38ος Μαραθώνιος Αθήνας 2021

Μετά τα δύο χρόνια απουσίας του συνόλου των δρομικών αγώνων, λόγω του covid - 19 ο ΣΕΓΑΣ επανέρχεται με το κορυφαίο γεγονός της χώρας κι ένα από τα κορυφαία του πλανήτη. Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του Ημιμαραθωνίου είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο γεγονός, τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, Αθήνας, ο οποίος επιστρέφει στις 13-14 Νοεμβρίου και είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Βαλκανιονίκη  Γρηγόρη Λαμπράκη και έχει την ξεχωριστεί τιμή να είναι υπό την Αιγίδα της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελαροπούλου, την οποία ευχαριστούμε τόσο το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ όσο κι εγώ προσωπικά. Οι υγειονομικοί περιορισμοί μας ανάγκασαν να περιορίσουμε τις συμμετοχές στις 30.000, ωστόσο είμαι αισιόδοξη πως του χρόνου θα επιστρέψουμε στα νούμερα των προηγούμενων ετών.

38ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ. Ο ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ (ΑΜΑ) - 2021- ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 5-ΗΜΕΡΟΥ 10-14 Νοεμβρίου 2021

ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021
Γήπεδο Ταεκβοντό Φαλήρου
13.00'-20.00':     Marathon EXPO & Κέντρο Εγγραφών ΑΜΑ
13.00: Επίσημη Έναρξη
13.30'-14.30':    Συνέντευξη Τύπου ΣΕΓΑΣ για Αγώνες ΑΜΑ – Παρουσίαση Αθλητών  Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μαραθωνίου Δρόμου Ανδρών-Γυναικών

ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021
Γήπεδο Ταεκβοντό Φαλήρου
10.00'-20.00':     Marathon EXPO & Κέντρο Εγγραφών ΑΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021
Γήπεδο Ταεκβοντό Φαλήρου
10.00'-20.00':     Marathon EXPO & Κέντρο Εγγραφών ΑΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ, 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021
Γήπεδο Ταεκβοντό Φαλήρου
10.00'-13.00':     Κέντρο Εγγραφών ΑΜΑ για Αγώνα Δρόμου 10χλμ
10.00'-18.00':     Κέντρο Εγγραφών ΑΜΑ για όλους άλλους τους αγώνες
10.00'-20.00':     Marathon EXPO

Μαραθώνας
12.30'-13.15':     Τελετή Έναρξης και Αφή Φλόγας Μαραθωνίου (Τύμβος Μαραθώνα) – Μεταφορά της Φλόγας στην Ιστορική Αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου
13.50'-14.10':    Άναμα Βωμού της Φλόγας του Μαραθωνίου

Αθήνα – Λεωφόρος Αμαλίας (Ύψος Εθνικού Κήπου)
17.00'-18.30':      Αγώνας Δρόμου 10χλμ
17.00':   Εκκίνηση Αγώνα 1 Δρόμου 10χλμ
18.00':   Εκκίνηση Αγώνα 2 Δρόμου 10χλμ

Εκκίνηση επί της Λεωφόρου Αμαλίας στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη
Τερματισμός μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Αθήνα - Παναθηναϊκό Στάδιο

17.30'-17.31':     Εκτιμώμενη ώρα Τερματισμού 1ου Δρομέα 10χλμ
19.00'-19.30':     Απονομές Μεταλλίων Αγώνα Δρόμου 10χλμ

ΚΥΡΙΑΚΗ, 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021
 

Αθήνα – Λεωφόρος Αμαλίας (Ύψος Εθνικού Κήπου)
08.00'-09.25':     Αγώνας Δρόμου 5χλμ
08.00':   Εκκίνηση Αγώνα 1 Δρόμου 5χλμ
09.00':   Εκκίνηση Αγώνα 2 Δρόμου 5χλμ

Εκκίνηση επί της Λεωφόρου Αμαλίας στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη
Τερματισμός μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Μαραθώνας - Εγκατάσταση Ιστορικής Αφετηρίας Μαραθωνίου
09.00'–17.45':    Μαραθώνιος Δρόμος & Δυναμικό Βάδισμα (42.195μ στην Αυθεντική Διαδρομή)
(Συμπεριλαμβάνεται: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου ΣΕΓΑΣ και ΕΑΟΜ ΑμεΑ, καθώς και Στρατιωτικοί Αγώνες Μαραθωνίου)

