Ο Καραγκιόζης, η Γοργόνα και το Μήνυμα της Γης

Ο Δήμαρχος Ιλίου  Νίκος  Ζενέτος και το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Κέντρου σας προσκαλούν στην κινηματογραφική ταινία για παιδιά «Ο Καραγκιόζης, η Γοργόνα και το Μήνυμα της Γης» Μια κινηματογραφική απόδοση με animation της παραδοσιακής τεχνοτροπίας του θεάτρου σκιών.

Παραγωγή: CRETAquarium.  
Κατασκευή φιγούρας και σκηνοθεσία Τίτου Πετράκη.  

Που: Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», Αγίου Φανουρίου 99, Ίλιον

 Λίγα λόγια για την ταινία:

Η ιστορία του φτωχού, τεμπέλη και καταφερτζή ήρωα μεταφέρθηκε στην οθόνη με σκοπό να μεταδώσει το μήνυμα για την ανθρώπινη συμμετοχή στη διατάραξη της ισορροπίας του οικοσυστήματος. Θα το καταφέρει; Το παραμύθι σταδιακά γίνεται διαδραστικό επιτρέποντας στα παιδιά να ενθαρρύνουν τους ήρωες του έργου στο στόχο τους να ευαισθητοποιήσουν τους ανθρώπους.   

Σύμφωνα με την ιστορία, ο πασάς γοητεύεται από το τραγούδι της γοργόνας και δίνει εντολή στους υπηκόους του να του τη φέρουν. Ο Καραγκιόζης δεν πείθεται εύκολα να ασχοληθεί με το ζήτημα, παρά μόνο όταν ο πασάς του υπόσχεται μια ζεστή φασολάδα. Η γοργόνα εμφανίζεται μπροστά στον Καραγκιόζη και του ζητάει να κατέβει μαζί της στο βυθό, για να δει από κοντά όλα τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στη θάλασσα η ανθρώπινη δραστηριότητα. Ο Καραγκιόζης γνωρίζεται με τα ζώα του βυθού, τα οποία -σε αντίθεση με τους ανθρώπους-  έχουν συνειδητοποιήσει την αλληλένδετη σχέση των έμβιων όντων. Η γοργόνα, μια και ζει ανάμεσα στους δύο κόσμους, είναι η μόνη που μπορεί  να τους φέρει σε επικοινωνία. Ποιος φταιει γι' αυτήν τη διατάραξη; Φταιει μια γκρίζα βασίλισσα μ' ένα άσχημο όνομα. Η Μητέρα Γη θα κατέβει στο βυθό για να το αποκαλύψει, έχοντας μια βαθιά αισιοδοξία ότι θα επιβιώσει χωρίς να υποστεί μεγαλύτερο κακό από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Μόλις το όνομα της γκρίζας βασίλισσας που έχει κυριεύσει τον κόσμο της στεριάς ακουστεί, εκείνη θα χάσει τη δύναμή της και θα εξαφανιστεί.

Ο Καραγκιόζης, από την άλλη, χαρακτηριστικά αδιάφορος άνθρωπος, αποκοιμιέται και δεν ακούει το μήνυμα. Χάνει ακόμα και το σημείωμα που του έδωσαν τα ψάρια. Πόσο επιπόλαιοι και αγνώμονες είναι οι άνθρωποι; Το όνομα της γκρίζας βασίλισσας δεν θα ακουστεί εύκολα στη στεριά. Εκτός αν βοηθήσουν τα παιδιά! Η στάση του Καραγκιόζη συμβολίζει την αδιαφορία των ενηλίκων. Τα παιδιά, όμως, ξέρουν το μήνυμα. Ξέρουν το όνομα της δύναμης που δημιουργεί την ανισορροπία των δύο κόσμων, που στην πραγματικότητα είναι ένας. Θα το φανερώσουν;

Παραγωγή και επιστημονική επιμέλεια: Ενυδρείο Κρήτης CRETAquarium
Κατασκευή φιγούρας και σκηνοθεσίας: Τίτος Πετράκης
Σενάριο και τραγούδι: Ειρήνη Κριτσωτάκη   
Φωνές χαρακτήρων: Άθως Δανέλης
Επεξεργασία Ήχου: Νίκος Κοκαράκης
Κίνηση χαρακτήρων (3D-2D Animation): Γιάννης Καστρινάκης, εταιρεία "Fourthedesign"

info box

Για ηλικίες από: 

3-5
5-9
9-12
12+

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

13/11/2010 - 18:00