Συνεχίζεται το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο Σινέ Τζένη Καρέζη

Το καλοκαιρινό και υβριδικό 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, του λιμανιού και του σαλονιού, ξεκίνησε τις προβολές του και ο Δήμος Παύλου Μελά με το Τμήμα Πολιτισμού, συμμετέχει για 7η φορά από τον Μάρτιο του 2017 στο συναρπαστικό δημιουργικό ταξίδι του Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Φέτος για πρώτη φορά το Φεστιβάλ λαμβάνει χώρα καλοκαίρι, καθώς άρχισε από την Πέμπτη 24 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 4 Ιουλίου 2021, διαδικτυακά από το σπίτι μας, το … σαλόνι μας και με ζωντανές προβολές στους παρακάτω 9 θερινούς κινηματογράφους της Θεσσαλονίκης:

Σινέ Τζένη Καρέζη (Φιλίππου και Μαυρομιχάλη, Πολίχνη)
Σινέ Άλσος Δήμου Νεάπολης – Συκεών (Θάσου 74, Συκιές)
John Cassavetes Open Air (Προβλήτα Α΄, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)
Stavros Tornes Open Air (Προβλήτα Α΄, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου & Παραλία)
Άλεξ (Ολύμπου 106)
Απόλλων (Σαρανταπόρου 4)
Ελληνίς (Λεωφ. Στρατού 11)
Ναταλί (Μεγ. Αλεξάνδρου 3)
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν με όλα τα υγειονομικά μέτρα που υποδεικνύουν οι αρμόδιοι φορείς για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, ενώ το Φεστιβάλ διεξάγεται με την υποστήριξη του ΕΟΔΥ.

«Καλωσορίζω το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στον Δήμο Παύλου Μελά, συγχαίρω τους δημιουργούς, εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στους συντελεστές και καλές προβολές στους φίλους των ταινιών τεκμηρίωσης. Σας περιμένουμε στο Σινέ Τζένη Καρέζη να απολαύσουμε 15 παραγωγές σε μία άκρως καλοκαιρινή διοργάνωση!»

Δημήτρης Δεμουρτζίδης, Δήμαρχος Παύλου Μελά

«Συνεχίζουμε με σταθερά βήματα και αξιοπιστία τη συνεργασία μας με τους ανθρώπους που υπηρετούν ένα διεθνή πολιτιστικό θεσμό. Σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις, συμμετέχουμε σε μια σπουδαία διοργάνωση, με προβολή ταινιών που αναλύουν επίκαιρα πολιτικά, κοινωνικά, οικολογικά ζητήματα. Τα ντοκιμαντέρ που θα φιλοξενηθούν στο Σινέ Τζένη Καρέζη προέρχονται από 14 χώρες (Καναδάς, ΗΠΑ, Κίνα, Τουρκία, Γερμανία, Ιράν, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Νορβηγία, Δανία, Χιλή, Φινλανδία, Σουηδία). Καλές προβολές!»

Ευαγγελία Καρακούτα, Εντεταλμένη σε θέματα πολιτισμού Δήμου Παύλου Μελά

Φεστιβάλ και Δήμος Παύλου Μελά, μαζί από το φθινόπωρο του 2016

Πρόκειται για μια σχέση που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης καλωσόρισε τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, στο πρώην στρατόπεδο και μελλοντικό Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, όπου με πρωτοβουλία της Ελίζ Ζαλαντό και του Ορέστη Ανδρεαδάκη, προβλήθηκε σε μια τεράστια οθόνη, η ταινία «Φρανκενστάιν Τζούνιορ» του Μελ Μπρούκς.

Ακολούθησε η συνεργασία σε 7 διοργανώσεις του ΦΚΘ και του ΦΝΘ (μαζί με την επερχόμενη) και περισσότερες από 90 προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης, στη Σταυρούπολη και αυτό το καλοκαίρι στο δημοτικό θερινό κινηματογράφο Τζένη Καρέζη.

