Τα μυστικά ενός μουσείου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στη δράση «Τα Μνημεία έχουν φωνή, τη δική σου», που διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με στόχο την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Που: Βασ. Σοφίας 22, 106 75 Αθήνα

Το επιστημονικό προσωπικό του ΒΧΜ παρουσιάζει στο κοινό αθέατες πλευρές της μουσειακής λειτουργίας. Σε επιλεγμένα σημεία της μόνιμης έκθεσης, οι αρχαιολόγοι του ΒΧΜ εξηγούν την πολύπλευρη διεπιστημονική δουλειά που κρύβεται πίσω από μια μουσειακή έκθεση, τις διαδικασίες ερμηνευτικής προσέγγισης των αντικειμένων στη διαδρομή που τα καθιστά μουσειακά εκθέματα.

Οι συντηρητές του μουσείου ανοίγουν επιλεκτικά στο κοινό τα εργαστήρια συντήρησης χαρτιού, υφάσματος, μικροτεχνίας, γλυπτών και πινάκων και αποκαλύπτουν πτυχές της εξειδικευμένης εργασίας που απαιτείται για την προστασία, ανάδειξη και έκθεση των κάθε λογής αντικειμένων που απαρτίζουν τις συλλογές του ΒΧΜ.

• Για ποιον λόγο αποφασίστηκε η μεταφορά και έκθεση στο μουσείο ενός δίδυμου χτιστού τάφου του 6ου αιώνα;

• Πώς συγκροτήθηκε η σπουδαία συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων του ΒΧΜ και με ποιον τρόπο συμβάλλει η εργασία των συντηρητών στη μελέτη και έκθεσή τους;

• Τι συνέβη και έφτασε να εκτίθεται στο ΒΧΜ ένα σύνολο τοιχογραφιών από έναν βυζαντινό ναό της Ευρυτανίας;

• Με ποιο σκεπτικό συνυπάρχουν στην ίδια εκθεσιακή ενότητα ένα μεταβυζαντινό ξυλόγλυπτο τέμπλο, ιερά σκεύη και αντικείμενα που συνδέονται με μαγικές πρακτικές;

• Πώς εντάσσονται στη ροή της έκθεσης τα σχέδια μεγάλων διαστάσεων του Λουδοβίκου Θείρσιου και πώς μπόρεσαν να συντηρηθούν και να εκτεθούν και πολλά άλλα.

Παράλληλα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την εκθεσιακή πολιτική του μουσείου και να περιδιαβούν τις περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενούνται στο ιστορικό μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας, που πρόσφατα δόθηκε εκ νέου σε χρήση. Οι παρουσιάσεις ξεκινούν κάθε μισή ώρα.

info box

Για ηλικίες από: 

9-12
12+

Πόλη: 

Κόστος: 

Είσοδος δωρεάν

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

21/10/2012 - από τις 10:00 έως τις 12:30