Το Φυλαχτοοοοοοοοοοοο: Διαδραστικό μουσικό παραμύθι στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα παρουσιάσουν το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 και ώρα 18:30, το νέο διαδραστικό μουσικό παραμύθι “Το Φυλαχτοοοοοοοοοοοο”, σε σύνθεση και μουσική διεύθυνση της Δήμητρας Τρυπάνη, σε μια εντυπωσιακή παράσταση ήχου.

Η παράσταση θα ξεκινήσει με ένα συναρπαστικό εργαστήριο με τη συμμετοχή του κοινού, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Το Φυλαχτοοοοοοοοοοοο –εμπνευσμένο από γνωστά ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια– διαδραματίζεται στους Παξούς και αφηγείται την ιστορία ενός ψαρά που πλουτίζει χάρη σε ένα μαγικό ψαράκι που πιάνεται στο αγκίστρι του. Η Μοίρα όμως υφαίνει γι’ αυτόν άλλα σχέδια…

Πρόκειται για το αποτέλεσμα του ομότιτλου εννιάμηνου εκπαιδευτικού προγράμματος διαθεματικής καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής δράσης που φιλοδοξεί μέσα από σύγχρονα και καινοτόμα εργαλεία να φέρει εκπαιδευτικούς και μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής σε επαφή με τον μαγικό κόσμο του μουσικού θεάτρου. Φέτος, το πρόγραμμα υλοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε συνεργασία με δεκατρία δημοτικά σχολεία, συμπεριλαμβανομένου και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Πεντέλης.

Το διαδραστικό μουσικό παραμύθι θα παρουσιαστεί με τη συμμετοχή δεκατεσσάρων δασκάλων, πέντε καταξιωμένων μουσικών και περισσότερων από διακοσίων μαθητών χαρίζοντας στο κοινό μια αξέχαστη εμπειρία θέασης και ακρόασης, κατά την οποία μάλιστα οι θεατές θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συμπράξουν με τους μικρούς και μεγάλους περφόρμερ και να γίνουν ενεργό μέρος της παράστασης.

Το επιτυχημένο πρόγραμμα ξεκίνησε πέρυσι με το μουσικό παραμύθι για εννέα φωνές και σύνολο δωματίου Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας;, το οποίο είναι διαθέσιμο δωρεάν στο nationalopera.gr/GNOTV

Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι προαιρετική.

Λίγα λόγια για το διαδραστικό μουσικό παραμύθι

Το Φυλαχτοοοοοοοοοοοο είναι ένα «καινούριο-παλιό» μουσικό παραμύθι τοποθετημένο στους Παξούς και βασισμένο σε χαρακτήρες, σκηνές και σύμβολα παρμένα από γνωστά παραδοσιακά ελληνικά παραμύθια. Περιγράφει την ιστορία ενός ψαρά που πλουτίζει χάρη σε ένα μαγικό ψαράκι που πιάνεται στο αγκίστρι του. Η Μοίρα όμως του ψαρά, φθονώντας τα πλούτη που ξαφνικά απέκτησε, μεταμορφώνει τη μονάκριβη κόρη του σε Λάμια, κρύβοντας κακό ξόρκι μέσα σε ένα φυλαχτό που της φοράει στον λαιμό της με το που γεννιέται. Ο μόνος που ξεφεύγει από τα δόντια της Λάμιας –και ο μόνος που φαίνεται τελικά να μπορεί να βοηθήσει την αδελφή του, τους γονιούς του και τ’ αδέλφια του, λύνοντας το ξόρκι– είναι ο τρίτος και μικρότερος γιος του ψαρά, ο οποίος επιστρέφει στο χωριό του για την τελική αναμέτρηση με τη Λάμια, έχοντας στο πλευρό του συμμάχους παλιούς και νέους φίλους του. — Δήμητρα Τρυπάνη

Λίγα λόγια για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα:

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαθεματικής καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής δράσης για σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διάρκειας εννέα μηνών συνεχίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ, αυτήν τη φορά με τίτλο Το Φυλαχτοοοοοοοοοοοο. Το πρόγραμμα, αξιοποιώντας τη μέθοδο ακουστικής «επανεκκίνησης» της Δήμητρας Τρυπάνη «From Ear to Body», στοχεύει στη μετάδοση γνώσεων και εργαλείων που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους δασκάλους και τους μαθητές στις σχολικές εκδηλώσεις, την καλλιέργεια νέων καλλιτεχνικών και δημιουργικών δεξιοτήτων και την εξοικείωση των μαθητών με τις παραστατικές τέχνες μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους στη διαδικασία μιας παράστασης μουσικού θεάτρου. Η παράσταση ήχου Το Φυλαχτοοοοοοοοοοοο αποτελεί το απόσταγμα του εργαστηριακού κύκλου αυτής της χρονιάς, με τη συμμετοχή δεκατριών σχολείων, δεκατεσσάρων δασκάλων, πέντε καταξιωμένων μουσικών και περίπου διακοσίων μαθητών.

Το Φυλαχτοοοοοοοοοοοο

Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ
Παράσταση ήχου – Διαδραστικό μουσικό παραμύθι

Σύνθεση πρωτότυπου έργου, υπεύθυνη συντονισμού, διεύθυνση μουσικού συνόλου: Δήμητρα Τρυπάνη.

Συντελεστές:

Μουσική διεύθυνση Δήμητρα Τρυπάνη
Διδασκαλία σωματικών και φωνητικών κρουστών Αντώνης Βασιλειάδης
Σεμινάρια σκηνικής ερμηνείας Νίκος Ζιάζιαρης
Φωνητική και χορωδιακή διδασκαλία Σοφία Κετεντζιάν
Τεχνικές διεύθυνσης συνόλων, μουσική προετοιμασία Αλίκη Σιούστη
Σκηνικά αντικείμενα Μαθητές Σχολείων, Χριστίνα Σπανού
Σχεδιασμός φωτισμού Κώστας Μπεθάνης
Σκηνοθεσία βίντεο Γρηγόρης Πανόπουλος
Οπερατέρ Ραφαήλ Σαμαράς, Αντώνης Ποντίκης, Γιώργος Νικόπουλος
Οργάνωση παραγωγής Καλλιρρόη Παπαδοπούλου.

Με τη συμμετοχή μουσικού συνόλου – Παναγιώτης Τζιώτης (βιολί), Σοφία Αλιφιεράκη (φλάουτο), Ήβη Παπαθανασίου (τσέλο), Γωγώ Ξαγαρά (άρπα), Αντώνης Βασιλειάδης (κρουστά).

Συμμετέχουν τα Σχολεία:
Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πεντέλης, 1ο Αθηνών, 4ο Αθηνών, 9ο Αθηνών, 21ο Αθηνών “Λέλα Καραγιάννη”, 38ο Πειραιά, 3ο Αγίας Παρασκευής, 19ο Αιγάλεω, 13ο Ιλίου, 13ο Κορυδαλλού, 15ο Περιστερίου, 10ο Χαϊδαρίου, 3ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου.

Eισιτήρια:
Είσοδος ελεύθερη, με δελτία εισόδου.

Εθνική Λυρική Σκηνή
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος,
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,
Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα,
Αθήνα,
Πληροφορίες / Κρατήσεις:
snfcc.org | nationalopera.gr

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

info box

Τρόποι επικοινωνίας: 

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
snfcc.org | nationalopera.gr

Διεύθυνση: 

Εθνική Λυρική Σκηνή
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος,
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,
Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Πόλη: 

Κόστος: 

Είσοδος ελεύθερη, με δελτία εισόδου

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

04/06/2022 - 18:30