10 λόγοι για να ξεκινήσετε από σήμερα το τρέξιμο!

Τρέξιμο, ένας πραγματικός τρόπος να ζεις. Το τρέξιμο δεν αποτελεί μία ακόμα από τις μόδες της γυμναστικής. Πρόκειται για μία εσωτερική ανάγκη να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση, νιώθοντας ευεξία από τα πρώτα κιόλας λεπτά της δραστηριότητάς μας. Ειδικά μάλιστα σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις εξωτερικές αθλητικές δραστηριότητες, αποτελεί την πρώτη επιλογή μας για γυμναστική. 

1. Το τρέξιμο είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες

Η ηλικία δεν έχει σημασία, καθώς δεν είναι ποτέ αργά να ξεκινήσουμε τρέξιμο. Το σώμα μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα, αρκεί να το πάρουμε απόφαση και να ξεκινήσουμε!

2. Προστατεύει την υγεία της καρδιάς

Με το τρέξιμο δεν προπονούμε μόνο το σώμα, αλλά και την καρδιά μας. Μειώνει ταυτόχρονα τον καρδιακό μας ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, αυξάνοντας παράλληλα τον όγκο πρόσληψης οξυγόνου.

Η άσκηση είναι αυταπόδεικτο ότι βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν ένα υγιές μυοσκελετικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Μέσω της άσκησης «δυναμώνουν» τα οστά, οι μύες και οι αρθρώσεις και παράλληλα «γυμνάζονται» η καρδιά και οι πνεύμονες. Επιπλέον αναπτύσσεται η ικανότητα νευρομυϊκής συναρμογής. Τα παιδιά αποκτούν καλύτερο έλεγχο του σώματος και των κινήσεών τους, βελτιώνοντας τα αντανακλαστικά τους και αναπτύσσοντας τον συγχρονισμό μεταξύ ματιών και άκρων.

3. Βελτιώνει την «διάθεσή» μας:!

Η τακτική άσκηση μειώνει τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό. 20 λεπτά χαλαρό τρέξιμο το πρωί, πριν την δουλειά, θα ενισχύσουν την ψυχολογία μας, αυξάνοντας την εργασιακή μας απόδοση και θωρακίζοντάς μας από το αίσθημα της κόπωσης.

Στα παιδιά που ασκούνται συστηματικά έχει παρατηρηθεί αισθητή βελτίωση στον έλεγχο του άγχους, μιας και η άσκηση είναι ένα κατεξοχήν μέσο ψυχαγωγίας και εκτόνωσης, το οποίο μειώνει σημαντικά το συγκεκριμένο αίσθημα. Ιδιαιτέρως μάλιστα σε περιόδους εξετάσεων ή έντονου διαβάσματος, όπου το πρόγραμμα των μαθητών είναι σαφώς βεβαρημένο, η ανάγκη για καλούς βαθμούς υψηλή και το άγχος συσσωρευμένο, η άσκηση φαίνεται να βοηθά σημαντικά. Σε μεγαλύτερες δε ηλικίες (εφήβους) παρατηρείται ότι μέσω της άσκησης μειώνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων που αφορούν την ψυχολογική υγεία, όπως η καταθλιπτική συμπτωματολογία.

4. Τρέξιμο vs γήρανση

Ναι, το τρέξιμο, όταν γίνεται σε τακτική βάση, μπορεί να μειώσει τα σημάδια της γήρανσης. Είναι γεγονός ότι η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος μεταφέρει αποτελεσματικά το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα του δέρματος. Έτσι, απομακρύνει καθοριστικά τις βλαβερές τοξίνες.

5. Μειώνει το σωματικό λίπος

Το τρέξιμο αποτελεί ιδανική άσκηση για την καύση του λίπους, ειδικά από την περιοχή των ποδιών και της κοιλιάς. Σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, το τρέξιμο θα αλλάξει σίγουρα το σώμα μας προς το καλύτερο, ανεξαρτήτως σωματότυπου.

6. Ενισχύει τα οστά μας

Σε αντίθεση με άλλες αερόβιες ασκήσεις, το τρέξιμο επιδρά στο σώμα μας ενισχύοντας τα οστά μας. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης κατά ένα πολύ σημαντικό ποσοστό – περίπου 40%.

7. Το τρέξιμο «χτίζει» ισχυρό ανοσοποιητικό

Η ήπια άσκηση αποτελεί ένα από τα μυστικά για δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Απελευθερώνει ενδορφίνες, ενδυναμώνοντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, βοηθώντας μας έτσι να αρρωσταίνουμε λιγότερο συχνά.  Μάλιστα, σε περιπτώσεις απουσίας ή αντίθετα υπερβολικής γυμναστικής, η άμυνα του οργανισμού μειώνεται σημαντικά.

8. Το τρέξιμο είναι ευκαιρία να ανακαλύψεις καινούργια μέρη

Το τρέξιμο αποτελεί επίσης και μία ιδανική αφορμή για να εξερευνούμε νέα μέρη, κοντά ή και πιο μακριά μας. Κάθε φορά που κατακτούμε μία διαδρομή, μπορούμε να αναζητούμε μία καινούργια, ανεβάζοντας το επίπεδο δυσκολίας της προπόνησής μας.

9. Συνδυάζεται τέλεια με μουσική!

Ο καλύτερος φίλος του τρεξίματος δεν είναι άλλος από τη… μουσική. Συνδυάστε τις διαδρομές σας με την αγαπημένη σας playlist & απολαύστε τις ακούγοντας τα αγαπημένα σας τραγούδια. Επιπλέον η μουσική αποσπά την «προσοχή» μας από την κόπωση, βοηθώντας μας να εστιάσουμε στην αντοχή μας.

10. Ασκηθείτε μαζί με το σκύλο σας

Οι σκύλοι αγαπούν τις βόλτες σε εξωτερικούς χώρους. Συνδυάστε λοιπόν την καθημερινή βόλτα του σκύλου σας με τρέξιμο. Αυτή θα είναι μία μοναδική εμπειρία τόσο για εσας όσο και για το κατοικίδιό σας. Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την άσκηση του σκύλου σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό του για λόγους υγείας.

Τέλος, σε κοινωνικό επίπεδο η συμμετοχή σε σωματικές δραστηριότητες και ειδικά σε ομαδικά αθλήματα έχει βρεθεί ότι βοηθά τα παιδιά στη γρηγορότερη και ουσιαστικότερη κοινωνικοποίησή τους, παρέχοντάς τους ευκαιρίες για αυτοπροβολή, «χτίζοντας» την αυτοπεποίθησή τους και αναπτύσσοντας αισθήματα συνεργασίας και ομαδικότητας. Μακροπρόθεσμα δε, τα παιδιά που είναι σωματικά δραστήρια ακολουθούν και έναν συνολικότερα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αποφεύγοντας την κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα ή τη χρήση ουσιών τόσο κατά τη φάση της ανάπτυξής τους όσο και στην ενήλικη ζωή τους.

Πηγή https://www.medicafeet.com +https://www.in.gr/