Ο Μικρός πρίγκιπας από το Θέατρο Κούκλας Redicolo επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ από το Θέατρο Κούκλας REDICOLO, επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη, με τέσσερις παραστάσεις για το κοινό τα Σαββατοκύριακα 28-29 Ιανουαρίου και 4-5 Φεβρουαρίου και δέκα πρωινές παραστάσεις για τα σχολεία από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου 2023.

Μία Μουσικο-Κουκλο-Θεατρική παράσταση για όλες τις ηλικίες, με μεγάλες κούκλες, φιγούρες, μαριονέτες και ηθοποιούς, που συνδυάζει τη μαγεία του κουκλοθεάτρου με την ορχηστρική μουσική και την ψηφιακή ζωγραφική.


Παραστάσεις κοινού:

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 18:30.
Κυριακή 29 Ιανουαρίου 11:30.
Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 18:30.
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 11:30

.

Πρωινές παραστάσεις για σχολεία :

25 Ιανουαρίου - 9 Φεβρουαρίου

Ταυτότητα παράστασης :

Κείμενο: ΑΝΤΟΥΑΝ ΝΤΕ ΣΑΙΝΤ ΕΞΥΠΕΡΥ
Μετάφραση: ΜΑΤΙΝΑ ΤΣΙΚΡΙΤΖΗ
Θεατρική Διασκευή – Σκηνοθεσία: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ
Κούκλες, Φιγούρες και Σκηνικά: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΜΤΣΙΟΣ
Σύνθεση, Εκτέλεση, Παραγωγή Μουσικής: ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΠΕΝΙΔΗΣ
Ψηφιακή Ζωγραφική: ΕΥΑ ΔΑΝΙΗΛ
Κοστούμια Κουκλών: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτισμοί: ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ
Φωτογραφίες: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ
Trailer: ΝΙΚΟΣ ΜΟΜΤΣΙΟΣ
Επικοινωνία με Σχολεία: ΙΡΟΝΤΙΝΑ ΚΑΝΔΡΑΛΗ
Οργάνωση Παραγωγής: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ
Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΥΚΛΑΣ REDICOLO
Παίζουν: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΠΕΝΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΜΤΣΙΟΣ

Η ιστορία:
Αφηγητής της ιστορίας μας είναι ένας αεροπόρος που ονειρευόταν να γίνει ζωγράφος. Μέσα από τη ζωγραφική του μας εξιστορεί την συνάντησή του με τον Μικρό Πρίγκιπα, τα σχέδια του ζωντανεύουν και γίνονται παιχνίδια, φιγούρες, κούκλες, πλανήτες. Δημιουργεί έτσι έναν παραμυθένιο κόσμο για να τον μοιραστεί με τα παιδιά, γιατί μόνο αυτά μπορούν να καταλάβουν όσα οι μεγάλοι έχουν ξεχάσει πια. Η θεατρική σκηνή γεμίζει αστέρια και προσκαλεί τα παιδιά να κοιτάζουν πάντα ψηλά και να ακολουθούν τα όνειρά τους.

Οι τεχνικές κουκλοθέατρου:

Το ανθρώπινο μέγεθος των κουκλών, σήμα κατατεθέν της ομάδας, προσφέρεται ιδανικά για την σκηνική παρουσία του Μικρού Πρίγκιπα, διατηρώντας την ποιητική και παραμυθένια του διάσταση. Χαρακτηριστική είναι η σκηνική αλληλεπίδραση της θεατρικής κούκλας με τους ηθοποιούς και τα παιδιά και ο συνδυασμός πολλών τεχνικών από τον χώρο του θεάτρου, του σύγχρονου κουκλοθεάτρου και των παραστατικών τεχνών:
• Ο ρόλος του αφηγητή παίζεται από άνθρωπο.
• Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι αρθρωτή κούκλα σε ανθρώπινο μέγεθος.
• Οι σκηνές στον πλανήτη του αποδίδονται με θέατρο φιγούρων.
• Οι κάτοικοι των πλανητών έχουν σώμα κούκλας και πρόσωπο ανθρώπου.
• Το φίδι είναι μεγάλη κούκλα άμεσου χειρισμού.
• Η αλεπού είναι μαριονέτα με νήματα.

Η ορχηστρική μουσική :

Η μουσική για συμφωνική ορχήστρα και πιάνο, με διάρκεια 80+ λεπτά, συντροφεύει και χρωματίζει ολόκληρο το ταξίδι του Μικρού Πρίγκιπα. Με στοιχεία που παντρεύουν την γαλλική και ελληνική παράδοση, αλλά και επιρροές από την τζαζ, την κινηματογραφική μουσική και τα μουσικά παραμύθια, όπως “ο Πέτρος και ο Λύκος” και η “Λιλιπούπολη”, εκπληρώνει πολλούς διαφορετικούς ρόλους: άλλοτε δημιουργεί λεπτομερή ηχητικά τοπία στο παρασκήνιο, άλλοτε περιγράφει ευθέως καταστάσεις, συναισθήματα και χαρακτήρες, και άλλοτε συνοδεύει τα τραγούδια και τις κινήσεις των ηθοποιών. Ο πλούτος των ηχοχρωμάτων της συμφωνικής ορχήστρας “γαργαλάει” τη φαντασία των μικρών και μεγάλων θεατών της παράστασης και προσθέτει βάθος σε όσα διαδραματίζονται. Η παράσταση προσφέρεται, επίσης, για εκτέλεση με ζωντανή ορχήστρα, κάτι που ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί στο μέλλον.

