«Μαγεμένη Πύλη»:Διαδικτυακό χριστουγεννιάτικο χωριό της Θεσσαλονίκης

Καθώς μετράμε αντίστροφα τις μέρες για την πιο όμορφη περίοδο του χρόνου, η «Μαγεμένη Πύλη» του Δήμου Παύλου Μελά, ετοιμάζεται να μας υποδεχτεί από τις 17 Δεκεμβρίου. Η «Μαγεμένη Πύλη» είναι το διαδικτυακό χριστουγεννιάτικο χωριό της Θεσσαλονίκης που αναπαριστά ψηφιακά και συνεχίζει τις δράσεις που πρόσφερε σε μικρούς και μεγάλους το «Μαγεμένο Στρατόπεδο» τα προηγούμενα χρόνια.
 
Οι συνθήκες της πανδημίας έχουν διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα. Από τη μία θέτουν περιορισμούς υλοποίησης θεσμών στον πραγματικό χώρο, αλλά από την άλλη είναι και μια ευκαιρία για μετασχηματισμό και αξιοποίηση των δημιουργικών – επιμορφωτικών – ψυχαγωγικών παροχών στον ψηφιακό κόσμο.
 
Έτσι, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χαρά Αμανατίδου, με το προσωπικό του Τμήματος Παιδικών Σταθμών, τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και την αρωγή της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης «ΙΡΙΣ» Δήμου Παύλου Μελά ‘’χτίζουν’’ μια ψηφιακή γειτονιά για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, στην οποία μπορούν να περιηγηθούν και να δια-αντιδράσουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους.
 
Στον εορταστικό κόσμο της Μαγεμένη Πύλης θα στολίσουμε το δέντρο όλοι μαζί, θα γράψουμε γράμμα στον Άγιο Βασίλη με την υπευθυνότητα και την ιδιαίτερη ευαισθησία των ΕΛΤΑ, θα πούμε τα κάλαντα με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», θα ταξιδέψουμε με τα παραμύθια και τις ιστορίες της κυρίας Κάρμεν Ρουγγέρη, θα μοιραστούμε νόστιμες συνταγές με την κυρία Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και τους μάγειρες των παιδικών σταθμών, θα στείλουμε τα μηνύματα στο δέντρο των παιδιών μέσω των διευθύνσεων: magemenipili@pavlosmelas.gr και magemenipili@gmail.com
 
Η Μαγεμένη Πύλη δημιουργείται με πολύ αγάπη για όλα τα παιδιά και περιλαμβάνει υλικό προσαρμοσμένο σε παιδιά με ειδικές ανάγκες.
 
Κάθε μέρα μέχρι και την πρώτη του νέου έτους, στον μαγικό ιστότοπο των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά μουσικά δρώμενα και ραδιόφωνο για τα παιδιά μας, μοναδικές χοροθεατρικές παραστάσεις της Σχολής Χορού της ΙΡΙΣ  με την επιμέλεια και χορογραφίες της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας Αυγής Προγκίδη, παιχνίδια, εκπαιδευτικά εργαστήρια με χριστουγεννιάτικες και άλλες κατασκευές, κουκλοθέατρο, συνεχής ενημέρωση από τα … ξωτικά και πολλά, πολλά δώρα.
 
Θα ακολουθήσετε;
 
 
Η αρχή της ιστορίας
 
Ήταν Δεκέμβρης του 2017, όταν ο  Άγιος Βασίλης έκανε στάση με το έλκηθρό του για πρώτη φορά στο … ΜΑΓΕΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ! Ακούραστα ξωτικά και όμορφες νεράιδες τον υποδέχτηκαν και όλοι μαζί άνοιξαν τις πύλες του χριστουγεννιάτικου χωριού του Δήμου Παύλου Μελά και μια απέραντη αγκαλιά για τα παιδάκια όλης της Θεσσαλονίκης.
 
