ΦΕΡΔΙΝΑΝΔΟΣ

Μια όμορφη και ζεστή ματιά στο πώς το φαίνεσθαι και το είναι απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, με φόντο ένα πολύχρωμο σκηνικό στην Ισπανία. Ο «Φερδινάνδος» πατάει στο συλλογικό υποσυνείδητο κι εκφράζει με τον πιο ειλικρινή τρόπο τους φόβους, τα άγχη και τα όνειρα όλων μας.

Ένας καλόκαρδος ταύρος. Τεράστιος στην όψη, δυνατός και με καρδιά που ξεχειλίζει από αγάπη

21 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους από την ODEON

Δείτε το τρέιλερ:

 

Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Φερδινάνδος» είναι υποψήφια στις Χρυσές Σφαίρες 2018, για τις εξής κατηγορίες:

  • «Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων» και

  • «Καλύτερο Πρωτότυπο τραγούδι» - (Home)

Για το έργο και τον σκηνοθέτη

Η εξιστόρηση των περιπετειών του «Φερδινάνδου», ενός μεγάλου ταύρου που προτιμά τα λουλούδια από τη μάχη, έχει μπει στην καρδιά εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο από τότε που κυκλοφόρησε το βιβλίο του 1936 «Η ιστορία του Φερδινάνδου» από τον συγγραφέα Μανρό Λιφ και τον εικονογράφο Ρόμπερτ Λόουσον. Με μια όμορφη και διδακτική ιστορία για το πώς η εμφάνιση μπορεί να δίνει λάθος εντύπωση, το επιμύθιο του βιβλίου για την αγάπη και την αποδοχή αντηχεί για αρκετές δεκαετίες τώρα.

Σε σκηνοθεσία του υποψήφιου για Όσκαρ Κάρλος Σαλντάνια, δημιουργού και σκηνοθέτη της σειράς “Rio”, αλλά και τριών ταινιών από την «Εποχή των Παγετώνων», ο «Φερδινάνδος» εστιάζει στις περιπέτειες ενός φιλειρηνιστή ταύρου (με τη φωνή του Μάριου Αθανασίου στα ελληνικά), ο οποίος υιοθετείται από έναν καλόκαρδο αγρότη και την κόρη του. Ωστόσο, οι ξέγνοιαστες μέρες δεν μπορούν να διαρκέσουν για πάντα και η ειδυλλιακή ζωή του Φερδινάνδου αλλάζει ριζικά όταν κατά λάθος θεωρείται ένας σκληρός και τρομακτικός ταύρος, κι έτσι μεταφέρεται στο τελευταίο μέρος στον κόσμο που θα ήθελε να είναι: σε ένα χώρο εκπαίδευσης και προπόνησης ταύρων για ταυρομαχίες.

Όμως ο Φερδινάνδος είναι αποφασισμένος να επιστρέψει στην οικογένειά του κι έτσι αυτός ο αγαθός ταύρος κάνει πολλούς φίλους και αλλάζει τις ζωές πολλών πλασμάτων που γνωρίζει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του. Τα πράγματα δεν αποδεικνύονται καθόλου εύκολα φυσικά και το ταξίδι του κάθε άλλο παρά ομαλό είναι, μιας κι έχει ένα τεράστιο εμπόδιο να ξεπεράσει: στην πιο καθοριστική σκηνή της ταινίας, ο Φερδινάνδος πρέπει να αντιμετωπίσει τον ταυρομάχο Ελ Πριμέρο σε μια γεμάτη αρένα, αλλά μένει σταθερός στην ειρηνική του φύση και δίνει έτσι έμπνευση στους πάντες γύρω του.

Το σχέδιο του να δούμε επιτέλους το «Φερδινάνδο» στη μεγάλη οθόνη ξεκίνησε πάνω από έξι χρόνια πριν, όταν ο Σαλντάνια ακόμα δούλευε πάνω στο «ΡΙΟ 2». «Ήμουν πολύ ενθουσιασμένος όταν πληροφορήθηκα ότι οι Fox και Blue Sky Studios συζητούσαν να κάνουν μια ταινία βασισμένη στο βιβλίο», θυμάται ο Σαλντάνια. «Είχα διαβάσει το βιβλίο και είχα λατρέψει την ιστορία με το υπέροχο μήνυμά της περί αποδοχής και διαφορετικότητας. Σκέφτηκα ότι είχε έρθει πλέον η κατάλληλη στιγμή να πάρουμε αυτό το όμορφο βιβλίο και να το μετατρέψουμε σε μια ταινία για όλη την οικογένεια που θα αφορούσε όλους τους θεατές του σήμερα», συνεχίζει.

