Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου σε όλη την Ελλάδα των εκδόσεων Μεταίχμιο

Την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, στις 2 Απριλίου, επέλεξε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY) να γιορτάζει κάθε χρόνο το παιδικό βιβλίο. Από το 1996, καθιερώνεται στις 2 Απριλίου η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα.

Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας. Το 2013 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των ΗΠΑ. Η ποιήτρια Pat Mora έγραψε το μήνυμα και την αφίσα φιλοτέχνησε ο Ashley Bryan.

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ με αφορμή την ημέρα αυτή έχουν προγραμματίσει από τις 30 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων για τους μικρούς αναγνώστες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Δείτε παρακάτω αναλυτικά τις εκδηλώσεις ανά πόλη και διαλέξτε ποια επιθυμείτε να παρακολουθήσετε μαζί με τα παιδιά σας.
    
ΑΘΗΝΑ

30 Μαρτίου (Σάββατο)
1. Στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118), στις 12 το μεσημέρι: Η ηθοποιός και μουσικός Μαρία Τερζάκη με αφορμή τα Παραμύθια Ντορεμύθια του Ευγένιου Τριβιζά Το νανούρισμα του μικρού φακίρη και Οι σαράντα εφιάλτες θα σας ταξιδέψει με τρισδιάστατες εικόνες και ζωντανή μουσική στην ονειρεμένη και εξωτική χώρα των φακίρηδων που θα μας υπνωτίσουν για να δούμε όλοι μαζί Σαράντα Εφιάλτες σε μια αυτοσχέδια μηχανή προβολής από χαρτόκουτο.

2. Στο βιβλιοπωλείο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ στη Στοά, στο Χαλάνδρι (Ανδρέα Παπανδρέου 11), στις 12 το μεσημέρι: Η Ράνια Μπουμπουρή με αφορμή το βιβλίο της Ο φάλτσος νάνος σας περιμένει για να ακούσετε μια πολύ γλυκιά και καθόλου «φάλτσα» ιστορία για την αισιοδοξία, την υπομονή και την επιμονή!
    
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

30 Μαρτίου (Σάββατο), στο ΟΞΥΓΟΝΟ (Ολύμπου 81), το παιδικό βιβλίο γιορτάζει.
1. Στις 12:30 το μεσημέρι: Οι εμψυχωτές Ελένη Γιαννούση και Χρόνης Μαυρομάτης σας περιμένουν να γνωρίσετε έναν ξεχωριστό δράκο που είναι βιβλιοφάγος και η καρδιά του από τα διαβάσματα έχει μαλακώσει σαν ζυμαράκι.

2. Στις 2 το μεσημέρι: Με τη βοήθεια συντονιστών της Gamecraft, μικροί και μεγάλοι, παίζουν ένα «κυνήγι κρυμμένου βιβλίου» στους χώρους του ΟΞΥΓΟΝΟΥ.

3. Στις 4 το απόγευμα: Ελάτε να παίξουμε ένα διαφορετικό παιχνίδι! Να φτιάξουμε ομαδικές-τρελές-φανταστικές-μίνι ιστορίες. Φέρτε απλώς τη φαντασία σας  και το ομαδικό σας πνεύμα, ξύστε τα μολύβια σας και ετοιμαστείτε για απογείωση στον κόσμο της Φαντασίας. Σχηματίζουμε ομάδες,  δημιουργούμε θύελλα ιδεών, γράφουμε, εικονογραφούμε και φυσικά... περνάμε καλά! Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 7-10 ετών με τις εκπαιδευτικούς Θεοδώρα Τζιαμπάζη και Νατάσα Χαλκιά

4. Στις 6 το απόγευμα: Το αριστούργημα της παιδικής λογοτεχνίας, η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων θα διαβαστεί από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα, καθώς ηθοποιοί, εκπαιδευτικοί, εμψυχωτές, παραμυθάδες και άλλοι πολλοί θα παίρνουν ο ένας μετά τον άλλον τη σκυτάλη της ανάγνωσης.

