριότητες. Συγκεκριμένα , από τις 18.00 έως τις 21.00, θα είναι ανοικτή στο κοινό η Διαδραστική Έκθεση «Ένα ταξίδι, Δρόμοι πολλοί» και την Κυριακή 28/9 από τις 11.00- 13.00, θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες «Ξεφυλλίζοντας το κοινό μας ταξίδι».

Αποστολή του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ένα ταξίδι, δρόμοι πολλοί» είναι να δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να ανακαλύψουν το ΕΠΜ και τις συλλογές του στον τόπο τους. Στόχος του ΕΠΜ είναι το πρόγραμμα να ταξιδέψει μέσα σε 2 χρόνια σε 30 προορισμούς σε όλη την Ελλάδα.

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο ευχαριστεί για την υποστήριξη και τη συνεργασία τους το Δήμο Ηρακλείου, την Διεύθυνση Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Τάλως. Τέλος ευχαριστεί την εταιρία Minoan Lines.

Το Σωματείο «Ελληνικό Παιδικό Μουσείο» Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο κοινωφελούς χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1987 στην Αθήνα. O σκοπός του είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό, ώστε να γίνουν πολίτες οι οποίοι με σεβασμό στην ατομικότητά τους θα αποκτήσουν και κοινωνική συνείδηση και την αίσθηση της ανάγκης να συμβάλλουν στην κοινότητα που ζούνε.

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο αναπτύσσει συλλογές, εκθέματα, εκπαιδευτικά προγράμματα, μέσω των οποίων τα παιδιά εξοικειώνονται με στοιχεία του πολιτισμού, της ιστορίας, της τέχνης, της επιστήμης, του φυσικού και τεχνητού περιβάλλοντος και των ανθρώπινων σχέσεων.

Το 1994, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο με τη συνεργασία του Ο.Π.Α.Ν. του Δήμου Αθηναίων δημιούργησε το Παιδικό Μουσείο, που λειτουργεί στην οδό Κυδαθηναίων 14, στην Πλάκα. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 12 χρόνων, γονείς και εκπαιδευτικούς και σε οποιονδήποτε πρωτομαθαίνει και ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του παιδιού.

Περιγραφή των προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν στον «Θεατρικό σταθμό»

Σάββατο και Κυριακή 28 & 29/9, 18.00 - 21.00

Για ηλικίες 3 – 103…. χρόνων: Διαδραστική έκθεση «ένα ταξίδι, δρόμοι πολλοί», Χρονική διάρκεια: 180’.

Βασικός στόχος της έκθεσης είναι να εμπνεύσει τους επισκέπτες όλων των ηλικιών να εξερευνήσουν «δρόμους» προς κάθε είδους πραγματικό και φανταστικό ταξίδι - στην Ελλάδα, στον κόσμο, στον χρόνο και στο ίδιο το ταξίδι της ζωής.

Τι χρειαζόμαστε για να διανύσουμε τις αποστάσεις που μας χωρίζουν; Πώς η τέχνη μπορεί να «ταξιδέψει» ιδέες και μηνύματα μεταξύ των ανθρώπων; Με ποιους τρόπους μπορεί η τέχνη να βγει στον δρόμο; Ποιες είναι oi σημαντικότερες στάσεις του ταξιδιού της ζωής μας, μέχρι σήμερα; Ποιοι είναι οι συνταξιδιώτες μας στο ταξίδι της ζωής;

Με αφορμή τις συλλογές του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου και με οδηγό τις αισθήσεις και τη φαντασία τους, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με τα αντικείμενα και τα παιχνίδια της έκθεσης και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα.

Κυριακή 29/9, 11.00- 13.00

Για οικογένειες με παιδιά 4 – 12 χρόνων: Με δήλωση συμμετοχής την ίδια ημέρα στον χώρο «Ξεφυλλίζοντας το κοινό μας ταξίδι» Χρονική διάρκεια: 120’ Αριθμός συμμετεχόντων: έως 25

Βασικό στόχο του προγράμματος αποτελεί η γνωριμία κάθε οικογένειας με άλλες, μέσω της συλλογής και της ανταλλαγής στοιχείων γύρω από διαφορετικούς τομείς της καθημερινής ζωής.

Τι σημαίνει για μας "οικογένεια"; Ποια είναι τα μέλη της οικογένειάς μας; Τι μας ευχαριστεί να κάνουμε μαζί; Πού έχουμε ταξιδέψει; Ποιες ιστορίες γνωρίζουμε για το ταξίδι της οικογένειάς μας στο χρόνο;

Τα μέλη κάθε οικογένειας με οδηγό ένα εκπαιδευτικό φυλλάδιο "ταξιδεύουν" στην κοινή τους πορεία, παίζουν με αντικείμενα από τις συλλογές του Ε.Π.Μ., συνεργάζονται και δημιουργούν χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά και τεχνικές, γράφοντας και εικονογραφώντας το δικό τους πρωτότυπο «βιβλίο-λεύκωμα» της οικογένειας, το οποίο και παρουσιάζουν στην υπόλοιπη ομάδα.


Πηγή: CRETEVENTS.gr

info box

Για ηλικίες από: 

3-5
5-9
9-12
12+

Πόλη: 

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

26/09/2013 - από τις 18:00 έως τις 21:00
27/09/2013 - από τις 18:00 έως τις 21:00
28/09/2013 - από τις 18:00 έως τις 21:00
29/09/2013 - από τις 18:00 έως τις 21:00
30/09/2013 - από τις 18:00 έως τις 21:00
01/10/2013 - από τις 18:00 έως τις 21:00