Εκδήλωση από τις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Βόλου

"Ήμουν κι εγώ παιδί και διάβαζα" Λογοτεχνικό αναλόγιο για μικρούς και μεγάλους στην Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Μεταμορφώσεως 2) από τις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Βόλου



Το ερχόμενο Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012 στις 18.00 μ.μ. ολοκληρώνεται ο κύκλος λογοτεχνικών αναλόγιων «Ήμουν κι εγώ παιδί και διάβαζα» που διοργάνωσαν οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Βόλου («Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ και «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» Νεάπολης της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ)  με μεγάλη επιτυχία.

Σκοπός τους ήταν να θυμηθούμε όλοι πως κάποτε και οι πνευματικοί άνθρωποι και δημιουργοί ήταν κι αυτοί παιδιά τα οποία διάβαζαν βιβλία ή περιοδικά και άκουγαν ιστορίες.

Οι επιλογές τους δεν άλλαξαν και φαίνονται ακόμα και σήμερα στο έργο και την προσφορά τους. Τα παιδιά που παρακολούθησαν αυτές τις εκδηλώσεις κατάλαβαν καλά πως ένα κείμενο ή μια ιστορία είναι ένα ανοιχτό παράθυρο προς το μέλλον, προς την ζωή που ανοίγεται μπροστά τους, υλικό για να ονειρευτούν τις περιπέτειες και το έργο του ενήλικα που μια μέρα θα γίνουν. Κι οι μεγάλοι που παρευρέθησαν σε αυτές τις εκδηλώσεις ικανοποίησαν την περιέργεια τους για τα παιδικά αναγνώσματα αυτών των δημιουργικών ενηλίκων και τις αντηχήσεις στο έργο τους.

Ο κύκλος αυτός κλείνει με χιούμορ και χαρά με έναν καταξιωμένο και τιμημένο συγγραφέα τον Κυριάκο Ντελόπουλο και έναν νεώτερο, τον συμπολίτη μας Στέλιο Πελασγό. Στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (στον πεζόδρομο Μεταμορφώσεως 2, {προσοχή όχι στο κεντρικό κτίριο «Παπαπαστράτου» στην παραλία}) θα περιμένουν παιδιά από γ’ δημοτικού σχολείου ως και μεγάλους για να γελάσουν με το χιούμορ των συγγραφέων και να μάθουν για τα παιδικά βιβλία μιας παιδικής ηλικίας στην προπολεμική, κατοχική και μετακατοχική  Ελλάδας και μιας άλλης στην Ελλάδα των τελευταίων χρόνων της δικτατορίας και των πρώτων της μεταπολίτευσης.

Λίγα λόγια για τους καλεσμένους

Κυριάκος Ντελόπουλος
Είναι φημισμένος και αγαπητός για τον συνδυασμό χιούμορ και τρυφερότητας που συναντάμε στα βιβλία (αλλά και στα κριτικά του σημειώματα και στην ομιλία του). Η τριλογία του «Ο Άκης και οι άλλοι», «Ο Άκης πάει στο πόλεμο» και πρόσφατα «Άκης και Δωροθέα» έχει γνωρίσει πολλές εκδόσεις. Περιγράφει την παιδική ηλικία και την εφηβεία του αυτοβιογραφικού Άκη με τόσο χιούμορ, αθωότητα και τρυφερότητα που μόνο με τον πασίγνωστο Γάλλο «Μικρό Νικόλα» μπορεί να συγκριθεί (τον οποίο κάποτε ξεπερνά).
Ο Κ. Ντελόπουλος είναι επίσης ένα ιστορικό πρόσωπο για την ελληνική βιβλιοθηκονομία, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του. Η πολυσχιδής δράση του τον φέρνει ιδρυτικό μέλος πολλών σημαντικών πνευματικών θεσμών, αλλά και αρθρογράφο και κριτικό λογοτεχνίας, φωτογράφο και ακάματο σχολιαστή και ερευνητή του νεοελληνικού πολιτισμού. Η αθωότητα και η χαρά της παιδικής ηλικίας είναι κριτήριο και χαρακτηριστικό όλου του έργου του. Έχει γράψει λογοτεχνία για παιδιά, για μεγάλους, θεωρητικά κείμενα και μελέτες, κριτικές, βιβλιογραφικές έρευνες και τόσα άλλα αναρίθμητα και αταξινόμητα.

Δρ. Στέλιος Πελασγός
Ο συμπατριώτης μας ανήκει στους θαυμαστές του Κ. Ντελόπουλου καθώς αναζητά κι αυτός την ίδια αθωότητα και χαρά μέσα από το έργο του. Είναι ο αναβιωτής της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης στην Ελλάδα και την Κύπρο ενώ το επιστημονικό του έργο μελετά τις παιδαγωγικές εφαρμογές της λαϊκής προφορικής λογοτεχνίας. Ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη δίνοντας παραστάσεις αφήγησης ή ομιλίες και διδάσκοντας σε εργαστήρια. Έχει γράψει βιβλία για παιδιά, για μεγάλους, έργα παιδαγωγικής και συλλογές προφορικών μαρτυριών.

info box

Για ηλικίες από: 

3-5
5-9
9-12
12+

Κόστος: 

Δωρεάν

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

04/02/2012 - 18:00