Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες του Ιδρύματος Θεοχαράκη

Για παιδιά : Εργαστήρια

Εξερευνώντας τις αισθήσεις | Για βρέφη 12-24 μηνών
Διεγείροντας τις αισθήσεις των λιλιπούτειων φίλων μας, προσφέροντας μία ποικιλία ερεθισμάτων, που εστιάζουν στην αφή, την όσφρηση, την όραση, την ακοή και τη γεύση, τους βοηθάμε να αντιληφθούν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν. Ελάτε να παίξουμε, να εξερευνήσουμε, να λερωθούμε και να λερώσουμε! Με την ηθοποιό και εμψυχώτρια Μαρίζα Τσάρη.

21 Μαΐου 2022 Οι μέλισσες και ο κόσμος τους!
Σάββατο, 12:30-13:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Ανακαλύπτοντας τις τέχνες | Για παιδιά 2-4 ετών
Για δέκατη τρίτη συνεχόμενη χρονιά, παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Η μουσειοπαιδαγωγός, νηπιαγωγός Σπυριδούλα Χρόνη δημιουργεί ένα κλίμα αποδοχής και ενθάρρυνσης δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να ξεδιπλώσουν κομμάτια του εαυτού τους και να γευτούν τις χαρές που δίνει η επαφή με την τέχνη και η συμμετοχή στην ομάδα. Σε κάθε κύκλο, μέσα από νέες θεματικές ενότητες, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης, καθώς και τον κόσμο που τα περιβάλλει και θα δημιουργήσουν τα πρώτα τους εικαστικά αντικείμενα.

ΚΥΚΛΟΣ 5 7, 14, 21 Μαΐου 2022
Σάββατο, 10:30-11:30
Κόστος συμμετοχής κύκλου: 60€
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Kamishibai: Θέατρο από Χαρτί | Για παιδιά 6-12 ετών
Η τέχνη του Kamishibai έρχεται από τη μακρινή Ιαπωνία και σημαίνει «Θέατρο από Χαρτί» (kami: χαρτί, shibai: θέατρο). Γνώρισε μεγάλη επιτυχία και αποτελεί τον πρόδρομο των αγαπημένων γιαπωνέζικων comics, manga. Με το πέρασμα του χρόνου, η τέχνη αυτή εξαπλώθηκε πέρα από τα σύνορα της Ιαπωνίας και χρησιμοποιείται για παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει αναγνωριστεί η μεγάλη του καλλιτεχνική αλλά και εκπαιδευτική αξία. Στη μικρή ξύλινη σκηνή του «Θεάτρου από Χαρτί», ξεδιπλώνονται παραμύθια και ιστορίες από όλο τον κόσμο, που διαδέχονται η μία την άλλη. Με την αφηγήτρια Βασιλεία Βαξεβάνη, Σχεδιασμός-υλοποίηση: Athens Comics Library.

14 Μαΐου 2022 Emakimono
21 Μαΐου 2022 Η σκηνή του kamishibai
28 Μαΐου 2022 Οι ιστορίες του kamishibai
4 Ιουνίου 2022 Prince Gamma, ο πρώτος υπερήρωας

Σάββατο, 16:30-18:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 45€
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Εμείς οι σύγχρονοι | Για παιδιά 7-12 ετών
Πώς μοιάζει ένα γλυπτό ή ένας πίνακας στη σύγχρονη τέχνη;
Τα παιδιά γνωρίζουν, μαθαίνουν και παίζουν με τα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών. Χρησιμοποιώντας τα, αναπάντεχα πολλές φορές, υλικά των καλλιτεχνών, δημιουργούν το δικό τους πρωτότυπο εικαστικό έργο. Με την εικαστικό Βασιλική Σηφοστρατουδάκη.

8 Μαΐου 2022
Ο χορός των γλυπτών. Με αφορμή το έργο της Γεωργίας Σαγρή, Dynamis, 2017. Το έργο της Γεωργίας Σαγρή, συνθέτει τον χορό µε τον δηµόσιο χώρο, τη γλυπτική και την παράδοση. Στο εργαστήριο τα παιδιά δημιουργούν ένα γλυπτό με χαρτόνια και δοµικά υλικά, συνδέοντάς τα µε γεωµετρικά σχήµατα από χαρτόνι. Το έργο τους ολοκληρώνεται µε τον τίτλο του, ο οποίος αφηγείται την ιστορία του.

