Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας στα Δωδεκάνησα

Η επιστημονική ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας, του Ιδρύματος Ευγενίδου, μεταφέρει τον εξοπλισμό της στα Δωδεκάνησα και προσκαλεί μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, σε μία εντυπωσιακή επίδειξη πειραμάτων.

Η Επίδειξη πειραμάτων Φυσικής και Χημείας είναι μία ζωντανή παράσταση, γεμάτη φως, ήχο και χημεία, η οποία σχεδιάστηκε για μαθητές και όχι μόνο, με στόχο να παρουσιάσει επιστημονικά φαινόμενα με απλό και διασκεδαστικό τρόπο, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Με τη βοήθεια απλών καθημερινών υλικών και την απαραίτητη δόση χιούμορ, η επιστήμη δεν φαντάζει τόσο δύσκολη. Δυσνόητα φαινόμενα εξηγούνται, μύθοι καταρρίπτονται και η γοητεία της επιστήμης κατακτά μικρούς και μεγάλους!

Αυτή η σειρά πειραματικών επιδείξεων είναι μία από τις κοινωφελείς πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Ευγενίδου, που ως στόχο έχει να φέρει σε επαφή με τις δραστηριότητες της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας, κοινό που δεν μπορεί εύκολα να μεταβεί στην Αθήνα.

Μεταξύ άλλων, η επίδειξη πειραμάτων περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Ο ωκεανός του ήχου: Τι συμβαίνει όταν μιλάμε κανονικά και τι όταν φωνάζουμε; Γιατί διαφέρουν οι φωνές των αγοριών και των κοριτσιών; Φτιάχνουμε ένα γρήγορο μουσικό όργανο και κατανοούμε πώς σχηματίζονται οι νότες.

Χημεία… στην κουζίνα: Παίζουμε με τις ιδιότητες των υλικών και φτιάχνουμε μία ομελέτα τρομακτική, αλλά πολύ γευστική. Ποιος θα τολμήσει να δοκιμάσει;

Οι χημικές αντιδράσεις… μας εκπλήσσουν: Δείτε ένα υγρό να αλλάζει με αναπάντεχο τρόπο. Δεν είναι μαγεία… είναι χημεία!

Οπτικές ψευδαισθήσεις: Παρακολουθήστε αντικείμενα να εξαφανίζονται μπροστά από τα μάτια σας. Ποιο υλικό άραγε μπορεί να καταφέρει κάτι τέτοιο;

Ο χορός της φωτιάς: Παρατηρούμε τα χαρακτηριστικά της φωτιάς μέσα από ενδιαφέροντα πειράματα. Πώς έχει βοηθήσει αυτή η μυστηριώδης χημική αντίδραση τον άνθρωπο και την επιστημονική πρόοδο; Ποιες είναι οι συνέπειες της κακής χρήσης της φωτιάς;

Ένα παράξενο υγρό: Μπορεί ένα υγρό να σηκωθεί και να χορέψει; Και αν μπορεί, χορεύει με οποιαδήποτε μουσική; Δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας, όταν ανακαλύψετε τις εκπληκτικές ιδιότητες των μη-νευτώνειων υγρών!

Η «Επίδειξη πειραμάτων Φυσικής και Χημείας» στα Δωδεκάνησα θα γίνει:

  • , το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, Αίθουσα του Κάβου, ώρα 19:00, (επίδειξη ανοιχτή για το κοινό)Στους Λειψούς

     τηλ. επικοινωνίας: 22470 41203 (Γυμν. Λειψών)

  • , τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στο 2ο Δημοτικό πόλεως Καλύμνου (επίδειξη για τους μαθητές), την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου στο 6ο Μανιάειο Δημοτικο (επίδειξη για τους μαθητές) και στο 1ο Δημοτικό χώρας Καλύμνου (επίδειξη για τους μαθητές),Στην Κάλυμνο

     τηλ. επικοινωνίας: 2243028131, 6944602488 (κ. Θεοφιλίδης)

  • , την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, στο 1ο Δημοτικό Κω, ώρα 19:00 (επίδειξη ανοιχτή για το κοινό) και την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, στο 1ο Δημοτικό Κω (επίδειξη για τους μαθητές) τηλ. επικοινωνίας: 2242022703, 2242025385 (1ο Δημοτικό Κω)Στην Κω

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στα διαθέσιμα τηλέφωνα επικοινωνίας.

Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου

Η επιστήμη στα χέρια σας!

Έχετε την περιέργεια στο DNA σας; Θέλετε να μάθετε πού οφείλονται οι οπτικές ψευδαισθήσεις, πώς δημιουργούνται τα 3D γραφικά και να δοκιμάσετε υλικά με μνήμη; Αναρωτιέστε πώς γίνεται να παίξετε εικονικά κρουστά σ΄ ένα φαινομενικά άδειο δωμάτιο; Θέλετε να «δοκιμάσετε» ένα στρώμα για άλμα εις ύψος και να δείτε αληθινά δείγματα DNA; Το παιχνίδι και η αναζήτηση συναντούν την Επιστήμη και την Τεχνολογία σε μια πρωτοποριακή Διαδραστική Έκθεση, η οποία θα σας αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε «τα πράγματα»! 

Τι θα δείτε

Η Έκθεση εκτείνεται σε τρεις ορόφους και περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες: Ύλη και Υλικά (ισόγειο), Επικοινωνία: Ήχος και Εικόνα (1ος όροφος), Βιοτεχνολογία (2ος όροφος). Στους τρεις ορόφους της Διαδραστικής Έκθεσης, οι επισκέπτες κάθε ηλικίας έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τις γνώσεις τους και να «ξυπνήσουν» την περιέργειά τους. Μέσα από τη συμμετοχή και τη δράση θα γνωρίσουν βασικές αρχές της επιστήμης και σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές, παίζοντας, δοκιμάζοντας δείγματα, χρησιμοποιώντας διακόπτες και μοχλούς, συνδυάζοντας εικόνες και ήχους. Η επαφή με τα ειδικά σχεδιασμένα διαδραστικά εκθέματα, που καλύπτουν τους χώρους της φυσικής, των τηλεπικοινωνιών, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της βιοτεχνολογίας, αποτελεί για τον επισκέπτη το ξεκίνημα μιας πρωτότυπης, ζωντανής και εξαιρετικά διαδραστικής «περιπέτειας».

Σκοπός της Έκθεσης

Σκοπός της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι να προσφέρει νέες γνώσεις και ερεθίσματα μέσα σε ένα περιβάλλον σύγχρονο και ελκυστικό. Φαινόμενα και νέες τεχνολογίες παρουσιάζονται κατάλληλα για κοινό όλων των ηλικιών με τρόπο κατανοητό και διασκεδαστικό, χρησιμοποιώντας μία νέα αντίληψη για τη διάδοση της γνώσης.

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, μία από τις πλέον οργανωμένες εκθέσεις επιστημονικού χαρακτήρα στη χώρα μας, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το γνωστό γαλλικό επιστημονικό κέντρο Cités des Sciences et de lIndustrie!

 

info box

Για ηλικίες από: 

9-12
12+

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

17/09/2011 - 19:00
18/09/2011 - 19:00
19/09/2011 - 19:00
20/09/2011 - 19:00
21/09/2011 - 19:00