19ο ΦΝΘ, Μάρτιος 2017, 7 ντοκιμαντέρ
58ο ΦΚΘ, Νοέμβριος 2017, 5 ταινίες
20ο ΦΝΘ, Μάρτιος 2018, 11 ντοκιμαντέρ
59ο ΦΚΘ, Νοέμβριος 2018, 12 + 1 ταινίες
21ο ΦΝΘ, Μάρτιος 2019, 17 + 1 ντοκιμαντέρ
60ο ΦΚΘ, Νοέμβριος 2019, 20 + 2 ταινίες
23ο ΦΝΘ, Ιούνιος / Ιούλιος 2021, 15 ντοκιμαντέρ

Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2020 είχαν προγραμματιστεί 16 προβολές ταινιών στον δήμο Παύλου Μελά, στο πλαίσιο του 22ου ΦΝΘ που αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, με απόφαση της Διοίκησης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά οι ταινίες που θα προβληθούν στο Σινέ Τζένη Καρέζη:

Τρίτη 29 Ιουνίου

Πεθαίνοντας για ένα διαζύγιο / Dying to Divorce

Σκηνοθεσία: Κλόι Φεριγουέδερ / Chloe Fairweather

Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Γερμανία, Τουρκία – 2021, 85΄

Η Ιπέκ είναι μέλος μια ομάδας ακτιβιστών που παλεύει να προστατεύσει τις γυναίκες στην Τουρκία από την κακοποίηση και τον φόνο, κλείνοντας τους βίαιους άντρες στη φυλακή. Καθώς οι γυναικοκτονίες πολλαπλασιάζονται εκθετικά και η τουρκική κοινωνία αρχίζει να αποσυντίθεται, η Ιπέκ και οι πελάτισσές της διακινδυνεύουν τα πάντα για την ελευθερία. Μέσα από την καταγραφή ιδιωτικών ιστοριών, η ταινία δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα τού τι σημαίνει να είσαι ανεξάρτητη γυναίκα στη σημερινή Τουρκία – και να αγωνίζεσαι γι’ αυτό.

Τετάρτη 30 Ιουνίου

Πρόεδρος / President

Σκηνοθεσία: Καμίλα Νίλσεν / Camilla Nielsson

Δανία, ΗΠΑ, Νορβηγία – 2021, 115΄

Η Ζιμπάμπουε βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Στις πρώτες εκλογές μετά την απομάκρυνση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο νέος αρχηγός της αντιπολίτευσης Νέλσον Τσαμίσα αμφισβητεί τη διεφθαρμένη κληρονομιά του δικτάτορα και τον διάδοχό του, τον Έμερσον Μνανγκάγκουα, γνωστό με το παρατσούκλι «κροκόδειλος». Οι εκλογές θα αποτελέσουν την ύστατη δοκιμασία και τον δύο πλευρών. Μια καθηλωτική, επικών διαστάσεων υπενθύμιση ότι, παρόλο που οι λεπτομέρειες μπορεί να διαφέρουν κατά περίπτωση, ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι οικουμενικής σημασίας.

Πέμπτη 1 Ιουλίου

Φωλιά / Nest

Σκηνοθεσία: Γιοσεφίνα Πέρες-Γκαρσία, Φελίπε Σιγάλα / Josefina Pérez-García, Felipe Sigala

Χιλή – 2021, 61΄

Η βιομηχανία ακινήτων έχει αποσταθεροποιήσει το φυσικό περιβάλλον της πόλης Κονσόν στην ακτή της Χιλής, αναγκάζοντας τους κατοίκους και το τοπίο να βρουν νέους τρόπους να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν. Ένα μεθυστικό οικολογικό δράμα που υπογραμμίζει την εντεινόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται το σύμπαν.

