Θερινά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης στο ΟΞΥΓΟΝΟ 2014 «Μακροβούτια στο πατάρι!»

Αυτόν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο δεν χρειάζεται να αποδράσουμε σε κάποια μακρινή παραλία για να απολαύσουμε τη δροσιά, να παίξουμε χαρούμενα παιχνίδια και να πάρουμε μέρος σε συναρπαστικές δραστηριότητες παρέα με φίλους. Παίρνουμε μια βαθιά ανάσα και κάνουμε το πιο δημιουργικό μας μακροβούτι στο πατάρι του ΟΞΥΓΟΝΟΥ!

Για πέντε ολόκληρες ημέρες, έχοντας πλάι μας έμπειρους εκπαιδευτικούς, διασκεδαστικούς εμψυχωτές αλλά και πολύτιμους συν-κολυμβητές, θα κολυμπήσουμε στις σελίδες των βιβλίων, θα λύσουμε μυστήρια, θα σκαρώσουμε τις δικές μας ιστορίες, θα εκφραστούμε στα Αγγλικά και θα ανακαλύψουμε τα μνημεία της γειτονιάς του ΟΞΥΓΟΝΟΥ.

1η περίοδος: Για παιδιά που έχουν τελειώσει την Α’ δημοτικού
Τετάρτη 18 Ιουνίου- Τετάρτη 25 Ιουνίου, 6-8 το απόγευμα
2η περίοδος: Για παιδιά που έχουν τελειώσει τη Β’ και τη Γ’ δημοτικού
Πέμπτη 26 Ιουνίου - Πέμπτη 3 Ιουλίου, 6-8 το απόγευμα
3η περίοδος: Για παιδιά που έχουν τελειώσει τη Δ’ και την Ε’ δημοτικού
Τετάρτη 9 Ιουλίου- Τετάρτη 16 Ιουλίου, 6-9 το απόγευμα
Κάθε παιδί θα πάρει ως δώρο ένα βιβλίο των εκδόσεων Μεταίχμιο με δραστηριότητες για τις καλοκαιρινές διακοπές.
 
Τρόπος συμμετοχής
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στο πατάρι του ΟΞΥΓΟΝΟΥ.
Ανάμεσα στα εργαστήρια θα γίνεται σύντομο διάλειμμα, κατά το οποίο θα προσφέρονται στα παιδιά μπισκότα και δροσεροί χυμοί. Καλό είναι να έχουν μαζί τους ένα μπουκαλάκι νερό.
Απαραίτητη η προεγγραφή - Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά περίοδο: 15 παιδιά.
 
Κόστος συμμετοχής
1η περίοδος: 60 ευρώ. Ειδική τιμή για αδέρφια: 50 ευρώ
2η περίοδος: 60 ευρώ. Ειδική τιμή για αδέρφια: 50 ευρώ
3η περίοδος: 80 ευρώ. Ειδική τιμή για αδέρφια: 70 ευρώ
Ισχύει η προσφορά «Φέρε και τον φίλο σου».
 
Προσφορά «Φέρε και τον φίλο σου»: Φέρε δύο ή περισσότερους φίλους σου μαζί και θα ισχύσει για όλους η ειδική τιμή που ισχύει για τα αδέρφια. Για να ισχύει η προσφορά το ΟΞΥΓΟΝΟ θα πρέπει να ενημερωθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής λαμβάνοντας ηλεκτρονικά το ακόλουθο κείμενο συμπληρωμένο. «Επιθυμώ να συμμετάσχω στο (ΟΝΟΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ) και να χρησιμοποιήσω την προσφορά Φέρε και τον φίλο σου για εμένα (ΟΝΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑΞΗ) και τους (ΟΝΟΜΑΤΑ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΤΑΞΕΙΣ). Οι κηδεμόνες μας είναι κατά σειρά (ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ, E-MAIL)».
Κάθε παιδί θα πάρει ως δώρο ένα βιβλίο των εκδόσεων Μεταίχμιο με δραστηριότητες για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στις εκδηλώσεις, στα εργαστήρια και στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΟΞΥΓΟΝΟΥ που απευθύνονται σε παιδιά, μπορείτε να στείλετε e-mail στο info@oxygono-metaixmio.gr. Στο e-mail θα πρέπει να σημειώνονται το ονοματεπώνυμο και η ηλικία του παιδιού, τα στοιχεία επικοινωνίας του κηδεμόνα (ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail), καθώς και ο τίτλος της εκδήλωσης την οποία επιθυμούν να παρακολουθήσουν.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

