Ιδέες για σχολικό κολατσιό !

Τα σχολεία άνοιξαν και ένα από τα πράγματα που θα προβληματίσουν τους γονείς τις επόμενες ημέρες θα είναι το σχολικό κολατσιό. Το pamebolta.gr, σας παραθέτει πιο κάτω ορισμένες ιδέες εύκολων, γρήγορων και νόστιμων συνταγών που θα χαροποιήσουν τα βλαστάρια σας..

Μπισκότα πτι-μπερ σπιτικά με σοκολάτα

Τα παιδιά λατρεύουν τα μπισκότα βουτύρου, γνωστά και ως πτι-μπερ, για την αφράτη υφή και τη νοστιμιά τους. Είναι ιδανικά για να συνοδέψουν το γάλα ή το χυμό τους. Μπορούμε επίσης να τα σπάσουμε σε μικρά κομματάκια και να τα ρίξουμε στη φρουτοσαλάτα τους.

ΥΛΙΚΑ:

  • 90 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο καλά για 1 ώρα, σε θερμοκρασία δωματίου.

  • 50 γρ. ζάχαρη.

  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

  • 30 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης.

  • 100 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο, σπασμένη σε μικρά κομμάτια.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξετε ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέστε τα δύο αλεύρια και συνεχίστε το χτύπημα, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Αν χρησιμοποιήσετε μίξερ πάγκου που διαθέτει το εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες, το χρησιμοποιείτε, ενώ αν δεν έχετε, συνεχίζετε πρώτα με το απλό μίξερ χειρός και, όταν το μείγμα αρχίζει να σφίγγει, συνεχίζετε το ανακάτεμα με τα χέρια, ζυμώνοντας για λίγα λεπτά. Προσθέτετε τα κομματάκια κουβερτούρας και συνεχίζετε το ζύμωμα, μέχρι να σκορπίσουν ομοιόμορφα στη ζύμη.

Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγετε με τον πλάστη σε φύλλο με με πάχος περίπου 1 εκ., αλλά όχι λιγότερο. Με ένα κουπ πατ κόβετε 15 κομμάτια από τη ζύμη (αν θέλετε, μπορείτε να αγοράσετε ειδικά κουπ-πατ για πτι-μπερ, δηλαδή ορθογώνια με οδοντωτή περιφέρεια. Αλλιώς χρησιμοποιείτε ένα απλό στρογγυλό κουπ πατ, διαμέτρου 8 εκ. περίπου).

Στρώνετε μια λαμαρίνα φούρνου με λαδόκολλα και αραδιάζετε εκεί τα μπισκότα. Βάζετε τη λαμαρίνα στην κατάψυξη και αμέσως προθερμαίνετε το φούρνο, στους 160°C (αφήνετε δηλαδή τα μπισκότα στην κατάψυξη, μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος). Αν η λαμαρίνα δεν χωράει στην κατάψυξη, βάζετε τα μπισκότα σε 2 μικρότερα ταψάκια, στρωμένα και αυτά με λαδόκολλα.

Βγάζετε τη λαμαρίνα (ή τα ταψάκια) από την κατάψυξη και ψήνετε τα πτι-μπερ για 15 λεπτά, μέχρι απλά να στεγνώσουν, αλλά να μην ροδίσουν, γιατί πρέπει να είναι σχετικά αφράτα και μαλακά. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα σερβίρετε.

 

Σφολιατάκια με λουκάνικο


Γρήγορα και νόστιμα σφολιατάκια που θα ξετρελάνουν τα πιτσιρίκια και θα φύγουν σε χρόνο ρεκόρ από την πιατέλα.

ΥΛΙΚΑ:
  • 1 φύλλο σφολιάτας.

  • 18-20 λουκανικάκια κοκτέιλ ή άλλα λουκάνικα της αρεσκείας μας –όχι λιπαρά-κομμένα σε κομμάτια.

  • 1 φλιτζ. τσαγιού κασέρι τριμμένο.

  • 2 κρόκους αυγών.

  • 3 κουτ .σούπας γάλα.