31 Μαρτίου (Κυριακή)
1. Στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, στο café Merlin, 1ος όροφος), στις 11 το πρωί: Πώς μπορεί η κουζίνα του σπιτιού να μετατραπεί σε μαθηματικό εργαστήριο; Ο Δημήτρης Χασάπης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μαθηματικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, προτείνει, με αφορμή το βιβλίο του Μαθηματικά στην κουζίνα, έναν πρωτότυπο τρόπο διδακτικής μεθοδολογίας των μαθηματικών για παιδιά που πηγαίνουν στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό. Η εκδήλωση απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά.

2. Στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας (Μέγαρο Διομήδη, 3ης Σεπτεμβρίου 146), από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, πραγματοποιούνται, σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και βιβλιοπαρουσιάσεις για παιδιά. Παράλληλα, όλες τις παραπάνω ώρες πραγματοποιείται μικρό εργαστήρι βιβλιοδεσίας, στο οποίο τα παιδιά και οι γονείς τους, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, φτιάχνουν το δικό τους βιβλίο (το εργαστήρι βασίζεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ «Φτιάξε το δικό σου βιβλίο» που απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού, βλ. περισσότερα ΕΔΩ).

• Στις 11 το πρωί: Η συγγραφέας Σοφία Τακάογλου με αφορμή το βιβλίο της Τα χρήματα δεν είναι για να τα σπαταλάμε σας περιμένει σε μια εκπαιδευτική εκδήλωση όπου με παιχνίδι και δραστηριότητες θα μάθετε πώς να γίνετε καλύτεροι καταναλωτές.
• Στις 12 το μεσημέρι: Με αφορμή τα Παραμύθια Ντορεμύθια του Ευγένιου Τριβιζά Ο ιπτάμενος δίσκος και Ένα κεράκι για το ρινοκεράκι η ηθοποιός και μουσικός Μαρία Τερζάκη σας περιμένει για ένα παιχνίδι ρέμπους και σας προσκαλεί σε ένα αλλιώτικο πάρτι γενεθλίων που θα σας μείνει αξέχαστο!
• Στις 12 το μεσημέρι: Διαδραστικό παιχνίδι με αφορμή τη σειρά παιδικών βιβλίων Μια υπόθεση για τον ντετέκτιβ Κλουζ με τον εμψυχωτή Γιώργο Λυμπέρη. Ελάτε να γνωρίσετε τον ανεπανάληπτο ντετέκτιβ Κλουζ και να εξιχνιάσουμε το δικό μας αστυνομικό μυστήριο!
• Στη 1 το μεσημέρι: Η συγγραφέας Ιωάννα Μπαμπέτα με αφορμή το βιβλίο της Πριγκιπικά γενέθλια σας περιμένει για να κάνουμε τις ευχές μας πραγματικότητα! Ελάτε να οργανώσουμε ένα πάρτι γενεθλίων, να στολίσουμε τον χώρο, να σβήσουμε κεράκια, να παίξουμε μουσικές καρέκλες, τσουβαλοδρομίες, το παιχνίδι των χαλασμένων ευχών… και πολλά άλλα!
• Από τις 11 έως τις 13:30, στον ίδιο χώρο, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού πραγματοποιεί βιωματικό σεμινάριο για γονείς με θέμα «Γονείς και παιδιά διαβάζουμε μαζί».

6 Απριλίου (Σάββατο)
1. Στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118), στις 12 το μεσημέρι: Εύη Γεροκώστα με αφορμή το νέο της βιβλίο Ο βάτραχος και το φιλί θα μας συστήσει έναν βάτραχο και μια βατραχίνα που συνάντησε στ’ όνειρό της και τους χώρεσε σ’ ένα βιβλίο. Χωράνε δυο βατράχια σ’ ένα βιβλίο; Χωράει ένα νησί κάτω από ένα κρεβάτι; Υπάρχουν αγάπες κόκκινες σαν παπαρούνες; Ο βάτραχος και η βατραχίνα σας περιμένουν να μοιραστούν μαζί σας τα παιχνίδια τους και να σας φανερώσουν τα μυστικά τους... Μην τους αφήσετε να περιμένουν πολύ...

2. Στο βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, στον Ν. Βουτζά (26ο χλμ Λ. Μαραθώνος), στις 6:30 μ.μ.: Ελάτε να γνωρίσετε τον ανεπανάληπτο ντετέκτιβ Κλουζ. Ακολουθώντας τα ίχνη του και με τη βοήθεια του εμψυχωτή  Γιώργου Λυμπέρη θα παρουσιάσουμε τα δεδομένα, θα παραθέσουμε τα στοιχεία, θα καταλήξουμε σε υπόπτους και θα εξιχνιάσουμε το δικό μας «αστυνομικό μυστήριο».
    
