Εκδηλώσεις του «Living Streets» στον Δήμο Ελληνικού

Να «ζωντανέψει» τις γειτονιές της πόλης οραματίζεται ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης και η αρχή γίνεται από τα Σούρμενα, μέσω του πρωτοποριακού προγράμματος με την ονομασία «Living Streets», το οποίο με τη σειρά του είναι ενταγμένο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Living Streets and Citizen Engagement in local energy and climate projects».

Ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης πέτυχε να είναι μια από τις επτά ευρωπαϊκές πόλεις που θα το υλοποιήσουν και σκοπός του προγράμματος είναι να δώσει την ευκαιρία στους δημότες και κυρίως στα παιδιά, να βιώσουν μέσα από δράσεις, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα το ανθρώπινο πρόσωπο της πόλης τους και ακόμη περισσότερο της γειτονιάς τους.

Παιδικά παιχνίδια όπως το κουτσό, το σχοινάκι, τα μήλα και οι τσουβαλοδρομίες θα επιστρέψουν στον «φυσικό τους χώρο», οικολογικές δράσεις με κατασκευές, αλλά και δράσεις ενημέρωσης για την ανακύκλωση, για τα αδέσποτα ζώα και για την πυρόσβεση, παραμύθια και ζωγραφική, συναυλία, ακόμη κι έναν φανταστικό «χρωματοπόλεμο», περιλαμβάνει το «μενού» του προγράμματος που τίθεται σε εφαρμογή.

«Επιστρατεύουμε τις δυνάμεις μας για να ξαναγυρίσει η πόλη στους πολίτες της και κυρίως στα παιδιά της», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος και συνεχίζει: «Είμαστε η γενιά που θυμόμαστε μια Αθήνα, όπου παίζαμε στις γειτονιές της χωρίς προβλήματα, χωρίς τον φόβο των αυτοκινήτων, χωρίς να ανησυχούν οι μανάδες μας για το παιχνίδι μας. Και αυτό ακριβώς θέλουμε να ξαναζήσουμε».

Οι δράσεις θα διαρκέσουν ένα δεκαήμερο, ξεκίνησαν στις 12/9 και θα διαρκέσουν έως τις 22/9. Θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως στο Ελληνικό, ενώ κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα πεζοδρομηθεί η οδός Χρυσάνθου Τραπεζούντος, μεταξύ των οδών Λ. Ιασωνίδου & Αθαν. Διάκου. Με παραδοσιακά παιχνίδια δρόμου, με δράσεις ανακύκλωσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με δημιουργική απασχόληση, με μουσικά συγκροτήματα και με πολλές άλλες εκπλήξεις, θα «ζωντανέψουν» οι γειτονιές του Ελληνικού.

«Θα γίνουν πολλά δρώμενα, πολλά events, παιχνίδια, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις. Παραδίδουμε τους δρόμους στα παιδιά μας», τονίζει ο κ. Κωνσταντάτος και προσθέτει: «Το πρόγραμμα θα είναι πιλοτικό. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να δούμε πώς θα πάει, να το μελετήσουμε ακόμη περισσότερο και ανάλογα να το επεκτείνουμε και σε άλλες γειτονιές του δήμου μας».

Ο δήμαρχος του Ελληνικού και της Αργυρούπολης, λέει ακόμη πως είναι σίγουρος ότι το πρόγραμμα θα λειτουργήσει και θα έχει ανταπόκριση, ωστόσο αναφέρει και το μόνο πράγμα που τον απασχολεί και θέλει να διαπιστώσει στην πράξη: «Εμείς ζητάμε τη συνεργασία των πολιτών, γιατί δημιουργούνται κάποια πρακτικά ζητήματα, όταν για παράδειγμα ο άλλος έχει μάθει να παρκάρει το αυτοκίνητό του ακριβώς έξω από το σπίτι του και μετά αρχίζει τα τηλέφωνα στον δήμο για να παραπονεθεί. Για το πρόγραμμα νιώθω σίγουρος, απλώς αυτό που κυρίως θέλουμε να δούμε είναι όλες τις αντιδράσεις, γιατί υπάρχουν κι εκείνοι που αισθάνονται ότι θίγεται η καθημερινότητά τους. Αφού ολοκληρωθεί λοιπόν, εμείς ως δημοτική Αρχή θα μιλήσουμε με όλους τους εμπλεκόμενους και θα προχωρήσουμε».

Και ο κ. Κωνσταντάτος καταλήγει: «Όλοι ζητούν μια πόλη με περισσότερο ποδήλατο, με καθαρό αέρα, με καλύτερη ποιότητα ζωής μέσα στους δρόμους και όλοι επικαλούνται συνεχώς τις ευρωπαϊκές πόλεις. Όμως, θα πρέπει και όλοι να καταλαβαίνουν πως αυτό δεν μπορεί να γίνεται χωρίς να αλλάξει κάτι στην καθημερινότητα. Πρέπει να δούμε λοιπόν όλες τις παραμέτρους και στο τέλος να ξαναδώσουμε την πόλη μας στους πολίτες και στα παιδιά».

Το καθημερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων του «Living Streets» θα περιλαμβάνει (19:00-22:00):

1. Παραδοσιακά παιχνίδια δρόμου

Φιδάκι, Κουτσό, Σχοινάκι, Λάστιχο, Σκυταλοδρομίες, Τσουβαλοδρομίες, Μήλα, Πετάνκ

2. Παιχνίδια κατασκευών και δραστηριοτήτων δημιουργικής απασχόλησης

Οικολογικό παιχνίδι: «Τα βήματα της Γης»

Κατασκευές και δράσεις παιδιών: «Το δάσος πάλι πρασινίζει»

Κατασκευές με ανακυκλωμένα υλικά: «Οι μουσικές της φύσης»

3. Ενημέρωση για αδέσποτα ζώα

4. «Μικροί Πυροσβέστες»

5. «Ντύνω ένα δέντρο»

6. Ανάγνωση παραμυθιού

7. Δράσεις Ανακύκλωσης

8. Ζωγραφική «Ονειρεύομαι την πόλη μου»

Στις 22 Σεπτεμβρίου η δράση του «Living Streets» θα ρίξει αυλαία με έναν φανταστικό «Χρωματοπόλεμο».

Όλες τις ημέρες θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για τον covid-19 και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική.

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

info box

Διεύθυνση: 

Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως στο Ελληνικό

Πόλη: 

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

14/09/2021 - 19:00
15/09/2021 - 19:00
16/09/2021 - 19:00
17/09/2021 - 19:00
18/09/2021 - 19:00
19/09/2021 - 19:00
20/09/2021 - 19:00
21/09/2021 - 19:00
22/09/2021 - 19:00