1η περίοδος: Για παιδιά που έχουν τελειώσει την Α’ δημοτικού

Τετάρτη 18 Ιουνίου, 6-8 το απόγευμα:

 •  «Μια θάλασσα ιστορίες»: Εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής με τη Νατάσα Χαλκιά (διάρκεια: 50 λεπτά)

Το εργαστήριο αποβλέπει στην εξοικείωση των παιδιών με τη λογοτεχνία ειδικότερα, αλλά και με το βιβλίο γενικότερα. Θα επιχειρήσουμε να κοιτάξουμε διαφορετικά μέσα σ’ ένα βιβλίο, να ανακαλύψουμε τον μαγικό κόσμο της ποίησης, να  χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις που θα αποκτήσουμε και τέλος να φτιάξουμε τις δικές μας ιστορίες. Το εργαστήριο υπόσχεται να έχει μια άκρως καλοκαιρινή διάθεση, γεμίζοντας τα παιδιά με δροσερές αναμνήσεις!

1η συνάντηση: Φέρνουμε ένα αγαπημένο βιβλίο από το σπίτι. Συζητάμε γι’ αυτό και σκαλίζουμε τις σελίδες του. Ανακαλύπτουμε παράξενες λέξεις, άγνωστες ή γνωστές, αγαπημένες, τις καταγράφουμε, τις ομαδοποιούμε και φτιάχνουμε μια δική μας παράλληλη ιστορία με το αγαπημένο μας βιβλίο!

Η Νατάσα Χαλκιά είναι φιλόλογος. Σπούδασε στο Φιλολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόσφατα τελείωσε το μεταπτυχιακό της στη Γενική και Συγκριτική Γραμματολογία του ίδιου τμήματος. Ασχολείται με εκπαιδευτικά προγράμματα από το 2011, που η τύχη την έφερε κοντά στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ. Από το 2012 συνεργάζεται με το ΟΞΥΓΟΝΟ, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα δημιουργικής γραφής για παιδιά δημοτικού.

 •  «Ο μικρός φιλόσοφος»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη Μαρία Σταυρίδου (διάρκεια: 1 ώρα)

Ο μικρός Πίκολο είναι τρυφερός, σκανταλιάρης, λίγο πεισματάρης αλλά και καλόκαρδος!
Γεμάτος επιθυμίες και ανάγκες, όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του, ο μικρός μας φιλόσοφος προβληματίζεται συνεχώς, καθώς ψάχνει να ισορροπήσει το «εγώ» του μέσα στο κοινωνικό του περιβάλλον.

Ελάτε να ταξιδέψουμε στον κόσμο του Πίκολο και μέσα από βιωματικά παιχνίδια να δώσουμε απαντήσεις στις φιλοσοφικές του αναζητήσεις, να ανακαλύψουμε και να του προσφέρουμε τρόπους κοινωνικοποίησης, δημιουργίας ειλικρινών σχέσεων και συνύπαρξης με τους άλλους, ώστε να πετύχει την αρμονική συμβίωση και να του ανοίξουμε τον δρόμο για μια ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή.

Η Μαρία Σταυρίδου είναι απόφοιτη του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή. Έχει πολύχρονη εμπειρία στη διδασκαλία και τη δημιουργική απασχόληση παιδιών. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως εμψυχώτρια και υπεύθυνη σχεδιασμού εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών προγραμμάτων. Εργάζεται στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, εφαρμόζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα.

