"Εμείς οι σύγχρονοι ": Eκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Ίδρυμα Θεοχαράκη

Πώς μοιάζει ένα γλυπτό ή ένας πίνακας στη σύγχρονη τέχνη;

Τα παιδιά γνωρίζουν, μαθαίνουν και παίζουν με τα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών. Χρησιμοποιώντας τα, αναπάντεχα πολλές φορές, υλικά των καλλιτεχνών, δημιουργούν το δικό τους πρωτότυπο εικαστικό έργο. Με την εικαστικό Βασιλική Σηφοστρατουδάκη

• 13 Φεβρουαρίου 2022 (ημέρα Kυριακή στις 12:00 - 13:30)
Ζωντανεύοντας έναν πήλινο κήπο. Με αφορμή το έργο του Παντελή Χανδρή "Schattenentblösster". Το εργαστήριο ξεκινάει από τον κήπο του Ιδρύματος Θεοχαράκη, όπου τα παιδιά συλλέγουν τα φύλλα που τα εντυπωσιάζουν και στη συνέχεια συζητούν για την ποικιλία τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Σαν μεγεθυντικοί φακοί, τα παρατηρούν και τα περιγράφουν. Κρύβονται στα φύλλα και βλέπουν τον κόσµο µέσα από αυτά, µε τη φαντασία τους ή και σε πραγματικό χώρο. Χρησιμοποιώντας τα φύλλα, πηλό και σύρµατα, τα παιδιά φτιάχνουν τον δικό τους πήλινο κήπο, δημιουργώντας φύλλα που µιµούνται αυτά που έχουν συλλέξει και παίρνοντας ιδέες από φωτοτυπίες.

• 13 Μαρτίου 2022 (ημέρα Kυριακή στις 12:00 - 13:30)
Μπορώ να κρυφτώ μέσα στις ψηφίδες; Με αφορμή το έργο της Ρένας Παπασπύρου Εικόνες στην ύλη, τα παιδιά συζητούν για τη σύγχρονη τέχνη και τη σχέση της µε τον δηµόσιο και τον ιδιωτικό χώρο, τις κρυψώνες των εικόνων, καθώς αφηγούνται εµπειρίες, συνδέοντας τη φανταστική εικόνα µε τη ρεαλιστική. Τι θα γινόταν αν το πάτωµα ανέβαινε στο ταβάνι; Η Ρένα Παπασπύρου, σαν µικρό παιδί, φανερώνει τα πρόσωπα που κρύβονται µέσα στο µωσαϊκό και τα ζωγραφίζει µε τον µαρκαδόρο της. Έτσι και τα παιδιά, βρίσκουν τις κρυφές εικόνες ανάµεσα στις ψηφίδες και τις σχεδιάζουν µε το µαρκαδόρο τους, δηµιουργώντας στο τέλος τον δικό τους μωσαϊκό τοίχο.

• 10 Απριλίου 2022 (ημέρα Kυριακή στις 12:00 - 13:30)
Χτίζω, ονειρεύομαι, εξιστορώ. Πού υπάρχει το θέατρο; Με αφορμή το έργο του Κωστή Βελόνη. Το πολυσύνθετο έργο του Κωστή Βελόνη αφηγείται και θυμίζει κάτι μεταξύ παιχνιδιού και μνημείου. Η γλυπτική δημιουργείται από γεωμετρικά σχήματα, υλικά που χτίζουμε, εικόνες από το θέατρο, σκάλες, ήλιο, κολώνες και άλλα αναπάντεχα υλικά. Άλλες φορές τα γλυπτά γίνονται τόσο μικρά, όσο μία μακέτα, και άλλες παίρνουν φυσικό μέγεθος. Τα παιδιά, βλέποντας το έργο του καλλιτέχνη, συνδέουν τη σύγχρονη τέχνη με την ιστορία, το θέατρο και τη λογική του lego. Στο τέλος, φτιάχνουν τη δική τους µακέτα, παίρνοντας αφορµή από τα υλικά και τα σύµβολα, που χρησιµοποιεί ο καλλιτέχνης.

• 8 Μαΐου 2022 (ημέρα Kυριακή στις 12:00 - 13:30)
Ο χορός των γλυπτών. Με αφορμή το έργο της Γεωργίας Σαγρή, Dynamis, 2017. Το έργο της Γεωργίας Σαγρή, συνθέτει τον χορό µε τον δηµόσιο χώρο, τη γλυπτική και την παράδοση. Στο εργαστήριο τα παιδιά δημιουργούν ένα γλυπτό με χαρτόνια και δοµικά υλικά, συνδέοντάς τα µε γεωµετρικά σχήµατα από χαρτόνι. Το έργο τους ολοκληρώνεται µε τον τίτλο του, ο οποίος αφηγείται την ιστορία του.

Μέτρα Covid-19:
Για τις οδηγίες ασφαλούς λειτουργίας του χώρου, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό COVID-19, παρακαλούμε δείτε στο covid19.gov.gr

Ανακοίνωση: Λόγω των αλλεπάλληλων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, παρακαλούμε πριν την έξοδό σας να επικοινωνήσετε με το χώρο της εκδήλωσης μήπως υπάρχουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, καθώς και για να βεβαιωθείτε για τα ισχύοντα μέτρα προστασίας.

Εισιτήρια: Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€.

Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη
Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1
Κέντρο Αθήνας
τηλ.210-36 11 206

Επιμέλεια: Eλένη Βλάχου

info box

Τρόποι επικοινωνίας: 

τηλ.210-36 11 206

Διεύθυνση: 

Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη
Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1

Πόλη: 

Κόστος: 

Το κόστος αναγράφεται μέσα στο κείμενο

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

13/02/2022 - 12:00
01/03/2022 - 12:00
01/04/2022 - 12:00
01/05/2022 - 12:00