09.00':   Εκκίνηση Αγώνα 1 Μαραθωνίου Δρόμου
09.45':   Εκκίνηση Αγώνα 2 Μαραθωνίου Δρόμου
Εκκίνηση στο Μαραθώνα από την Ιστορική Αφετηρία του Μαραθωνίου
Τερματισμός μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Αθήνα - Παναθηναϊκό Στάδιο
08.15'-08.16':     Εκτιμώμενη ώρα Τερματισμού 1ου Δρομέα 5χλμ
10.00'-10.15':     Απονομές Μεταλλίων Αγώνα Δρόμου 5χλμ
11.09'-11.12':     Εκτιμώμενη ώρα τερματισμού 1ου Μαραθωνοδρόμου
11.26'-11.29':     Εκτιμώμενη ώρα τερματισμού 1ου Έλληνα Μαραθωνοδρόμου
11.38'-11.43':     Εκτιμώμενη ώρα τερματισμού 1ης Μαραθωνοδρόμου
11.47'-11.50':     Εκτιμώμενη ώρα τερματισμού 1ης Ελληνίδας Μαραθωνοδρόμου
11.55-12.30':      Απονομές Μεταλλίων Μαραθωνίου Δρόμου

 Απονομές Μεταλλίων Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μαραθωνίου ΣΕΓΑΣ

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ένα γεγονός που απαιτεί την εμπλοκή της κοινωνίας. Τέτοια γεγονότα δεν μπορούν να διοργανωθούν από έναν φορέα, αλλά κυρίως γιατί ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που πρέπει να διαχέεται σε όλη την κοινωνία. Ο ΑΜΑ δεν αποτελεί απλώς ένα αθλητικό γεγονός, αλλά έναν αγώνα που ενώνει την κρατική με την ιδιωτική πρωτοβουλία, φορείς, αθλητές, εθελοντές, αλλά και την ιστορία της χώρας μας με τις αξίες του ευ αγωνίζεσθαι. Χιλιάδες δρομείς μεταφέρουν εικόνες του αγώνα σε όλο τον κόσμο και προβάλλουν τα ιστορικά στοιχεία σε όλο τον κόσμο", είπε αρχικά η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, η οποία αναφέρθηκε σε όλους όσοι συμβάλλουν στον αγώνα:  "Ευχαριστώ την Περιφέρεια Αττικής και τον περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη για την άψογη συνεργασία σε οικονομικό και υλικό επίπεδο, αλλά και σε υποδομές. Το Δήμο Αθηναίων και το Δήμο Μαραθώνα, αλλά και όλους Δήμους της διαδρομής για τη σημαντική συμβολή τους. Τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, που είχαμε την ίδια αντίληψη και ξεπεράσαμε όλα τα προβλήματα, που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, αλλά και τον κ. Αμυρά, για τη συνεργασία που ξεκινάει σήμερα, ώστε όχι μόνο ο μαραθώνιος, αλλά όλες οι διοργανώσεις του ΣΕΓΑΣ να αποκτήσουν υψηλό περιβαντολλογικό αποτύπωμα. Να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη μας στους εθελοντές μας, αλλά και όλους τους φορείς που συμάλλουν στο έργο μας. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον μεγάλο μας χορηγό, τον ΟΠΑΠ, ο οποίος στηρίζει ουσιαστικά το έργο μας και μέσα από το κοινωνικό του πρόγραμμα. Ευχαριστώ όλους όσοι συμβάλλουν ώστε να γίνει αυτός ο μαραθώνιος με τον καλύτερο και άριστο τρόπο. Πιστεύω πως θα παρακολουθήσουμε έναν από τους καλύτερους αγώνες που έγιναν ποτέ. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, που είναι σήμερα εδώ τον γενικό γραμματέα Γιώργο Γιατρουδάκη, τα μέλη του συμβουλίου Παναγιώτη Δημάκο και Βούλα Παχατουρίδου, τον τεχνικό σύμβουλο μαραθωνίου Ηλία Ζαχαρόγιαννη, τον πρώην Δήμαρχο Μαραθώνα Σπύρο Ζαγάρη, την εκπρόσωπο του ΣΕΓΑΣ στην ΕΟΕ, Ξένια Αργειτάκη, το μέλος της ΕΣΑΣ Λούλα Καρατζά, τον γιο του Στέλιου Κυριακίδη, Δημήτρη Κυριακίδη, τον Βαγγέλη Χαραλάμπους διοργανωτή της EXPΟ, τον κ. Τσούλο, διευθυντή γραφείου του Υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά και τα πρώην μέλη του συμβουλίου Μαρίκα Καρδαρά και Γιώργο Καρδαρά".