Παρασκευή 2 Ιουλίου

Χαμένα παιδιά / Lost Boys

Σκηνοθεσία: Γιόνας Νέβοοβεν, Σάντρι Τζεντικάγια / Joonas Neuvonen, Sadri Cetinkaya

Φινλανδία – 2020, 99΄

Τρεις φίλοι ταξιδεύουν στη Νοτιοανατολική Ασία για την πρεμιέρα της ταινίας τους με θέμα τους τοξικομανείς στο Ροβανιέμι, όμως μόνο ο ένας τους επιστρέφει: το ατελείωτο πάρτι που ακολούθησε την επιτυχία της προβολής τούς μεταμορφώνει από αθάνατους σε θνητούς… Τι συνέβη σ’ αυτό το τελευταίο ταξίδι; Μπορεί άραγε η απάντηση να βρίσκεται στο βιντεοσκοπημένο υλικό εκείνων των ημερών ή υπάρχουν επιπλέον στοιχεία που πρέπει να έρθουν στο φως προκειμένου να διελευκανθεί η υπόθεση; Η ταινία είναι η μυστηριώδης και δραματική εξιστόρηση μιας παρανοϊκής διαδρομής στα έγκατα του υποκόσμου της Καμπότζης, η οποία μυεί τον θεατή στους σκοτεινότερους λαβυρίνθους της ανθρώπινης ψυχής.

Σάββατο 3 Ιουλίου

Το πιο όμορφο αγόρι του κόσμου / The Most Beautiful Boy in the World

Σκηνοθεσία: Κριστίνα Λίντστρεμ, Κριστιάν Πέτρι / Kristina Lindström, Kristian Petri

Σουηδία – 2021, 94΄

Πενήντα χρόνια μετά την πρεμιέρα της ταινίας Θάνατος στη Βενετία, ο Μπιορν Άντρεσεν, ο πρώην έφηβος σταρ που ενσάρκωσε τον θρυλικό Τάτζιο στο αριστούργημα του Βισκόντι, μας παρασέρνει σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι προσωπικών αναμνήσεων, κινηματογραφικής ιστορίας, αστερόσκονης και τραγωδίας, πιθανότητα στην τελευταία απόπειρα του ηθοποιού να ξαναβρεί τον δρόμο του.

Κυριακή 4 Ιουλίου

Στο κυνήγι της παιδικής ηλικίας / Chasing Childhood

Σκηνοθεσία: Μάργαρετ Μάνζερ Λουμπ, Ίντεν Γουάρμφελντ / Margaret Munzer Loeb, Eden Wurmfeld

ΗΠΑ – 2020, 80΄

Στον σημερινό κόσμο του αυστηρά δομημένου παιδικού χρόνου, του «κινδύνου των αγνώστων» και του «γονέα-ελικόπτερο», το αμέριμνο παιδικό παιχνίδι έχει εξαφανιστεί, δίνοντας τη θέση του σε ένα άγχος και μια κατάθλιψη άνευ προηγουμένου. Με σοβαρότητα και σεβασμό, η ταινία παρακολουθεί εκπαιδευτικούς και μεταμελημένους «γονείς-ελικόπτερα», που αναζητούν και προτείνουν λύσεις για την ανατροφή παιδιών με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία, αποκαθιστώντας μέρος της χαράς και της αμεριμνησίας της παιδικής ηλικίας.

Χρήσιμες πληροφορίες
Aπό Πέμπτη 24 Ιουνίου έως Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Ώρα προβολής: 21.30

Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ

Τα εισιτήρια για τις προβολές στα θερινά σινεμά εκδίδονται αποκλειστικά μέσω Internet στο www.filmfestival.gr και στο www.viva.gr.

Θερινός Κινηματογράφος Τζένη Καρέζη
Φιλίππου 9, Πολίχνη,
τ.κ. 56 533, Θεσσαλονίκη
τηλ.: 2310 602 303

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

info box

Τρόποι επικοινωνίας: 

τηλ.: 2310 602 303

Διεύθυνση: 

Θερινός Κινηματογράφος Τζένη Καρέζη
Φιλίππου 9, Πολίχνη

Πόλη: 

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

29/06/2021 - 21:00
30/06/2021 - 21:00
01/07/2021 - 21:00
02/07/2021 - 21:00
03/07/2021 - 21:00
04/07/2021 - 21:00