Ένα σεμινάριο για την τέχνη της μυθοπλασίας και της δημιουργικής γραφής από την Μαγεμένη Πυξίδα ( για μεγάλους)

Δυο κουκιά και δυο ρεβιθια πόσα κάνουν παραμύθια;Ή αλλιώς: πως μπορείτε να «μαγειρέψετε»  εντελώς δικά σας παραμύθια!!!
Ένα σεμινάριο για την τέχνη της μυθοπλασίας και της δημιουργικής γραφής...πολύ παιχνιδιάρικο και πολύ παραμυθιάρικο!
με την ψυχοπαιδαγωγό – παραμυθού Σάσα Βούλγαρη



Μπορούμε να φτιάξουμε δικές μας ιστορίες; Χρειάζεται ταλέντο; Είναι εύκολο, είναι δύσκολο; Κι από που θα πάρουμε ιδέες; Και που μπορούμε να τις χρησιμόποιήσουμε; Υπάρχει ιστορία για κάθε στιγμή; Και πως μπορούμε φτιάξουμε μια πραγματικά ωραία ιστορία; Κι άμα τη θέλω μεγάλη κι αν τη θέλω διδακτική, ή πιο... ποιητική, ή... συγκινητική; Τι «αλατάκι» και τι «πιπεράκι» πρέπει να ρίξω;

Το συγκεκριμένο σεμινάριο είναι βιωματικό και αποσκοπεί να σας μάθει να φτιάχνετε ιστορίες μέσα από απλά και καθημερινά ερεθίσματα, γαργαλώντας τη φαντασία. Θα μάθουμε πως οι ιστορίες κρύβονται παντού – αλλά πραγματικά ΠΑΝΤΟΥ!!! - και χρειάζεται απλά να τις ξεσκονίσεις λίγο ώστε να βγούν στο φως και να παρουσιαστούν με όλη τους την ομορφιά!
Θα παίξουμε με λέξεις, με εικόνες, με γνωστά κλασσικά παραμύθια, με αντικείμενα καθημερινής χρήσης, με τις σκιές στον τοίχο, με υφάσματα, με παλιές κάρτες και φωτογραφίες, με μουτζούρες και...
με πολλά – πολλά γέλια!!!

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ: Δεν χρειάζονται!
Μπορούν να το παρακολουθήσουν παιδαγωγοί, εμψυχωτές, τρομπετίστες και τραγουδιστές, ηθοποιοί και κηπουροί, μαμάδες, μπαμπάδες, γιαγιάδες, κομπιουτεράδες, γαλατάδες, φουρνάρηδες, κεραμοποιοί, βασιλιάδες και... κοινοί θνητοί!

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ: Πολλές!!!
Στο σχολείο με τους μαθητές. Στο σπίτι με τα παιδιά. Στο γραφείο, αλλά μόνο όταν δεν έχετε δουλειά! Στην οδήγηση αρκεί να είσαστε προσεκτικοί. Στον καναπέ αρκεί να έχετε την τηλεόραση κλειστή. Στη βόλτα σας, όταν δεν χαζεύετε στα μαγαζιά.... Και ΟΠΟΥ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ αρκεί να είναι με... ΧΑΡΑ!!!

ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ... ΣΟΒΑΡΑ:
Το σεμινάριο αποτελεί μια πρώτη βιωματική προσέγγιση στην τέχνη της μυθοπλασίας και της δημιουργικής γραφής, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται επιτόπου, με πολύ απλές και διασκεδαστικές τεχνικές να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες. Με απλά, αλλά και με πιο εντυπωσιακά ερεθίσματα, θα γράψουν τις δικές τους ιστορίες, θα διδαχτούν απλούς τρόπους να ερεθίζουν την φαντασία και δημιουργικότητά τους στη γραφή. Θα κατανοήσουν τη δομή διαφορετικών λογοτεχνικών αφηγηματικών δομών: κόμικ, ευτράπελες ιστορίες, ποιήματα, διηγήματα, χαικού, λίμερικ και γλωσσοδέτες, βιωματικά κείμενα, διαφημίσεις και πολλά άλλα.
Επίσης, θα μάθουν πως μπορούν μέσα από μια ιστορία να μιλήσουν ευκολότερα για κάποια θέματα, και πως οι ιστορίες χρησιμοποιήθηκαν ανέκαθεν για να κάνουν ευκολότερη την κατανόηση στριφνών ζητημάτων σε όλα τα πεδία: στη φιλοσοφία, την εκπαίδευση, τη γονεϊκή διδαχή, κ.α.

Α΄ και Β΄ ΚΥΚΛΟΙ:

Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί σε δύο ανεξάρτητους κύκλους, με διαφορετικό αλληλο-συμπληρούμενο υλικό. Έτσι μπορεί κάποιος να επιλέξει τον έναν από τους δύο, κύκλους, εάν θέλει, με την προϋπόθεση ότι εάν επιλέξει τον Β΄ κύκλο, θα υπάρχουν κενές θέσεις, από τη συνέχεια του πρώτου.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:

Α΄ ΚΥΚΛΟΣ: Το Σάββατο 10 Μαρτίου του 2012

Β΄ΚΥΚΛΟΣ: Το Σάββατο 17 Μαρτίου του 2012

ΩΡΕΣ: 10.00 – 15.00

ΚΟΣΤΟΣ: 70 Ευρώ για τον έναν κύκλο, 100 Ευρώ για τους δύο κύκλους


Η ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Η Σάσα Βούλγαρη είναι γνωστή από την μακριά ενασχόλησή της με την παραδοσιακή τέχνη της αφήγησης. Ανήκει στους πρωτεργάτες της νεο – αφήγησης, με διαρκή επαγγελματική παρουσία από το 1993 και με κοινό που την ακολουθεί στις αφηγήσεις της.

