Καθαρή Δευτέρα με Αγά!στην Χίο

Καθαρή Δευτέρα και ο Αγάς θα έχει την τιμητική του σήμερα σε Μεστά, Ολύμπους και Λιθί.
Ισως περισσότερο από κάθε χρονιά να είναι επίκαιρος και πιο κοντά στην αιτία που δημιουργήθηκε. <--break->

Στο να σατιρίσει τους τούρκους καδήδες και τα απανωτά χαράτσια, εκεί στο μακρινό 1830 όπου περίπου γεννήθηκε το έθιμο.
Αποκριάτικο γλέντι σε Νένητα, αλλά και σε άλλα χωριά του νησιού.

Ετσι πιστός στο καθιερωμένο ραντεβού του και αυτή την Καθαρή Δευτέρα ο Αγάς θα (κατα)δικάσει ένοχους και αθώους στην πλατεία των Μεστών.
Γλέντι από το πρωί έως τα μεσάνυχτα με παραδοσιακούς χορούς, επίκαιρα χωρατά, μασκαράδες και φυσικά τη δίκη του Αγά των Μεστών με το ευρηματικό καυστικό χιούμορ.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεστών θα προσφέρει σούμα σε όλους τους επισκέπτες και σαρακοστιανά κεράσματα σε όλους τους κατηγορούμενους.
Όπως κάθε χρόνο, η Δίκη του Αγά και το γλέντι θα αναμεταδίδεται ζωντανά μέσω Internet δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους Μεστούσους και τους Χιώτες από όλη την Ελλάδα, να νιώσουν για μια μέρα τον παλμό των Μεστών. Η διεύθυνση της αναμετάδοσης είναι www.mesta-chios.gr και στο facebook.com/mestachios.

Ολύμποι

Στους γειτονικούς Ολύμπους μαζί με τον Αγά δικάζει και η Χανούμα. Εδώ πριν τις δίκες πραγματοποιείται ο παραδοσιακός γάμος καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία του χωριού όπου επίσης η σάτιρα που συνοδεύει κάθε δίκη συνδυάζεται με γλέντι.
Με το ακόλουθο έμμετρο καλεί στο δικό του Αγά ο Πολιτιστικός Σύλλογο Ολύμπων. 

«Στη Χίο δικάζουν Αγάδες πολλοί στους Ολύμπους δικάζει κι η Χανούμα μαζί Καθαρά Δευτέρα με ορχήστρα καλή με πολλούς μεζέδες και ωραίο κρασί σας περιμένουμε να τα φάμε μαζί να πιούμε και  σούμα για γλέντι πολύ»

info box

Για ηλικίες από: 

0-1
1-3
3-5
5-9
9-12
12+

Κόστος: 

Δωρεάν

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

27/02/2012 - 11:00