Έρχονται "Οι Δεινόσαυροι της Ανταρκτικής" στον θόλο του Πλανηταρίου

Η έκπληξη της φετινής σεζόν, την οποία θα είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε από την περασμένη Άνοιξη αν δεν προέκυπτε το lockdown, μας έρχεται από το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου και υπόσχεται να μας ταξιδέψει εκατομμύρια χρόνια πριν, στην περιοχή που γνωρίζουμε σήμερα ως Ανταρκτική.

Ο λόγος για την ολοκαίνουργια ταινία ΙΜΑΧ «Δεινόσαυροι της Ανταρκτικής», την πιο αναμενόμενη ταινία ΙΜΑΧ αυτής της χρονιάς μα και της επόμενης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην παρουσίασή της ο Διευθυντής του Πλανηταρίου κ. Μάνος Κιτσώνας.

Η ταινία, η οποία κάνει πρεμιέρα στις 23 Σεπτεμβρίου και θα προβάλλεται για έναν ολόκληρο χρόνο στον θόλο του Πλανηταρίου, θα γνωρίσει σε μικρούς και μεγάλους τους τεράστιους Δεινόσαυρους… της Ανταρκτικής, που κάποτε περιπλανιούνταν ελεύθεροι σε ένα καταπράσινο, μα διαρκώς ανά τους αιώνες μεταβαλλόμενο, τοπίο. Καθώς το κλίμα αλλάζει, οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώνουν, και έτσι, μαζί με τα απολιθώματα νέων δεινοσαύρων, αποκαλύπτεται και η ιστορία της!

Ταξίδι στο ιουρασικό βασίλειο του παρελθόντος μα και πολύτιμο περιβαλλοντικό μάθημα για το μέλλον

Βρισκόμαστε 260 εκατομμύρια χρόνια πριν, στην Πέρμια περίοδο, στην υπερήπειρο της Παγγαίας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή που γνωρίζουμε σήμερα ως Ανταρκτική. Πρόκειται για μια ενιαία ήπειρο, με ζεστό ακόμα κλίμα τότε, όπου ευδοκιμούν διάφορα είδη δεινοσαύρων, τα οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια παρέμεναν άγνωστα στον πλανήτη.
Ξεχωρίζει ανάμεσά τους ο Κρυολοφόσαυρος, το μεγαλύτερο γνωστό σαρκοφάγο πριν τον τυρρανόσαυρο Ρεξ, καθώς και άλλα είδη του ιουρασικού βασιλείου, τα οποία ζουν αρμονικά απολαμβάνοντας το καταπράσινο τοπίο. Δεν γνωρίζουν, ότι μερικούς αιώνες μετά θα αφανιστούν από το «Μεγάλο Θανατικό», τη μεγαλύτερη καταστροφή στον πλανήτη που πυροδοτήθηκε από τα τεράστια ηφαίστεια της Σιβηρίας, προκαλώντας απίστευτη έκκληση διοξειδίου άνθρακα, τόση που οι ωκεανοί θα πρέπει να έκαιγαν για χρόνια.

Το Μεγάλο Θανατικό αποτελεί και τον μεγαλύτερο αφανισμό ζωντανών οργανισμό στον πλανήτη, αφού αφάνισε σχεδόν όλα τα είδη στους ωκεανούς και 2 στα 3 χερσαία ζώα –οι πρόγονοι των κατσαρίδων, φυσικά, επιβίωσαν!

Μέχρι τη Μέση Τριαδική Περίοδο η ζωή έχει επανέλθει και κάποια ζώα, ειδικά αμφίβια, θριαμβεύουν. Η εποχή των δεινοσαύρων είχε ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι και πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, οπότε μια σύγκρουση αστεροειδών θα φέρει το τέλος τους.

Μπορεί στην Ανταρκτική να ζουν σήμερα μόνο πιγκουίνοι, οι απόγονοι δηλαδή όλων αυτών των ζώων, ωστόσο τα μυστικά του παρελθόντος της νοτιότερης ηπείρου της γης αποκαλύπτονται όλο και πιο περίτρανα τα τελευταία χρόνια.

Η περιβαλλοντική καταστροφή που οδήγησε στην κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων στους πόλους, αποκάλυψε νέα απολιθώματα που δείχνουν ότι στην περιοχή της Ανταρκτικής ζούσαν είδη δεινοσαύρων που δεν ξέραμε μέχρι πρότινος ότι έχουν υπάρξει στον πλανήτη.

Στην ταινία, λοιπόν, παράλληλα με το εντυπωσιακό animation που παρουσιάζει τα είδη αυτά όπως πρέπει να ζούσαν στο φυσικό τους περιβάλλον, παρακολουθούμε και την αποστολή ομάδας ερευνητών (Γεωλόγων και Παλαιοντολόγων) από κορυφαία Πανεπιστήμια της Αμερικής, οι οποίοι πριν από 7 χρόνια ταξίδεψαν στην Ανταρκτική και ανακάλυψαν τα απολιθώματά τους.

Όπως οι ίδιοι εξηγούν με ενθουσιασμό επιστρέφοντας στην Αμερική, χάρη στα δείγματα σπονδυλωτών που κατάφεραν να «ξεθάψουν» κάτω από εξαιρετικά παχιά στρώματα πάγου, θα έχουν την ευκαιρία, όχι μόνο να καταλάβουν τη ζωή πριν, αλλά και μετά την καταστροφή του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και να βρουν λύσεις ώστε αυτή να μπορέσει να σταματήσει.

Μη χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την εντυπωσιακή αυτή ταινία με τα παιδιά σας, ειδικά αν είναι μαθητές Δημοτικού-Γυμνασίου. Είναι βέβαιο ότι όχι μόνο θα ξετρελαθούν με τις ρεαλιστικές εικόνες και τον ήχο των δεινοσαύρων και της μεταξύ τους αλληλεπίδρασης, αλλά και θα εμπνευστούν από το πολύτιμο για την ανθρωπότητα έργο των ερευνητών και από την ενδιαφέρουσα αποστολή τους!

Μάθετε περισσότερα για την προβολή της ταινίας εδώ:
https://www.eef.edu.gr/el/programme/deinosayroi-tis-antarktikis/

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

info box

Τρόποι επικοινωνίας: 

τηλ: 210 -94 69 600

Διεύθυνση: 

Ίδρυμα Ευγενίδου
387, Λεωφ. Συγγρού
17 564, Π. Φάληρο

Πόλη: 

Κόστος: 

Κανονικό: €8 Μειωμένο: €5 (παιδιά, μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, πολύτεκνοι, άτομα άνω των 65 ετών, άνεργοι) Ομάδες (20+): €5

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

23/09/2020 - 18:00