Σε αυτό το μαγικό βασίλειο, άναψε και τότε και τα επόμενα χρόνια το πελώριο χριστουγεννιάτικο παραμυθένιο δέντρο γεμάτο αστέρια, αγγέλους, μπάλες, χρυσόσκονη και με τα κλαδιά γεμάτα ευχές.
 
Τα χρόνια πέρασαν, το 2020 θα μας αποχαιρετήσει και αυτό, οι γιορτές πλησιάζουν, αλλά το στρατόπεδο παραμένει κλειστό και σκοτεινό. Γιατί;
 
Ένας μικρός ιός πέταξε, ήρθε έξω από την πόρτα μας και φιλοδοξεί να μας νικήσει.
 
Γι’ αυτό προσέχουμε, νοιαζόμαστε για εμάς, για όλους και μένουμε σπίτι μας.
 
Η αγκαλιά μας είναι πάντα γεμάτη αγάπη και ελπίδα, όμως φέτος γιορτάζουμε διαφορετικά.
 
«Ανοίγει» η ΜΑΓΕΜΕΝΗ ΠΥΛΗ και φωτίζει τις καρδιές μας…
 
Εμπειρίες μέσα από τον αναδυόμενο ψηφιακό κόσμο της Μαγεμένης Πύλης
Το σπίτι του Άι Βασίλη
 
«Μπαίνουμε» στο σπιτικό της πιο αγαπημένης φιγούρας των παιδικών μας χρόνων και μαθαίνουμε όλα τα μυστικά και τη συναρπαστική ζωή του, τον ακούμε και τον βλέπουμε να γελά δυνατά, να διαβάζει τις λίστες με τα δώρα, να φροντίζει τους ταράνδους και να ετοιμάζει το έλκηθρό του για την απογείωσή του στον κόσμο μας.
 
 
Το σπιτάκι των παραμυθιών
 
Πάρτε αγκαλιά τους αγαπημένους σας και αφήστε την πιο αγαπημένη Κάρμεν Ρουγγέρη, να σας διηγηθεί ιστορίες των Χριστουγέννων.
 
Με τη φωνή της, οι ήρωες των παραμυθιών ζωντανεύουν, ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες τους και μας μεταφέρουν στους μαγικούς κόσμους τους.
 
 
Το ταχυδρομείο του Άγιου Βασίλη
 
Του ψιθυρίζουμε όσα επιθυμούμε αλλά αυτό δεν αρκεί! Το γράμμα στον Άγιο Βασίλη -φέτος ίσως πιο σημαντικό από ποτέ- θα το στείλουμε μέσα από τη Μαγεμένη Πύλη και τη δράση «Γράψε ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη» που επιβεβαιώνει, περισσότερο από ποτέ, το κοινωνικό έργο που επιτελούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Τα γιορτινά κόκκινα και κίτρινα γραμματοκιβώτια των ΕΛΤΑ έξω από τα καταστήματα της οδού Λαγκαδά και της Ευκαρπίας, περιμένουν να υποδεχτούν τα γράμματα και, στη συνέχεια, με την πολύτιμη βοήθεια του δικτύου όλης τη χώρας, αποστέλλονται οι απαντήσεις με κάρτα του … Άι Βασίλη που υπογράφει με πολλή αγάπη, ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Αντώνης Παπαθεοδούλου ενώ η εικονογράφηση έγινε από την Ανθούλα Λύγκα.
 
Τι θα ζητήσουμε για τα φετινά Χριστούγεννα;
 
 
Η κουζίνα του Άι Βασίλη
 
Είναι κοινό μυστικό ότι ο Άι Βασίλης, εκτός από καλοφαγάς είναι και εξαιρετικός μάγειρας. Τις πιο νόστιμες συνταγές των Χριστουγέννων θα μοιραστεί μαζί μας η κυρία Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Αν οι υπολογιστές μπορούσαν να… εκπέμπουν μυρωδιές αυτή η ψηφιακή κουζίνα θα ευωδίαζε  κανέλα, σοκολάτα, πορτοκάλι και γαρύφαλλο.
 
