"Χελιδόνι πληγωμένο" : Διαδικτυακή εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021 και ώρα 7:30 μ.μ. και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, 20 Ιουνίου, οι εκδόσεις Πρώτη ύλη θα διοργανώσουν διαδικτυακή εκδήλωση για το βιβλίο της Βαγγελιώς Κονδάκη-Καραμέτου, «Χελιδόνι πληγωμένο» που κυκλοφορεί σε εικονογράφηση της Πέγκυς Φούρκα.

"Ένα μικρό κοριτσάκι και η κούκλα του, ένας πόλεμος που την αναγκάζει να φύγει από την πατρίδα της. Μεγαλόψυχοι και μικρόψυχοι άνθρωποι. Ματαίωση αλλά και ειλικρινές ενδιαφέρον. Ξεριζωμός. Εκείνη με την κούκλα, τα παιδιά της μυγδαλιάς στη θάλασσα, μια παρέα χελιδόνια που δεν έχουν πού να χτίσουν τη φωλιά".

Πρόκειται για ένα βιβλίο αφιερωμένο σε όλους τους ανθρώπους που είναι αναγκασμένοι να φύγουν από την πατρίδα τους διωγμένοι και απελπισμένοι παίρνοντας έναν δρόμο μακρινό, ίσως για μια νέα πατρίδα. Η μακρά και δύσκολη πορεία της «προσφυγιάς» περνάει μέσα από ψεύτικες υποσχέσεις, μικρά και μεγάλα καράβια που δεν φτάνουν σε κανέναν προορισμό, καχύποπτους ανθρώπους που δυσκολεύονται να δεχθούν το «ξένο» και «διαφορετικό», αλλά κάπου στο βάθος ξεπηδάει και η καλοσύνη, η αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια που κάνει την ελπίδα να ανθίσει ξανά.

Η συγγραφέας, έχοντας μελετήσει κείμενα και ζωγραφιές που έχουν φτιάξει τα ίδια τα προσφυγόπουλα, καταφέρνει να μιλήσει για σκληρές αλήθειες με έναν διακριτικό ποιητικό τρόπο, που ευαισθητοποιεί χωρίς να τραυματίζει την παιδική ψυχή.

Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης, η προσφυγιά, τα παιδιά-πρόσφυγες που βιώνουν με τον δικό τους τρόπο τον ξεριζωμό από την πατρίδα τους. Ένα τραύμα που ζητά επούλωση.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν με αλφαβητική σειρά, οι:

Στέφανος Γανωτής, Συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφύγων, Συγγραφέας.
Πόπη Διονυσοπούλου, Εκπαιδευτικός, Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Μάνια Παππά, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Εκπρόσωπος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Ηρώ Ποταμούση, Κοινωνιολόγος, Θεατροπαιδαγωγός.
και η
Βαγγελιώ Κονδάκη – Καραμέτου, συγγραφέας του βιβλίου.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Τάσος Αλατζάς και Έβη Βασιλειάδη.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η εκδότρια Μαρία Κοκκίνου.

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

info box

Διεύθυνση: 

Διαδικτυακά

Πόλη: 

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

17/06/2021 - 19:30