Πίτερ Ράμπιτ

29 Μαρτίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood. Ο σκανταλιάρης, τολμηρός και ανήσυχος Πίτερ Ράμπιτ (με τη φωνή του Φάνη Μουρατίδη) θα κοντράρει τον Τόμας Μακ Γκρέγκορ (Domhnall Gleeson) μέχρι τελικής πτώσης. Το καρότο της έριδος είναι ο λαχταριστός λαχανόκηπος του προκομμένου και πολύ κτητικού Μακ Γκρέγκορ. Όταν στο σκηνικό εμφανιστεί μια γλυκομίλητη και φιλόζωη γειτόνισσα, η Μπι (Rose Byrne), οι δύο αντίπαλοι θα διεκδικήσουν την αποκλειστική εύνοια της με πάθος και η διαμάχη τους θα γίνει χειρότερη από ποτέ. Ο καθένας έχει δικά του τεχνάσματα, μα το «στρατόπεδο» του Πίτερ ολοένα και μεγαλώνει, με σύσσωμη την παρέα του δάσους να ετοιμάζεται για απόβαση.

Ο πιο ατίθασος και αξιολάτρευτος λαγός στην ιστορία ξεπηδάει από τις σελίδες της θρυλικής συγγραφέως Beatrix Potter και προσγειώνεται για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη, σε μία χορταστική, ξεκαρδιστική – με live-action και κινούμενο σχέδιο- ταινία, με πρωταγωνιστές τον ομώνυμο ήρωα Πίτερ Ράμπιτ, την εξίσου σκανταλιάρικη παρέα του και τους Domhnall Gleeson (Harry Potter, Ex Machina) και Rose Byrne (Insidious, Spy) στους….ανθρώπινους ρόλους.

Η πρώτη ιστορία Πίτερ Ράμπιτ δημοσιεύτηκε το 1902- αρχικά είχε γραφτεί ως δώρο για ένα πεντάχρονο αγόρι. Η Beatrix Potter, συγγραφέας και εικονογράφος της ιστορίας, δεν περίμενε ποτέ πως τα βιβλία με τον άτακτο αλλά γλυκύτατο λαγό της θα πουλούσαν 45 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, και ότι θα τα διάβαζαν παιδιά σε όλες τις γλώσσες του πλανήτη. Η Potter δεν ήταν μόνο ταλαντούχα στην αφήγηση και στο σχέδιο, αλλά και σε θέματα εμπορικής στρατηγικής: ο Πίτερ είναι ο πρώτος παιδικός χαρακτήρας στην ιστορία που έχει «γεννήσει» στρατιές από παιχνίδια και κάθε είδους merchandise.

Τη φωνή του πονηρού και καταφερτζή Πίτερ αναλαμβάνει ο Φάνης Μουρατίδης, ζωντανεύοντας το δημιούργημα της Potter που έχει κλέψει τις καρδιές των παιδιών εδώ και έναν αιώνα. Ο τρυφερός, αστείος και μαγικός μικρόκοσμος των θαυμάσιων αυτών βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας μεταφέρεται στο πανί από τον σκηνοθέτη Will Gluck (Annie) με σύγχρονη ματιά και την ίδια στιγμή απόλυτο σεβασμό στην λιτή και διαχρονική αισθητική των εικονογραφήσεων της Potter.

Διάρκεια: 95’


Λίγα λόγια για την ταινία 

Στα ίχνη της Potter

«Όταν ήμουν παιδί, ο πατέρας μου μού διάβαζε τα βιβλία του Πίτερ Ράμπιτ, οπότε ήμουν συνδεδεμένος μαζί του, κι όταν απέκτησα παιδιά ο ίδιος, τους διάβαζα κι εγώ τα βιβλία» λέει ο Will Gluck που σκηνοθέτησε την πρώτη κινηματογραφική περιπέτεια του Πίτερ Ράμπιτ. «Μου αρέσει που είναι ένας απατεωνίσκος. Ήταν μεγάλη ευκαιρία να πάρω αυτό το ψήγμα που έδωσε η Beatrix Potter και να το κάνω χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του σε μια σύγχρονη ιστορία».

Στην ταινία, ο πόλεμος του Πίτερ με το Γέρο Μακ Γκρέγκορ, που φροντίζει τον περίφημο λαχανόκηπο, λήγει οριστικά και αμετάκλητα όταν ο ηλικιωμένος φύγει από τη ζωή. Τη θέση του παίρνει ο απόγονος του, ο κύριος Τόμας Μακ Γκρέγκορ που κληρονομεί τον κήπο. Τότε, ο Πίτερ αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να πολεμήσει με τη βοήθεια των φίλων και της οικογένειας του ξανά για τον κήπο, αλλά και για την καρδιά μιας γοητευτικής γειτόνισσας.