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, είπε: "Ο Μαραθώνιος της Αθήνας αποτελεί μια κορυφαία αθλητική διοργάνωση, που συμβάλλει στην προβολή της χώρας μας διεθνώς. Η ενίσχυση της υπεραξίας του brand name της Αττικής, που αποτελεί κεντρικό πυλώνα της δικής μας πολιτικής, μας ωθεί να στηρίξουμε έναν τόσο εμβληματικό αγώνα. Στο πλαίσιο αυτό επί των ημερών μας διπλασιάσαμε το ποσό που διαθέτουμε για τον Μαραθώνιο θέλοντας να επενδύσουμε στα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τα αθλητικά δρώμενα, τα οποία ενώνουν το παρελθόν με το παρόν. Με τη νέα διοίκηση του ΣΕΓΑΣ εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή συνεργασίας, καθώς ο Μαραθώνιος αποτελεί ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης Πολιτισμού και Αθλητισμού και θα συμβάλλουμε τα μέγιστα για την υλοποίηση αυτού του παγκόσμιου δρομικού γεγονότος. Θα είμαστε όλοι εκεί, μαζί, με απόλυτη ασφάλεια, καθώς η δημόσια υγεία αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα".

"Είναι ευτυχής συγκυρία που σήμερα, δύο από τα Παγκόσμια τοπόσημα που έχει προσφέρει η χώρα μας στο Παγκόσμιο αθλητικό κίνημα, δηλαδή η Αρχαία Ολυμπία και ο Μαραθώνας να έχουν ταυτόχρονα δυο εκδηλώσεις, δηλαδή την αφή της Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Πεκίνο 2022» και τη συνέντευξη Τύπου για τον 38ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, αντίστοιχα. Αυτή την κληρονομία των δυο τοποσήμων, πρέπει και να τη στηρίζουμε και να τη συνεχίζουμε. Ο Μαραθώνιος, εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι, αφορά ένα ολοένα και πιο αναπτυσσόμενο δρομικό κίνημα, στην Ελλάδα και τον κόσμο, δίνοντας δυνατή ώθηση στον αθλητικό τουρισμό στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Αττική. Το μεγάλο στοίχημα σε αυτές τις διοργανώσεις είναι πώς θα τις κάνεις, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα που συνδυάζουν την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα τέτοιων διοργανώσεων . Κάναμε ένα πρώτο ζέσταμα με τον Ημιμαραθώνιο που πήγε πολύ καλά, το πετυχημένο πείραμα τον Σεπτέμβριο. Για αυτό άλλωστε συμμετέχουν στον Μαραθώνιο μόνο εμβολιασμένοι, περνώντας και ένα μήνυμα ότι ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκλειδώσει τον αθλητισμό. Ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να το βάλουμε και σαν Πολιτεία για να βγούμε από το τούνελ που έχουμε μπει τους τελευταίους 18 μήνες. Η Πολιτεία συμμετέχει σε όλες τις συνέργειες που έχουν να κάνουν με τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας για να πάρει τη θέση που του αρμόζει στο παγκόσμιο αθλητικό κίνημα", δήλωσε ο γενικός γραμματέας αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς.

"Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με μεγάλη χαρά δεχθήκαμε την πρόσκληση που μας απηύθυνε η διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, να συνεργαστούμε για να «πρασινίσουμε» τον Μαραθώνιο. Ξεκινούμε φέτος μια συνεργασία, για το πώς θα μειώσουμε το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα, όχι μόνο του Αυθεντικού Μαραθωνίου αλλά και των δεκάδων άλλων διοργανώσεων που έχει αναλάβει ο ΣΕΓΑΣ. Υπάρχουν κάποιες ομάδες ανθρώπων που πρέπει να τις ακούσουμε, όπως τη Generation Z, δηλαδή εκείνη η γενιά των παιδιών που γεννήθηκαν μετά το 1997. Τα νέα παιδιά ασχολούνται πολύ με τα θέματα Περιβάλλοντος. Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ.Σακοράφα και εμείς στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αποφασίσαμε να συμπλεύσουμε. Φέτος, θα είναι η χρονιά της καταγραφής, της αποτύπωσης, της ανάλυσης και της έρευνας των ποσοτικών και ποιοτικών πράσινων ή μη πράσινων στοιχείων αυτής της διοργάνωσης. Ευελπιστούμε έτσι πως του χρόνου θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αυτό το πράσινο μοντέλο. Για αρχή φέτος αποφασίσαμε και υλοποιούμε τα παρακάτω: οι 3.000 εθελοντές του Μαραθώνιου θα μετακινηθούν με τα ΜΜΜ, ιδιαίτερα το Μετρό, δωρεάν, ενώ εισάγουμε την έννοια του εθελοντή περιβάλλοντος. Θα απευθύνονται σε αθλητές, συνοδούς, θεατές και θα τους κατευθύνουν σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, όπως πού υπάρχει κάδος ανακύκλωσης κλπ. Όλοι οι εθελοντές περιβάλλοντος, θα κινούνται με ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα που έχουμε εμείς εξασφαλίσει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας . Η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στο «πρασίνισμα» των διοργανώσεων, όπως έγινε στο ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις", είπε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, αναφερόμενος στη νέα συνεργασία με την ομοσπονδία.

"Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση υποδεχόμαστε φέτος τον 38ο Αυθεντικό Μαραθώνιο, αφού λόγω της πανδημίας δεν έγινε πέρυσι. Είναι το κορυφαίο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας για τον τόπο μας, τον ιστορικό Μαραθώνα, όπου θα πραγματοποιηθούν η Τελετή Αφής της Φλόγας του Μαραθωνίου Δρόμου και η εκκίνηση. Θα είμαστε καθόλα έτοιμοι και ανυπομονούμε να υποδεχθούμε τους αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό που με τη σωματική και ψυχική αντοχή τους, συμβάλλουν ώστε να μεταδώσουμε μαζί σε όλο τον κόσμο το μήνυμα του ευ αγωνίζεσθαι, της ενότητας και της ειρήνης των λαών, αφού ο Μαραθώνιος είναι αφιερωμένος στον Βαλκανιονίκη και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό που διαρκώς παίρνουμε μηνύματα ότι όνειρο όλων των αθλητών μεγάλων αποστάσεων είναι να τρέξουν στον ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ. Κάτι που αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για το Μαραθώνα αλλά και την Ελλάδα παγκοσμίως. Χαίρομαι ιδιαίτερα που για μια ακόμη φορά ο Δήμος Μαραθώνα θα συμπράξει με τον ΣΕΓΑΣ, την Πρόεδρο κα. Σακοράφα, έμπειρη και γέννημα θρέμμα αθλήτρια, τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη που είναι πάντα δίπλα μας και το Υπουργείο και όλοι μαζί θα συντελέσουν για να έχουμε έναν καταπληκτικό Μαραθώνιο και φέτος", ήταν τα λόγια του Στέργιου Τσίρκα.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Μάρκετινγκ και επικοινωνίας της ΟΠΑΠ ΑΕ, του μεγάλου χορηγού της διοργάνωσης, Γιάννης Ρόκκας, είπε: "Στον ΟΠΑΠ είμαστε υπερήφανοι που στηρίζουμε για μια ακόμα χρονιά τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας ως μέγας χορηγός. Είμαστε άλλωστε διαχρονικά ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του ελληνικού αθλητισμού σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, ενώ συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της μαζικής άθλησης στην Ελλάδα. Δίνουμε το παρόν και στη φετινή διοργάνωση, όντας διπλά χαρούμενοι, διότι ο Μαραθώνιος επιστρέφει στους δρόμους της Αθήνας μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Εστιάζουμε φυσικά στην κοινωνική προσφορά και με αφορμή το Μαραθώνιο, καλούμε τον κόσμο να κατεβάσει την εφαρμογή «Ομάδα Προσφοράς» και να συμμετέχει συμβολικά στην προσπάθεια που γίνεται για την ανακαίνιση των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων της χώρας".

Η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Νίκη Αραμπατζή, είπε: "Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, το μεγαλύτερο κλασικό αθλητικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, μετά την παύση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καλεί φέτος τους δρομείς μεγάλων αποστάσεων να διανύσουν τη δύσκολη αυθεντική διαδρομή των 42.195 μέτρων. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θα αποτελέσει όπως πάντα τη γέφυρα που ενώνει το θρύλο με την ιστορία, αναδεικνύοντας τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και ψυχής. Ο Δήμος Αθηναίων και ο ΟΠΑΝΔΑ στηρίζουν το μαζικό αθλητισμό μέσω της ενίσχυσης δράσεων και της υλοποίησης προγραμμάτων. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην άψογη διοργάνωση, με το έμψυχο δυναμικό του ΟΠΑΝΔΑ να δίνει το παρόν και φυσικά με τη χρήση της υλικοτεχνικής υποδομής του Δήμου".

Ετικέτες: 

info box

Για ηλικίες από: 

Τρόποι επικοινωνίας: 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ info@athensauthenticmarathon.gr, 2111877725
ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ registrations@athensauthenticmarathon.gr, 2111877720 - 2111877725
ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ groups@athensauthenticmarathon.gr,  2111877721

 

Διεύθυνση: 

Αθήνα

Κόστος: 

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

13/11/2021 - από τις 10:00 έως τις 20:00
14/11/2021 - από τις 10:00 έως τις 20:00