Πέμπτη 19 Ιουνίου, 6-8 το απόγευμα:

 •  «Μια θάλασσα ιστορίες»: Εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής με τη Νατάσα Χαλκιά (διάρκεια: 50 λεπτά)

2η συνάντηση: Διαβάζουμε παιδικά ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, του Οδυσσέα Ελύτη και άλλων ποιητών με θέμα τη θάλασσα, τον ήλιο, το καλοκαίρι και το παιδί και παίζουμε με τις λέξεις, φτιάχνοντας κι εμείς ένα ποίημα, το ποίημα του καλοκαιριού!

 •  «Ο ραφτάκος των λέξεων»: Εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού με αφορμή το βιβλίου του Αντώνη Παπαθεοδούλου με την Ελένη Γιαννούση (διάρκεια: 1 ώρα)

Ο ραφτάκος ράβει ρούχα με λέξεις και εμείς πλάθουμε λέξεις με το σώμα μας! Μια παραμυθένια αλφάβητος μας περιμένει!

Η Ελένη Γιαννούση σπούδασε υποκριτική σε δραματική σχολή και παιδαγωγική στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Βόλου. Ασχολήθηκε και ασχολείται με το θεατρικό παιχνίδι, το κουκλοθέατρο και το θέατρο για παιδιά, ενώ κάνει μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην Παιδαγωγική του Θεάτρου, στο Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Παρασκευή 20 Ιουνίου, 6-8 το απόγευμα:

 •  «Μια θάλασσα ιστορίες»: Εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής με τη Νατάσα Χαλκιά (διάρκεια: 50 λεπτά)

3η συνάντηση: Τα κόμικς δείχνουν την ιστορία κι εμείς τη γράφουμε γεμίζοντας τα «συννεφάκια» με τις μοναδικές ιδέες μας που είναι όλο φαντασία!

 •  «Η Θεσσαλονίκη μέσα από τις τέχνες»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη Θεσσαλονίκη με τη Μαρία Σταυρίδου (διάρκεια: 1 ώρα)

Τα παιδιά μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες ζωντανεύουν πίνακες ζωγραφικής, ποιήματα και τραγούδια με θέμα τη Θεσσαλονίκη.
 

Μέσα από θεατρικές τεχνικές οι μικροί μας φίλοι δίνουν ζωή στα παλιά μαγαζάκια της Θεσσαλονίκης, διασχίζουν τα σοκάκια της, ταξιδεύουν με το τρένο στην ιστορία της και γεμίζουν με χρώματα τη μοναδική της παραλία. Συνοδοιπόροι στην ξεχωριστή αυτή καλλιτεχνική προσπάθεια είναι η ποίηση και οι μαγικές νότες αγαπημένων κομματιών, που παίρνουν τα παιδιά από το χέρι και τα καλούν να δημιουργήσουν τη Θεσσαλονίκη των ονείρων τους.

Σχεδιασμός εκπαιδευτικού προγράμματος: Ρένα Αθανασοπούλου, θεατροπαιδαγωγός

Τρίτη 24 Ιουνίου, 6-8 το απόγευμα:

 •  «Μια θάλασσα ιστορίες»: Εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής με τη Νατάσα Χαλκιά (διάρκεια: 50 λεπτά)

4η συνάντηση: Τι δείχνει μια εικόνα; Τι υπάρχει πέρα από αυτήν; Παρατηρούμε εικόνες, περιγράφουμε τις λεπτομέρειες και συνθέτουμε μια ιστορία που στην αρχή έμοιαζε αταίριαστη.

 •  «Το ταξίδι του Οδυσσέα»: Εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού με αφορμή την Οδύσσεια με την Ελένη Γιαννούση (διάρκεια: 1 ώρα)

Θα μπορέσουμε να τιθασεύσουμε τους ανέμους και να φτάσουμε στην Ιθάκη μας; Ένα παιχνίδι γνωριμίας, αλλά και εξερεύνησης του συναρπαστικού έπους, ιδωμένο από τον ευρηματικό φακό του θεατρικού παιχνιδιού.

