Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μάϊου 2022 του Ιδρύματος Ωνάση

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζουν δυναμικά μέσα από μια πολυθεματική σειρά εργαστηρίων γεμάτα εκπλήξεις.

Βιωματικά εργαστήρια ξεκλειδώνουν συναισθήματα μέσα από τη μουσική και εκπαιδευτικοί μέσα από ήχους και μουσικά όργανα, δείχνουν στα παιδιά με αυτισμό πώς να απελευθερώνουν συναισθήματα και να αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες. Στο πλαίσιο της έκθεσης της Στέγης, Weather Engines, τα παιδιά μαθαίνουν ότι οι πλαστικές συσκευασίες με λίγη φαντασία και μια νέα, βιώσιμη προσέγγιση μπορούν να αποκτήσουν χίλιες και μία νέες χρήσεις, ενώ οι Οργανούληδες μπαίνουν και πάλι στις σχολικές αίθουσες.

Το Ίδρυμα Ωνάση δημιουργεί και μοιράζεται διαρκώς με όλους, καινούρια παιδαγωγικά εργαλεία και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σε υβριδική και φυσική μορφή, με στόχο να αναδιαμορφώσει το περιεχόμενο, να εξελίξει αλλά και να επιμορφώσει.

Ανακαλύψτε τον μοναδικό κόσμο των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, σήμερα.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ: Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

18 & 25.05.22 | 17:00 – 19:00 & 19:00 – 21:00

Απευθύνεται σε: Εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ειδικούς παιδαγωγούς, θεραπευτές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας

Πώς μπορεί το Κλειδί του Σολ να ξεκλειδώσει συναισθήματα και δεξιότητες παιδιών που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού; Ένα εργαστήριο μουσικής για γονείς και παιδιά, το οποίο απελευθερώνει την επικοινωνία με νότες και ρυθμό.

Για ένατη χρονιά, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση, «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό», φέρνει σε επαφή με τη μουσική μεικτές ομάδες παιδιών, με και χωρίς Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, μαζί με τους γονείς τους. Εδώ, «γλώσσα επικοινωνίας» γίνονται οι νότες, οι ήχοι και ο ρυθμός, ενώ το πιάνο και το σαξόφωνο αποτελούν τα μέσα αυτής της επικοινωνίας.

Άκου, δες και μπες, στο ειδικά μελετημένο μουσικό παιχνίδι με όλες τις αισθήσεις σου. Στο εργαστήριο αυτό, οι ήχοι και τα μουσικά όργανα βοηθούν κάθε παιδί να απελευθερώσει τα συναισθήματά του και να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Για να μπορέσουν τα παιδιά που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, μέσα από την εμπειρία της ομαδικότητας, να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους και να ενσωματωθούν στην ομάδα.

Δηλώστε συμμετοχή εδώ:
https://form.jotform.com/221004736337348

ΜΗΔΕΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ:ΟΙ ΝΕΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

14.05.22 | 10:00 – 11:30 & 12:00 – 13:30

Απευθύνεται σε: Παιδιά 8-12 ετών

Οι πλαστικές συσκευασίες με λίγη φαντασία και μια νέα, βιώσιμη προσέγγιση μπορούν να αποκτήσουν χίλιες και μία νέες χρήσεις. Σε αυτό το δημιουργικό εργαστήριο για παιδιά θα μάθουμε να φτιάχνουμε το δικό μας βιοπλαστικό από καλαμπόκι στο σπίτι, βίγκαν δέρμα από κομπούχα αλλά και εδώδιμα κουτάλια και μαχαιροπήρουνα από ζύμη σιταριού.

