Τα οφέλη από την ανάγνωση των κόμικς

Τα κόμικς (αγγλικά: comics), που αναφέρονται και ως ένατη τέχνη ή ως εικονογράφηση (αγγλικά: graphic storytelling), είναι μια μορφή οπτικής τέχνης που αποτελείται από διαδοχικές εικόνες που συνήθως συνδυάζονται με κείμενο, το οποίο ως εκφερόμενος λόγος τοποθετείται σε συννεφάκια κειμένου, ως περιγραφή σε λεζάντες, ως ηχητικό εφέ σε συννεφάκι με αιχμές, κ.λπ.

Τα κόμικς με τη σημερινή τους μορφή έκαναν την εμφάνισή τους στις αρχές του 20ου αιώνα από την Marvel και την DC Comics, με τους γνωστούς υπερήρωες Batman, Spiderman, Superman και Captain America. Την ίδια περίπου περίοδο δημιουργείται ο Mickey Mouse από τη Disney.

Τα κόμικς από την αρχή της εμφάνισής τους θεωρήθηκαν κατώτερο είδος κειμένου, χωρίς ιδιαίτερη παιδαγωγική και λογοτεχνική αξία με μόνο στόχο τη διασκέδαση. Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν τα κόμικς είναι ένα είδος που έχει να προσφέρει στα παιδιά τους ή αν είναι μια απλή διασκέδαση χωρίς κανένα όφελος. Τα οφέλη, όμως, της ανάγνωσης των κόμικς είναι πολλά και κάνοντας τη σωστή επιλογή μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά όχι μόνο λίγες στιγμές ευχαρίστησης αλλά και μάθηση.

Κάποια από τα οφέλη είναι τα εξής:

  • Λόγω του διαλόγου και της ποικιλίας των σημείων στίξης, τα παιδιά εξασκούνται στην ανάγνωση με τρόπο πολύ ευχάριστο και διασκεδαστικό.

  • Τα κείμενα αυτά είναι πολυτροπικά. Πολυτροπικό είναι το κείμενο εκείνο που χρησιμοποιεί για τη μετάδοση μηνυμάτων συνδυασμό σημειωτικών τρόπων. Έτσι, τα παιδιά διευρύνουν τη φαντασία τους και την παρατηρητικότητά τους, αναπτύσσοντας έτσι την οπτική αντίληψη. Επίσης, εμβαθύνουν στο περιεχόμενο και βέβαια αναπτύσσουν την κριτική τους ικανότητα κρίνοντας αυτό που βλέπουν αν τους αρέσει ή όχι, αν απεικονίζει το νόημα σωστά.
    «Ο κριτικός θεατής αναγνωρίζει όχι μόνο τι λέει ο δημιουργός (περιγραφή), αλλά και πώς απεικονίζει το περιεχόμενο (ερμηνεία), αναγνωρίζοντας τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους κάθε εικόνα είναι μία μοναδική δημιουργία ενός μοναδικού δημιουργού.»

  • Βελτιώνουν τη μνήμη, καθώς τα παιδιά με τη βοήθεια της εικόνας αποτυπώνουν στη μνήμη το περιεχόμενο.

  • Στα κόμικς υπάρχει αφηγηματική αλληλουχία μεταξύ των εικόνων, κάτι που βοηθάει σημαντικά τα παιδιά να αντιληφθούν την έννοια του χρόνου (παρόν-παρελθόν), τη χρονική εξέλιξη των γεγονότων και φυσικά βοηθούν στην αναδιήγηση της υπόθεσης ή την αφήγηση μιας δικής τους ιστορίας.

  • Τα κόμικς (όπως και τα περισσότερα βιβλία) θίγουν συχνά θέματα δύσκολα για τα παιδιά και ίσως δύσκολα και για τους γονείς. Ο χιουμοριστικός τρόπος τα παρουσιάζει πολύ πιο ανώδυνα και έτσι δίνεται αφορμή να συζητήσουμε με τα παιδιά θέματα όπως ο θάνατος, η βία, ο ρατσισμός και άλλα.

  • Δίνουν κίνητρο στα παιδιά να διαβάσουν.

  • Η πλούσια εικονογράφηση δίνει κίνητρο και έμπνευση στα παιδιά που ασχολούνται με τον καλλιτεχνικό τομέα να δημιουργήσουν.


Σίγουρα τα κόμικς ως κείμενο δίνουν όχι μόνο μια ευκαιρία για ανάγνωση αλλά και τη δυνατότητα στα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα με ευχάριστο τρόπο. Αρκεί φυσικά να κάνουμε τις σωστές επιλογές, κάτι που ισχύει σε όλα τα είδη του βιβλίου.

 

Πηγή: https://www.weread.gr/