Τετάρτη 25 Ιουνίου, 6-8 το απόγευμα:

 • «Φτιάξε το δικό σου βιβλίο!»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη Μαρία Σταυρίδου (διάρκεια: 1 ώρα)

Από τι είναι φτιαγμένο ένα βιβλίο; Πώς ήταν τα βιβλία παλιά και πώς είναι σήμερα; Πόσα διαφορετικά βιβλία μπορούν να υπάρξουν; Πώς μπορώ να φτιάξω το δικό μου βιβλίο;

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος τα παιδιά παρατηρούν εικόνες βιβλίων διαφορετικών εποχών από διάφορα μέρη του κόσμου, εξερευνούν τη Μικρή Βιβλιοθήκη Μεταίχμιο και εξετάζουν επιλεγμένα αντικείμενα από το αρχείο του εκδοτικού οίκου. Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος τα παιδιά εμπνέονται και δημιουργούν τα δικά τους βιβλία: αποφασίζουν τη θεματολογία των βιβλίων τους, εφαρμόζουν απλή μέθοδο βιβλιοδεσίας με λευκές σελίδες και χρησιμοποιούν, ενεργοποιώντας τη φαντασία τους, ποικιλία υλικών για να εικονογραφήσουν τα εξώφυλλα των βιβλίων τους.

Σχεδιασμός εκπαιδευτικού προγράμματος: Καλλιόπη Κουτρουμπή, μουσειολόγος-μουσειοπαιδαγωγός

 •  «Μια θάλασσα ιστορίες»: Εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής με τη Νατάσα Χαλκιά (διάρκεια: 50 λεπτά)

5η συνάντηση: Κατασκευάζουμε ένα βιβλίο όλο φαντασία κι εκπλήξεις από διαφορετικά υφάσματα, χαρτιά, λουλούδια, αρώματα, χάντρες και κοχύλια με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο μας ήρωα!

 

2η περίοδος: Για παιδιά που έχουν τελειώσει τη Β’ και τη Γ’ δημοτικού

Πέμπτη 26 Ιουνίου, 6-8 το απόγευμα:

 •  «Κολύμπι στη φαντασία»: Εργαστήριο δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης με τη Θεοδώρα Τζιαμπάζη (διάρκεια: 1 ώρα)

Στο καλοκαιρινό αυτό εργαστήριο τα παιδιά θα βουτήξουν σε... ένα project με θέμα τη θάλασσα. Η θάλασσα, απέραντη, ζαφειρένια, σκοτεινή, ήρεμη, τρικυμιώδης, είναι πάντα γοητευτική... και τόσο λογοτεχνική! Πλέουμε σε πελάγη δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης και στη ρότα μας δημιουργούμε τις δικές μας θαλασσινές εικόνες.

1η συνάντηση: Ένα ποίημα αλμυρό: Γευόμαστε ποιήματα θαλασσινά και γράφουμε εμπνευσμένοι από αυτά. Γράφουμε και διορθώνουμε όπως όταν γράφουμε στην ακτή και σβήνει το κύμα τα σχέδιά μας. Ζωγραφίζουμε μια ακρούλα από το ποίημά μας, ίσα να χωρέσει σε καρτ ποστάλ!

Η Θεοδώρα Τζιαμπάζη σπούδασε Παιδαγωγική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών της εκπόνησε διπλωματική εργασία για τη δημιουργική γραφή ως εκπαιδευτική μέθοδο. Έχει συμμετάσχει σε επιμορφωτικά σεμινάρια που διοργανώθηκαν από έγκριτους φορείς και είχαν ως αντικείμενο τη δημιουργική γραφή.

 •  «Παίζοντας παρέα με θεούς και ήρωες»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικής έκφρασης με αφορμή την ελληνική μυθολογία με τη Δέσποινα Τσιπτσέ (διάρκεια: 50 λεπτά)

1η συνάντηση: Μυθολογία και αστερισμοί

Κοιτάμε ψηλά, ανακαλύπτουμε βασιλιάδες, πριγκίπισσες, αρκούδες και τους μύθους που κρύβονται πίσω από τα άστρα.

Πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσαμε να πετάξουμε δίπλα στον γοργοπόδαρο Ερμή; Να βοηθήσουμε τον Ηρακλή και τον Θησέα στις περιπέτειές τους; Να αντιμετωπίσουμε τους Τιτάνες πολεμώντας πλάι πλάι με τον ουράνιο Δία; Οπλιστείτε με φαντασία και ακολουθήστε μας σε ένα ταξίδι στην ελληνική μυθολογία, όπου οι θεοί έχουν ανθρώπινες αδυναμίες, οι άνθρωποι θεϊκές δυνάμεις και τα τέρατα ίσως να μην είναι και τόσο κακά τελικά...

Η Δέσποινα Τσιπτσέ γεννήθηκε στην Καβάλα και τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.  Απόφοιτος του Ιστορικού - Αρχαιολογικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Μουσειολογία, τα τελευταία χρόνια σχεδιάζει δημιουργικές - βιωματικές ξεναγήσεις για παιδιά σε μουσεία και χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Παρασκευή 27 Ιουνίου, 6-8 το απόγευμα:

 • «Κολύμπι στη φαντασία»: Εργαστήριο δημιουργικής γραφής με τη Θεοδώρα Τζιαμπάζη (διάρκεια: 1 ώρα)

2η συνάντηση: Κάστρα στην άμμο: Τι μπορείτε να χτίσετε στην άμμο; Κάστρα, φρούρια, παλάτια; Σκάβετε λαγούμια; Μέχρι πού θα φτάσετε; Πάρτε το κουβαδάκι σας και σε άλλη παραλία!

Ημερολόγιο διακοπών: σχεδιάζουμε ένα πρωτότυπο ημερολόγιο για τους καλοκαιρινούς μήνες!

 •  «Παίζοντας παρέα με θεούς και ήρωες»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικής έκφρασης με αφορμή την ελληνική μυθολογία με τη Δέσποινα Τσιπτσέ (διάρκεια: 50 λεπτά)

2η συνάντηση: Ηρακλής- Άνθρωπος ή θεός;

Βοηθάμε τον Ηρακλή να φέρει εις πέρας τους 12 άθλους και θυμόμαστε την ιστορία παίζοντας.

Τρίτη 1 Ιουλίου, 6-8 το απόγευμα:

 •  «Κολύμπι στη φαντασία»: Εργαστήριο δημιουργικής γραφής με τη Θεοδώρα Τζιαμπάζη (διάρκεια: 1 ώρα)

3η συνάντηση: Χίλια κοχύλια: θαλασσινές εικόνες και πλάσματα του βυθού, ιστορίες που τις είπε η θάλασσα θα βρούμε στα βιβλία του βιβλιοπωλείου του ΟΞΥΓΟΝΟΥ. Τις διαλέγουμε και τις μαζεύουμε σαν κοχύλια, σαν μικρά μαργαριτάρια για να φτιάξουμε κάτι!

 •  «Παίζοντας παρέα με θεούς και ήρωες»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικής έκφρασης με αφορμή την ελληνική μυθολογία με τη Δέσποινα Τσιπτσέ (διάρκεια: 50 λεπτά)
 1. Από πού πήρε το όνομά του το Αιγαίο πέλαγος; Ποια ήταν η Έλλη και τι σχέση έχει με τον Ελλήσποντο; Ο Αχελώος είναι τελικά ποτάμι ή μυθικό πρόσωπο;

Τετάρτη 2 Ιουλίου, 6-8 το απόγευμα:

 •  «Κολύμπι στη φαντασία»: Εργαστήριο δημιουργικής γραφής με τη Θεοδώρα Τζιαμπάζη (διάρκεια: 1 ώρα)

4η συνάντηση: Το τραγούδι της θάλασσας: Γράφουμε στίχους για το τραγούδι της θάλασσας, κάνουμε έναν κύκλο, ανάβουμε στο κέντρο τη φωτιά της φαντασίας και με μια κιθάρα τραγουδάμε!

