Εργαστήρια φωτογραφίας για εφήβους στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης μετά από δύο χρόνια περιορισμού περιμένει και πάλι αυτό το καλοκαίρι τους εφήβους ηλικίας 13-16 ετών στα εργαστήριά του με τίτλο «Φωτογραφία 13-16».

Τρεις εβδομάδες γεμάτες δημιουργία, παιχνίδια και γνώση περιμένουν τους νέους να μυηθούν στην τέχνη της φωτογραφίας με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο!

Οι τρεις κύκλοι συναντήσεων είναι διάρκειας 15 ωρών ο κάθε ένας και θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Α. «Φωτογραφία 13-16: Εισαγωγή στην τέχνη της Φωτογραφίας»

Στο εργαστήριο οι έφηβοι θα εκπαιδευτούν στην τέχνη της φωτογραφίας και θα ασχοληθούν με τις βασικές αρχές της φωτογραφικής τεχνικής αναλύοντας έννοιες όπως κάδρο, σύνθεση, οπτική γωνία, αποφασιστική στιγμή. Τα μαθήματα είναι θεωρητικά και πρακτικά.

Σχεδιασμός και υλοποίηση: Αντώνης Βλάχος, Άρτεμις Πυρπύλη
Διάρκεια: Δευτέρα 20 Ιουνίου – Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Β. «Φωτογραφία 13-16: Δημιουργικές εφαρμογές»

Το εργαστήριο αφορά έννοιες όπως φωτοειδησεογραφία, φωτογραφία δρόμου, πορτραίτο, προσωπική φωτογραφία. Μέσα από μια σειρά πρακτικών, αλλά και θεωρητικών μαθημάτων, οι έφηβοι θα διερευνήσουν τη σχέση αντικειμενικότητας/υποκειμενικότητας στη φωτογραφία, θα κατανοήσουν την αφηγηματική και εκφραστική δυνατότητα της προσωπικής φωτογραφίας και θα δημιουργήσουν το δικό τους φωτογραφικό ημερολόγιο.

Σχεδιασμός και υλοποίηση: Άρτεμις Πυρπύλη.
Διάρκεια: Δευτέρα 27 Ιουνίου – Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Γ. «Φωτογραφία 13-16: Εικόνες του εαυτού»

Στο εργαστήριο αυτό και με αφορμή τις φωτογραφίες της έκθεσης landscape stories που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου οι έφηβοι θα διερευνήσουν τον βαθύτερο εαυτό τους, τις προσωπικές τους ανάγκες, όνειρα και φόβους και θα δοκιμάσουν να τα αποτυπώσουν φωτογραφικά. Το κάθε μάθημα θα έχει στοιχεία τεχνικής και οπτικής παιδείας, καθώς και πλήθος φωτογραφικών ασκήσεων. Στόχος είναι με το πέρας των μαθημάτων κάθε έφηβος να έχει δημιουργήσει πολυτροπικά τη δική του προσωπική ιστορία.

Σχεδιασμός και υλοποίηση: Αντώνης Βλάχος, Μαρία Κοκορότσκου.
Διάρκεια: Δευτέρα 4 Ιουλίου – Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

Βιογραφικά εισηγητών/εισηγητριών

Ο Αντώνης Βλάχος είναι απόφοιτος του τμήματος φωτογραφίας του ΙΙΕΚ ESP και του τμήματος δημοσιογραφίας του ΙΙΕΚ ΑΚΜΗ. Έχει υλοποιήσει πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Από το 2016 είναι βασικός συνεργάτης στα εργαστήρια του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης για εφήβους.

Η Άρτεμις Πυρπύλη είναι απόφοιτη της Ecole de Photographie de Paris. Εργάστηκε ως επίσημη φωτογράφος σε φεστιβάλ (μουσικά και κινηματογραφικά) στη Γαλλία, στην Αγγλία, στη Γερμανία και στην Αμερική. Ταυτόχρονα, εργάστηκε ως βοηθός φωτογράφων, αλλά και ως βοηθός ατζέντη φωτογραφικού πρακτορείου στο Παρίσι. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει διδάξει φωτογραφία σε ιδιωτικά ΙΕΚ και εργαστήρια φωτογραφίας (ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Stereosis), καθώς επίσης και στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

H Μαρία Κοκορότσκου σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή και Θέατρο στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (ΜΑ) στη Μουσειολογία και στην Πολιτιστική Κληρονομιά στο University College London και στην Παιδαγωγική του Θεάτρου στο ΑΠΘ. Έχει εκπονήσει διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια που απευθύνονται σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, καθώς και σε οικογένειες. Παράλληλα, έχει διδάξει σε σεμινάρια επιμόρφωσης δασκάλων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με την οπτική παιδεία, την τέχνη της φωτογραφίας και το θέατρο, και σε δομές εκπαίδευσης ενηλίκων αισθητική αγωγή και θέατρο.

Πληροφορίες:

Οι κύκλοι συναντήσεων απευθύνονται σε εφήβους ηλικίας 13-16 ετών.

Απαραίτητη προϋπόθεση οι συμμετέχοντες να έχουν τη δική τους ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.

Πότε ;
Από20/6/22 έως: 8/7/22, Δευτέρα - Παρασκευή, 11:00-14:00.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή για το σύνολο των συναντήσεων ή ξεχωριστά, μέχρι και την Πέμπτη 16 Ιουνίου, τουλάχιστον για τον πρώτο κύκλο. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Eισιτήρια:
Κόστος συμμετοχής: 50€ / ανά άτομο, ανά εργαστήριο. Ισχύει έκπτωση 10% για τα αδέλφια και για όποιον θελήσει να παρακολουθήσει δύο από τα τρία εργαστήρια, και 20% για όποιον θελήσει να παρακολουθήσει το σύνολο του προγράμματος.

MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης,
Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης

Πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 566 716 & στο e-mail: reception.photography@momus.gr

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

info box

Τρόποι επικοινωνίας: 

Πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 566 716 & στο e-mail: reception.photography@momus.gr

Διεύθυνση: 

MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης,
Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης

Πόλη: 

Κόστος: 

Το κόστος αναγράφεται μέσα στο κείμενο

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

20/06/2022 - 11:00
21/06/2022 - 11:00
22/06/2022 - 11:00
23/06/2022 - 11:00
24/06/2022 - 11:00