Οι παραγωγοί

Για την παραγωγό των Blue Sky Studios Λόρι Φόρτε, η εν λόγω ταινία της προσέφερε μια ευκαιρία να συνεργαστεί ξανά με τον Σαλντάνια, μετά από τις πρώτες τρεις ταινίες της «Εποχής των Παγετώνων». «Ο Κάρλος ήθελε να κάνει μια ταινία με πρωταγωνιστή έναν ταύρο», λέει η Φόρτε. «Μου άρεσε πολύ που είχαμε δουλέψει μαζί στην Εποχή των Παγετώνων. Το γνώριζα ότι είχε μεγάλο πάθος να πει αυτή την ιστορία και ότι είχε μεγάλη πίστη και αγάπη στην ιστορία του «Φερδινάνδου». Έτσι το μήνυμα της ταινίας ενέπνευσε κι εμένα, όπως και όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες του Κάρλος».

Ένας ακόμη από τους σημαντικούς ανθρώπους που βοήθησαν να φτιαχτεί η ταινία αυτή είναι ο παραγωγός Τζον Ντέιβις, ο οποίος έχει καταπιαστεί πολλές φορές με ταινίες για όλη την οικογένεια, όπως τα “Dr. Dolittle”, “Mr. Popper’s Penguins” και “Garfield”. Ο Ντέιβις ήθελε τα πνευματικά δικαιώματα για την «Ιστορία του Φερδινάνδου» για πάνω από δέκα χρόνια, και όταν εντέλει έγιναν διαθέσιμα, άρπαξε την ευκαιρία να τα πάρει και να πάει το πρότζεκτ στην 20th Century Fox.

Από το βιβλίο στη μεγάλη οθόνη

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις κατά τη μεταφορά της ιστορίας από το μικρό βιβλίο στον κινηματογράφο ήταν η εισαγωγή νέων χαρακτήρων, προκειμένου να πλαισιώσουν τον πρωταγωνιστή σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του. «Η ιστορία έχει μια πολύ δυνατή αρχή, όπως κι ένα πολύ δυνατό τέλος, οπότε πήραμε αυτά τα πολύ έντονα στοιχεία και δημιουργήσαμε τη «μέση» της ιστορίας – η οποία μας βοήθησε πολύ ώστε να δεθούμε με το Φερδινάνδο», σημειώνει ο παραγωγός Μπρους Άντερσον. «Είχαμε την ευκαιρία έτσι να περάσουμε περισσότερο χρόνο μαζί του και να γευτούμε τον κόσμο του, καθώς μεγαλώνει με έναν πιο συμβατικό, και οικείο προς όλους μας, τρόπο. Είχαμε επίσης την ελευθερία να συστήσουμε όλους τους καινούριους και πολύχρωμους χαρακτήρες που χαράσσονται βαθιά στη μνήμη, αλλά δεν υπάρχουν στο βιβλίο. Ωστόσο, έπρεπε και μπόρεσαν και αυτοί να ενταχθούν σωστά στον κόσμο του Φερδινάνδου, όπως και να διαδώσουν την ηχώ, το μήνυμα και τις ευαισθησίες της ιστορίας αυτής».

Το ταξίδι στην Ισπανία

Το σκηνικό στο «Φερδινάνδο» είναι ισπανικό φυσικά, τόσο στο βιβλίο όσο και στην ταινία, και βασίζεται στη θέα μιας πόλης ονόματι Ρόντα στην Ανδαλουσία.

Ο Σαλντάνια και οι συνάδελφοί του επισκέφτηκαν την Ισπανία προκειμένου να βρουν έμπνευση για τα αριστοτεχνικά φτιαγμένα σκηνικά και τοπία στο πρότζεκτ τους. «Μας μάγεψε η ομορφιά, τα τοπία και η μοναδική αρχιτεκτονική της χώρας», υποστηρίζει ο σκηνοθέτης. «Η χρωματική παλέτα της ταινίας έχει πολλούς γήινους τόνους μέσα και διαφέρει κάπως από τα τροπικά χρώματα που είχαμε χρησιμοποιήσει στις ταινίες «ΡΙΟ». Μελετήσαμε πολύ την εκπληκτική αρχιτεκτονική κάποιων πόλεων στα νότια της Ανδαλουσίας. ‘Έτσι, οι τοποθεσίες αυτές, μας έδωσαν την έμπνευση για να δημιουργήσουμε έναν αυθεντικό κόσμο για τους χαρακτήρες μας».

Ο ευγενικός γίγαντας

Ο Φερδινάνδος είναι ένας τεράστιος, δυνατός, ευγενικός και χαρούμενος ταύρος που ξαφνικά βρίσκεται σε μια μεγάλη αρένα γεμάτη κόσμο που απαιτεί να τον δει να παλεύει για τη ζωή του. Όμως τελικά το κοινό θα δει τη δική του, προσωπική προσέγγιση ως προς τη ζωή και θα τον εκτιμήσει γι’ αυτό. Ένα από τα βασικά και συγκινητικά μηνύματα της ιστορίας οπότε είναι ακριβώς αυτό: να είσαι αληθινός και ειλικρινής με τον εαυτό σου.