Η ψηφιακή ζωγραφική:

Τη βάση για την αισθητική της παράστασης δίνουν τα έργα ψηφιακής ζωγραφικής που δημιουργήθηκαν για να οπτικοποιήσουν με φρέσκια ματιά τα σκίτσα του συγγραφέα και το ονειρικό περιβάλλον του έργου. Η ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα παρουσιάζεται μέσα από το ζωντάνεμα της ζωγραφικής του αφηγητή, τα σχέδια του γεμίζουν τη σκηνή δημιουργώντας φιγούρες, σκηνικά, κούκλες και όλα όσα χρειάζεται για να διηγηθεί το παραμύθι: βόες, ελέφαντες, πλανήτες, αεροπλάνα, μπαομπάπ, ηφαίστεια, ερήμους, βουνά, τριαντάφυλλα και φυσικά τον Μικρό Πρίγκιπα ως φιγούρα και ως κούκλα σε ανθρώπινο μεγέθος.  

Είπαν για την παράσταση:

“Ένα παραμυθένιο και ονειρικό πλανητικό σύμπαν, με συνεχείς εκπλήξεις, συγκίνηση, νοσταλγία, γέλιο και καταπληκτικά τραγούδια, που συμπαρασύρει μικρούς και μεγάλους… Η Δέσποινα Καλπενίδου, ο Γιάννης Μόμτσιος και οι κούκλες τους, μεταφέρουν επί σκηνής τα διαχρονικά μηνύματα αγάπης κι επικοινωνίας του Μικρού Πρίγκιπα, με περισσή λεπτότητα, ευαισθησία και παιδαγωγική προσέγγιση, ορχηστρική μουσική και τραγούδι. Μέσα από τις διακριτικές κινήσεις τους και τις παιχνιδιάρικες φωνές τους, με κέφι και μεράκι, μας δίνουν το έναυσμα για να αποκωδικοποιήσουμε τα μηνύματα και να προσεγγίσουμε τον κόσμο μέσα από την οπτική και τη σοφία του ακαταμάχητου πρίγκιπα, με ορίζοντα το παρόν και το μέλλον…”

“Το μεράκι, η χαρά, η ζωντάνια, η αγάπη των δημιουργών για το καλλιτεχνικό τους έργο με συγκίνησε βαθειά και πλημμύρισε η καρδιά μου από ευχάριστα και ζεστά συναισθήματα! Από την αρχή μέχρι το τέλος οι δυο καλλιτέχνες, με τις υπέροχες φωνές τους, ζεστές, παιχνιδιάρικες, τρυφερές, καλοσυνάτες, ζωηρές μας προσκαλούσαν σε ένα ταξίδι που δεν ήθελες να τελειώσει… η παράσταση πλαισιωμένη από ιδιαίτερα όμορφη ορχηστρική μουσική, με τα λιτά φαινομενικά, σκηνικά αντικείμενα που πραγματικά ούτε μπορείς να φανταστείς την πολυχρηστικότητά τους, μας έπαιρναν κυριολεκτικά από το χέρι και μας ταξίδεψαν μαζί τους, σε άλλους πλανήτες… γίναμε πιστοί σύντροφοι σε ένα ταξίδι που κάθε σταθμός ήταν και μια αποκάλυψη…”

“Υπέροχη παράσταση! Συγκινητική! Φαίνεται η δουλειά που έχει γίνει από ομάδα ανθρώπων! Καλοδουλεμένο κείμενο, σκηνικά που ταξιδεύουν, μουσική που γαργαλαει το μυαλό, όσο οι επί σκηνής συντελεστές δίνουν την ψυχή τους! Την απολαύσαμε με τον γιο μου! Συγχαρητήρια!”

“Μπράβο σας. Πολύ ωραία παράσταση για άλλη μια φορά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους του γιου μας που το απόλαυσε! Μετράει πολύ ειδικά για ένα παιδί με αυτισμό. Να είστε καλά να κάνετε ωραία πράγματα για όλους μας!”

“Εξαιρετική, ευφυέστατη, συγκινητική, μοναδική η δουλειά σας!!! Πολλά συγχαρητήρια και ευχαριστούμε!”

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά.

Ηλικίες: Κατάλληλη για παιδιά όλων των ηλικιών και μεγάλους.

Τιμές εισιτηρίων: 10€ γενική είσοδος, 8€ εκπτωτικό (ομαδικό άνω των 10 ατόμων, οικογενειακό άνω των 4 ατόμων, ανέργων, φοιτητικό, ΑΜΕΑ, UNIMA, ΣΕΗ, άνω των 65 ετών), 8€ προπώληση Goldmall, 5€ μαθητικό εισιτήριο μόνο στις πρωινές παραστάσεις για τα σχολεία.

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη
Μεταμορφώσεως 7, Καλαμαριά,
Θεσσαλονίκη

Κρατήσεις θέσεων
Παραστάσεις κοινού: 6986 580 842.
Παραστάσεις για σχολεία: 6932 200 859.

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

info box

Τρόποι επικοινωνίας: 

Κρατήσεις θέσεων:
Παραστάσεις κοινού: 6986 580 842
Παραστάσεις για σχολεία: 6932 200 859

Διεύθυνση: 

Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη
Μεταμορφώσεως 7, Καλαμαριά

Πόλη: 

Κόστος: 

Το κόστος αναγράφεται μέσα στο κείμενο

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

28/01/2023 - 18:30