 •  «Παίζοντας παρέα με θεούς και ήρωες»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικής έκφρασης με αφορμή την ελληνική μυθολογία με τη Δέσποινα Τσιπτσέ (διάρκεια: 50 λεπτά)

4η συνάντηση: Μυθικές περιπέτειες

Με φωτιά και με μαχαίρι.. Από την Τιτανομαχία στην Αργοναυτική εκστρατεία μέχρι τον Τρωικό πόλεμο.

Πέμπτη 3 Ιουλίου, 6-8 το απόγευμα:

 •  «Κολύμπι στη φαντασία»: Εργαστήριο δημιουργικής γραφής με τη Θεοδώρα Τζιαμπάζη (διάρκεια: 1 ώρα)

5η συνάντηση: Ο Αστερίας της δημιουργικότητας: εκπαιδευτικά παιχνίδια που ασκούν τις επιμέρους ικανότητες της δημιουργικότητας: την ευχέρεια, την ευελιξία, την πρωτοτυπία και την ικανότητα επεξεργασίας.

 •  «Παίζοντας παρέα με θεούς και ήρωες»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικής έκφρασης με αφορμή την ελληνική μυθολογία με τη Δέσποινα Τσιπτσέ (διάρκεια: 50 λεπτά)

5η συνάντηση: Τα λουλούδια στην μυθολογία

Μιλάνε τα λουλούδια; Έχουν συγγενείς και φίλους; Όχι λέτε; Ελάτε να σας διαψεύσουμε…

3η περίοδος: Για παιδιά που έχουν τελειώσει τη Δ’ και την Ε’ δημοτικού

Τετάρτη 9 Ιουλίου, 6-9 το απόγευμα:

 •  «Tales and games»: Εργαστήριο δημιουργικής έκφρασης στα αγγλικά με τη Μαρία Ριστάνη (διάρκεια: 50 λεπτά)

Ιστορίες από τη σύγχρονη βρετανική παιδική λογοτεχνία μάς δίνουν την αφορμή για παιχνίδι και δημιουργική έκφραση στα αγγλικά. Στόχος του εργαστηρίου είναι τα παιδιά να εξασκηθούν αθόρυβα στην κατανόηση και παραγωγή λόγου στα αγγλικά, παίζοντας παιχνίδια ρόλων, λύνοντας γρίφους σε ιστορίες μυστηρίου και συμμετέχοντας ενεργά στην αφήγηση παραμυθιών.

Η Μαρία Ριστάνη είναι απόφοιτος του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το ίδιο τμήμα με κατεύθυνση Σύγχρονο Βρετανικό Θέατρο. Εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και έχει εμπειρία ετών ως εμψυχώτρια ομάδων, παιδιών και ενηλίκων.

 •  «Ιστορίες της πόλης μας»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ιστορία της Θεσσαλονίκης με αφορμή τα μνημεία της γειτονιάς του ΟΞΥΓΟΝΟΥ με την Αρετή Κονδυλίδου (διάρκεια: 2 ώρες)

Θα ξεδιπλώσουμε την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης μέσα από μια περιήγηση σε μνημεία μιας γειτονιάς. Αφηγήσεις, παιχνίδια και δραματοποιήσεις θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να ταξιδέψουν στον χρόνο, μαθαίνοντας γι’ αυτούς που προϋπήρξαν  στον ίδιο τόπο.

1η συνάντηση: Η Ρωμαϊκή Αγορά και η Μαρμαρωμένη Βασίλισσα

Ένας πολύβουος χώρος συνάθροισης και συναλλαγής με ωδείο, λουτρό, νομισματοκοπείο, στολισμένος με Μούσες, «Μαγεμένες» και ένας θρύλος για μια Μαρμαρωμένη Βασίλισσα.