ΒΟΛΟΣ

30 Μαρτίου (Σάββατο)
Στο βιβλιοπωλείο ΣΥΛΛΟΓΙΣΤΟΣ (Πολυτεχνείου 28, Ν. Ιωνία), στις 12 το μεσημέρι:
Η συγγραφέας Λίνα Μουσιώνη και ο μάγος Πότε Πότε με αφορμή το βιβλίο Ο μάγος Πότε Πότε και το χαμένο ποτέ σας περιμένουν για να δοκιμάσετε τις πιο περίεργες μαγικές συνταγές με μπόλικο χρώμα και διάθεση οικολογική! Μέσα από παιχνίδια μουσικοκινητικά και κόλπα μαγικά τα παιδιά θα ανακαλύψουμε τη μαγική δύναμη της φιλίας και της φαντασίας.

Η ίδια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και την Παρασκευή 5 Απριλίου, στις 6:30 μ.μ., στο ιδιωτικό σχολείο «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ», στην Άλλη Μεριά Βόλου.

3 Απριλίου (Τετάρτη)
Στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου (Κανάρη 21), στις 6:30 μ.μ.: Η συγγραφέας Μαρία Αγγελίδου με αφορμή τα ιστορικά της παραμύθια Ιστορίες που τις είπε ο Πόλεμος και Ιστορίες που τις είπε η Θάλασσα εξηγεί σε γονείς και εκπαιδευτικούς ότι η Ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα!
    
ΧΑΝΙΑ

2 Απριλίου (Τρίτη)
Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων (Δημοτικός Κήπος Χανίων), στις 10 το πρωί: Η συγγραφέας Ελένη Σβορώνου και ο ντετέκτιβ Βεντουζίνι με αφορμή το βιβλίο Ο βυθός με τα σοκολατόδεντρα καλούν τους ενεργούς πολίτες του βυθού και της στεριάς να βοηθήσουν στη διάσωση του λαίμαργου Λιχουδίνι, του γιου του Βεντουζίνι, που τον έχουν απαγάγει. Οι απαγωγείς του δεν αστειεύονται. Με δόλωμα τη σοκολάτα έστησαν στον μικρό μια πολύ επικίνδυνη παγίδα. Θα μπορέσουμε ποτέ να συνδυάσουμε την ανάπτυξη, τη δικαιοσύνη και την προστασία του περιβάλλοντος; Ο Βεντουζίνι μοιάζει να έχει σοβαρές προτάσεις!
    
ΚΕΡΚΥΡΑ

2 Απριλίου (Τρίτη)
Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας (Αγγλικοί Στρατώνες – Παλαιό Φρούριο), στις 10 το πρωί: Με αφορμή το βιβλίο Η δύναμή μου, ελάτε να ανακαλύψετε παρέα με τη συγγραφέα Κωνσταντίνα Αρμενιάκου και τον πρίγκιπα Ανδριανό από πού πηγάζει η αληθινή δύναμή μας και πώς μπορούμε να πιστέψουμε στον εαυτό μας για να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα.
    
ΘΑΣΟΣ

7 Απριλίου (Κυριακή)
Στο Δημοτικό Σχολείο Πρίνου, στις 12 το μεσημέρι: Ο Άρης Δημοκίδης θα επισκεφτεί το σχολείο, θα συνομιλήσει με τα παιδιά και τους γονείς, θα απαντήσει στις ερωτήσεις τους,
θα μας συστήσει τους ήρωές του, τη Στέλλα τον Στέφανο και τους Αόρατους Ρεπόρτερ του,
και θα διαβάσει αποσπάσματα από τα βιβλία του.

info box

Για ηλικίες από: 

1-3
3-5
5-9
9-12
12+

Πόλη: 

Κόστος: 

Είσοδος Ελεύθερη

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

30/03/2013 - 12:00
31/03/2013 - 12:00
01/04/2013 - 12:00
02/04/2013 - 12:00
03/04/2013 - 12:00
04/04/2013 - 12:00
05/04/2013 - 12:00
06/04/2013 - 12:00
07/04/2013 - 12:00