Οι συμμετέχοντας θα μάθουν, θα σκεφτούν και θα σχεδιάσουν μια νέα, βιώσιμη προσέγγιση στα καταναλωτικά αγαθά, τις συσκευασίες και τα αντικείμενα μίας χρήσης. Μια μεγάλη ποσότητα της ρύπανσης από απόβλητα στους ωκεανούς αφορά συσκευασίες καταναλωτικών αγαθών και πλαστικά μίας χρήσης. Σε μια προσπάθεια ολοκλήρωσης της επικοινωνίας του προβλήματος (η οποία ήδη περιλαμβάνει τη χρήση περισυλλεχθέντων θαλάσσιων αποβλήτων σε μια πρόταση βιώσιμου σχεδιασμού), αυτό το αυτοσχέδιο εργαστήριο θα προσπαθήσει να στοχεύσει στην πηγή του προβλήματος των πλαστικών.

Μέρος της έκθεσης Weather Engines.

Δηλώστε συμμετοχή εδώ:
https://form.jotform.com/220725977312357

ΟΙ ΟΡΓΑΝΟΥΛΗΔΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

18.05.22 | 10:00 – 10:45

Απευθύνεται σε: Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Οι Οργανούληδες, τo μοναδικό, καινοτόμο και διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού (τάξεις Β’, Γ’, Δ’, Ε’, ΣΤ’), που στόχο έχει να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν τα πάντα για τη λειτουργία και τη φροντίδα των οργάνων τους, και παράλληλα να ανοίξει τον διάλογο γύρω από τη δωρεά οργάνων μέσα στην οικογένεια, ξεκίνησε τις διαδικτυακές παρουσιάσεις του στα Δημοτικά Σχολεία τον Ιανουάριο του 2022. Οι τέσσερις πρώτες παρουσιάσεις αγκαλιάστηκαν από τα σχολεία καθώς συμμετείχαν σε αυτές περισσότεροι από 2500 μαθητές, αλλά και 200 εκπαιδευτικοί.

Η επόμενη online παρουσίαση για μαθητές Δημοτικών Σχολείων, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 (10:00 π.μ.).

Δηλώστε συμμετοχή εδώ:
https://form.jotform.com/213424612058348

ΖΩΓΡΑΦΗΓΗΣΗ: ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΤΗΣ ΧΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΡΗΓΑ

12.05.22 | 10:30 – 12:30

Απευθύνεται σε: Τάξεις της Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού

Η Χάρτα του Ρήγα γίνεται αφορμή για ένα διασκεδαστικό παιχνίδι γρίφων, αποκρυπτογράφησης, ζωγραφικής και ιστορίας. Μέσα από το πρόγραμμα θα ανακαλύψετε τα μυστικά ενός χάρτη που φτιάχτηκε για να ξεκινήσει η Επανάσταση του 1821.

Ο Ρήγας Βελεστινλής, αυτός που έγραψε τον «Θούριο» ύμνο και προετοίμασε τους Έλληνες για την Επανάσταση του 1821, κατάφερε έξυπνα να «κρύψει» το όνειρό του για μια Ελλάδα ανεξάρτητη μέσα σε έναν χάρτη.

Με αφορμή ένα αντίτυπο της Χάρτας της Ελλάδας που βρίσκεται στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, οι μαθητές θα λύσουν γρίφους και θα αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα που ήθελε να μεταφέρει ο Ρήγας στους υπόδουλους Έλληνες.

Ετοιμαστείτε να ταξιδέψετε μέσα στον χάρτη, ακολουθώντας μια διαδρομή γεμάτη άγνωστες ιστορίες νομισμάτων, αρχαίων μνημείων, ιστορικών μαχών, μυθικών ηρώων, βασιλιάδων και φιλοσόφων, και εμπνευστείτε για να δημιουργήσετε τα γεμάτα νόημα δικά σας σύμβολα.

Δηλώστε συμμετοχή εδώ:
https://form.jotform.com/220963361387360/

Περισσότερες πληροφορίες: onassis.org

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

info box

Τρόποι επικοινωνίας: 

Περισσότερες πληροφορίες: onassis.org
τηλ.: 211-19 81 784

Διεύθυνση: 

Ίδρυμα Ωνάση
Λεωφόρος Αν.Συγγρού 107,
τ.κ. 117 45

Πόλη: 

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

18/05/2022 - 17:00
25/05/2022 - 17:00