«Θελήσαμε να χρησιμοποιήσουμε όσους περισσότερους χαρακτήρες γίνεται από τα βιβλία της Beatrix Potter» λέει ο Gluck. «Είμαστε εξοικειωμένοι με τις όμορφες εικονογραφήσεις τους, και αν ήταν να ζωντάνευαν, ελπίζαμε ότι θα έμοιαζαν όπως αποφασίσαμε να τις δείξουμε». Ένας τρόπος για να διατηρηθεί η αίσθηση των αυθεντικών εικονογραφήσεων ήταν να λειτουργήσουν ως σημεία αναφοράς. «Ο σκοπός μας ήταν να κάνουμε τους λαγούς και τα άλλα ζώα να μοιάζουν αληθινά, αλλά τα ρούχα και οι εκφράσεις τους να πατάνε στα βιβλία», επισημαίνει ο σκηνοθέτης.

Έτσι, ο χαρακτήρας του Πίτερ, που του αρέσει να κάνει φάρσες και να παίρνει ρίσκα, αναδύεται περίτρανα στην ταινία. «Στον Πίτερ έχουν πει να μην πηγαίνει στον κήπο του Μακ Γκρέγκορ γιατί ο πατέρας του είχε καταλήξει να γίνει γέμιση πίτας, επειδή πήγε στον κήπο αυτό. Και τι κάνει; Πάει στον κήπο. Αυτός είναι ο Πίτερ» εξηγεί ο Gluck. «Είναι σκανταλιάρης και τρέφει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του του, θεωρεί ότι έχει πάντα δίκιο, ενώ στην πραγματικότητα έχει συχνά άδικο. Δεν αμφιβάλει ποτέ, οπότε συνεχίζει να τραβάει μπροστά, μέχρι που κάποια στιγμή καταλαβαίνει ότι το έχει παρακάνει». Αλλά καθώς ο Πίτερ τα βρίσκει σκούρα εξαιτίας του πείσματος τους, ο πραγματικός τους χαρακτήρας βγαίνει στην επιφάνεια. «Καταλαβαίνει ότι πρέπει να βοηθήσει τον ξάδερφο του και τις τρεις αδερφές του και παρ’ όλο που δεν το παραδέχεται στον εαυτό του, καταλαβαίνει ότι δεν είναι όλα άσπρα ή μαύρα» συνεχίζει ο Gluck.

Ένας ακόμα τρόπος που η ταινία τιμά τα βιβλία είναι ότι πολλές σκηνές γυρίστηκαν στο Lake District της Αγγλίας, όπου έζησε και η συγγραφέας. «Εκεί έζησε η Beatrix Potter, εκεί έγραψε τις ιστορίες της και ζωγράφισε τις εικόνες. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που μοιάζει ακριβώς με αυτόν των βιβλίων της. Εμπνευστήκαμε και πήραμε κάθε στιγμή, κάθε τι που έγραψε ή ζωγράφισε για χτίσαμε ένα ολόκληρο σύμπαν, παραμυθένιο αλλά και ρεαλιστικό. γύρω από αυτό» λέει ο σκηνοθέτης.

 

Οι χαρακτήρες

Πίτερ Ράμπιτ (με τις φωνές των James Corden/Φάνη Μουρατίδη)

O Πίτερ Ράμπιτ είναι ένας επιπόλαιος, σκανταλιάρικος, αλλά καλόκαρδος λαγός που ζει σε ένα λαγούμι με τις αδερφές του και τον ξάδερφο του Μπένζαμιν Μπάνι. Παρ’ όλο που τον έχουν πιάσει στα πράσα πολλές φορές, ο Πίτερ δεν αντέχει να μην τρυπώνει στον κήπο για να κλέψει φρούτα και λαχανικά για την οικογένεια του και αυτή η έλλειψη φόβου τον βάζει συνέχεια σε μπελάδες. Έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό για τη ζωή. Δεν τον απασχολεί το πώς θα γίνει κάτι. Το μόνο που τον νοιάζει είναι το «γιατί όχι;». Είναι τόσο γλυκός και αξιολάτρευτος που ξεφεύγει πάντα από τις συνέπειες του παρορμητισμού του. Ή μήπως όχι;

Μπι (Rose Byrne/Τάνια Παλαιολόγου)

Η γειτόνισσα του Μακ Γκρέγκορ είναι η Μπι, που έχει εγκαταλείψει τη ζωή στην πόλη για ένα εξοχικό σπιτάκι προκειμένου να αφιερωθεί στη ζωγραφική. Νιώθει απομονωμένη, με μόνη παρέα μια ομάδα κουνελιών. Ο Πίτερ είναι ο αγαπημένος της και τα αισθήματα είναι αμοιβαία.

Η ηθοποιός σχολιάζει για τον χαρακτήρα που υποδύεται: «Η Μπι είναι πεισματάρα και αποφασισμένη. Το ταλέντο της φαίνεται στους πίνακες με ζώα και όχι στα πορτρέτα ανθρώπων, αλλά δεν παίρνει αυτή τη μορφή τέχνης πολύ στα σοβαρά, και δεν νιώθει πραγματική καλλιτέχνιδα. Τα ζώα είναι φίλοι της και οικογένεια της».

«Ο Will φιλοδοξεί να κάνει μια πολύ μοντέρνα προσέγγιση στο κλασικό παραμύθι, πράγμα δύσκολο» δηλώνει η Byrne για το ύφος της ταινίας. «Είναι πολύ αγαπημένος ήρωας, οπότε πρέπει να είσαι τρυφερός μαζί του. Επιπλέον, η ταινία είναι πραγματικά αστεία!».

Τόμας Μακ Γκρέγκορ (Domhnall Gleeson/Φοίβος Ριμένας)

Ο Τόμας έχει δουλέψει σκληρά για να αναδειχθεί στη διοίκηση του πασίγνωστου πολυκαταστήματος Harrods, μόνο και μόνο για να ανακαλύψει ότι η θέση που ονειρευόταν δίνεται σε κάποιον ανάξιο. Όταν κληρονομήσει το σπίτι του γέρου Μακ Γκρέγκορ, σκέφτεται να το πουλήσει για να χρηματοδοτήσει το δικό του κατάστημα με παιχνίδια. Περισσότερο από κάθε τι άλλο, θέλει τα πάντα τακτοποιημένα, ήρεμα και ήσυχα, οπότε ο Πίτερ είναι το άκρως αντίθετό του.

«Ποιο είναι το χειρότερο μέρος που μπορείς να βάλεις κάποιον σαν τον Τόμας; Ένας βρώμικος κήπος με λαγούς να τον ανακατεύουν» λέει ο Gluck. «Φτάνει στην αλλοφροσύνη».

«Είναι σφιγμένος και εντωμεταξύ τον έχουν απολύσει, παρ’ όλο που το λάθος δεν ήταν δικό του» επισημαίνει ο σκηνοθέτης. «Μετά γνωρίζει κάποιον που του αλλάζει τη ζωή».

Δύο άτομα που του αλλάζουν τη ζωή για την ακρίβεια. Από τη μια είναι η Μπι, η γλυκιά και γενναιόδωρη γειτόνισσα του βλέπει κάτι στον Τόμας. Από την άλλη είναι ο Πίτερ, ένας λαγός που αναποδογυρίζει τον κήπο του και ολόκληρη τη ζωή του.

Αρχικά, ο Τόμας ασχολείται με την εκδίκηση. «Έχει πάρει όρκο να βρει τρόπο να επιστρέψει στο Harrods» επισημαίνει ο σκηνοθέτης. «Όταν ανακαλύπτει ότι έχει κληρονομήσει το σπίτι, το βλέπει σαν ευκαιρία να το επισκευάσει και να το πουλήσει, για να βγάλει χρήματα». Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι όταν ο Πίτερ ανακατεύει τον κήπο, ο Τόμας αρχίζει μια παρόμοια βεντέτα, όσο παράλογη κι αν είναι.

Η έχθρα των δύο ξεκινάει με τα λαχανικά, αλλά πάει σε άλλο επίπεδο για χάρη της Μπι. «Ο Τόμας και η Μπι είναι αρκετά διαφορετικοί» αναφέρει ο Gleeson. «Εκείνη είναι ευγενική και τρυφερή και βλέπει ότι είναι παράξενος αλλά δεν τον μεταχειρίζεται άσχημα. Κάθε άλλη γυναίκα στο παρελθόν τον είχε απορρίψει για το πόσο τσιτωμένος είναι. Η Μπι μοιάζει να τον βρίσκει αστείο και γλυκό και είναι αρκετά χαλαρή και για τους δυο τους. Της λέει ότι του αρέσει η τέχνη της και αυτό σημαίνει κάτι για εκείνη».

Ο Gleeson λέει ότι η κωμική προσέγγιση του χαρακτήρα, όπως την έκανε ο Gluck, του άρεσε πολύ. «Λειτουργήσαμε με γνώμονα ότι η ταινία πρέπει να αρέσει σε όλους, αλλά ποτέ δεν είπαμε ότι δεν θα κάνουμε κάτι αστείο γιατί είναι για παιδιά μόνο» επισημαίνει ο ηθοποιός. «Ο Will προσέγγισε την ταινία με την προοπτική ότι το αστείο είναι αστείο ανεξάρτητα από την ηλικία του κοινού».

Ο Γέρος Μακ Γκρέγκορ (Sam Neill/Πέτρος Δαμουλής)

Όταν ξεκινάει η ταινία, ο Πίτερ είναι σε διαμάχη με τον γέρο Μακ Γκρέγκορ. Ο λόγος είναι γιατί τα κουνέλια θέλουν να τρώνε από το μποστάνι του γέρου, ενώ εκείνος θέλει να τα πιάσει και να ψήσει μια ωραιότατη πίτα όπως είχε κάνει με τον πατέρα του Peter.

O Sam Neil που έχει αναλάβει τον ρόλο του αγρότη, λέει αστειευόμενος για τις ιστορίες της Potter, τις οποίες διάβαζε για χρόνια στα ίδια του τα παιδιά: «Αν το δεις από την πλευρά του Μακ Γκρέγκορ, σε τι έχουν συνεισφέρει οι λαγοί; » ρωτάει ο Neill. «Θέλουν να αρπάξουν τον καρπό των κόπων του. Τους βλέπει σαν βάρβαρους. Τον βλέπω σαν ένα καταπονημένο, επιμελή άνθρωπο, έναν σύγχρονο ήρωα» λέει γελώντας ο ηθοποιός.

Η Rose Byrne, η μοναδική ηθοποιός που έπαιξε δίπλα στον Neil, λέει: «Ο Sam είναι αστείος και φοβερός επαγγελματίας. Νομίζω ότι του άρεσε πολύ η ταινία και τα μάτια του έλαμπαν. Περνούσε απολαυστικά».

Φλόπσι (Margot Robbie/Τζίνη Παπαδοπούλου), Μόπσι (Elizabeth Debicki/Μαριάνθη Σοντάκη), Κότοντεϊλ (Daisy Ridley/Άντρια Ράπτη)

Οι τρεις αδελφές είναι εξίσου αγαπητές με τον αδελφό τους. Σύμφωνα με το βιβλίο, η μητέρα τους έχει φύγει πια από τη ζωή και ο Πίτερ είναι αποφασισμένος να αναλάβει την ανατροφή των αδελφών του.

«Προσεγγίσαμε τους χαρακτήρες με τη λογική ότι ο Πίτερ Ράμπιτ είναι περίπου 16 χρονών και οι αδελφές του στην προ-εφηβεία. Η Φλόπσι είναι νευρική για τα πάντα. Είναι ανασφαλής και πολεμά για τη θέση της ανάμεσα στις αδελφές της. Ειδικά με τη Μόπσι, που είναι η μεγαλύτερη και η πιο κυριαρχική. Της αρέσει να έχει την ευθύνη… όταν ο Πίτερ λείπει. H Κότοντεϊλ κάνει τα δικά της. Τελικά είναι η πιο μαχητική και απρόβλεπτη» εξηγεί ο σκηνοθέτης.

Συνεχίζει ο Gluck: «Η Φλόπσι έχει το σύνδρομο του δεύτερου παιδιού: ζηλεύει που δεν είναι μεγαλύτερη και ενοχλείται που η Μόπσι της λέει συνέχεια τι να κάνει. Η Μόπσι είναι όντως αυταρχική και πεισματάρα, αλλά την ίδια στιγμή είναι αξιολάτρευτη και επαναστάτρια, ξύπνια και μαχητική. Η Κότοντεϊλ είναι λίγο ανεξέλεγκτη και ατημέλητη. Όλες τους όμως είναι απαραίτητες για την επίτευξη των σχεδίων του Πίτερ. Μπορεί να τσακώνονται βέβαια, αλλά αγαπιούνται πάρα πολύ και παίζουν ζωτικό ρόλο στην ιστορία.»

Παρασκήνιο

«Ήθελα το κοινό να ξεχάσει ότι βλέπει ταινία με animation» λέει ο Will Gluck για τον τρόπο που προσέγγισε τη σκηνοθεσία. «Ιδανικά, μετά από μερικά λεπτά το κοινό θα εγκλιματιστεί με το γεγονός ότι τα ζώα μιλάνε και φοράνε ρούχα». Για να επιτευχθεί αυτή του η επιθυμία χρειάστηκε να υπάρχει μοντέρ στο γύρισμα ο οποίος έκοβε και έραβε πρόχειρα σκηνές, ενώ σκιτσογράφοι σχεδίαζαν επί τόπου πού θα μπορούσαν να τοποθετηθούν τα ψηφιακά ζωάκια σε κάθε σκηνή. Συνολικά, το επίτευγμα επιστράτευσε 400 ανθρώπους που φρόντισαν ο καθένας από την πλευρά του την αισθητική της ταινίας.

Στην ταινία εκρήγνυνται πολλά φρούτα και λαχανικά, καθώς ο Τόμας πετάει κροτίδες στους λαγούς και οι λαγοί αντιδρούν πυροδοτώντας τη μάχη. Έτσι χρειάστηκαν πολλά πειράματα σε σημείο που το εργαστήριο της παραγωγής ήταν γεμάτο με απομεινάρια οργανικής ύλης. Μικρά κομματάκια φρούτων και λαχανικών είχαν γεμίσει τον χώρο των υπεύθυνων των ειδικών εφέ.

Στις σκηνές που οι ηθοποιοί είχαν σωματική επαφή με τον Πίτερ, η παραγωγή είχε φροντίσει να φτιάξει ένα λούτρινο λαγό που μπορούσε να τοποθετηθεί μπροστά στην κάμερα και να μιμηθεί τις κινήσεις του Πίτερ.

Ο πλούσιος, λαχταριστός και φροντισμένος κήπος που βλέπουμε στην ταινία χρειάστηκε 22 διαφορετικά είδη φρούτων και λαχανικών.

Το Πίτερ Ράμπιτ είναι από τις λίγες ταινίες που περιλαμβάνουν σκηνές στο θρυλικό Harrods. Η ίδια η Potter αναφερόταν στο κατάστημα στο ημερολόγιο που κρατούσε από τα 17 της χρόνια. Τότε βέβαια δεν ήξερε ότι το Harrods θα πούλαγε παιχνίδια βασισμένα στους χαρακτήρες των βιβλίων της από το 1910.

Ο Domhnall Gleeson που έχει έντονες σκηνές μάχης με τον αντίπαλο του, Πίτερ, κλήθηκε να κάνει πρόβες δύο εβδομάδες πριν τα συγκεκριμένα γυρίσματα για να ακολουθήσει μια πολύ συγκεκριμένη χορογραφία με ένα αόρατο κουνέλι, του οποίου τα βήματα έπρεπε να θυμάται με κάθε λεπτομέρεια.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Will Gluck

Σενάριο: Rob Lieber, Will Gluck

Παίζουν: Domhnall Gleeson, Rose Byrne

Ακούγονται: James Corden, Margot Robbie, Elizabeth Debicki, Daisy Ridley

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Peter Menzies, Jr. ACS

Μοντάζ: Christian Gazal, Jonathan Tappin.

Μουσική: Dominic Lewis

 

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται:

Φάνης Μουρατίδης στο ρόλο του Πίτερ Ράμπιτ, καθώς και οι: Τζίνη Παπαδοπούλου, Αντώνης Ζαχαράτος, Χρήστος Πλαΐνης, Μελίνα Κατσακούλη, Χρήστος Συριώτης, Πέτρος Δαμουλής, Μαριάνθη Σοντάκη, Άντρια Ράπτη, Τάνια Παλαιολόγου, Φοίβος Ριμένας, Ιφιγένεια Στάικου, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Μελίνα Χατζηγεωργίου

Μετάφραση: Ελένη Κουβοπούλου

Σκηνοθεσία: Πέτρος Δαμουλής

Στούντιο Ηχογράφησης: Sierra Post

 

Ετικέτες: 

info box

Για ηλικίες από: 

9-12
12+

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

Πέμ, 29/03/2018 - 19:00
Παρ, 30/03/2018 - 19:00
Σάβ, 31/03/2018 - 19:00
Κυρ, 01/04/2018 - 19:00
Δευ, 02/04/2018 - 19:00
Τρί, 03/04/2018 - 19:00
Τετ, 04/04/2018 - 19:00
Πέμ, 05/04/2018 - 19:00
Παρ, 06/04/2018 - 19:00
Σάβ, 07/04/2018 - 19:00
Κυρ, 08/04/2018 - 19:00
Δευ, 09/04/2018 - 19:00
Τρί, 10/04/2018 - 19:00
Τετ, 11/04/2018 - 19:00
Πέμ, 12/04/2018 - 19:00
Παρ, 13/04/2018 - 19:00
Σάβ, 14/04/2018 - 19:00
Κυρ, 15/04/2018 - 19:00