 
Η εξέδρα
 
Χριστουγεννιάτικες -κι όχι μόνο- μελωδίες, δίνουν τον τόνο των γιορτών. Μουσικά σύνολα των Δημοτικών  Ωδείων της ΙΡΙΣ, δίνουν διαδικτυακό ραντεβού με τους ακροατές τους και ερμηνεύουν τις πιο γνωστές και αγαπημένες μουσικές της εορταστικής περιόδου. Με την επιμέλεια των Καλλιτεχνικών Διευθυντών των Ωδείων Σταυρούπολης Φώτη Τερζή και Πολίχνης, Πελαγίας Τσοπουρίδου.
 
 
Ο dj των Χριστουγέννων (web radio)
 
Το ιδανικό μουσικό χαλί για τις καθημερινές μας δραστηριότητες αυτές τις γιορτινές μέρες. Ακούστε αγαπημένες χριστουγεννιάτικες επιτυχίες και «ντύστε» μελωδικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ώρες που περνάτε με τους αγαπημένους σας στο σπίτι. Τα Χριστούγεννα έρχονται με τη μουσική, δίνοντας μία νότα χαράς, αισιοδοξίας κα ξεγνοιασιάς σε όλους.
 
 
Το εργαστήρι των ξωτικών και της ρομποτικής
 
Οι λιλιπούτειοι βοηθοί του Άι Βασίλη γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πώς να μετατρέπουν τις λαμπρές ιδέες σε εντυπωσιακές κατασκευές. Με τα επιδέξια χεράκια τους δείχνουν στους μικρούς τους φίλους πώς να δημιουργούν μικρά αριστουργήματα με απλά υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας.
 
Η δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά έχει και την εκπαιδευτική της διάσταση.
 
Η τεχνολογία τίθεται στην υπηρεσία της ρομποτικής και της μάθησης και ο κόσμος της Μηχανικής ξεδιπλώνεται μπροστά στους μικρούς φίλους που καλούνται να τον ανακαλύψουν.
 
Οι καθηγητές από το εργαστήρι εκπαιδευτικής ρομποτικής της ΔΗΚΕ ΙΡΙΣ, παιδαγωγοί της Δομής Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας «Παιδική Ομπρέλα» του Δήμου Παύλου Μελά και το παιδαγωγικό προσωπικό των Παιδικών Σταθμών, καθοδηγούν και εμψυχώνουν τα παιδιά.
 
 
Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της ιστοσελίδας «Μαγεμένη Πύλη», είναι έργο της Tessera Multimedia.
 
 Η πρόσκληση
 
Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χαρά Αμανατίδουκαι η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε. ΙΡΙΣ Δήμου Παύλου Μελά Μαρία Σαββίδου καλούν μικρούς και μεγάλους να περιηγηθούν στο διαδραστικό περιβάλλον της Μαγεμένης Πύλης και να γιορτάσουν σαν μια μεγάλη παρέα , έστω και από μακριά, με έναν πρωτόγνωρο τρόπο, τις Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων και την υποδοχή του νέου χρόνου.
 
Ο Δήμος Παύλου Μελά με τη Μαγεμένη Πύλη γιορτάζει τα Χριστούγεννα … αλλιώς.
 
Χρόνια πολλά σε όλους – Με αγάπη, υγεία, πίστη, αισιοδοξία.
 
 
Από Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020 έως Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ:
 
 
 
 
Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου 

info box

Τρόποι επικοινωνίας: 

Διεύθυνση: 

Διαδικτυακά

Πόλη: 

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

17/12/2020 - 10:00
18/12/2020 - 10:00
19/12/2020 - 10:00
20/12/2020 - 10:00
21/12/2020 - 10:00
22/12/2020 - 10:00
23/12/2020 - 10:00
24/12/2020 - 10:00
25/12/2020 - 10:00
26/12/2020 - 10:00
27/12/2020 - 10:00
28/12/2020 - 10:00
29/12/2020 - 10:00
30/12/2020 - 10:00
31/12/2020 - 10:00
01/01/2021 - 10:00