Σκηνοθεσία

Κάρλος Σαλντάνια

Σκηνοθεσία (μεταγλ.)

Πέτρος Δαμουλής

Παραγωγή

Μπρους Αντερσον

Λόρι Φόρτε

Πολ Φέιγκ

Τζον Ντέιβις

Ηθοποιοί (μεταγλώττισης)

 

Μάριος Αθανασίου

Άντρια Ράπτη

Λουκάς Φραγκούλης

Πέτρος Δαμουλής

Νίκος Αξιώτης

Αφροδίτη Αντωνάκη

Στέλιος Ψαρουδάκης

Χρήστος Συριώτης

Μελίνα Χατζηγεωργίου

Φοίβος Ριμένας

Θανάσης Κουρλαμπάς

Φωτογραφία

Ρενάτο Φαλτσάο

Μοντάζ

Χάρι Χίτνερ

Μουσική

Τζον Πάουελ

Διάρκεια

108’

Διανομή

Odeon

Είδος

Κινούμενα Σχέδια

 

Σχετικά με την ODEON:

Η Odeon δραστηριοποιείται στον τομέα της οπτικοακουστικής ψυχαγωγίας, εστιάζοντας με πάθος και αφοσίωση σε ό, τι αφορά στον κινηματογράφο. Όραμά της είναι να ψυχαγωγεί, να ενθουσιάζει και να συγκινεί το ελληνικό κοινό, προσφέροντας μια απόλυτα ολοκληρωμένη κινηματογραφική εμπειρία. Ο όμιλος εταιρειών Odeon αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς κινηματογραφικής ψυχαγωγίας, από τη διανομή και τις παραγωγές ταινιών, μέχρι τους σύγχρονους πολυκινηματογράφους και την οικιακή ψυχαγωγία (home entertainment), έχοντας συνδέσει άρρηκτα το όνομα της με τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές δημιουργίες και καινοτομίες των τελευταίων δεκαετιών.

Το κινηματογραφικό της ταξίδι ξεκίνησε το 1983, όταν ιδρύθηκε η Home Video Hellas Α.Ε., η οποία αναπτύχθηκε γρήγορα για να αποτελέσει την αφετηρία του σημερινού ομίλου. Σήμερα, η Odeon είναι αποκλειστικός διανομέας για την Ελλάδα και την Κύπρο των ταινιών της 20th Century Fox, ενώ διανέμει πλήθος ανεξάρτητων ταινιών από διάσημα studios, όπως MGM, Dreamworks, Dreamworks Animation, Focus, Summit, κ.α.. Παράλληλα, η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα κάποιος να αναζητήσει και να προμηθευτεί κινηματογραφικά DVD αγαπημένων ταινιών μέσα από το www.odeonstore.gr/, ενώ προσφέρει την ευκαιρία στους θεατές να παρακολουθούν αγαπημένες παλαιότερες, αλλά και πρόσφατες μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές, απευθείας από το σπίτι, μέσα από την πρωτοποριακή και ενημερωμένη πλατφόρμα Video on Demand της Odeon, Pameodeon (www.pameodeon.gr).

Πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία, τις ταινίες διανομής και παραγωγής της Odeon, αλλά και για το δίκτυο κινηματογράφων και πολυκινηματογράφων της μπορούν να αναζητηθούν στο www.odeon.gr.

Συνδεθείτε με την ODEON:

Youtube, Facebook, Twitter, Instagram

info box

Για ηλικίες από: 

5-9
9-12
12+

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

Πέμ, 21/12/2017 - 19:00
Παρ, 22/12/2017 - 19:00
Σάβ, 23/12/2017 - 19:00
Κυρ, 24/12/2017 - 19:00
Δευ, 25/12/2017 - 19:00
Τρί, 26/12/2017 - 19:00
Τετ, 27/12/2017 - 19:00
Πέμ, 28/12/2017 - 19:00
Παρ, 29/12/2017 - 19:00
Σάβ, 30/12/2017 - 19:00
Κυρ, 31/12/2017 - 19:00
Δευ, 01/01/2018 - 19:00
Τρί, 02/01/2018 - 19:00
Τετ, 03/01/2018 - 19:00
Πέμ, 04/01/2018 - 19:00
Παρ, 05/01/2018 - 19:00
Σάβ, 06/01/2018 - 19:00
Κυρ, 07/01/2018 - 19:00

Άλλα άρθρα