  • ⅓ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Κόβετε το φύλλο σφολιάτας σε μακρόστενες λωρίδες φάρδους 4-5 εκατοστών, όσο δηλαδή είναι και τo μήκος των λουκάνικων. Τη κάθε λωρίδα φύλου, τη κόβετε σε τρία κομμάτια. Tο κάθε κομμάτι το λαδώνετε και το πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί. Στην άκρη του κάθε κομματιού βάζετε το λουκάνικο και το τυλίγετε σε ρολάκι εγκλωβίζοντας μέσα το λουκάνικο.

Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο και για τα υπόλοιπα υλικά. Τοποθετείτε τα σφολιατολουκανικάκια σε λαδωμένο ταψί ή σε λαμαρίνα που έχω στρώσει με αντικολητικό χαρτί. Σε ένα μπολ χτυπάτε με ένα πιρούνι τους κρόκους με το γάλα. Αλείφετε τα ρολάκια με το μίγμα αυτό. Ψήνετε τα ρολάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

Κέικ μαρμπρε…το κλασικό

Το αγαπημένο κέικ των παιδικών μας χρόνων. Αυτό που όλοι το είχαμε βαφτίσει Βανίλια-Σοκολάτα και που όταν το έφτιαχνε η μαμά, μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά.

ΥΛΙΚΑ:

  • 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

  • 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ.

  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι.

  • 125 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου.

  • 220 γρ. ζάχαρη.

  • 4 αυγά μεγάλα, κατά προτίμηση βιολογικά.

  • ½ κουτ. γλυκού βανίλια, υγρή.

  • 100 ml γάλα.

  • 200 γρ. κουβερτούρα 52% κακάο, λιωμένη.

  • λίγο βούτυρο και λίγο αλεύρι για τη φόρμα.

  • λίγη άχνη ζάχαρη, για το σερβίρισμα.
     

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.

Boυτυρώνετε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ (22×12 εκ.) με λίγο βούτυρο και πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Χτυπάτε τη φόρμα για να φύγει το περιττό αλεύρι και την αφήνετε στην άκρη.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Βάζετε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και το χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα για 3-4 λεπτά περίπου μέχρι να αφρατέψει.

Προσθέτετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα για 3-4 λεπτά ακόμα.

Ρίχνετε το πρώτο αυγό χωρίς να σταματήσετε το μίξερ και περιμένετε μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα πριν ρίξω το επόμενο. Συνεχίζετε με αυτό το ρυθμό και μόλις βάλετε όλα τα αυγά αφήνετε το μίγμα να χτυπηθεί για 5 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει.

Χαμηλώνετε την ένταση του μίξερ και προσθέτω τη βανίλια. Με ένα κουτάλι αρχίζετε να ρίχνετε εναλλάξ μίγμα του αλεύρου και το γάλα μέχρι να ενσωματωθούν και να δημιουργηθεί μια απαλά κρέμα.

Αδειάζετε το μισό μίγμα μέσα σε μια φόρμα και επαναφέρετε τον κάδο στο μίξερ. Προσθέτετε τη λιωμένη σοκολάτα και χτυπάτε σε χαμηλή ένταση μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα.

Αδειάζετε και το σοκολατένιο μιγμα στη μακρόστενη φόρμα 12×22 εκ., και με ένα κουτάλι στρώνετε την επιφάνεια. Χτυπάτε λίγο τη φόρμα επάνω στον πάγκο της κουζίνας και τη μεταφέρετε στο φούρνο.

Ψήνετε το κέικ για 50 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει. Δεν ανοίγετε το φούρνο πριν περάσουν τουλάχιστον 40 λεπτά χρόνου ψησίματος.

Βυθίζετε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ και αν βγει καθαρό το κέικ είναι ψημένο. Αν είναι υγρό, συνεχίζετε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα.

Βγάζετε τη φόρμα από το φούρνο και την αφήνετε να σταθεί για 15 λεπτά. Ξεφορμάρετε, πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και σερβίρετ

Πηγή: https://dinanikolaou.gr/

Ετικέτες: