Εκδηλώσεις σε Λάρισα, Βόλο,Καρδίτσα και Κοζάνη για την Ημέρα κατά της παιδικής εργασίας

Σε όλα σας τα ερωτήματα απαντά η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, με ενημερωτικές δράσεις σε 7 πόλεις στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Λάρισα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Πολύγυρος)

Είναι πλέον καιρός να ενημερωθούμε σωστά για τους πραγματικούς αριθμούς που το ελληνικό κράτος δεν θέλει να γνωρίζει ή χειρότερα αγνοεί επιδεικτικά.

Η παιδική εργασία στην Ελλάδα είναι στο περιθώριο της έρευνας, όχι γιατί ερευνητές ή πανεπιστημιακοί δάσκαλοι ή οργανώσεις υπεράσπισης ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων δεν ενδιαφέρονται, αλλά γιατί το στοίχημα της μείωσης της ανεργίας αποτελεί κορυφαίο θέμα για την πολιτική και δεν πρέπει να επιβαρυνθεί με «γκρίζες ζώνες».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΡΣΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΒΟΛΟ: Θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με την υποστήριξη του Δήμου Βόλου στο ποτάμι του Αναύρου  από τις 11:00 μέχρι τις 20:00. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει Graffiti και μουσική συναυλία. Παράλληλα θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό σε κεντρικά σημεία της πόλης.

ΛΑΡΙΣΑ: Θα διοργανωθεί εκδήλωση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στις όχθες του Πηνειού ποταμού από τις 16:00 μέχρι τις 21:00, με την υποστήριξη του Δήμου Λαρισαίων και τη συμμετοχή ομάδας graffiti που θα αποδώσει τοιχογραφίες και εικαστικές παρεμβάσεις. Παράλληλα θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό σε κεντρικά σημεία της πόλης.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ: Θα οργανωθεί εκδήλωση ευαισθητοποίησης κατά της παιδικής εργασίας, στο πάρκο Παυσιλίπου στις 17:00 , σε συνεργασία με το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών. Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης των  παιδιών με θέμα «ας δώσουμε  στα παιδιά που εργάζονται αυτά που δικαιούνται» ,  θα εκτεθούν  ζωγραφιές από μαθητές  του 5ου και 16ου δημοτικού σχολείου, αφιερωμένες στην ημέρα κατά της παιδικής εργασίας.

ΚΟΖΑΝΗ -

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ: Στην Κοζάνη και στον Πολύγυρο Χαλκιδικής θα γίνει διανομή

υλικού ευαισθητοποίησης σε κεντρικά σημεία των πόλεων.

 

Τα πραγματικά στοιχεία ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ για την χώρα μας δείχνουν ότι

150.000 ανήλικοι κάτω των 18 ετών εργάζονται.

Και δυστυχώς μέσα σε αυτόν το πληθυσμό καταγράφεται απασχόληση ανηλίκων σε χείριστες μορφές εργασίας: Δουλειά στο δρόμο, πορνεία, εξαναγκαστική εργασία.

 

Η ΑΡΣΙΣ μέσα από τη δράση της βιώνει καθημερινά τις εμπειρίες και τις πραγματικότητες των ανηλίκων και γνωρίζει τα ζητήματα που οι περισσότεροι αγνοούν.

Στόχος είναι όμως να γνωρίζουν όλοι. Γιατί η δημόσια μαρτυρία μπορεί να οδηγήσει σε δράσεις που επιτέλους θα προασπίσουν τα δικαιώματα των ανηλίκων και θα κάνουν πράξη την αυτονόητη για όλους υποχρέωση παροχής φροντίδας και εγγυήσεων σε όλα τα παιδιά που ζουν στη χώρα μας.

Τι μπορούν να κάνουν όμως οι πολίτες;  Η ΑΡΣΙΣ απαντά:

Βοηθήστε μας ....να βοηθήσουμε

  1. Μην επιδοτείτε την παιδική εργασία δίνοντας χρήματα στα παιδιά που δουλεύουν στο δρόμο.
  2. Εάν θέλετε να δώσετε κάτι φροντίστε τη διατροφή τους ή προσφέρετε ένα  προσωπικό είδος μόνο για παιδιά (τετράδια, χρώματα, παιχνίδια).
  3. Το πιο σημαντικό, όμως, που μπορείτε να κάνετε είναι να δώσετε την προσοχή σας. Παρατηρήστε και καταγράψτε τα στοιχεία για το σημείο, την ώρα και τη συχνότητα με την οποία βλέπετε ένα παιδί να εργάζεται και ειδοποιήστε μας (τηλ: 210 8259880-Αθήνα, 2310 526150- Θεσ/νίκη).
  4. Ενημερωθείτε για το έργο μας και υποστηρίξτε τη δράση κατά της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης ανηλίκων στην Ελλάδα.

Γιατί μπορούμε όλοι μαζί να κλείσουμε την πόρτα στην εκμετάλλευση των παιδιών. Να δώσουμε την απάντησή μας σε όσους ζουν σε βάρος τους, αλλά και να δείξουμε ότι πίσω από τα θετικά νούμερα που θέλει να δείχνει το επίσημο κράτος, υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν παιδιά που βιώνουν την πιο σκληρή καθημερινότητα στην χώρα μας.

 

 

info box

Για ηλικίες από: 

3-5
5-9
9-12
12+

Κόστος: 

Δωρεάν

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

12/06/2010 - από τις 11:00 έως τις 20:00