Κυριακή, 12:00-13:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Για παιδιά : Βασισμένα στις εκθέσεις
Η εξαφάνιση του Μερκούριου Μπούα | Για οικογένειες (με παιδιά 7-11 ετών)

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη για όλη την οικογένεια, βασισμένο στην περιοδική έκθεση «Νίκος Εγγονόπουλος | Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού».

Την εποχή του σουρεαλισμού, κάθε άνθρωπος μπορούσε να ονειρευτεί ό,τι ήθελε, να ταξιδέψει μέσα στο χρόνο και να ζήσει σε όποια εποχή επιθυμούσε. Ήταν ελεύθερος…
Σε εκείνη την εποχή ζούσε και ο Μερκούριος Μπούας, σπουδαίος στρατιώτης, που, όμως, δεν άντεχε άλλο τον πόλεμο και τη δυστυχία και ήθελε να ξεφύγει από αυτή τη σκληρή και δυσβάσταχτη πραγματικότητα. Ο μόνος που μπορούσε να τον βοηθήσει να δραπετεύσει, ήταν ο ζωγράφος Νίκος Εγγονόπουλος. Τι έγινε τελικά και γιατί εξαφανίστηκε;

Γνωρίζοντας τους μυθικούς ήρωες των έργων του Νίκου Εγγονόπουλου, μέσα από ένα παιχνίδι εξερεύνησης, γινόμαστε ντετέκτιβ και λύνουμε το μυστήριο! Σχεδιασμός/Υλοποίηση: Νεφέλη Σιαφάκα

7, 14, 21, 28 Μαΐου 2022
Σάββατο, 16:00
Κόστος συμμετοχής ανά οικογένεια: 30€ (έως 4 μέλη) και 10€ για κάθε επιπλέον άτομο
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Για ενήλικες:

“Μetamyth Therapy through the Arts in Museums©” | Για νέους και ενήλικες
Η βιωματική ξενάγηση στις εκθέσεις είναι μια πρόσκληση στο συναίσθημα, σε σκέψεις, εμπειρίες, αναμνήσεις και όνειρα των συμμετεχόντων. Μέσα από τις τέχνες, οι συμμετέχοντες εμπνέονται, εκφράζονται, μοιράζονται και συγχρόνως ζουν και παίζουν την προσωπική τους αλήθεια με μάρτυρα και συνοδοιπόρο την ομάδα. Η βιωματική ξενάγηση είναι μέρος της τεχνικής “Μetamyth Therapy through the Arts in Museums©| και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, σπουδαστές και λειτουργούς των τεχνών και της ψυχολογίας, σε γονείς και νέους άνω των 15 ετών. Με τη Θάλεια Βαλέτα, ψυχοθεραπεύτρια, δραματοθεραπεύτρια ΒΑ, ΜΑ, ΗPC Reg.UK.

14 Μαΐου 2022 Στο πλαίσιο της έκθεσης Νίκος Εγγονόπουλος l Ο Ορφέας του Υπερρεαλισμού
Σάββατο, 18:00-21:00
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Εργαστήριο Κεραμικής | Για ενήλικες
Ένα νέο εργαστήριο έρχεται για να απελευθερώσει τη δημιουργικότητά μας και να μας ταξιδέψει στα μυστικά του κόσμου της κεραμικής χειροποίητης τέχνης. Σε κάθε μάθημα, το οποίο συνδυάζει αρμονικά το πρακτικό (τεχνική και διακόσμηση) με το θεωρητικό κομμάτι, οι συμμετέχοντες γνωρίζουν την κεραμική μέσα από την παρουσίαση και τον σχολιασμό της διεθνούς επικαιρότητας, με αναφορές στις κατευθύνσεις και τάσεις, όπως καταγράφονται σήμερα, αλλά και μέσα από τις σύγχρονες προσεγγίσεις στο κεραμικό design. Με τον Γιώργο Τσεριώνη.

10 Μαΐου 2022 Τεχνική με μακαρόνι
17 Μαΐου 2022 Τεχνική νερικόμι
24 Μαΐου 2022 Γλυπτική με πηλό

Προσφέρεται η δυνατότητα δωρεάν ψησίματος για ένα μπισκουί και ένα γυάλωμα για σχετικά μικρά αντικείμενα (μέχρι 3-4 κομμάτια) για κάθε συμμετέχοντα.