Με τη σταθερή της παρουσία και το σχεδιασμό διαθεματικών προγραμμάτων έχει καθιερώσει τις αφηγήσεις σε μουσειακούς και πολιτιστικούς χώρους, σε βιβλιοθήκες, σε εναλλακτικές σκηνές.
Στις συνεργασίες της συγκαταλέγονται τα μουσεία: Λαικής Τέχνης, Μπενάκη – Ισλαμικής Τέχνης, Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Κυκλαδικής Τέχνης, Παιδικής Τέχνης, τα Ιδρύματα: Κακογιάννη, Κατακουζηνού, Μείζονος Ελληνισμού, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, το Κολέγιο Αθηνών, τα θέατρα Μεταξουργείο και Φούρνος και πολλές πανεπιστημιακές και εκπαιδευτικές σχολές και πολιτιστικοί χώροι.
Το 1998 ήταν η πρώτη που αφηγήθηκε 13 ελληνικά λαϊκά παραμύθια σε σειρά, στην ΕΤ1, μια σειρά που επαναλαμβάνεται συνεχώς, με επιτυχία, έως τώρα. Είναι ψυχοπαιδαγωγός, με ειδίκευση και μεγάλη εμπειρία σε εκπαιδευτικά και δημιουργικά προγράμματα απασχόλησης παιδιών σε όλα τα εξελικτικά στάδια από την προσχολική ηλικία ως και το Λύκειο
Διδάσκει για την Τέχνη της Αφήγησης από το 1995, έχοντας διαμορφώσει τη δική της μέθοδο, και πολλοί από τους μαθητές της έχουν ακολουθήσει το δρόμο της αφήγησης. Έχει διδάξει και έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις σε Πανεπιστημιακές Σχολές, Πολιτιστικά και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, σε ΙΕΚ, σε Κέντρα Απεξάρτησης κ.α.

Η Σάσα  Βούλγαρη δεν αποστηθίζει το υλικό της ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο αφήγησης.
Η βασική της μέριμνα είναι, όχι να εκσυγχρονίσει το παραδοσιακό υλικό, αλλά να το “αναβαπτίσει” σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, εμφυσώντας νέα πνοή στις παλιές ιστορίες, αλλά με σεβασμό και γνώση στη δομή και στον “κατα παράδοσιν” χαρακτήρα τους. Η πολύχρονη εμπειρία της την οδηγεί και της επιτρέπει ταυτόχρονα, μια διαφορετική προσέγγιση του υλικού της, ακόμα πιο αυτοσχεδιαστική, με πειραματισμούς που παραπέμπουν σε μια πιο σύγχρονη μορφή perfomance και από πέρυσι συνεργάζεται τακτικά με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ο ΧΩΡΟΣ: Η ΜΑΓΕΜΕΝΗ ΠΥΞΙΔΑ

Ενας νέος χώρος άνοιξε τις πόρτες του στον Πειραιά, στην οδό Καραΐσκου 108, φτιαγμένος με πολλή αγάπη, κέφι και φαντασία, κατάλληλος για παιδιά προσχολικής και πρώτης παιδικής ηλικίας (3-12).

Στη "Μαγεμένη Πυξίδα", τα παιδιά και οι φίλοι τους, απασχολούνται δημιουργικά και διασκεδάζουν με ελεύθερο και δημιουργικό παιχνίδι, ζωγραφική, χειροτεχνίες, κατασκευές, κουκλοθέατρο, θεατρικό παιχνίδι, μουσική, χορό, πλαστελίνες, παραμύθια, παντομίμα, μουσικοκινητικές δραστηριότητες και κινητικά παιχνίδια. Η απασχόληση των παιδιών γίνεται αποκλειστικά από καταρτισμένους νηπιαγωγούς και παιδαγωγούς, με πολυετή εμπειρία στον εκπαιδευτικό χώρο, σε συνεργασία με παιδοψυχολόγο και λογοθεραπευτή.
Στη Μαγεμένη Πυξίδα πραγματοποιούνται επίσης, σεμινάρια ενηλίκων, διαλέξεις για γονείς και εκπαιδευτικούς, βραδιές αφήγησης για ενήλικο κοινό και άλλα πολλά.


ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΣΤΟ ΤΗΛ : 2104124556

info box

Κόστος: 

ΚΟΣΤΟΣ: 70 Ευρώ για τον έναν κύκλο, 100 Ευρώ για τους δύο κύκλους

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

10/03/2012 - από τις 10:00 έως τις 15:00
17/03/2012 - από τις 10:00 έως τις 15:00