Η Αρετή Κονδυλίδου είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Συνέχισε τις σπουδές για μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στην E.H.E.S.S., στο Παρίσι. Σήμερα εργάζεται στην ΕΝΜΚΜ του Υπουργείου Πολιτισμού και παράλληλα ολοκληρώνει τις σπουδές της στη Σχολή Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει ασχοληθεί με την εμψύχωση ομάδων, παιδιών και ενηλίκων.      

Πέμπτη 10 Ιουλίου, 6-9 το απόγευμα:

 •  «Tales and games»: Εργαστήριο δημιουργικής έκφρασης στα αγγλικά με τη Μαρία Ριστάνη (διάρκεια: 50 λεπτά)
 •  «Ιστορίες της πόλης μας»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ιστορία της Θεσσαλονίκης με αφορμή τα μνημεία της γειτονιάς του ΟΞΥΓΟΝΟΥ με την Αρετή Κονδυλίδου (διάρκεια: 2 ώρες)

2η συνάντηση: Μια αρχαία διαφημιστική πινακίδα και ο Άγιος Δημήτριος: Το πέρασμα από τη ρωμαϊκή στη χριστιανική Θεσσαλονίκη, με αφορμή τον βίο του πολιούχου της πόλης και τον τόπο λατρείας του.

Παρασκευή 11 Ιουλίου, 6-9 το απόγευμα:

 •  «Tales and games»: Εργαστήριο δημιουργικής έκφρασης στα αγγλικά με τη Μαρία Ριστάνη (διάρκεια: 50 λεπτά)
 •  «Ο συλλέκτης»: Εκπαιδευτικό παιχνίδι ρόλων για την Αρχαία Ιστορία (διάρκεια: 2 ώρες)

Τα παιδιά που συμμετέχουν είναι αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού. Με αυτή την ιδιότητα καλούνται να μεταβούν σε μια πολυτελή έπαυλη, τόπο διαμονής του περιβόητου αρχαιοκάπηλου-συλλέκτη Μάρκου.

Εκεί εντοπίζουν την υπόγεια κρύπτη του συγκροτήματος, όπου φυλάσσεται η παράνομη συλλογή του. Η ομάδα εισέρχεται στην κρύπτη για να καταγράψει και να επανακτήσει τα παράνομα αποκτηθέντα αντικείμενα. Η λατρεία του Μάρκου για οτιδήποτε αρχαίο και συλλεκτικό, σε συνδυασμό με την εμμονή του για αυστηρά μέτρα ασφαλείας μετέτρεψαν την κρύπτη σε έναν απόρθητο χώρο. Οι παίκτες ξαφνιασμένοι θα μπλέξουν σε μια επικίνδυνη περιπέτεια, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με την τεχνητή νοημοσύνη του Η/Υ ασφαλείας της κρύπτης Α.Δ.Η.Σ. Σε αυτή την αναμέτρηση μοναδικό τους όπλο είναι οι γνώσεις και η ευστροφία τους.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιάσει και πραγματοποιεί η ομάδα Gamecraft.

H Gamecraft είναι μια ομάδα που δραστηριοποιείται στον χώρο του σχεδιασμού και της υλοποίησης πρωτότυπων εκδηλώσεων, βασισμένων σε μοντέρνες και ενδιαφέρουσες τεχνικές, όπως τα ζωντανά παιχνίδια ρόλων (L.A.R.P. – Live Action Role Playing), τα παιχνίδια εναλλακτικής πραγματικότητας (A.R.G. – Alternate Reality Games) και τα διαδραστικά παιχνίδια σε ανοιχτό ή κλειστό χώρο. Επίσης συμμετέχει σε εκδόσεις σχετικού αντικειμένου. Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2009, έχοντας προλάβει μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να παρουσιάσει δείγματα δουλειάς σε μουσεία και χώρους εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Τα στελέχη της ειδικεύονται στα παιχνίδια ρόλων, καθώς αποτελούν ιδρυτικά μέλη συλλόγων παιχνιδιών φαντασίας, έχουν σχετικές ειδικότητες ή κατάρτιση (μουσειοπαιδαγωγοί, φοιτητές σχολών θεάτρου, διοργανωτές εκδηλώσεων, πολιτιστικοί διαχειριστές κ.λπ.).