Τρίτη, 18:00-21:00
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 30€
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Macrame Workshop | Για ενήλικες
Γνωρίστε το Μακραμέ, την τέχνη της υφαντικής με ρίζες στις αραβικές χώρες τον 13ο αιώνα μ.Χ., όπου οι υφαντουργοί τελείωναν με κόμπους και κρόσια τα υφαντά τους. Το Μακραμέ διαδόθηκε στην Ευρώπη από τους Ισπανούς ναύτες και κατά τη βικτωριανή περίοδο ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο ως τέχνη στον κύκλο της βασίλισσας Βικτώριας της Αγγλίας. Αναβιώθηκε, όπως συναντάται σήμερα, την δεκαετία του 1970 και έχει απεριόριστες εφαρμογές αφού μπορούμε να δημιουργήσουμε αντικείμενα αλλά και έργα τέχνης. Στο φετινό εργαστήριο μαθαίνουμε τους βασικούς κόμπους μακραμέ και δημιουργούμε χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα για τον χώρο μας. Με τον Κυριάκο Πατσαλή, fiber artist.

9 Μαΐου 2022 Plant hanger (κρεμαστή ανθοστήλη)
16 Μαΐου 2022 Table runner (τραβέρσα)
23 Μαΐου 2022 Macramé Bunting (σημαιάκια μακραμέ)
30 Μαΐου 2022 Wall hanging (κρεμαστό επιτοίχιο)

Δευτέρα, 18:00–21:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 100€
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 30€
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Ανακαλύπτοντας το μελάνι ΙΙ. Ζωγραφική για ενήλικες

Τεχνικές Sumie και ιαπωνικής καλλιγραφίας, τύπωμα και πειραματισμός
Με μια μικρή εισαγωγή στο μελάνι, βλέπουμε ότι ξετυλίγεται ένα ολόκληρο εικαστικό ταξίδι.. Η μεγάλη του ιστορία, οι πολλές εφαρμογές του, ο τονικός πλούτος, όλα αυτά χρειάζονται χρόνο και για αυτό συνεχίζουμε και τον Μάιο την εξερεύνηση. Το εργαστήριο απευθύνεται και στους συμμετέχοντες του πρώτου κύκλου μαθημάτων αλλά και σε αυτούς που δεν έχουν ξαναχρησιμοποιήσει μελάνι. Με την εικαστικό Άρτεμη Κατσαμπάνη-Ohta.

11, 18, 25 Μαΐου, 1 Ιουνίου 2022
Τετάρτη, 18:00-20:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 80€
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Γυναικεία Χορωδία Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη | Για ενήλικες
Βασικός στόχος της χορωδίας μας είναι η καλλιέργεια της φωνής των συμμετεχουσών, η ανάγνωση/αποκωδικοποίηση της παρτιτούρας, η επαφή τους με μουσικά είδη και στιλ διαφορετικών εποχών, η εξοικείωσή τους με τη σκηνή, καθώς και η ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και αλληλεγγύης.

Η Γυναικεία Χορωδία του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη απευθύνεται σε κυρίες όλων των ηλικιών, οι οποίες εντάσσονται στο δυναμικό της, κατόπιν ακροάσεων. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται συναυλίες στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη σε σύμπραξη με άλλες καταξιωμένες χορωδίες.

Τη χορωδία ίδρυσε η ειδικός φωνής Νίνα Καλούτσα, πριν από επτά χρόνια, και από τον Οκτώβριο του 2015 επικεφαλής της είναι η Κατερίνα Βασιλικού.

