Η Ζωή Νικητάκη αφηγείται παραμυθοϊστορίες στο Lembessi art 2013

Η Ζωή Νικητάκη σας προσκαλεί να συνταξιδέψετε στο παραμυθοταξίδεμα «Μια φορά κι έναν καιρό, όταν τα πουλιά μιλούσαν και τα δέντρα τραγουδούσαν...» σε συνεργασία με την γκαλερί Τεχνοχώρος στο πλαίσιο του Lembessi art 2013. 

Πρόκειται για μια διαδραστική αφήγηση παραμυθιών με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών που στόχο έχει να ενεργοποιήσει τη φαντασία και την οικολογική ευαισθητοποίηση των παιδιών.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά κάτω από τον ίσκιο της Ακρόπολης σε μια όμορφη γειτονιά και σ΄ένα δρομάκι γεμάτο γκαλερί και με το σύνθημα "Η τέχνη στο δρόμο" καλεί μεγάλους και μικρούς να μυηθούν στη τέχνη, να εκφραστούν, να ονειρευτούν, να χαρούν και το γκρι γύρω μας να χρωματίσουν σε πείσμα των καιρών που δεν θέλει χώρο να αφήσει για το όνειρο στη ζωή και το χρώμα...

Που:Γκαλερί Τεχνοχώρος -Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη 117 42, Αθήνα - Τηλ. 211 182 38 18

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013, (για παιδιά από 6 - 12 ετών και για τους γονείς τους αν επιθυμούν μαζί μας να παραμυθοταξιδέψουν)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 Η Ζωή Νικητάκη ασχολείται με τη ζωγραφική και την εικονογράφηση, την αφήγηση παραμυθιών, την εκπόνηση και παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. 

Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών,μαθήτευσε κοντά στη ζωγράφο - χαράκτρια, Μάχη Δημοπούλου και στο εργαστήρι του Τάσου Ρήγα κάνοντας σπουδή στο ελεύθερο σχέδιο και στο σχέδιο του γυμνού μοντέλου.  

Παρακολούθησε κατά καιρούς σεμινάρια σχετικά με καλλιτεχνικά θέματα, όπως με την ενδυματολογία, την κατασκευή κούκλας, την αφήγηση παραμυθιών, κλπ. 

Εργάστηκε επί σειρά ετών με μεράκι και αγάπη πολλή ως φιλόλογος στο χώρο της φροντιστηριακής εκπαίδευσης. Από το 2006 συνεργάζεται με το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης ως μουσειοπαιδαγωγός και εικονογράφος.

 Ως εικονογράφος έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Παιδείας, την Actionaid Ελλάς, τους Ερευνητές της εφημερίδος Καθημερινής, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Οικογενειών για τη Ψυχική Υγεία, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, κλπ. Για την Actionaid Ελλάς μεταξύ άλλων έχει εικονογραφήσει  το διαπολιτισμικό πρόγραμμα "Παιδιά του κόσμου - Πολίτες του κόσμου" σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο διανεμήθηκε στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας και στα σχολεία των ομογενών του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, εικονογράφησε και επιμελήθηκε το βιβλίο "Τα παραμύθια ταξιδεύουν".

Τον Σεπτέμβριο του 2012 εκδόθηκε το βιβλίο της "Λαϊκά παραμύθια της Ζακύνθου" (κατεγεγραμμένα τη δεκαετία του ΄30 από τη Μαριέττα Μινώτου) από τις εκδόσεις Τρίμορφο.

Επιλογή, διασκευή, εικονογράφηση: Ζωή Νικητάκη

Επιμέλεια: Διονύσης Μουσμούτης

  • Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και στην Ινδία

Αγαπά τα παραμύθια γιατί είναι σαν τα πουλιά. 

Τ΄ακούνε μόνον τα παιδιά και όσοι έχουν καθαρή καρδιά. Τον παραμυθοαέρα τον εμφύσησε στην καρδιά και στο νου της η γιαγιά της. Aφηγείται  παραμύθια από τη γραπτή και την προφορική παράδοση του τόπου μας, καθώς κι άλλων λαών και τόπων του κόσμου. Σε μουσεία, σχολεία, γκαλερί, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, στο ογκολογικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας, στο Αθηναϊκό Ωδείο, στο Σχολείο Παιχνιδιού, σε Φεστιβάλ για παιδιά, στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου δρόμου, στο θέατρο Φούρνος, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, στη Στοά Βιβλίου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με διάφορους δήμους και πολιτιστικούς φορείς της χώρας, κλπ.

Εστιάζει στη θεραπευτική δράση και λειτουργία των παραμυθιών και θεωρεί ότι η αφήγηση είναι μια πράξη για μετάδοση δύναμης, μια διαδικασία μύησης για το ταξίδι της ψυχής και την ανέλιξη της συνειδητότητας. Αφηγείται παραμύθια σε παιδιά, σε μεγάλους που ονειρεύονται σαν παιδιά και σε ασθενείς με καρκίνο που όμως δεν έπαψαν να ονειρεύονται και να δημιουργούν.

info box

Για ηλικίες από: 

5-9
9-12

Πόλη: 

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

12/10/2013 - 12:30