Τρίτη 15 Ιουλίου, 6-9 το απόγευμα:

 •  «Tales and games»: Εργαστήριο δημιουργικής έκφρασης στα αγγλικά με τη Μαρία Ριστάνη (διάρκεια: 50 λεπτά)
 •  «Ιστορίες της πόλης μας»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ιστορία της Θεσσαλονίκης με αφορμή τα μνημεία της γειτονιάς του ΟΞΥΓΟΝΟΥ με την Αρετή Κονδυλίδου (διάρκεια: 2 ώρες)

3η συνάντηση: Η Κόκκινη Εκκλησία και τα Λουτρά του Σουλτάνου: Από το Βυζάντιο στην οθωμανική κατάκτηση. Η Παναγία Χαλκέων και τα Λουτρά Μπέη Χαμάμ στέκουν αντιμέτωπα μνημεία, σηματοδοτώντας δύο σημαντικές εποχές της πόλης.

Τετάρτη 16 Ιουλίου, 6-9 το απόγευμα:

 •  «Tales and games»: Εργαστήριο δημιουργικής έκφρασης στα αγγλικά με τη Μαρία Ριστάνη (διάρκεια: 50 λεπτά)
 •  «Ιστορίες της πόλης μας»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ιστορία της Θεσσαλονίκης με αφορμή τα μνημεία της γειτονιάς του ΟΞΥΓΟΝΟΥ με την Αρετή Κονδυλίδου (διάρκεια: 2 ώρες)

4η συνάντηση: Α! Φτάνει πια, πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά! Η Θεσσαλονίκη τον 20ό αιώνα. Η πυρκαγιά του 1917 και η δημιουργία της κεντρικής πλατείας της πόλης. Ένα άγνωστο μνημείο για τις μέρες του ’36 και ένας σημαντικός ποιητής.    

info box

Για ηλικίες από: 

5-9
9-12

Πόλη: 

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

18/06/2014 - από τις 18:00 έως τις 20:00
19/06/2014 - από τις 18:00 έως τις 20:00
20/06/2014 - από τις 18:00 έως τις 20:00
21/06/2014 - από τις 18:00 έως τις 20:00
22/06/2014 - από τις 18:00 έως τις 20:00
23/06/2014 - από τις 18:00 έως τις 20:00
24/06/2014 - από τις 18:00 έως τις 20:00
25/06/2014 - από τις 18:00 έως τις 20:00
26/06/2014 - από τις 18:00 έως τις 20:00
27/06/2014 - από τις 18:00 έως τις 20:00
28/06/2014 - από τις 18:00 έως τις 20:00
29/06/2014 - από τις 18:00 έως τις 20:00
30/06/2014 - από τις 18:00 έως τις 20:00
01/07/2014 - από τις 18:00 έως τις 20:00
02/07/2014 - από τις 18:00 έως τις 20:00
03/07/2014 - από τις 18:00 έως τις 20:00
04/07/2014 - από τις 18:00 έως τις 20:00
05/07/2014 - από τις 18:00 έως τις 20:00
06/07/2014 - από τις 18:00 έως τις 20:00
07/07/2014 - από τις 18:00 έως τις 20:00
08/07/2014 - από τις 18:00 έως τις 20:00
09/07/2014 - από τις 18:00 έως τις 20:00
10/07/2014 - από τις 18:00 έως τις 20:00
11/07/2014 - από τις 18:00 έως τις 20:00
12/07/2014 - από τις 18:00 έως τις 20:00
13/07/2014 - από τις 18:00 έως τις 20:00
14/07/2014 - από τις 18:00 έως τις 20:00
15/07/2014 - από τις 18:00 έως τις 20:00
16/07/2014 - από τις 18:00 έως τις 20:00