Διδασκαλία-Διεύθυνση: Κατερίνα Βασιλικού
Πιάνο: Μιχάλης Χανός

Κάθε Σάββατο από 2 Οκτωβρίου 2021 έως 25 Ιουνίου 2022
(εκτός από: 25/12, 01 & 08/01, 05 & 26/03, 23 & 30/04, 01/05, 11/06).
Ακροάσεις-εγγραφές: Kαθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ώρα: 10:00-12:00
Ατομική συμμετοχή: 50€/μήνα
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Online

Στο καταφύγιο της τέχνης | Για ενήλικες
Διαδραστικές συναντήσεις με αφορμή τις τέχνες.
Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη αναβιώνει οκτώ από τις σπουδαιότερες εκθέσεις τέχνης που διοργανώθηκαν στους εκθεσιακούς του χώρους τα τελευταία χρόνια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση εμβληματικών έργων τέχνης από παλαιότερες εκθέσεις του Ιδρύματος και την αλληλεπίδραση αυτών με άλλες τέχνες, όπως τα εικαστικά, η λογοτεχνία και η μουσική, με σκοπό την ψυχαγωγία, μέσω διαδικτυακών παιχνιδιών, και την ανθρώπινη επαφή σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσεως, όπου η τέχνη μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο. Με τον Παναγιώτη Τσιρίδη, μουσικοπαιδαγωγός & συγγραφέας και την Κατερίνα Ρογκάκου, ιστορικός, παιδαγωγός πολιτισμού, μουσειοπαιδαγωγός.

12 Μαΐου 2022 «Άρωμα Γυναίκας στην Ελληνική ζωγραφική»
Από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη
Επιμέλεια έκθεσης: Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου

Πέμπτη, 20:30-22:00
Πραγματοποιείται μέσω zoom
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 10€
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Πάθος και Κάθαρση στην Όπερα | Για ενήλικες
Η μουσική είναι η πιο άμεση τέχνη. Απευθύνεται κατευθείαν στην ψυχή. Η γνώση, όμως, έχει αποδειχθεί ότι εμπλουτίζει σημαντικά τη μουσική ακρόαση!
Θέλεις να βιώσεις μια επαυξημένη εμπειρία την επόμενη φορά που θα παρακολουθείς την αγαπημένη σου όπερα; Στον νέο κύκλο διαδικτυακών σεμιναρίων «Πάθος και Κάθαρση στην Όπερα» παρουσιάζονται και αναλύονται υποθέσεις και χαρακτήρες από όπερες αλλά και αποκωδικοποιούνται, μέσα από τη μουσική, οι μύθοι και οι γρίφοι τους: πώς οι ήρωες αυτοί έρχονται στο σήμερα και γιατί μας αφορούν;

Η υψίφωνος και θεατρολόγος, Κάτια Πάσχου, παρουσιάζει, μετά από μια εισαγωγή στην αρχαία ελληνική τραγωδία και τη σύνδεσή της με το Σαιξπηρικό δράμα, τρεις όπερες βασισμένες σε έργα του Σαίξπηρ.

Μετά από έναν πρόλογο για τη γέννηση της όπερας από την αρχαία τραγωδία, με ασκήσεις από τη θεατρική πρακτική, ομαδική ακρόαση στο μάθημα, σχολιασμό αλλά και εργασίες, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις όπερες Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Μάκβεθ και Οθέλλος των Γκουνό και Βέρντι αντίστοιχα. Κοινή συνισταμένη στην προσέγγιση των έργων πώς κάθε ζεύγος αντανακλά τα πάθη του μέσα από τον έρωτα και πώς αυτά αποτυπώνοντας και καθαίρονται μέσα από τη μουσική. Με τη σοπράνο, θεατρολόγο Κάτια Πάσχου.

Σημείωση: Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν απαιτείται ειδικός βαθμός μουσικών γνώσεων.

3 Μαΐου 2022 Ανάλυση και ακρόαση της όπερας Οθέλλος του Βέρντι - Επίλογος
Τρίτη, 19:00-21:00
Πραγματοποιείται μέσω zoom
Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 10€
Περισσότερες πληροφορίες στο www.thf.gr

Ίδρυμα Θεοχαράκη
Βασιλίσσης Σοφίας 9 &, Μέρλιν 1,
τ.κ. 106 71, Αθήνα
τηλ. 210-36 11 206

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

info box

Τρόποι επικοινωνίας: 

τηλ. 210-36 11 206

Διεύθυνση: 

Ίδρυμα Θεοχαράκη
Βασιλίσσης Σοφίας 9 &, Μέρλιν 1,
τ.κ. 106 71

Πόλη: 

Κόστος: 

Το κόστος αναγράφεται μέσα στο κείμενο

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

05/05/2022 - 12:30
07/05/2022 - 12:30
14/05/2022 - 12:30
21/05/2022 - 12:30
28/05/2022 - 12:30
04/06/2022 - 12:30